USTNA MATURA

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 67
Czyli w sumie też dosyć łatwy zestaw:) Gratuluję wyniku!!

Ja z mojego byłam naprawdę zadowolona. O sporcie zawsze można coś powiedzieć, a prezentacja współczesnej młodzieży MIODZIO!! Miałam rękę do losowania:D

Ci którzy zdają 18 maturkę pisemną niech wpiszą "COURAGE!!" jako komentarz w swoim komunikatorze (17 maja o godz. 21 i zostawią do końca matury):D taki mały internetowy flash mob zrobimy:D:D:D
gratulacje!!niezle zaczelas ...ustny tak wysoko!!
ja sie strasznie obawiam mojego ustnego...zwarzywszy na to ze mam w komisji nauczycielke(ktora bedzie zadawac pytania)ktora mnie wprost nienawidzi i zapewne bedzie robila wszystko zeby mnie...zdolowac i obnizyc wynik...a w zxasadzie to nie bedzie musial;a...bo ona jak sie spojrzy to juz czlowieka zamraza!!!!!!!wrrrr...
a co do Poznania...jak to jest z tym losowaniem zestawu??ile ma sie do wyboru??i jaki re wybralas??moze i mi szczescie przyniesie;D
ps.nie wiesz jaki jest poziom na romanistyke na tym Uam??;)
pozdruffki!
dodam jeszcze ze u mnie zdaja 2 osoby francuski i ciekawa jestem jaka jest ilosc zestawow;)
i jeszcze cos...juz ostatnie pyt!obiecuje;D
czy w zestawie masz po polsku okreslony problem omawianego dokumentu, tak jak to jest w repetytoriach??czy jak...??
ja zdawałam jako jedyna na rozszerzonym i do wyboru miałam co najmniej 10 zestawów (jak nie więcej - nie liczyłam :) ). W pierwszym zadaniu polecenie jest po polsku, w trzech myslnikach napisane jest o czym masz mówić. W drugim zadaniu obydwa tematy do wyboru są napisane po francusku.
Nie martw się "straszną" nauczycielką. Chyba na maturze ogólnie sie nauczyciele dobrze nastawiają na uczniów, ( no chyba że ktos jest naprawdę wredny), jak nie ta jedna, to może chociaż pozostałe dwie będą miłe :) Powodzenia jeszcze raz!
na rozszerzonym i chyba tez na podstawowym z obrazkow sama musisz wywnioskowac o jaki problem chodzi(moze byc jakis slogan,ktory od razu pwoie ci o co chodzi)
nie. przy każdym zestawie u góry dostajes zpolecenie z tematyką do której powinnaś się przygotowywać omawiając obrazek. często, bardzo czesto dzieje sie tak, ze gdy odpowiesz na te 3 kropki - komisja nie zadaje Ci pytania.
hej mam pytanie czy wie ktos jak wyglądają zestawy do komisji?
owszem ale o ile wiem nie zaczynasz omawiać obrazków sam tylko komisja od razu przechodzi do zadawania pytań które są zredagowane na podstawie tych trzech kropek. A kropki i ewentualne slogany nie zdradzają jakiego problemu dotyczy kolaż. one ci tylko podpowiadają ale zgadnąć o jaki problem chodzi dosłownie musisz sam
Komisja zaczyna pytaniem - zazwyczaj coś w stylu jaki problem prezentuje materiała? Kropki warto sobie rozpisać, bo pytania mogą ich dotyczyć. tzn. jeśli np. masz kropkę miejsca TV w życiu człowieka to moga zapytać "jakie twoim zdaniem jest miejsce TV w życiu człowieka (Polaków i Francuzów)" Dlatego warto mieć to już wcześniej w swoich notatkach.
hej mam pytanie nie wiesz moze jakie sa zestawy na podstawowa mature ustna z francuskiego bylaabym wdzieczna jesli bys sprobowala sie dowiedziec i napisala na forum.monika
blagam niech ktos sie dowie jakie na pisaemnym sa listy i jakie obrazki i scenki na ustnej...........piszie na forum albo na mojego maila
Na podstawowym mam zacząć opisywać sama czy czekać na pytania???
(dość pilne -->> 16.05., mój pierwszy ustny...)
Też czekasz na pytania. Odnośnie ustnego podstawowego jest osobny temat. Niestety u mnie w szkole wszystkie maturzystki w liczbie 2 zdawały rozszerzony.

Jakie listy? Chodzi ci o formy wypowiedzi? (notatka, list do przyjaciela itp.)Czy jak?
A tak swoją drogą to nauczyciele nie robili z wami żadnych prób??
na podstawowym to zależy co masz napisane pod opisem scenki. tam jest napisane czy rozmowę zaczyna egzaminujacy czy zdajacy
ja się wybieram:))
a co do tych prób to z nami robili. co prawda niewiele bo moja sorka miała małe problemy zdrowotne i przez ostatni miesiąc była na zwolnieniu ale o na s nie zapomniała.
ale dziwi mnie właśnie to ze z tego co widzę to w kilku szkołach tego nie ćwiczyli. bo widze tu sporo osób nie doinformowanych. u mnei w szkole przede wszystkim zadbali o to zebysmy dokładnie wiedzieli jak przebiega egzamin, jak wyglada arkusz, który dostaniemy, na co zwrócić uwagę jka będziemy odpowiadac żeby dostać punkty, a co jest nie istotne. W ogóle duzo uwagi było poświęcone kwestii organizacyjnej. oczywiscie ćwiczylismy wypowiedzi zarówno na francuskim jak i na angielskim. Po prostu wszyscy chcieli zebysmy chociaż mniej wiecej wiedzili jak wyglada egzamin zeby tym samym zmniejszyć nasz stres chociaż minimalnie. a to zaniedbanie jakie popełnili wasi nauczyciele dziwi mnie po prostu...
tak w ogóle to excusez-moi ze sie tak rozpisuję:-D
widze ze mało was na razie miało ustną... ale dobre i dwa zestawiki które przybliżyliście:-D ja dołączę do was jutro:-D trochę się boję ale wierzę ze bedzie dobrze. Ja akurat z mówienia jestem nienajlepsza wiec nei licze na takie wyniki jak wasze (po raz koeljny moej gratulacje!). Pociesza mnie to ze nigdzie nei biorą ustnych pod uwagę wiec liczy sie to zebym tylko zdała:-D ale wiem ze zdam:-D przynajmniej mam taka nadzieję;-) bo aż tak słaba chyba nei jestem;-) w każdym bądz razie jesli przekroczę próg 10 pkt to będę heureuse:-D Trzymajcie kciuki! pozdrawiam!
Jutro jak tylko wrócę wpiszę zestawy mój i koelzanki które też zdaje rozszerzoną
co do prób u mnie, to nie było ich w ogóle. w trzeciej klasie nie miałam juz francuskiego, a jak chciałam miec jakies dodatkowe lekcje z moja prof ( umówiłysmy sie na konkretna godzine w tygodniu), to okazywało sie zawsze, że ona musi jednak coś tam zrobic... no i w sumie mialam tych lekcji chyba aż 2! Przez to nie byłam przyzwyczjona do tego, że ona cały czas przerywa (pewnie w dobrej wierze...) i na maturze troche mnie tym zdenerwowała. Ale wszystko poszło i tak dobrze :)
Przerywała ci na maturze? A wiesz, że masz prawo się odwołać?? Ludzie pomocy, dlaczego nauczyciele nie znaja regulaminu?
Z nami też ćwiczyli. W sumie zasady na obu językach są takie same więc informacje z jednego dopełniały drugi:D Moja Madame najpierw robiła z nami pojedyncze zdjęcia, potem powiedziała dokładnie jak mamy się przygotować do omawiania kolażu + jakich typów pytań możemy się spodziewać. Potam zrobiłyśmy kilka zestawów, wtedy razem z prezentacjami. Prezentacje wałkowałam z moim korepetytorem od uff... dobrych trzech miesięcy. Jednak mam szczęście do nauczycieli:D
Trzymajcie się wszyscy, będzie dobrze?
O la vache, wykrzyknik miał być na końcu.....
właśnie wróciłam z ustnego.
jak zobaczyłam kolaż to mi łzy w oczach stanęły. obrazki miałam z dziećmi na wojnie.były takieobrazki:1-armia złożona z kilku- kilkunasto- letnich dzieci 2 - chłopiec z zabandażowana głową 3 - dziewczynka na pustyni (chyab w jakimś obozie jakiejs armii, bo w tle widac namiot i faceta) chyba zatyka nos 4 - wybuch bomby czy czegoś (kłeby dymu) 5 - dzieci lężą na ziemi w rzedach pod jakimiś kocami. i do tego były 2 nagłówki: Souvenirs d'enfance i le Paradis perdu. pytania były 4: tradycyjnie zaprezentować temat obrazków (czyli jaki jest problem), jak mozna pomóc dzieciom z krajów wojny, na czym polega tragedia dzieci na obrazkach i czy twoim zdaniem armia na obrazku jets złożona z ochotników.
a tematy miałam za to łatwe:
1. posiłki przy wspólnym stole - czy to tradycja która jest w trakcie zanikania? uzasadnij swoja opinię
2 coś czy internet jest drzwiami otwartymi an świat czy jakostak. nie pamietam dokładnie bo mówiłam ten pierwszy:-D
Ale ostatecznie nie jest źle:-D mimo że wojna i klęski wszelkiego rodzaju są moja słabą stroną (liczyłąm bardziej na coś o sporcie albo czymś takim) to zdobyłam 14/20:-D mnei to satysfakconuje. za prezentacje i obrona miałam chyba maxa a straciłam trochę na kolażu i na jezyku 4/7:-( bo z tego wszystkiego juz przestałam całkowicie mysleć jak mówie.
Za to moja koleżanka miała kolaż o nauce jezyków obcych w tym pytanie dlaczego zdecydowała sie na naukę francuskiego:-D i prezentacje o bogactwie - co byś zrobiłgdybys wygrał milion (chyba) euro:-D przyjemne tematy:-D
a co do przerywania to prawda. komisja nei moze przerywać. Tak jest w regulaminie. zreszta to rozprasza
ale sie rozpisałam:-D
Witajcie.
Przed chwilą wróciłem z ustnej - ogłoszenie wyników o 21:00 ;p Rezultat 19/20.
Tematy:
Telewizja kradnie czas. Jesteś za czy przeciwko tej tezie. Uzasadnij.
Dzięki Internetowi można się więcej nauczyć niż w szkole ? Tak czy nie ?
Do opisania zestaw:
trzy obrazki z miejscami wakacji i jeden sondaż z ulubionymi miejscami wypoczynku Francuzów.
Czyli, jak sami możecie domniemywać, niezbyt trudne.

Z tego co mi wiadomo, inni mieli takie zestawy jak: zwyczaje żywieniowe Polaków; ludzie starsi przypominają młodszych [czy jakoś podobnie], document z dwoma zdjęciami ludzi bogatych, na dole dwie fotografie biednych afrykańskich dzieci i jakiś krótki tekst o zwracaniu szczęścia, jakiś temat do prezentacji o zaletach i wadach telewizji. No i to wszystko co pamiętam.

W każdym bądź razie życzę powodzenia, bo to nie jest wcale takie trudne. Najważniejsze to trafić na przyjemny zestaw i szybko się rozgadać. Potem to już tylko działa ludzki automatyzm prezentacji :D
Pozdrawiam.
16.05. Zestaw 8.
Rozmowy:
1. Obózsportowy dla studentów - uzyskiwanie informacji:
- zapytaj, czy jest możliwość uczestniczenia w zawodach
- podaj interesujące Cię dyscypliny
- spytaj, czy jest płatny i w jaki sposób (ja miałam gratisowy, więc z głowy druga część :P)
2. Konkurs fotograficzny - relacjonowanie:
- skąd o nim wieszrn- jak robiłaś zdjęcia
- co wygrałaś
3. Winobranie - negocjacje:
- poproś o dodatkową przerwę i podaj powód
- nie zgódź się na warunki: jeśli dodatkowa przerwa, to dodatkowa godzina pracy, i podaj powody
- zaproponuj inne rozwiązanie konfliktu
Obrazek:
Ulica zimą. 2 rzędy samochodów z zapalonymi światłami. Pomiędzy nimi mężczyzna - mówiłam mniej więcej, że jest zima, brzydka pogoda, samochody wiozą ludzi z pracy lub do pracy, mają włączone światła; facet wysiadł, bo ma problem z samochodem i chce pytać innych, co robić.rnPytania: rnDlaczego moim zdaniem wysiadł?rnJaką porę roku lubię najbardziej i dlaczego?rnPo 10 minutach otrzymałam 19 p :P jako jedyna spoza szkoły (ZSZ4 Ostrołęka) sposód 3 zdających (obie po 15 p)
Gratulacje :)rna ja cytuje i przypominam :): "Ci którzy zdają 18 maturkę pisemną niech wpiszą "COURAGE!!" jako komentarz w swoim komunikatorze (17 maja o godz. 21 i zostawią do końca matury):D taki mały internetowy flash mob zrobimy:D:D:D"
Witam wszystkich:) wlasnie wrocilam z ustnego:) 20 pkt:) mialam obrazki o internecie i jaki ma wplyw na zycie ludzi i miedzy innymi na nauke jezykow obcych. A z tematow do prezentacji mialam jeden o reklamach. Cos tam ze jestesmy przyzywczajeni do nich, ale ludzie roznie na nie reaguja i jaki wedlug mnie maja wplyw na zycie. A drugi...:/ hmmm niestety nie pamietam ale byl tam jakis cytat.
moje gratulacje:-D
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 67

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka