Mentalność Francuzów

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, chciałabym poruszyć dwa tematy, które z pewnością wiele razy znalazły się na tym forum ,ale w końcu zapytać można przecież, nie?
1 Co sądzicie o mentalności Francuzów, jaka ona Waszym zdaniem jest?
2.- | | - o szkole francuskiej. Chodzi mi raczej o szkoły średnie i gimnazja , ale o studiach też może być.Piszcie o wszystkim co jest związane z tymi dwoma tematami, będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
1. Bardzo trudno jest spotkać Francuza bardzo dobrze wykształconego który zna więcej niż 5 języków.
2. Po mimo że jest to dość bogaty kraj i dużo inwestuje w edukacje poziom nauczania stoi na bardzo niskim poziomie.
a Polaka z 5 jezykami to tak latwo znalezc??
byly raz podane dane..ok 2,3 proc Polakow zna 4 jezyki...ok 50 proc. zna tylko swoj jezyk...
No często spotykałem w USA i w UK Polaków co studiują na renomowanych uczelniach i znają kilka języków
heh, no wlasnie, w usa albo w uk, bo tu to raczej kiepsko.
1. Ja miałem takie odczucie jakby francuzi byli troche zamknięci.
A po angielsku mówią Ci co są np. z rodzin francusko-irlandzkich ;)
moje odczucia są takie: ja spotkałam tylko miłych ludzi, chociaż zdażają się i wyjątki jak chyba w każdym państwie :) Francuzów, których ja znam cechuje: powściągliwość i skromność. A tych których spotyka się na ulicy, ja zawsze widziałam z uśmiechem na twarzy, nawet ludzie starsi ode mnie zaczęli mi mówić jako pierwsi "bonjour". Ogólnie- miło :D

co do kwestii językowej: to prawda, że trudno się dogadać po angielsku we Francji, oni są zachwyceni swoim językiem i dla nich żaden inny mógłby nie istnieć.
są zamnknięcie, ale jednak są mili ;)
żeby nie było :P
I wina się skąpią :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia