USTNA MATURA

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 67
poprzednia |
Hej!!
Kiedy macie ustny egzamin z francuaskiego??ja mam (rozszerzony)dopiero 24 maja...i juz sie strasznie denewujeeeeeee
co wy an to zeby w[pisywac tematy z ustnego na forum??;)
uważam że to genialny pomysł. tylko niestety ja mam maturę juz 12 maja i obawiam sie że to moze byc najwczesniejszy termin i niebedę miałą zadnych "przecieków"....
ja mam mature 16 i 18, czy jezyk ustny tez moze byc rozszerzony prawda?
Hej. Wpisywanie tamtów na forum to całkiem niezła sprawa, tyle tylko, że jest małe prawdopodobieństwo, że trafisz na tem sam - każda szkoła ma zestaw ok 100 "materiałow" i zestawy są różne. Ale może się przyda do ćwiczeń:D
wiem wiem ze szanse sa nikle...ale lepszy cos niz nic;D
a biorac pod uwage ze zdaje jako jedyna ze szkoły...to moze az 100 do wyboru nie bedzie;D bo nie bede sie mogla zdecydowac...;)
petite fleur ja tez jedyna ze szkoly zdaje franc rozszerzony, fajnie mamy, nie? damy rade :-)
O no u mnie w szkole są dwie maturzystki z francuskiego z czego jedna to ja;) I obie zdajemy rozszerzony. Kurcze ale z tym wyborem to rzeczywiście będzie trudno. Hehe słuchajcie może ustalimy wspólny numer na forum??
i ja również zdaje jedyna w szkole i również rozszerzony :) zaraz po maturze pochwalę się tematem, obiecuję ;)
Ja mam 17 maja, zdaję bien sûr rozszerzony, ale tych francuskich rozszerzeńców u mnie jest 3 (dwie dziewczyny i ja) i jedna jeszcze dziewczyna zdaje podstawowy. Tematy jakie miałem ja i Asia i Edyta wpiszę jednak dopiero 18 wieczorem, po maturze pisemnej z francuskiego, bo dzień wcześniej (jak tylko wyjdę z ustnej matury) będę się skręcał z nerwów przed pisemnym. I tak mam nieźle, że tylko 2 egzaminy pod rząd w tym tygodniu, Edyta ma 16 historię podstawową, dzień później ten francuski rozszerzony i kolejnego dnia pisemny francuski rozszerzony. Biedna :D
Ja ogólnie mam lepiej. Po polskim i angielskim pisemnym mam 9 maja rozszerzony angielski ustny, dzień później biologię podstawową, 12 polski ustny, no i potem 2 francuskie rozszerozne dzień po dniu :D Miałem jeszcze pisać 24 maja łacinę, ale jako że poszczęściło mi się niebywale na olimpiadzie w Warszawie, nie muszę jej pisać i już mam 100% z rozszerzonej latinki :D
A Wam jak się rozłożyły egzaminy? Pzdr serdecznie!
a ja 5 :(
i jak Ci poszlo?? na jaki zestaw trafilas??!!
>ja mam mature 16 i 18, czy jezyk ustny tez moze byc rozszerzony
>prawda?
Ja tak samo - może Ostrołęka?
Ustna też może być rozszerzona (jeśli jako dodatkowy - obie z góry są rozszerzone)
Jasne...wpisujcie te tematy...Zawsze coś się prrzyda ;)
ja zdaje 17tego,a tematy na rozszerzony sa tam gdzies,ktos zalozyl juz temat rozszerzoan matura ustny czy jakos tak
Uff... No i po ustnej:D Miałam 19 pkt. Czyli jestem b.zadowolona:D:D:D

Więc tak: miaąłm 3 obrazki - jeden z dziewczynami ćwiczącymi aerobik, drug z jakąś dziewczynką w basenie, a na trzecim był snowboardzista. Ten z basenem był podpisany, ze to doskonały sport, bo można go uprawiać. zimą jak i latem. I jeszcze była informacja o tym jakie sporty najbardziej lubią Francuzi. Pytania dotyczyły przydatności sportu w zyciu, jakie sporty są najpopularniejsze i dlaczego, czemu ludzie uprawiają sporty itp. Temat prezentacji małam super: cechy charakteru, zainteresowania i problemy młodych ludzi. Ten drugi dotyczył Paryża, co tam jest warte zobaczenia chyba.

W sumie to nawet przyjemnie było:D W miarę bezstresowo:D
:O Mes felicitations :D
ja też gratuluję:-) ja nawet nie mam co marzyc o takim wyniku...
rowniez moje gratulacje,ciekawe na czym stracilas ten jeden punkt?ale musze przyznac ze proste tematy mialas,modle sie o takie:)
ja mam ustna jutro... Powiedzcie mi, czy komisja naprawdę przerywa po 3 minutach?
własnie podobno tak... ale moja sorka mówi żeby sie tym niemartwić bo jak np. niezdążysz podsumować to jako pierwsze pytanie każą ci podsumować
a jak w ogole wyglada matura ustna? mam w piatek i nei bardzo wiem. jest obrazek i dostaje jakis czas na przygotowanie sie do jego opisu? to jest obrazek czy jakis collaż? i mam cos dodac od siebie oprocz jego opisu? ile okolo zdan? 10?
a pozniej jest jedno pytanie do wyboru z 2 i mam przygotowac tez wypowiedz. tez ok 10 zdan? ile mam czasu na przygotowanie?
pomozcie prosze!
proszę?
matura ustna, to albo kolaż, albo tabelki, obrazki, albo jakies takie wymieszane. Musisz je dokładnie zanalizowac tj. musisz mowic o nich ile wlezie, ale nie o tym, co z tego wynika. Jeżeli chodzi o obrazki, to zwroc uwage na kolory, na pierwszy, drugi plan. To nie jest punktowane. Chodzi o to, by przekonac komisje o tym, ze jestes w stanie swobodnie mowic, bez wiekszych problemow. Potem beda Ci zadawali pytania dot. przygotowanego materialu, zebys wypowiedzial sie na taki a inny problem. Chyba 4 pytania, nie wiecej niz 6. Ponadto beda 2 pytania dodatkowe, w ktorych bedziesz musial wykazac sie wieksza erudycja. To cos w stylu rozprawki, jeno ustnie. Bedziesz mial czas na to, by przed wypowiedzia sie zastanowic. Pytania, tj. polecenie rozprawkowe beda 2. Beda potem dopytywac, moga ci poprzerywac w trakcie, nie boj sie tego. Przygotuj sie na pytanie w stylu- dlaczego wybral pan/i ten temat, czemu nie drugi?
powodzenia
a kto z was wybiera sie do Poznania, jesli mozna wiedziec???
spoko, dzieki za odpowiedz. kolaz omawia sie z miejsca czy mam kilka minut na przygotowanie?
na wszytsko masz na poczatku 15 minut na przygotowanie do kolażu j i prezentacji, z tym ze dostajesz kartkę i długopis i mozesz sobie robic notatki, np. mini-konspekt prezentacji. Ogółem to cos jak matura ustna z polskiego tylko ze mniejsze.
"Musisz je dokładnie zanalizowac tj. musisz mowic o nich
ile wlezie, ale nie o tym, co z tego wynika." "Jeżeli chodzi o obrazki,
to zwroc uwage na kolory, na pierwszy, drugi plan. To nie jest
punktowane." - nie rozumiem tych stwierdzeń. można prosic o wyjaśnienie?

a pytań do kolażu jest 4-5
Dostajesz pare minutek na przeczytanie tych wycinków, obejrzenia zdjęć, wykresów i wszystkiego innego co Ci tam wrzucą. Jak już się zastanowisz, zaczynasz gadać, jak skończysz wypowiedź zadają Ci kilka pytań [bodajże 5, ale pewien nie jestem]
Korlorów nie musisz mówić, bo egzaminatorzy i tak mają czarno-białe zestawy:D Ale te zasady obowiązują tylko na podstawowym. Na rozszerzeniu masz skupić się na problemie. Pokrótce omówić te obrazki (najlepiej po pytaniu jaki problem jest przedstawiony na dokumencie) - po prostu kto na nich jest i co robi, żadnych super szczegółów, bo tutaj to nie jest istotne.

Nie wiem za co straciłam ten jeden punkt. Zrobiłam trochę głupich błędów, więc może przez to. Ale i tak jestm szczęśliwa:D:D:D I najważniejsze - mam to już za sobą.
no i juz po :) aż sie pochwalę : 18/20 :):):)
a oto i moje tematy (tak mniej więcej)
1.(ten kolaż czy coś): konflikty w rodzinie, relacje rodzice-dzieci, relacje między rodzicami (jak powinny wyglądać); do tego było kilka zdjęć, m.in. kobieta wywalająca zawartość swojego talerza (zupa czy cuś innego - kiepska jakość była tych zdjęć...) na twarz swojego partnera...
2. prezentacja tematu: Intensywne uprawianie sportu jest jedynym sposobem na zachowanie młodości. Podaj argumenty za i przeciw tej tezie.
A drugi do wyboru był w stylu: Obecność złych sytuacji, zjawisk na świecie (wojna, bieda itp) powinna "zmusić" ludzi dobrej woli do działania i zastanowienia.

NO to powodzonka wszystkim !!!!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 67
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka