Wrażenia po okręgowym

Temat przeniesiony do archwium.
91-119 z 119
| następna
ooo nareszcie znalazlam kogos doswiadczonego z wawy;))
powiedz mi prosze na ile czasu trzeba mniej wiecej mowic o jednym temacie?? bo ja nie wiem czy mam baaardzo zglebiac te tematy czy mozna krotko...nie wiem 10 min to ok? czy za malo?
Co Wy wszyscy tak z tym czasem ;) Mówię, że to zależy kto będzie pytał... W moim przypadku było tak, że na jeden temat potrafili zadawać z 10 pytań i gadałem o nim z 10 minut, a drugi tylko kazali zacząć, żadnego pytania...
A można mieć ze sobą jakieś kartki? Np. Plan wypowiedzi? Czy zupełnie nic?
W sumie, przynajmniej takie jest moje zdanie, ważniejsze jest to czy będziesz umiał(a) odpowiedzieć na pytania komisji... Zresztą w tamtym roku w Wawie można było wnieść z sobą tylko legitymacje :P
Taak... Można był mieć ze sobą tylko legitymację tudzież inny dokument tożsamości, wchodziło się do komisji, oni wybierali tematy i kazali odpowiadać - bez jakichkolwiek notatek, czasu na zastanowienie etc. Czasem przerywali po paru zdaniach i nie czepiali się zbytnio szczegółów, a czasem drążyli temat i pytali o kompletnie nieistotne detale. Z tego co pamiętam, zadają po 1 pytaniu z każdego działu (historia, literatura, Francja współczesna, temat po francusku).

I gratuluję wszytskim finalistom, miło wspominam zeszłoroczą olimpiadę i wycieczkę do Warszawy :)
mam pytanie-prośbę do weteranów olimpiady : Mimo,że wiemy,że wspieranie ,,konkurencji" to nie jest zbyt agresywna strategia,ale może spróbowalibyscie sobie przypomnieć zadawane wam na ustnym pytania szczegółowe i podzielilibyście się z nami tą wiedzą. Przynajmniej po to,abyśmy wiedzieli w którym kierunku mamy się przygotowywać.
super dziękuję:)
Podam jedno z najupierdliwszych pytań jakie mi zadano ;) Przy temacie o egzystencjaliźmie Sartre'a miły pan zapytał mnie w którym wydawnictiw po raz pierszy ukazały się "Mdłości" Sartre'a ^^ ... Ale o dziwo dobrze powiedziałem i pan się zdeczka zdziwił :D
czy moze mi ktos powiedziec którego jest ustny - bo chyba nastapila jakas zmiana:)
Jaka zmiana??

No,to Andrew jesteś dobry:)jak będą mi takie pytania zadawać to już przeszłam:D ;)

Pozdrawiam Was wszystkich:*
na stronie olimpiady jest data 17.02, a ostatnio slyszalam ze ma byc w poniedzialek to jak w koncu?
nie wiem jak w innych miastach ale w krakowie jest w poniedzialek 19.02, juz od samego poczatku tak mialo byc, tzn jak podawali wyniki z pisemnego to mowili.
w wawie mialo byc 17 no i chyba nic sie nie zmienilo o ile mi wiadomo...
ajj namieszaliscie mi teraz:PP
No to fajnie...a nie wiecie jak w Sosnowcu??
sorry sorry:) ja sie sugerowalam strona olimpiady - ja odpowiadam w kr
hej
pytanie do wszystkich, którzy zdają w Wawie. Oboźna 8? o której? dużo się przygotowywaliście?
ja mam pytanie - jak to jest z wynikami, czy są tego samego dnia i trzeba czekac na ich ogloszenie???
Bo słyszałam że przy innych olimpiadach ustnych tak jest
To też zależy od miasta i komisji, ale raczej nie ma. Trzeba czekać (w Łodzi w zeszłym roku ok. tydzień). A poza tym nawet w innych olimpiadach nie masz od razu, tego samego dnia ostatecznych wyników (masz co najwyżej ich opinię), ale listę zakwalifikowanych do finału tworzy ZAWSZE Komitet Centralny. A opnia okręgowego i centralnego różni sie często :P
aha ok.
A jednak nie zawsze, bo moja koleżanka w tą sobotę zakwalifikowała się do usnego finału olimpiady języka polskiego( mature już ma w kieszeni a teraz gra o index.. heh szczęściara!!) i wyniki miała tego samego dnia;)
To ja też w sobotę zakwalifikowałam się do ustnego z polskiego :P (ale to nigdy nie jest pewne tak długo jak:
a. Komitet Centralny nie napisze na swojej stronie internetowej, że kwalifikuje daną osobę (jak na razie Komitet Centralny OLJP napisał: "Zgodnie z Regulaminem Olimpiady komitety okręgowe proponują kandydatów do zawodów III stopnia. Ostateczną decyzję podejmuje Komitet Główny Olimpiady po zebraniu zgłoszeń ze wszystkich komitetów okręgowych." [z: http://www.olijp.p9.pl/ ]
b. nie dostanie się listu z potwierdzeniem kwalifikacji.

Taka jest prawda...
To ja też w sobotę zakwalifikowałam się do ustnego z polskiego :P (ale to nigdy nie jest pewne tak długo jak:
a. Komitet Centralny nie napisze na swojej stronie internetowej, że kwalifikuje daną osobę (jak na razie Komitet Centralny OLJP napisał: "Zgodnie z Regulaminem Olimpiady komitety okręgowe proponują kandydatów do zawodów III stopnia. Ostateczną decyzję podejmuje Komitet Główny Olimpiady po zebraniu zgłoszeń ze wszystkich komitetów okręgowych." [z: http://www.olijp.p9.pl/ ]
b. nie dostanie się listu z potwierdzeniem kwalifikacji.

Taka jest prawda...
Dlaczego to się dwa razy umieściło??? :P
Takie małe pytanko ...
Czy wynik testu pisemnego z okręgu ma duży wpływ na to , czy przejdzie się do finału czy nie? Jak ktoś miał z testu akurat tyle punkow , by przejśc dalej ,to ma szanse na finał jakby wypadł dobrze na ustnym?
Szanse masz zawsze. Jakie proporcje bierze pod uwagę Komitet Centralny nie wiem (Zdrowy rozsądek wskazywałby na pół na pół, ale to OJF więc nie ma co stosować zasad zdrowego rozsądku).
hej
czy ktoś by mógł mi podać adres oficjalnej strony internetowej olimpiady? dzięki
Z tego co wiem nie ma oficjalnej strony olimpiady. Jest tylko strona komitetu z Gdańska:
http://www.af.gda.pl/content/index13.php
kto jutro jedzie na Oboźną 8? ktoś wie jak to będzie wyglądało? bo na stronie jest "Egzaminy ustne odbędą się w dniu 17 lutego 2007 r. (sobota)." czyli o której? 9? POMOCY!!
no dobra:) już nie da się nic zrobić.
teraz przyznać się -stresss jest?
czego boicie się najbardziej? ja chyba,że będę na siebie zła,że nie powiem czegoś co przecież wiem,tylko mam na końcu języka...
miettka!! o której jutro?
razem z potwierdzeniami ,które przychodziły do szkół były podane formularze do wypełnienia odnośnie ewentualnego noclegu i tego o której godzinie pasuje ci przyjechać na egzamin (dostosowują się do uczestników). Ale jeśli dobrze orientuje się ,to początek balu o 9.00
Temat przeniesiony do archwium.
91-119 z 119
| następna

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa