proszę o pomoc/poradę w szukaniu pracy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Was!!!
Jestem w Paryżu już miesiąc i nadal mam problem w znaleźeniu pracy, nie wiem gdzie mogę się udać. Interesuje mnie każda propozycja z wyjątkiem pilnowania małych dzieci boje się, że nie dam sobie rady sama jestem jedynaczką i kontakt z malymi dziećmi miałam ograniczony, poza tym mogę zająć się każdą pracą. Języka francuskiego dopiero zaczynam się uczyć właśnie dzisiaj bedę miała pierwszą lekcjie. Czekam na jakieś drobne porady...
A to zalezy czy masz pozwolenie na prace?

Jesli juz masz, oglaszaj sie na portalach, w piekarniach etc, szukaj na stronach ANPE.

Jesli szukasz pracy jako opiekunka, to wez poprawke na to, ze pracodawcy beda Cie pytac o doswiadczenie, no i jesli masz sie opiekowac dzieckiem, to musisz znac francuski w konkretnym stopniu, bo jak sie bedziesz z tym dzieckiem dogadywac ? Dzieci powyzej 3ch lat juz potrafia przeciez mowic.

Jesli znasz db angielski czy inny jezyk, mozesz szukac rodzin dwujezycznych, czesto Polacy tez szukaja opiekunek.

Wiec jesli bedziesz podejmowac ta prace, to koniecznie slownictwo z zakresu opieki nad dzieckim musisz miec opanowane, na stronach agencji aupair czesto pojawiaja sie takie mini-slowniki. Jesli by sie dziecku cos stalo, to musisz je zaprowadzic sama do lekarza/szpitala, wiec takie podstawy medycznych slow, tez warto znac.

Jesli nie masz pozwolenia, to hmm... sama widzisz, ze nie jest latwo bez niego we Francji. Mozesz ryzykowac z szukaniem pracy na czarno, ale ryzyko deportacji i kar dla Ciebie i pracodawcy tez istnieje.