Zamieszkanie we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Zastanawiam sie nad zamieszkaniem w tym pięknym kraju. Chciałbym sie Was zapytac , jezeli mielibyscie mozliwosc meiszkania we Francji to gdzie konkretnie chcielibyscie mieszkac?

Pozdrawiam,
c
Czesc,
osobiscie mieszkalam rok w Marsylii, 3 lata w Aix en Provence,4 w Paryzu. Teraz zalezy co sie lubi,kultura, zycie nocne w Paryzu, dzienna bieganina i drogie zycie, czy pejzaze, cieplo, slonce, morze :) Ja wole to drugie, z tych 3 miast zdecydowanie Aix (choc koszt zycia jest zblizony do paryskiego) wspominam te 3 lata jak 3 lata wakacji:)
Jesli chodzi o mentalnosc ludzi i koszt zycia, obecnie mieszkam w poludniowej Bretanii i chyba juz tu zostane, ludzie sa usmiechnieci i pogodni, i cos czego nigdy wczesniej nie widzialam, nawet w administracji, az milo!!
Mieszkania duzo tansze ( za ta sama sume milam 25 m2 w Paryzu, tutaj 80 m2) no i OCEAN, kultura celtycka, dobre jedzenie, POLECAM
Witaj blancheneige,
mam kilka prywatnych pytań do Ciebie. Mogę je zadać na forum? (jeżeli nie, podaj swój numer gg lub e-mail). Moim marzeniem jest bretania, chce za rok tam wyjechać (raczej na stałe lub dłuższy pobyt). Kończę doktorat z ekonomii, mam pełne uprawnienia pedagogiczne. Chciałabym we Francji pracować w szkole lub na uczelni. Jak tam jest z pracą w edukacji? Pozdr
hej,
mozesz je zadac tutaj, moze osoby odwiedzajace to forum beda sie lepiej orientowac jak to wyglada w edukacji, czy Twoje dyplomy sa uznawane w calosci we Francji i czy nie trzeba zdobyc tutaj jakis dodatkowych uprawnien do nauczania. Nie chce Cie wprowadzic w blad w tej dziedzinie. Osobiscie studia ukonczylam we Francji i sama jestem ciekawa jaka jest procedura w Twoim przypadku :)
Mozesz rowniez pisac na [email]
Pozdrawiam
Witajcie,
mam kilka pytań do osób mieszkających od kilku lat na stałe we Francji. Zakochałam sie w tym kraju, jego jezyku i kulturze. Chciałabym za rok-póltora wyjechac do Bretanii. Kończę doktorat z ekonomii, specjalizuję się w wąskiej dziedzinie jaką jest prognozowanie gospodarcze (ekonometria). Mam pełne uprawnienia pedagogiczne, uczę w Polsce przedmiotów ekonomicznych (rachunkowość, przedsiębiorczość itp) oraz prognozowania, statystyki i ekonometrii (zajęcia na uczelni). Czy mam szansę we Francji pracować w edukacji? Jak znaleźć tam pracę, nie chciałabym wyjechać w ciemno? Pamiętam, jak kilka lat temu zaczynałam doktorat, napisałam do kilku uczelni francuskich e-maila (chciałam do nich wyjechać na stypendium), odpowiedziano mi tylko z jednej! Co radzicie?
P.S. bn, napisze do Ciebie na e-maila, Pozdr
Witam,
ponawiam prośbę. Chciałabym za jakiś czas wyjechać na stałe do Francji. Chcę tam pracować jako nauczyciel-wykładowca. Czy musze zdawać jakieś dodatkowe egzaminy, uznawać dyplom (również doktorat), jak to jest? Czy podobnie jak na polskich uczelniach na stanowiska asystenckie sa konkursy? Czy tak jak u nas w przeważającej mierze to fikcja? Pozdr
Obawiam sie, ze tutaj nie ma wielu osob znajacych sie na procedurach przyjec na uczelnie jako wykladowca.

Z tego co orientuje sie, to zeby wykladac trzeba zdac egzamin zwany Agrégation - nie jest latwy, wiec wymaga to sporo pracy i przygotowania, ale jest masa kursow i programow przygotowywujacych do tego egzaminu. To jesli chodzi o uczelnie panstwowe. Moze na prywatnych uczelniach czy w osrodkach szkoleniowych np. z programami policealnymi (BTS) nie ma takich obwarowan. Zeby byc juz faktycznie "maître des confèrences" to na pewno sa jeszcze inne konkursy, troche info z wikipedii:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Maître_de_conférences

Zajrzyj takze na strone la Guilde Des Doctorants. Sporo pisza o zasadach przyjec na stanowiska asystenckie na uniwerku. Zawsze mozesz sie tam z nimi skontaktowac.
http://guilde.jeunes-chercheurs.org/Public/Univ/

Ja polecam CI, zebys sie skontaktowala tez z Association des Etudiants et Diplômés Polonais (http://aep.europolonia.org/cms/). Wspolpracuja oni ze Stowarzyszeniem Polskich Profesjonalistw w Paryżu (PPP). http://www.polishprofessionalsinparis.org/old_web_page/index.htm

W tych obu stowarzyszeniach jest sporo osob, ktore od wielu lat mieszkaja w Paryzu/Francji i pewnie znajda sie osoby, ktore wiedza cos wiecej odnosnie pracy w charakterze asystenta na uczelni.

I mala uwaga: nie ma sensu pisac na uniwerki francuskiego, bo w ogromnej czesci nie odpisuja albo daja CI informacje bezuzyteczne. Nie ma sensu do nich pisac po angielsku, bo tym bardziej nie odpowiedza. Mozna miec szczescie, ale z reguly, nie ma co czekac na odpowiedz.

Jak sie z nimi kontaktowac: telefonicznie masz wieksze szanse, ale to co sie tutaj uwielbia to branie RDV ;) wszyscy chca sie z toba umowic i pogadac, wiec najlatwiej wczesniej sie umowic z kims, przyjechac i sie spotkac. Najprawdopodobniej zajmie Ci to kilka spotkan z roznymi ludzmi, zanim spotkasz kogos, kto faktycznie moze Ci cos doradzic, no ale to juz specyfika francuska.

Pisz, dzwon, wybierz sie do wydzialu Relations Internationales danych uniwerkow. Nie ma co sie dowiadywac w konsulatach czy ambasadach, bo oni sie w ogole nie orientuja, trzeba od razu uderzac do zrodla i nie zniechecac sie brakiem odpowiedzi na maile, bo oni po prostu nie odpowiadaja. Trzeba przyjechac na miejsce i osobiscie chodzic/pytac sie/umawiac na spotkania - inaczej nie da sie tego zalatwic.

A poza tym google.fr - mozna sporo znalezc.
Dzięki serdeczne!
Na google.fr rzeczywiście idzie dużo znaleźć ciekawych informacji. Choćby tą
http://www.ft.com/cms/s/0/d60be0f4-8e58-11dd-9b46-[tel]fd18c.html
Blancheneige, mieszkam w Quimperle. Byc moze mieszkasz gdzies nieopodal. Byloby milo miec tu jakas sasiadke-polke. Jesli to dla Ciebie rowniez interesujace, wyslij sygnal na [email]
Pozdrawiam
mnie interesuje natomiast bardzo to jak jest w Marsylii.

cena zycia, dyskoteki, ludzie, kultura, praca

albo na przyklad Bordeaux czy Lyon... nie ukrywam ze chcialbym kiedys mieszkac we Francji i czy kierunek przykladowo Informatyka i Ekonometria moglby sie tam przydac?: D (to juz mniej wazne)
Witam serdecznie; mam wielką prośbę zamierzam z rodziną wyjechać na stałe do Francji.Gdzie szukać informacji o wyjeździe i szkołach.Mam dzieci w wieku 14 lat 10 i 3 lat szukam też informacji o szkołach proszę o odpowiedź z góry dziękuję
A co Cię interesuje odnośnie informacji o wyjeździe? Co do szkół to jak będziesz na miejscu i zdecydujesz gdzie chcesz osiąść to idziesz do danej szkoły która jest najbliżej Twojego zamieszkania lub która Cię interesuje i się wszystkiego dowiesz. Najważniejsze to jak masz tu pracę, zameldowanie to nie będzie żadnego problemu. Do tego jak Twoje dzieci nie umieją francuskiego jest szansa dodatkowo nawet na osobne lekcje nauki i osobnego nauczyciela by dzieciaki język przyswoiły szybciej (nie płaci się za to). Zadałeś ogólne pytanie to masz ogólną odpowiedź.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie