Rekrutacja 09/10 NKJO Wrocław

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 132
poprzednia |
Witam!

Mam pytanie... czy ktoś planuje w tym roku (09/10) składać podanie do NKJO we Wrocławiu? Ja mam, dlatego też wychodzę z moim pytaniem... fajnieby było wiedzieć, że jest więcej takich osób ;) pozdrawiam
Ja się zastanawiam :)
Ja bardzo bym chciała złożyć papiery ale mam wątpliwości. Czy jest możliwość dostania sie tam z rozszerzonym angielskim i podstawą z francuskiego? Ucze sie francuskiego od dwoch lat i bardzo załuje ze nie pisze rozszerzenia no ale teraz jest juz za późno. Nie wiem czy skladać właśnie tam papiery bo jezeli wiadomo ze sie nie dostane to po co tracic kase na opłaty rekrutacyjne. A mógłby ktos podac jeszcze jakies szkoly we Wrocławiu z romanistyką? szukałam i znalazłam tylko 2. pozdrawiam
w NKJO nie ma określone, czy podstawowa czy rozszerzona. Przeliczają Ci punkty z francuskiego z obojętnie jakie poziomu (tylko inaczej dla podstawy i dla rozszerzenia - w podstawie 1 % = 1 pkt, w rozszerzeniu 1 % = 2 pkt). Jeśli napiszesz dobrze podstawę to mogą Cię przyjąć. W ogóle teraz idzie niż i wydaje mi się, że większość uczelni będzie przyjmować wszystkich chętnych, bo będzie im brakować studentów... mamy trochę łatwiej niż roczniki wstecz ;]
We Wrocku z tego co wiem jest NKJO i Uniwerek, te dwie szkoły kształcą na filologii francuskiej ;)

Pozdrawiam i mam nadzieję do zobaczenia na NKJO ;)
Ja skladam papiery na UWr i NKJO :) skladam tez na Uniwersytet Gdanski skad pochodze. Pisalam mature podst. i wyjechalam na rok do Francji. Szczerze mowiac bardziej podoba mi sie program NKJO, na uniwersytetach wiecej literetury, hitorii. Jeszcze zobaczymy, trzymam kciuki i pozdrawiam
Alicja
aliceeinwonderland -- >chcialam zapytać czy chodziłas podczas tego roku we Francji na kurs jezyka fr tam ? Czy może na coś innego ?! Jestem ciekawa czy takie kursy z 'natury'duzo dają.. choc jasne,trzeba duzo pracować samemu :-)
Mam znajomą,która stoi przed podobną sytacją/dylematem ,jak Ty rok temu,dlatego napisz coś wiecej porszę.Jak wspominasz ten rok w FR ?! Z góry dziękuję. Pozdrawiam :-)
zyczę dostania się na wymarzone studia :D ! A tak bedzie !
Scislej mowiac podczas tych 8 miesiecy chodzilam na kurs jezyka francuskiego dla obcokrajowcow, newiele bo w sumie 4h tygodniowo. Bedac tu jestes 'skazana' na francuski - telewizja, radio, ludzie, ksiazki i prasa :) Wiec to daje najwiecej, a porownujac moj poziom franca przed i po wyjezdzie - roznica jest diametralna.
Za tydzien wracam do Polski wiec zobaczymy co ze studiami :) zloze na wszystkie trzy uczelnie i na poczatku lipca bedziey sie martwic co dalej.

Ja chcialabym aby na studiach duzy nacisk kladziony byl na sam jezyk francuski, wiecej jest go na NKJO czy uniw? Dostalam sie na UG, bylam miesiac i wyjechalam, nie podobalo mi sie to ze tyle zajec z literatury, historii blee.

pozdrawiam i dzieki za odpowiedz :)
aliceeinwonderland -- > jasne ,że Ci się uda :) Dostaniesz się tam gdzie tylko pragniesz :-) Mam nadz.tego Ci zyczę ;-)

A te 4 h to jak to wygladalo : mialas osobno cwiczenia ze sluchu/konwersacje/grame? :-) Dużo ludzi w grupie,i kto przewazał:D ? Z czym miałas roblemy wyjezdzjac jesli mozna wiedziec:z mowniemiem/pisaniem?I na wstepie pisałas jakiś tescik ? Takie wyjazdy są bezcenne :-D,dlatego jestem ciekawa.. moja koleznke coś takiego chyba teraz bedzie czekac.. ale kto ja wie czy pojedzie ostatecznie.. mam nadz,że tak.. i chcę ja do tego przekonac.. wiec zbieram argumenty ;-)!!!!

Pozdraiwam;-) Dzięki za powyzsze odp;->
RedTea
Z grubsza taka, że po NKJO będziesz mówić po francusku, sporo nad nim pracować, a po UWr MOŻE będziesz mówić - jeśli się sama o to postarasz.

Na UWr nie oczekuj pomocy w nauce j. francuskiego - w końcu, jak to się mówi 'to nie jest szkoła językowa', tylko filologia, gdzie język nie jest przedmiotem studiów, a narzędziem, za pomocą którego studiujesz. Szumne zajęcia praktycznej nauki j. francuskiego to farsa - jeśli chcesz nie mieć przez pół roku najmniejszej szansy na wypowiedzenie się choćby zdaniem podczas zajęć - zapraszam na filologię.

