romanistyka

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 104
to ja odradzałam studia w Łodzi na filologii romanskiej.!!!!! tylko mam inny nik .odradzam romanistyke w Łodzi i nie tylko ja!!!!!!!!!!Jest to szkółka i traktują studentów jak dzieci w szkólce i jest głupia rywalizacja miedzy studentami. Jak wariaci lecą do biblioteki po schodach na złamanie karku ,dopingowani przez nieodpowiedzialnychasystentów.Poza tym wykładowcy nie udostepniaja prac po praktycznym uniemozliwiajac weryfikacje ocen.szkoda gadac na ten temat.Wybierz inne miasto do studiowania romanskiem.Grozi depresja i bycie kłebkiem nerwów teraz jestem w Toruniu i jest OK
Czesc, jesli polecasz Poznan, tzn ze studiowalas/studiujesz... ja wlasnie zaczynam, ale nie znam nikogo ze starszych lat, bede wdzieczna za kazda chocby najmniejsza wskazowke... bardzo ladnie prosze
O matko, widze, ze lodzkiej romanistyce jest jak na anglistyce, gdzie ciagle studiouje (niestety!). Wybieralam sie na romanistyke z nadzieja ze bedzie inaczej, ze moze inni ludzie sa tam, inna atmosfera a tu widze, ze ludzie na tych filologiach lodzkich poglupieli calkiem! Pozdrawiam 3majcie sie pa!
tak jestem Twojego zdania!Ci ludzie na łodzkich filologiach pogłupieli!!!!pozdrawiam!
Czy ja też mogłabym dostać te testy? :D Jakby co to mój adres: [email]
Piękne dzięki z góry. :-)
Zgadzam się z 4748 - Toruńska romanistyka jest w porządku:))
Czesc!
Ja studiuje romanistyke na I roku ale w Tarnowie.Nie mialam na egzaminie zadnej historii Francji:)Jestem w PWSZ:)Do krakowa na AP nie dostalam sie :(Pomimo ze spedzilam 6 miechow we Francji ,a egazmin tam byl tylko ustny-no ale to jest Krakow i tam trzeba miec kasiorke:)Pozdrawiam
Bylabym bardzo bardzo wdzieczna gdybys mi wyslala (wyslal?:)) te testy. Prosze wszystkich o pomoc! moj mejl: [email]
czesc czy mógłbyś tez mi wysłac te testy [email]
Hej, jeśli to nie probelm to ja również poproszę o te testy, z góry wielkie dzięki:) mój e-mail [email]
Salut Za rok zdaje mature Chcialabym zdawac z jezyka francuskiego ale boje sie ze nie zdam W szkole mam tylko 2 godziny tygodniowo no i boje sie ze to za mało zeby dostac sie na romanistyke (a o tym marze )Mam do ciebie prosbe Czy moglabys przeslac mi szczególy dotyczace kursów językowych Bylabym bardzo wdzieczna Jak mialabys tez ochote to chętnie bym z toba korespondowala (oczywiscie czesciowo po francusku-wpadlam na ten pomysl gdyz chcem podszkolic swoj francuski) Amoże znasz kogos kto bylby zainteresowany/-na znajomoscia listowna(po francusku) jesli tak to mój adres e-mailowy [email] DZIEKI I POZDRAWIAM
A moglabysmy mi je rowniez przeslac.
Bede wdzieczna.
[email]
pozdrawiam i z gory dziekuje
zasadniczo jest w porządku, aż tak nas nie męczą, kadra jest ludzka. sama filologia do prostych kierunków nie należy. ale nie narzekam (no dobra, ale czasami:)
no, te pytania dla niektórych mogły być trudne (nie czytam ELLE). ale większy przesiew zrobili pytaniami z gramy :)
Czy moglabys mnie tez wyslac te testy? Dziekuje z gory...
Zdaje na UJ i UAM, ale staram sie rozwiazywac jak najwiecej egzaminow wstepnych... Dziekuje raz jeszcze
Pozdrawiam serdecznie - [email]
Też poproszę w miarę możliwości...
[email]
Z góry dzięki.
Pozdrawiam - i do zobaczenia
na którejś romanistyce, zapewne ;)
(Jeśli wszystko dobrze pójdzie).
witam wszystkich:) mam prosbe do goscia...jak mozesz mi przeslac te testy na romanistyke bylabym wdzieczna.moj adres [email]
Czesc
Bardzo prosze o pomoc w doborze odpowiedniego kierunku. Po studiach chce pracowac jako tlumacz, robic tlumaczenia na zywo, nie wiem jednak jakie studia przygotowuja do tego najlepiej. Na filologii romanskiej jest specjalizacja tlumaczeniowa, ale nie na kazdym uniwerku. Prosze zaznajomionych w temacie o podpowiedz, rowniez tych, ktorzy skonczyli, badz robia jakies studia we Francji, na co trzeba sie tutaj wybrac, zeby to osiagnac? Z gory wielkie dzieki
No nie wiem,pisze teraz do ludzi,co tak krytykuja ta lodzka romanistyke.Jesli widzialas ludzi tak biegajacych do bioliteki,to chyba tylko na twoim roku.Ja skonczylam te uczelnie i sobie chwale.Mam super specjalizacje z traduktoligii i pracodawcy wala do mnie drzwiami i oknami. Na dodatek jest mozliwosc zrobienia polspecjalizacji z drugiego jezyka romanskiego(ja mam z wloskiego,ale jest jeszcze hiszpanski)Poza tym,moze faktycznie,warunki nie sa jak w Poznaniu,ale nie przesadzajmy z negatywnymi krytykami...Wykladowcy sa spoko,to tez ludzie,nie wymagajmy od nich Bog wie czego.Ja tam polecam,ale to zalezy juz od WAS
Cieszę się, że wreszcie ktoś się wypowiedział na ten temat, bo poprzednie opinie mnie zniechęciły do łódzkiej romanistyki.Ale może znów się przekonam.
polecam UW, dostęp do materiałow, ciekawe zajęcia i wysoki poziom języka, ale raczej dla "prawdziwych"pasjonatów
Salut! Wiem,ze juz bardzo duzo osob prosi Cie o te testy,ale mam nadzieje,ze znajdą sie tez dla mnie :) Jezeli mozesz mi przeslac to byłabym bardzo wdzięczna moj mail : [email]
Gościu ja też bardzo bym chciała te testy [email]
z góry dziękuję :)
mam przyjemność/a moze to nie jest przyjemność studiowania romanistyki na uł i coż mogę powiedzieć o tych studiach-są to studia przede wszystkim dla pasjonatów-lecz nie chodzi mi tu wcale o pasjonatów języka "samego w sobie czyt.praktycznego". jeżeli ktoś pragnie studiować ten kierunek musi sobie zadać pytanie czym jest naprawdę filologia.jeśli chcecie poznać perfekcyjnie tylko francuski niestety muszę was rozczarować ale romanistyka nie jest dla was. z roku na rok zajęć z pnjf jest coraz mniej natomiast zajęcia z literatury,językoznastwa i opisówki pochłaniają plan zajęć studenta. ja osobiście nie polecam tych studiów. na zajęciach bardzo trudno jest wysiedzieć( ten pogląd podziela ok 90% studentów z mojego roku) gdyż są bardzo bardzo bardzo nudne.więc jeśli ktoś chce świetnie mówić po francusku niech uczęszcza na kursy francuskiego i jedzie jako fille au pair zamiast marnować swe młode lata wkuwając gramatykę historyczną.
ps.jestem pewna,że mało kto ze zdających w tym roku na romańsą na łódzki uniwerek przejmie sie moimi słowami ale wiedzcie "przyszli studneci",że po po kilku miesiącach a może i po kilku tygodnaich studiowania romańskiej przyznacie mi rację-czego wam oczywiście nie życzę. mniee także wiele osób odradzało romanistykę-ale ja byłam tak zakochana we francuskim że żaden argument do mnie nie przemawiał-teraz tego bardzo żałuję :(
podzielam Twoją opinię :), też mam przyjemność. conieco w podobnym duchu napisałem w temacie "romanistyka - kto sie wybiera?"
I tak uważam, że warto przekonać się o wszystkim samemu, bo wiadomo, że nie ma dwóch takich samych punktów widzenia i sugerowanie się do niczego nie prowadzi.Poza tym,obojętne jaki kierunek by sie nie wybrało,to zawsze znajdą sie tacy,którzy go odradzą lub będą do niego zachęcać.
Mam do Ciebie pytanie: Bardzo chcę studiować romanistyke na Uniwersytecie Łódźkim. Czy możesz mi powiedzieć ogólnie jak tam jest (nauczyciele, poziom, itp)?- bo słyszałem o niej wiele złego.
To niebywałe:
Ja też jestem z Pabianic, co więcej też chodziłem na kurs maturalny do Alliance (miałem lekcje z prof. Glamacińskim).
Uczyłem się w 1LO, a moją nauczycielką była Pani Urlik.
Mój mail: [email]
Cześć-ja równiez byłabym bardzo wdzięczna za testy na romanistykę......Mój [email]
Z góry dziękuję i pozdrawiam:)
O jak miło, ja też skończyłam szacowną Jedynkę i teraz studiuje romanistykę na UJ. Byłam w mat-fizie z angielskim i niemieckim, a francuskiego uczyłam się na kursach i prywatnie. Zdawałam maturę pisemną z francuskiego (jeszcze w tym starym systemie), ale najpierw musiałam pozdawać u Zawiszy jakiś śmieszny egzamin dopuszczający, mimo że się wcisnęłam na fakultet - chcieli się upewnic na piśmie, że dam sobie radę, hehe.
Najpierw poszłam na romańską na UŁ, a po roku przeniosłam się do Krakowa. Jak masz możliwość studiowania w innym mieście, to zrób to, bo jesli jesteś typowym Jedynkowiczem, to w Łodzi nie będziesz miała za bardzo możliwości rozwinąć skrzydeł, a Jedynkowicze potrzebują tego jak powietrza ;)
Pozdrowienia dla Kopra!
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 104

« 

Do autora strony - uwagi, propozycje

»

Pomoc językowa