au pair na wakacje?

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym sie dowiedzieć czy jest mozliwosc bycia au pair ale na okres 2 góra 3 miesięcy? czy rodziny w Francji w ogóle sie "bawią" w takie coś? jak tak to gdzie szukać, gdzie sie ogłaszac?
a moze jakas inna praca? słyszałam o winobraniu, ale ponoc trzeba mieć jakąs grupkę osob, jest duzo formalnosci do załatwienia?
proszę o odp.:)
czesc.
rodziny francuskie potrzebuja rowniez opiekunek tylko na wakacje. sama bylam w tym roku tak.
Oczywiście ze jest taka możliwość. Polecam agencje CIVEL z siedzibą w Lyon. Ja byłam dwa razy i wszystko było ok.
czesc.
ja mam takie pytanie: ile kosztuje posrednictwo w tej agencji? i jakie dokumenty trzeba zgromadzic?
www.aupair-world.net

polecam gorąco
słyszałam że chcąc jechac do francji jako au pair trzeba miec jakieś pozwolenie z konsulatu, czy jest ono konieczne?
czesc
ja mam takie pytanie: czy korzystanie z tej strony kosztuje cos? tzn. znalezienie rodziny, itp.? placilas cos za to, za posrednictwo?

pozdrawiam i dziejkuje za odpowiedz
chodzi o strone www.aupair-world.net
Cześć:)Mam takie pytanie,czy trzeba znać perfekcyjnie język żeby wyjechać do Francji jako opiekunka?
Cześć:)Mam takie pytanie,czy trzeba znać perfekcyjnie język żeby wyjechać do Francji jako opiekunka?
Absolutnie ;-)
ja pojechałam po 4 latach w liceum, ale wiem, ze są rodziny w których wystarczą podstawy j. francuskiego i np j. angielski.
Przeciez mieszkając z nimi tak naprawde duzo się nauczysz i to jest ważne.

pozdrawiam
Ola
dzieki:)a jeszcze jedno pytanko jak można taką prace załatwić?
Odważne dziewczyny au pair
We Francji zapotrzebowanie na opiekunki jest duże. Odpowiedzialna, wyrozumiała i czuła „matka Polka” Francuzom doskonale odpowiada. Niestety, warunki pobytu stają się coraz gorsze, a zarobki maleją.

Mimo to nie brakuje chętnych, które chcą choć przez kilka tygodni poczuć się niemal jak rodowite Francuzki i pomieszkać w tym pięknym kraju, nasycić się jego niepowtarzalną atmosferą.

Zasady programu
Czas pracy „operek” nie powinien przekraczać 40-tu godzin tygodniowo. Rodzina musi zapewnić dziewczynie dach nad głową, wyżywienie, kurs języka francuskiego i kieszonkowe, które waha się w granicach 3[tel]euro miesięcznie. Za każdą dodatkową godzinę pracy należy się wynagrodzenie rzędu 6,96-13 euro. Obowiązki au pair to pomoc rodzicom przy opiece nad dziećmi i drobne prace domowe, np. odkurzenie (nie częściej niż dwa razy w tygodniu), rozwieszenie prania czy prasowanie ubrań, należących do dzieci.

Nie dajcie się oszukać
Większość rodzin zatrudnia Polki. Dlaczego? – Bo są pracowite, dokładne, słowne i odpowiedzialne – wymienia jednym tchem Krystyna Felix-Noel, była włascicielka biura au pair w Paryżu. – Ich wielkim minusem jest jednak uległość i naiwność – przyznaje.
Dziewczyny, nie znając własnych praw, często są wykorzystywane. Nie walczą o swoje, przede wszystkim z powodu nieznajomości języka i obawy przed utratą posady. Nie otrzymują odpowiedniego wynagrodzenia, są obgadywane, wyśmiewane i krytykowane przez członków rodziny oraz ich znajomych.

Z życia wzięte
Marta znalazła propozycję wyjazdu w internecie (www.wirtualnafrancja.com).
-Przemiła francuska rodzina poszukuje dziewczyny au pair na lipiec; Lazurowe Wybrzeże, kurs francuskiego, kieszonkowe, zakwaterowanie i wyżywienie zapewnione – tak brzmiała treść anonsu. Postanowiła skorzystać… Pracowała od rana do wieczora, pięć dni w tygodniu, bez przerwy na obiad i odpoczynek. Mieszkała pod jednym dachem z dziećmi i ich rodzicami, mając zgodę na korzystanie z łazienki tylko późnym wieczorem.
– Nie zapomnij umyć po sobie wanny i toalety – przypominała często Corinne, matka dzieci.
nie mozna wszystkiego uogolniac...jest duzo takich rodzi ktore za marne gorsze chca wykorzystac naiwnosc polek ale jest rowniez duzo takich ktore sa naprawde wporzatku i staraja sie by wszystko bylo w jak najlepszym porzadku zeby godziny pracy nie przekraczaly 32, by za kazde dodatkowe zeczy placic wiecej...jestem od wrzesnia we Francji...opiekuje sie 4 dzieci ;d to nie malo:p ale rodzice staraja sie zebym zawsze mogla jechac do szkoly kiedy jest kurs pracuje od pn do pt od 16:30-19:30 i czasami rano musze dzieciaki do szkoly odprowadzic ale to tylko jest godzina rano srode mam teoretycznie wolna ale wtedy prasuje zeby miec czas w inne dni weekendy mam ofc tez wolne sprzatam to prawda nie malo ale mam za to dodatkowo placone wiec nie narzekam..no moze czasami jak mi sie nie chce:pp ale spoko....no a co do tych rodzin milych inaczej to dostalam np propozycje opieki nad 15miesiecznym chlopcep przez 3 godziny we wt rano za 3euro za godzine? no wiec szczyt wszyskiego...nie dajcie sie oszukac bo opiekunka do dziecka(nie mowie tu o au pair, bo ona ma zapewnione zakwaterowanie i wyzywienie wiec to inna sprawa) minimalnie powinna zarabiac od 7 euto wzwyz to jest minimum legalnej pracy nie wykorzystujacej nikogo;) pozdrowienia z Lyonu:))
nie mozna wszystkiego uogolniac...jest duzo takich rodzi ktore za marne gorsze chca wykorzystac naiwnosc polek ale jest rowniez duzo takich ktore sa naprawde wporzatku i staraja sie by wszystko bylo w jak najlepszym porzadku zeby godziny pracy nie przekraczaly 32, by za kazde dodatkowe zeczy placic wiecej...jestem od wrzesnia we Francji...opiekuje sie 4 dzieci ;d to nie malo:p ale rodzice staraja sie zebym zawsze mogla jechac do szkoly kiedy jest kurs pracuje od pn do pt od 16:30-19:30 i czasami rano musze dzieciaki do szkoly odprowadzic ale to tylko jest godzina rano srode mam teoretycznie wolna ale wtedy prasuje zeby miec czas w inne dni weekendy mam ofc tez wolne sprzatam to prawda nie malo ale mam za to dodatkowo placone wiec nie narzekam..no moze czasami jak mi sie nie chce:pp ale spoko....no a co do tych rodzin milych inaczej to dostalam np propozycje opieki nad 15miesiecznym chlopcep przez 3 godziny we wt rano za 3euro za godzine? no wiec szczyt wszyskiego...nie dajcie sie oszukac bo opiekunka do dziecka(nie mowie tu o au pair, bo ona ma zapewnione zakwaterowanie i wyzywienie wiec to inna sprawa) minimalnie powinna zarabiac od 7 euto wzwyz to jest minimum legalnej pracy nie wykorzystujacej nikogo;) pozdrowienia z Lyonu:))
no nie wiem - ja znam jezyk - a takie teksty do mnie lecialy, ze przykro - nie za to ci place bys szla do toalety - jak za 300E na miesiac + wlasne koszty podrozy to sorry ale ja juz sie w to nie bawie.
Mam zamiar w te wakacje jechac jako au pair do belgii. Rodzinę chcę znaleśc przez internet (www.aupair-world.net), ale boję się że nie trafię tam 'gdzie chciałabym'. Wyjeżdzała może któraś z was przez ogłoszenie z int? warto ryzykowac?
duzo ludzi tak 'ryzykuje' ja osobiscie sie balam dlatego znalazlam agencje francuska przez co koszty sa owiele mniejsze niz w polsce ja placilam za biuro 40euro a ww Polsce placi sie 800 zl albo i wiecej...moja kolezanka od stycznia jest w nowej rodzince ktora znalazla wlasnie przez wymieniona przez ciebie strone na chwile obecna jest OK ale nie mozna chwialic dnia przed zachodem slonca jak to sie mowi:) mam niemke w grupie w szkole i tez przez ta stronke tu przyjechala pierwsza rodzina masakryczna to pewnie do takiej trafic bys nie chciala , teraz tez zmienila i jest podobno o sto razy lepiej no ale to tez poczatki:pp

pozdrawiam:) i powodzenia
chyba zaryzykuje. Dużo rodzin zgłosiło się do mnie, a niektóre, którym chyba zależy wysłały mi te linki: www.uktravelsagency.tk , http://aupairglobaltravels.tripod.com/ i napisały żebym się z nimi skontaktowała i napisała im (rodzinie) co powiedzieli. O co chodzi????????????
czy to żebym kupiła tam bilety? jedni napisali o jakims kontrakcie , który tam się zawiera, podatkach... Napiszcie jak wy wyjezdzałyście, czy też wam rodziny przesyłały jakieś linki? pisałyście umowę?
Mogę prosić o informacje na [email]
hej a mozesz podac strony tych francuskich agencji, ktore biora 40 euro bede wdzieczna;-))pozdr
sory ze dopiero teraz odpisuje ale dawno tu nie wchodzilam...
to adres http://www.civel.asso.fr/ ogolnie na stronce to nic ciekawego nie znajdziesz lepiej sie mailami dowiadywac ja tak robilam
oto one [email] lub drugi [email] ja pisallam na ten pierwszy nie wiem jaka roznica:p
Temat przeniesiony do archwium.