Potrzebuję porady

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Alors ,mam 17 lat i chodzę do 2 klasy liceum. Mój francuski jest mniej więcej na poziomie matury podstawowej. Chciałabym na wakacje pojechać do pracy do Francji jako au pair i to zapewne mi się uda. Ale nie chciałabym już wracać do kraju... Problem tkwi w tym , że nie będę miała zdanej matury a bez tego to teraz ani rusz. Wie ktoś może czy we Francji są tak jak w Polsce licea zaoczne albo wieczorowe (bo w dzień musiałabym się zapewne zajmować dziećmi)? A może są polskie szkoły które pozwalają na zdawanie polskiej matury? Aby podszkolic język pewnie musiałabym jeszcze raz powtarzać druga klasę gdybym uczyła się we francuskim liceum ale jakoś bym to przeżyła.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jeanne
Lepiej poczekaj 1 rok i zdaj maturę tu w Polsce. Rok to nie tak długo.
Po co robić sobie dodatkowe problemy?
Pojedź do pracy w wakacje, wróc, zdaj tę maturę i jedz. Wtedy od razu mozesz nawet zacząć studia pracując.
całkowicie sie z tym zgadzam.
Nie ma sensu przerywac liceum!
Pojedz jako summer au pair, wróc, zdaj mature a pozniej....mozesz nawet studia rozpoczac we FR, albo zrobic gap year, ale ...rok przed matura to nienajlepszy czas na przerywanie.
Owszem, moze i cos znajdziesz, jakies LO, albo cos....ale wiedz, ze to jest niesamowicie kosztowne, a z pensji (heh to chyba jednak za duze słowo) au pair to nie oplacisz tego.
ja wyjechałam po liceum, bylam rok, wróciłam , to nie tak prosto wyjechac sie utrzymywac, pracowac i studiowac. chce wrocic po studiach majac nadzieje ze moze znajde normalna prace, a nie wlasnie au pair czy sprzatanie po sąsiadach.
Na twoim miejscu bym się bała jechać na stałe bez matury. Mimo wszystko powodzenia, nie ważne jaką decyzje podejmiesz.
tak jak piszesz,
poza tym kiedy ona chce pracowac jak nauka tutaj trwa do godziny 17!
Zaskoczyło mnie to, że za naukę we francuskich liceach trzeba płacić, bo tak wnioskuję z waszych wypowiedzi. Jeżli mi się tam nie uda znależc jakiegoś liceum i rodziny której by odpowiadało zajmowanie się popołudniami ich dziećmi to oczywiście wrócę do Polski. Tylko wolałam sie rozeznać wcześniej w tym, jakie mam tam możliwości nauki.
Tylko po co komplikować sobie życie? Zdaj najpierw maturę, Francja przecież nie ucieknie! Jeśli nie doświadczyłaś jeszcze życia na obczyźnie, nie masz pojęcia jak Twoja psychika na to zareaguje; jeśli już na tym etapie widzisz tyle problemów, we Francji , SAMOTNIE, będzie Ci jeszcze trudniej. Wybacz niedyskrecję-skąd taka niecierpliwość? :)
Wybaczam:) Potrzebna mi jest zmiana otoczenia, mam dosyć codziennej rutyny i tego, że moje życie prawie się nie zmienia. Chciałabym się usamodzielnić, chociaż porównując siebie do moich rówieśników mogę stwierdzić, że jestem już bardzo samodzielna. No i to chyba wszystko. A to w połączeniu z moją pasją do języka francuskiego i samej Francji sprawia, że chcę się przenieść na stałe właśnie do tego kraju.
no i nie zapomnijmy o chlopaku ktory we Francji juz jest :P hehe sluchaj a moze poszukaj w polsce jakiegos liceum ktory robi wymiany z liceum we francji? albo napisz maila do liceum miedzynarodowego w Strasburgu do sekcji polskiej? (wiem, wiem, ja ciagle tylko o tym Strasie gadam... ale co mam poradzic ze tesknie... moze w poprzednim zyciu mieszkalam w Alzacji :P).
mi tez wydaje sie ze lepiej poczekac i zdac mature... ale skoro jestes zmotywowana to sprobuj poszukac mozliwosci wyjazdu. moze cos poradzi ci ambasada? pani profesor od francuskiego? w kazdym razie nie poddawaj sie i nie ulegaj presji rodzicow. nie namawiam do buntu, ale do robienia tego co tobie sie podoba, a nie innym :) powodzenia i 3mam kciuki!
:) Ambasada? I oni zajmują się takimi sprawami jak szukanie dla kogoś liceum? Ale w tym wypadku musiałabym otrzymać jakieś stypendium. Zainteresowałaś mnie tym ale jak się mam z nimi skontaktować?
A do buntów moi rodzice już sie przyzwyczaili:) No i chyba ucieszą się jak wyjadę i w końcu będą mieli spokój :)
Mi też się czasami zdaje, że podmienili mnie w szpitalu zaraz po urodzeniu, bo czuję się bardziej Francuzką niż Polką :P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa