Cytat: Jinelle
Hmm, jesli szuka sie pracy w Paryzu, a mieszka na przedmiesciach to czesto odrzucaja takich kandydatow z obawy o to, ze beda miec problemy z dojazdem. Wiec obawiam sie, ze nawet jesli w Paryzu nie szukasz to wlasnie polski adres przeszkadza rekruterom.
Pierwsze rozmowy kwalifikacyjne w olbrzymim przypadku odbywaja sie najpierw telefonicznie - wiec fakt posiadania polskiego numeru telefonu, moze takze byc przeszkoda.
Dobrze wiedziec..
Problem moze byc takze ze znajomoscia jezyka - skoro masz wpisana podstawowa znajomosc to moze to byc takze powod odrzucania Twojej kandydatury. Jesli znasz db angielski szukaj pracy w miedzynarodowych firmach - wtedy nieznajomosc biegla francuskiego mniej im bedzie przeszkadzac.
No z angielskim z pewnoscia lepiej czuje sie niz z francuskim. Porozumiewam sie stosunkowo swobodnie w tym jezyku. Poszukam wiec jakichs miedzynarodowych, choc z apec.fr tez wysylalem niedawno do Orange np.
Jesli chodzi o wynajem to wlasnie na poczatek najlepiej kilka miesiecy przemieszkac ze wspollokatorem - zeby znalezc mieszkanie zwykle trzeba pokazac "fiche de paie" z ost. 3 miesiecy i czasem wlasnie trzeba miec gwaranta francuskiego.
Czy taki czlowiek szukajacy wspollokatora czesto potrafi wyskoczyc z prosba o te papierki? Czy tu wlasnie jest juz luzniej pod tym wzgledem?
A moge sie dowiedziec czemu akurat Francja? Nie jest tu latwo z praca dla obcokrajowcow. Jesli nie zna sie jezyka to zycie (zwlaszcza bez znajomosci!) jest tutaj trudne. Moze lepiej w Polsce zapisac sie na intensywny kurs jezyka francuskiego i szukac na polskich stronach czy nie chca kogos wyslac do Francji na jakies kontrakty.
Dlaczego... to troche zlozone. Nie jestem jakims fanatykiem tego kraju, po prostu mialem plan zeby wyjechac gdzies po studiach i zagranica zdoby sobie troche doswiadczenia i potem wrocic do PL. Padlo na Francje, bo raz ze mialem tam kolege w Paryzu. Jak pisalem, nie wyrobilem z magisterka i okazja przeszla mi kolo nosa. Druga rzecz, ze chcialbym opanowac sobie drugi jezyk obcy, poznac nowa kulture, a francuska jest mi srednio znana. No i chcialem zeby krajem wyjazdowym nie bylo UK, gdzie Polakow jest multum. Wiesz, zazyc troche innego powietrza...
Generalnie z tego, co piszecie, to Francja jawi sie jako kraj dosc nieprzyjazny obcokrajowcom... Bede musial sie zastanowic jak ugryzc to zeby dac rade cos ugrac. Bo na razie widac, ze dostaje sie klody pod nogi bardzo czesto. Kurcze, jak Wy sie tam uchowaliscie? :P
A monster.fr znam choc skoro juz zebralem sie na rejestracje na apec.fr to tam szukam. Zreszta chcac wysylac kazdego dnia aplikacje mam ich pod dostatkiem. Dotychcza, od swiat BN, wyslalem okolo 53 aplikacje.
Pozdrawiam
Lukasz