CHYBA PRACUJE NA CZARNO...CO ROBIC!?

Temat przeniesiony do archwium.
WITAM SERDECZNIE!
Jestem Polka w zwiazku malzenskim z Francuzem, ostatnio otrzymalam oferte pracy w przedszkolu, jednak pracodawca nie sprawdzil przepisow i zatrudnil mnie wedlug straych zasad(zona francuza rowna sie pozwolenie na prace)mimo iz posiada moja karte pobytu na ktorej wyraznie zaznaczone jest ze nie moge pracowac, a jedynie przebywac we Francji.
Staralam sie mu wytlumaczyc, ale on stwierdzil ze poprosil prefekture o pozwolenie dla mnie i wszystko jest ok.
Nie wiem co robic dlugo staralam sie o prace wiec z jednej strony nie chce jej stracic, z drugiej troche sie boje miec taka dziwna sytuacje...
A jestes pewna, ze cos sie zmienialo? Bo z tego co kojarze, to jedyna ostatnia zmiana odnosnie karty VPVF, to fakt, ze teraz nawet bedac sPACSowanym mozna sie o nia ubiegac. A jesli sie jest malzonkiem to zawsze ja wydaja.

Tutaj np. spojrz i sa odpowiednie ustawy co do tego:
http://vosdroits.service-public.fr/F2209.xhtml

Wiec dla swietego spokoju wybierz sie do prefektury ze wszystkimi dokumentami i popros o zmiane swojej karty carte de séjour VPVF z prawem do pracy, powinnas ja dostac automatycznie - ale mozesz troche poczekac, zalezy od prefektury.

A skoro pracodawca wszystko sprawdzil na prefekturze i oni juz stwierdzili, ze jest ok - to nie powinnas sie niczym martwic.

A masz moze zrobione studia we Francji (M2), bo od niedawna mozna dostac carte de séjour z prawem do pracy wlasnie na tej tez podstawie. Niemniej jednak, skoro masz meza-Francuza, to nie powinnas sie niczym przejmowac. A jesli sie nie chcesz martwic - wyrob sobie karte VPVF i bedziesz miec adnotacje, ze masz pelne prawo do podjecia pracy.
Dziekuje ci bardzo za odpowiedz.
Obecnie mam karte "ressortissant U.E ou membre de famille"wydano mi ja w Prefekturze dodajac ze pozwolenie na prace uzyskam kiedy przyniose im obietnice zatrudnienia.Tak bowiem traktowani sa wszyscy obywatele krajow U.E ktorym Fr.nie otworzyla w pelni rynku pracy.
Bylam ostatni z kontraktem jaki wydal mi pracodawca, a raczej z attestation, ze pracuje i jako kto, ale oni powiedzieli ze to sie nie liczy i ze pracodawca musi wypelnic specjalny, na Prefekture wydawany kontrakt. Zapytalam pracodawce o jego wypelnienie, ale on stwierdzil ze pracujac na tzw.kontrakcie vacataire i ze kontrakt wydawany przez Prefekture takowego nie obejmuje....
No nic wydrukuje infor.ze strony jaka mi podalas, przeczytam uwaznie i udam sie na Pref.
Dziekuje ci jeszcze raz za zainteresowanie!!
Tak sie wlasnie zastanawiam kiedy mialas ta karte wydana, bo teraz w przypadku malzenstwa z Francuzem od razu z tego co kojarze wydaja wlasnie karte Vie Privée, Vie Familiale i to jest z prawem do pracy. Mialas moze ja wydana przed 2004 rokiem? Tak, sie zastanawiam.

I tu maja racje na prefekturze, bo jakbys chciala karte z pozwoleniem na prace zalatwiana poprzez pracodawce, to strasznie duzo papierkowej roboty i trzeba jeszcze jakies pieniadze wplacac.

Natomiast zalatwiajac karte poprzez fakt bycia malzonkiem obywatela francuskiego, to NIGDY nie slyszalam, zeby nie wydali tej karty. Trwa to chwile az w koncu dokument dostaniesz, ale w miedzyczasie masz recipisse, wiec nie ma problemu.

Tutaj na forum bylo kilka watkow odnosnie slubow z Francuzem i tam tez dziewczyny mowily, ze nie ma problemow - w razie czego wydrukuj sobie kilkanascie stron ustaw czy ta strone jaka podalam, jakby nie chcieli Ci tego przyjac, ale nie przypuszczam, zeby byl jakis problem.

Tutaj kilka watkow z tego forum:
http://www.francuski.ang.pl/karta_pobytu_po_slubie_z_Francuzem_10592.html
http://www.francuski.ang.pl/slub_8269.html

Tutaj na forum jest ich jeszcze wiecej:
http://wirtualnafrancja.com/forum/index.php?s=012eee5c854f86645c47d0b319b4e343&showforum=34

Ja jestem akurat z Paryza, na stronie tutejszej prefektury jest dokladnie wypisane jakie dokumenty trzeba zlozyc, zeby dostac karte VPVF; nie wiem skad ty jestes, ale przypuszczam, ze dokumenty do zlozenia takie same.

W razie czego to zycze powodzenie, ale nie powinnas sie niczym martwic. Zreszta gratuluje nowej pracy :)
Ja jestem ze Strasbourga:)Dzieki za pomoc i gratulacje:))
Przeczytalam dokladnie link jaki podalas mi jako pierwszy oraz podane do niego prawo!!Masz stu procentowa racje wedlug tego co jest tam napisane rzeczywiscie mam prawo do takiej karty.
Super wydrukuje to sobie i pojde na prefekture!!
Jezeli chodzi o obecna karte pobytu to zostala mi ona wydana w 2007, wydaje mi sie ze nie bylam za bardzo zorientowana i przez to odeslali mnie z taka karta.
No nic jeszcze raz BARDZO ci dziekuje, troche mi lepiej bo strasznie sie ta sytuacja denerwowalam!
Okazuje sie niestety, ze ta karta nalezy sie niestety nie europejczyka, jak poinformowala mnie Prefektura w Strasbourgu...:(
Nie bardzo rozumiem?!

A pokazywalas im wszystkie dokumenty, bo na prefekturach to oni bardzo lubia te ich: ale Pani jest w Unii i nie potrzebuje Pani karty pobytu i pozwolenia na prace?! Trzeba im wtedy ladnie pokazac wszystkie dokumenty i wtedy jest: A tak? Faktycznie! No, to zaraz Pani ta karte dostanie.

Najlepiej idz na prefekture jeszcze raz ze wszystkimi dokumentami i ustawami i polecam te forum na Wirtualnej Francji, bo dziewczyny niektore mialy podobne problemy:
http://www.wirtualnafrancja.com/forum/?PHPSESSID=e8dafde87cbf973feac1976192ce8051
I tak ogladam strone waszej prefektury w Strasbourgu i jest wszystko ladnie napisane, ze Ci to przysluguje. Nic o tym, ze tylko niby nie-Europejczykom. Jesliby tak bylo to juz powinno sie to dawno zaskarzyc do Trybunalu o dyskryminacje obywateli Unii.

Ale oni tak zawsze: wszedzie pisza, ustawy zamieszczaja, ze sa takie i takie warunki, a potem nagle jakis urzednik wymysla sobie cos innego - dlatego trzeba zawsze chodzic na prefektury z wydrukami, niestety.

Pamietaj, zeby pytac o carte de séjour "vie privée et familiale", bo chyba carte de résident w ten sposob nie przyznaja.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa