Comenius Francja!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

czy ktoś z szanownych Forumowiczów był już może na Comeniusie we Francji? I mógłby podzielić się wrażeniami? Złożyłam papiery na Comeniusa do Francji na przyszły rok szkolny, od września. Francuskiego uczę się dopiero semestr. Czy ktoś może mi napisać, czy będę miała problemy z dogadaniem się, no i ogólnie, jak to wszystko wygląda (chodzi mi zwłaszcza o zakwaterowanie), bo teorię znam ze strony Comeniusa, ale informacje z pierwszej ręki zawsze są bardziej wiarygodne :)
Witam ponownie,

otrzymałam wiadomość że jadę na Comeniusa do Paryża :) Bardzo chętnie podpytałabym osoby, które już były na Comeniusie we Francji, o wrażenia i jakieś praktyczne informacje :)

Jeśli ktoś taki tu zagląda, proszę się odezwać ;)

Merci!
Jestem ciekawa Twoich wrażeń z asystentury Comeniusa. Bardzo proszę o jakieś wieści :)))
Podbijam temat. Też jestem zainteresowana Comeniusem. W przyszłym roku kończę studia, chciałabym wyjechać. Wydaję mi się, jest to fajny pomysł. Czy ktoś kto był na Comeniusie może się wypowiedzieć na ten temat? Jak to wygląda? Czy było warto? Czy starcza pieniędzy i gdzie się mieszka?
Pozdrawiam:)
Cześć,
osobiście nie wyjechałam, ale znam osobę, która jest obecnie asystentem we Francji.
Pierwszym warunkiem jest oczywiście posiadanie uprawnień nauczycielskich, ale to pewnie wiecie, choć w praktyce nie zawsze jednak wykonuje się stricte "zawodowe" prace. Tak jak zapisane w podręczniku, mieszkanie zależy od okoliczności. Może być zapewnione przez szkołę, w której będzie się odbywać staż (są np. mieszkania służbowe). Jeśli nie, powinni pomóc go poszukać. Generalnie jest się otoczonym dobrą opieką, sądzę. Pieniędzy jest niemało jak na stypendium, wypadało jakoś prawie 900 euro na miesiąc, myślę, że starcza na co trzeba.
Założenie jest takie, by promować polską kulturę, język, etc, prowadzić kilka lekcji. We Francji jednak można trafić do szkoły międzynarodowej, w której polski jest normalnie nauczany, więc może być naprawdę duże pole do popisu i fajna okazja dla zdobycia doświadczeń. Polecam osobom, które widzą się w zawodzie nauczyciela. A jeśli nie, to sami też nie stracą czasu.