Toulouse

Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna
Hej! Ja z kolei przeprowadzam sie do Toulouse w kwietniu przyszlego roku, chcialabym tez na wlasna reke rozpoczac tam studia. Mam kilka upatrzonych kierunkow ale glowna decyzja zapadnie niebawem, wiem, ze rekrutacja rusza juz od marca. Podzielcie sie wrazeniami odnosnie studiow:) Jakie kierunki ciesza sie popularnoscia? Studiujecie tam dzieki programom wymiany czy na wlasna reke? Wszelkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam
Witam,
ja też mieszkam w Tuluzie i bardzo chętnie się spotkam z Wami! Jestem francuzem, który chciałby ćwiczyć język polski − i pomagac tych, którzy uczą się francuskiego. Możecie mi wysłac mail (ch.chazarein [małpa] gmail [kropka] com).
Poza tym, bardzo polecam stronę internetową www.toulangues.com
To portal językowy dla mieszkanców Tuluzy. Można tam znaleźć partnerów językowej wymiany.
Pozdrawiam,
Christophe
edytowany przez Lechaz: 28 lut 2011
Witam!
Również myślę nad przeprowadzka do Francji, konkretnie do Tuluzy na początku przyszłego roku. Czy możecie mi powiedzieć o możliwościach znalezienia tam pracy znając jedynie podstawy francuskiego? Poza tym biegle mowie po angielsku, komunikatywnie po hiszpańsku. Chciałabym uczyć się języka na miejscu..skończyłam studia - finanse. Jak znacie ciekawe strony z ogłoszeniami dotyczącymi pracy, wynajmu mieszkania/pokoju to byłabym wdzięczna o podesłanie..mój mail: [email]
Pozdrawiam!!
Hej, wznawiam temat :)) Niedawno przeprowadziłam się do Tuluzy i poszukuję Polaków !! Jak ktoś juz wyżej napisał- razem zawsze raźniej :)) Dajcie znać, jeśli ktoś jest zainteresowany nawiązaniem kontaktu :)) [email]
Witam. Mieszkam i pracuje w Cahors. Niestety u mnie nie ma zadnych Polakow. Moze ktos szuka nowych znajomych? [email] Pozdrawiam
Witam. Mieszkam w Cahors od 3 lat. Niestety zadnych Polakow w okolicy :( Moze ktos odezwie sie z regionu? Jestem mobilny:) Pozdrawiam
[email]
Normalny, spokojny, sympatyczny facet, troche niesmialy o ustabilizowanej sytuacji : materialnej, mieszkaniowej, zawodowej. Poznam Kobiete z okolic Tuluzy - generalnie rejon Lot, Midi Pyrenees,Tarn-et-Garon, ktora podobnie jak ja, chcialaby zbudowac Zwiazek, oparty na miłości, wierności, szacunku, oddaniu...

Nie szukam przygod, romansow, etc.

Chcialbym poznac Kobiete, zdecydowana na POWAŻNY, NORMALNY, ZDROWY ZWIĄZEK A W PRZYSZŁOŚCI ….
Mieszkam w Montauban
Pozdrawiam wszystkich

[email]

Ponawiam temat;) kto przebywa w toulouse i ma ochotę na kawę niech pisze :)
Hej
Ja chętnie wybiore się na kawke :) mój nr gg : 9578963

pozdrawiam!
Mieszkam nie tak bardzo daleko od Tuluzy, zastanawia mnie fakt dlaczego tak bardzo wszyscy szukaja kontaktu z Polakami. Przeciez tutaj musimy sie integrowac z lokalna ludnoscia i uczyc sie jezyka przede wszystkim. A nie mowic po swojemu. I przeraza mnie, co ktos wczesniej napisal na temat wiedzy Francuzow o POlakach. Jestesmy tu po to, zeby zmieniac te glupie stereotypy.
" ...integrować z lokalną ludnością (...) " nie wiem jakie Ty masz doświadczenia , ale francuzi pomimo,że są mili nie są chetni to 'integracji',nawet między sobą, można pogadać 5 min i tyle, niektórzy nie muszą sie już uczyć jezyka a chęć kontaktu z polakami może wynikać z potrzeby towarzystwa, bo są ludzie którzy są tu po prostu sami, ja nie spotkałam sie z jakąś niechęcią do polaków , ale jakby tak bylo z całą pewnością nie jestem tu po to żeby komukolwiek cokolwiek udawadniać.
Pozdrawiam
Witajcie, jestem w Tuluzie od 3 dni wszystko wskazuje na to ze zostane tu na dluzej... szukam wiec nowych znajomych, mam 28 lat. Odpisujcie. Pozdrawiam
Dodam jeszcze ze jesli jest ktos chetny na podszkolenie francuskiego szczegolnie konwersacje to zapraszam. Nie mam wiekszych problemow z porozumiewaniem sie, troche gorzej z pisownią..:/
@ Zika. czesc, ja tez jestem w Tuluzie od niedawna i chetnie spotkam sie na jakies piwo... Jak mozna sie z Tobą skontaktowac?
Fajnie :) oto moj mail: [email]
Hej!!!
Ja przyjechalam tu z mezem francuzem i jego dziecmi 2 tygodnie temu.... Masakra!!! Nie ogarniam jezyka, siedze w domu jak kolek i nie wiem co ze soba zrobic... :(
Agaco głowa do góry! :) , początki bywają trudne , ale pomału język ogarniesz , może jakiś kurs językowy? :) , poznasz ludzi a i Tuluza może być fajnym miejscem do życia :)

Pozdrawiam
Witam :) od niedawna mieszkam w Tuluzie z narzeczonym. Jezyka jeszcze nie znam jestem na etapie poszukiwania szkoły jezykowej.
Czasem milo bedzie pogadac i wyskoczyc na kawke :)
moje [gg]
Witam, mieszkam w Tuluzie od 3 tyg, jestem na etapie poszukiwania pracy (ciezko (; ) i polakow w tuluzie !! jesli ktos jest chetny napic sie kawy i porozmawiac zapraszam.
[gg]
Hej,

Obecnie mieszkam we Wloszech (wczesniej pare lat spedzilam w Anglii) ale zastanawiamy sie z mezem (Francuz) na przeprowadzke do Tuluzy. Dosyc sie boje, gdyz nie znam tego regionu ani miasta.. Znam biegle francuski ale bedzie to moja pierwsza przeprowadzka na stale do Francji, poszukiwanie pracy, ogolnie zmiana wszystkiego... Jestem bardzo ciekawa waszych opinii jak sie zaaklimatyzowaliscie sie do nowego miejsca, jak dynamiczne jest miasto jesli chodzi o rynek pracy, aktywnosci kulutralne, czy jest jakas grupa Polakow? (Ja mam tu w Turynie sporo polskich znajomych i wiem, ze bedzie mi tego brakowalo). Ogolnie, czekam na szczere wypowiedzi na temat tego jak postrzegacie miasto, jego plusy i minusy.

Z gory dziekuje za opinie!
Malgorzata z Turynu
Witam wszystkich, nie mieszkam w Tuluzie, ale w Agen. Jestem tu na 2-nim kontrakcie. Pracuje w pewnej restauracji jako praktykant kucharz. Miejsce w którym pracuje jest mało ciekawe. Po kilkunastu prosbach mojego opiekuna o zmianę pracy i po kilkunastu odmowach juz mam dosc i nie wiem co zrobic. Jesli chodzi o jezyk to umiem mało, jestem tu 2 miesiąc. Myślałem nad przerwaniem kontraktu jak troche złapie jezyk i poszukaniu pracy na własna rekę. Co o tym myślicie?? Ktoś miał z stycznosc z taką sytuacją??
ile macie lat ?
Pytanie do osób mieszkających w Tuluzie: Od jakiej kwoty zaczyna sie wynajem mieszkań? Będac w Tuluzie zuważyłem ze żywnosc jest troche droższa niz u mnie.
Cytat: Katiko
INTENSYWNA NAUKA FRANCUSKIEGO - GDZIE?

Hejka, wybieram sie do Toulouse w wrzesniu.
Poniewaz nie znam francuskiego chcialabym wykorzystac ten czas na jego nauke.
Wiecie gdzie moge sie zapisac na jakis dobry i intensywny kurs, ktory nie kosztowalby 800euro/miesiac(taki juz znalazlam)?
Moze jest cos na jakiejs uczelni?

Blagam o pomoc :)
Cytat: nika_888
witajcie, para polsko-francuska z Tuluzy chetnie podszkoli swoj francuski badz polski:) najlepiej przy piwie albo przy jakiejs kolacji:), nasz mail [email]
Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna

»

Studia językowe