Albo będzie tak, jak napisałem, albo będzie inaczej. Było słychać wcześniej same pozytywne opinie, wszystko zależy od tego, jakich wykładowców przydzielą.

Wprowadzono w tym roku grupę podstawową, która francuskiego uczy się od podstaw. Nikt tam naturalnie nie był taki, kto nie mówił po francusku, to nie o to chodzi. W każdym razie osoby z tej właśnie grupy mają niedługo dorównać poziomem do grup zaawansowanych - i nic w tym złego, bardzo dobry cel, którego nie sposób nie popierać.

Tylko czemu to 'równanie poziomu' przeprowadzane jest w ten sposób, że poziom grupy początkującej jest podwyższany, a poziom grup zaawansowanych sukcesywnie obniżany.

Obyś trafiła na porządny zestaw wykładowców, jeśli przyjdziesz na UWr.
Witam,
ja sie w tym roku wybieram na studia na nkjo - romanistyka naturalnie :)
oprocz mnie jeszcze 3 moje kolezanki
generalnie to bardzo chcialam isc na dwujezykowosc, ale sa male szanse ze utworza

piszcie jak wam poszla matura i jakie szkoly ukonczylyscie - pisze w rodzaju zenskim bo watpie zebysmy mialy facetow na wydziale ;P
Ja złożyłam papiery do NKJO we Wrocławiu.. Widzę, że sporo już nas jest, czyli pewnie się nie dostanę, eh. Ja z matury pisemnej podstawowej miałam 82% niestety, a z ustnej tylko 95% i skończyłam liceum o profilu socjalnym. Wiecie może, kiedy ogłoszą listę przyjętych?
kurcze ja też chciałabym iść do wrc, ale boję się,że z moją maturą podstawową 86% nie mam szans;/ a poza tym musiałabym złożyć podanie do poniedziałku czyli dojechać do wrocławia;/ I nie wiem czy jest sens wydawać kasę jeśli się i tak nie dostanę;/ słyszałam także,że dla początkującej grupy przewidzieli płatny kurs francuskiego od września, wiecie coś na ten temat?;>
ja zdałam francuski rozszerozny na 58% i szczerze mowiac nie robie sobie za wielkich nadzieji :(
to zapraszam wszystkich do NKJO w Gliwicach :) u nas zawsze brakuje studentów na francuski....Wykładowcy są fajni zawsze służą radą i dbają o studentów:)
nie martwcie sie w srode dzwonilam do sekretariatu i pani powiedziala ze jest jeszcze 12 wolnych miejsc :) a rekrutacja trwala do dzis wiec mysle ze kazdy kto chcial to sie dostanie :)
miejmy taka nadzieje:)

marioon-> lista przyjetych ma byc chyba dopeiro 27 lipca:/ wiec jeszcze troche poczekamy...

pozdrawiam wszystich ;)
P.Kamila: ja napisałam e-maila do NKJO we Wrocławiu z pytaniem, kiedy zostanie ogłoszona lista osób przyjętych na sekcję języka francuskiego i odpisali mi, że 21 lipca.. Więc już nie wiem, kiedy. ^^
Ja rozmawiałam z panią sekretarką to powiedziała,że 21 lipca więc nie będziemy musiały długo czekać:)
hmmmmmm to juz nie wiem:) ale miejmy nadzieje ze jednak 21 lipca:) bedzie mniej czekania:)
dzieki za info:)
Jej, już jutro się dowiemy, kto się dostał do Wrocławia.. Mnie już stres zżera. A dzisiaj się dowiedziałam, że przyjęli mnie do Torunia na francuski. :)

Wiecie może mniej więcej o której zostanie ogłoszona lista osób przyjętych do Wrocławia?;>
ja też już się nie mogę doczekać:)

podejrzewam, że wyniki będą ok 12.00

marioon dostałaś się do Torunia i mimo tego wolisz iść do nkjo? :)

powodzenia jutro i miejmy nadzieje że się wszyscy, a raczej wszystkie:) spotkamy w październiku ;)
Hej:) Są już wyniki z kolegium!:D Ja się dostałam:D a jak Wam poszło?;>
ja też się dostałam :):):)
Ja też się dostałam! Hurra! 23 osoby - dość dużo nas będzie. ^^
Bardzo się cieszę;D i gratuluję wszystkim chociaż mi się wydaje,że wszyscy, którzy składali podania dostali się:) Mam tylko nadzieję,że wszystkie będziemy zadowolone ze studiów;)
a ja się zastanawiam czy ktos się nie dostał. Przynajmniej nie będe najstarsza ^^ ale obawiam się że po długiej przerwie będe miała problem z językiem. Do zobaczenia wszystkim w takim razie w paźdz. :)
Ja będę najmłodsza - rocznik 91..
Do zobaczenia! :)
A tak w ogóle to wybieracie się na ten kurs organizowany we wrześniu? Ja się zastanawiam, ale nie wiem, czy się opłaca..

I mam nadzieję, że nasza grupa będzie sympatyczna i zgrana. :)
ja też sie zastanawiam nad tym kursem, ale jeszcze pomyśle ;)

myśle, że skoro bedzie nas tak mało to na pewno bedziemy zgrana grupa:)

a gdzie planujecie mieszkac? w mieszkniu studenckim czy w akademiku ?
ja dzisiaj mam zamiar poprzeglądać oferty mieszkań. ;)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 132
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka