13 LO w Łodzi

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
czekam na opinie o 13 LO w Łodzi ;]
a co chces wiedziec?:) ja do niego chodze i uwazam ze jesli chodzi o francuski i atmosfere w szkole (chodzi mi o uczniow, zupelny brak kocenia, pomoc miedzyklasowa) nie znajdziesz lepszego w Lodzi. Ale nastaw sie na to ze jest bardzo wysoki poziom, i 90% ludzi ktorzy tu chodza maja duze rozbieznosci pomiedzy srednia na koniec gimnazjum a w pierwszej klasie. Np zadna z osob z mojej klasy przychodzac do tego LO nie mialam sredniej na koniec gimnazjum ponizej 4,7. A po pierwszej klasie tego Liceum tylko 3 os byly wzorowe, a ponad polowa osob miala srednią w granicach 3,2-3,6. A jesli chodzi o nauczycieli no to roznie to bywa. Sa niektorzy cool, moglabym z nimi na piwo nawet isc, sa tacy nijacy, czasami denerwują, no ale niech beda, a sa tez tacy ktorych najchetniej bym zabila, i nie jestem w tym sama, bo -zwlaszcza wsrod plci meskiej grona pedagogicznego-jest kilku potworów. jesli chcesz cos konkretnego wiedziec no to czekam na pytania:)
chodzi mi dokładnie o klase z roszczerzonym francuskim i włoskim od podstaw. ;] Trudno jest dostać się do takiej klasy? Podobno trzeba napisać najpierw test z francuskiego, żeby mieć możliwość dostania się Są wymiany ze szkołami zza granicy? W ogóle od ilu mniej więcej pkt przyjmują?
ja także chcialabym uzyskac jakies informacje na temat tego liceum (ale takze o Gdynskim). w ogole jak wygladaja egzaminy do takiej szkoly? prosze o odpowiedz na gg : 2229828
test nie jest z francuskiego tylko z predyspocyji jezykowych, wiec nie znajac kompletnie franc masz takie same szanse jak osoby znajace go swietnie, po praktycznie trzech miesiacach i tak wszyscy jestescie na jednym poziomie, bez wzgledu na to kto ile sie uczyl. Dostac sie do takiej klasy jest faktycznie bardzo trudno, bo duza konkurencja.

jesli chodzi o wymiany to jak najbardziej są. teraz byla u nas wymiana z belgii, miesiac temu z francji, my tez wyjezdzamy.

Od ilu punktow mniej wiecej przyjmuja to nie wiem, bo to z roku na rok sie zmienia
A ten test jest trudny? Na czym on w ogóle polega? Mniej więcej, ile trzeba mieć pkt. ?;>
test-nie mam pojecia, nie pisalam. Podobny w miare trudny, i podobno to jest bardziej na logike no a na pewno na predyspocyje jezykowe. Moge sie podpytac na czym polega ten test i wtedy Ci dokladnie napisze. Z testu mozna miec 100 punktow, no i normalnie 200-za egzamin oceny i reszte. A od ilu przyjmuja to naprawde nie mam pojecia. Poziom wysoki, chetnych duzo, szczegolnie do tej klasy. Ale jak juz sie dostaniesz, to francuski znasz po 4 latach genialnie.
Hej :) ja tez jestem z łódzkiej trzynastki :) dokładnie z klasy dwujęzycznej wiec mogę Wam powiedzieć czym to pachnie ... test, wymiany, rekrutacja i inne takie ..
1. test predyspozycji językowych - jest to test badający Wasze predyspozycje językowe czyli np. zdolność logicznego myślenia, kombinatoryki, zapamiętywania tekstu słuchanego, test jest punktowany na 200 pkt. ale przy rekrutacji jego wynik jest dzielony na pól i dodawany do Waszych pkt z gimnazjum.
jak wygląda? mogę napisać co pamiętam ze swojego ... na początku były dwa teksty z lukami, tekst przeczytał egzaminator i trzeba było później wpisać słowa w odpowiednie miejsca (oczywiście w czasie czytania nie macie tekstu przed oczami), następnie parę tekstów w innym języku bodajże szweckim i trzeba było dopasować tytuły - szukajcie tutaj podobnie brzmiących slow, następnie tłumaczenie zdań z jakiegosś wymyślonego języka i tworzenie czasowników wg podanej reguły, i przetłumaczenie tekstu z cyrylicy na polski (były podane odpowiedniki) - to tyle co pamiętam :) naprawdę nie ma sie czego bać
2. wymiany - są wymiany z Francja i Belgia, praktycznie co roku, częste są tez projekty Comeniusa (zależne od profilu klasy); zazwyczaj wymiany są naprawdę super (właśnie w jednej uczestniczę)
3.rekrutacja - nie ma progu punktowego, do klasy dostają sie osoby kolejno z listy wg punktacji końcowej, w moim roczniku to było 207.5 pkt. w tym roku zostają utworzone dwie klasy dwujęzyczne (każda 20 uczniów) : ścisła (matematyka i fizyka) i humanistyczna (polski historia) ale odsyłam do strony gdzie powinniście wszystko znaleźć www.13lo.edu.pl
- nastepnym razem jak tu zajrze napisze wiecej :)
czyli test ogólnie trudny?:/ a jak wyglada nauka? w klasie "0"?ile jest godz francuskiego a ile innych przedmiotów?
Salut! Co prawda nie chodzę do tego liceum, ale w zeszłym roku pisałam w nim olimpiadę z francuskiego i powiem, że nawet w nim fajnie;-))
aha ;] to dziękuję bardzo za info ;*
test nie jest w zasadzie trudny tylko dość skomplikowany .. trzeba sie niestety wysilić i bardzo kombinować .. na tym polega ten sposób sprawdzania Waszych predyspozycji językowych czyli logicznego myślenia kombinowania zapamiętywania kojarzenia itp.
a nauka w klasie wstępnej (ach potem sie tęskni :P) wygląda następująco: 18 h francuskiego tygodniowo :D do tego polski, matematyka i przedmiot z rozszerzenia, religia wf i bodajże TI(technologia informacyjna) razem wychodzi jakieś 30h lekcyjnych tygodniowo. na koniec semestru jest test końcowy - I semestr - egzamin przygotowuje szkoła, II semestr - test przychodzi z ambasady, klasówki z unitów(działów w książce) są średnio co 2 tygodnie, kartkówki ze słownictwa i prace domowye, do tego sterta kserówek, ach prawdopodobnie będziecie mieli 2 lub 3 podręczniki do francuskiego. hmm co jeszcze? po roku jesteście w stanie zrozumieć przeciętnego francuza i dogadać sie w prostych sytuacjach życiowych, po wstępnej poziom jest tak troszkę wyżej niż podstawowa matura. jeśli będziecie mieli jakieś pytania podaje maila: [email] :)
Jako absolwentka, obecnie na romanistyce, trzynastkę popieram!
Nie wiem co mam robić. Francuskiego uczę się w gimnazjum na rozszerzonym poziomie. Zdałem już A1 i zdawałem A2 (wyników jeszcze nie ma). Swoje plany wiążę z fizyką, jestem jej pasjonatem, ale nie chciałbym przerwać nauki francuskiego, a na kurs w Alliance Francaise mnie nie stać. Słyszałem różne opinie o 13. Jedni mówią, że jest bardzo wysoki poziom ze wszystkich przedmiotów, a drudzy, że na nic nie zwracają uwagi tylko na francuski. 13 (klasa dwujęzyczna) to jedyne liceum w Łodzi, które oferuje kontynuację nauki francuskiego na moim poziomie. Nie wiem co mam robić. Pomóżcie.......
Po wakacjach będę juz w trzeciej klasie Trzynastki, więc chyba jestem uprawniona do wypowiadania się na jej temat :)
zatem: moim skromnym zdaniem nie można powiedzieć o żadnej szkole, że jest w niej wysoki poziom ze wszystkich przedmiotów- nigdy nie wiesz na jakich nauczycieli i, co wazniejsze, kolegów z klasy trafisz (jeśli masz klasę, której się nic nie chce, to poziom też będzie słaby, ale jeśli masz chociażby dość inteligentnych znajomych, to nauka na pewno będzie lepsza- to tak z własnego doswiadczenia :) )
co do poziomu dokłądnie w Trzynastce- jest różnie- są nauczyciele, którzy naprawdę są w stanie dobrze człowieka nauczyć, ale są i tacy, od których masz ochotę zwiewać z szaleństwem w oczach.
ale z drugiej strony teraz otwieraja 2 wstępne- jak pewnie wiesz, jedna ma być humanistyczna, a druga ścisła- co moze wreszcie przerwać najgorszą katorgę klas dwujęzycznych- to, że mamy rozszerzone wszystko (bo to jest najszczersza prawda- w pewnym momencie miałam z 7-8 przedmiotów na poziomie rozszerzonym, co jest dość koszmarne zwazywszy na to, ze w przeciwieństwie do Ciebie jestem zdeklarowaną humanistyką i od fizyki/chemii/innych im podobnych potworów mam zawsze ochotę uciec z krzykiem)
chociaż, skoro chcesz kontynuować naukę francuskiego, to pewnie chcesz iść nie do 1wb, a do 1b, czyli też mieć rozszerzone wszystko co sie tylko da
poza tym od tego roku przyjdzie kilku nowych nauczycieli- porządnie nam się na koniec tej klasy kadra ukruszyła (poszli na emerytury/doktoraty/Bóg wie co)- o nich, co logiczne, wypowiedzieć się nie mogę, ale ogólny trend jest taki, że ci nowi nauczyciele (kilku takich juz w tej skzole miałam) są dobrze przygotowani i wcale nieźle uczą
no i co do tego, że "na nic nie zwracają uwagi tylko na francuski"- to bez wątpienia nieprawda- uwagę zwracają (mniejszą lub większą, ale zawsze jakąś) na każdy przedmiot (chwilami ma się ochotę dodać "helas").
Podsumowując polecam Trzynstke i zachecam do kolejnych pytań- jako, że są wakacje, a mi się nudzi z chęcią poopowiadam, o mojej ulubionej szkole :D
a sa tam tylko ludzie z Łodzi? czy z okolic tez ktos dojezdza?:D chcialabym tam isc...;) ile osob w klasach?
W mojej klasie na przykład większość jest spoza Łodzi (Zgierz, Kutno, Opoczno, Koluszki i nie pamiętam co jeszcze :) ). Co do ilości osób w klasach- najczęściej 32 osoby (tyle, co wszędzie), ale w dwóch nowootwartych wstępnych po 24 osoby.
a jest tam ktos z ozorkowa?? :P pozdrawiam wszystkich z oZoCITY:D:D
czy naprawde warto wybrac te szkole? wszyscy pisza ze jest taka fjna i w ogole, minusem jest tylko to ze 4-letnia.. ale ja swoją przyszlosc wiążę z językami. Teraz intensywnie szlifuję ang i jestem już na dosc wysokim poziomie, znam też podstwy niemieckiego, ale bardzo chciałabym znać francuski. po maturze chce zdawac na lingwistyke stosowana (byc moze wlasnie ang-fr), wiec czy oplaca sie isc do 13? zwazywszy ze mam jakas godzine-1,5 dojazdu...;/ czy naprawdę warto? i jak matura po tej szkole idzie?:D moze ktos sie wypowiedziec z trzynastkowiczow lub absolwentow?:) pozdrawiam:*
Wiesz, siłą rzeczy jestem nieobiektywna, ale:
1. to, że jest 4letnia jest gigantycznym plusem, a nie żadnym minusem (tego jestem gotowa bronić jak lwica). Nie ma lepszego roku niż wstępna no i przez 4 lata prościej się przygotować do matury niż przez 3, nie?
2. jeśli "wiążesz swoją przyszłość z językami" to Trzynastka, a zwłaszcza klasy dwujęzyczne są akurat dla Ciebie (naprawdę można sie dobrze nauczyć francuskiego+ w klasie humanistycznej włoskego)
3. co do dojazdu- mam w klasie dziewczynę z Opoczna i ona wcale nie narzeka, więc porównaj odległość Łódź-Ozorków i Łódź-Opoczno (czyli chyba się opłaca...)
4. co do matury... ogólnie idzie dobrze, a nawet bardzo dobrze, tylko wiesz, matura jest sprawą bardzo indywidualną, a poza tym Ty będziesz już zdawać obowiązkową matematykę, a to nikt nie wie, jak pójdzie...
dzieki za opinie! :*
ja jestem z Ozorkowa i wlasnie w tym roku zaczelam nauke we wstepnej [mat-fiz] i jestem bardzo zadowolona.. nauczyciele wymagaja, ale to chyba dobrze, nie? zawsze pomagaja.. a jesli chodzi o atmosfere, to ta szkola jest szczegolna. mili ludzie i bardzo otwarci. polecam. :)
zobaczymy jak bedzie dalej....
a co z dojazdami ?
zalezy gdzie mieszkasz. trzeba zaznaczyc ze to ejst szkola 2 minuty od manufaktury:) od przystankow ktore za chwile wymienie jest jakies 100 metrow (2-3 min drogi). A wiec tramwaje: 1, 4, 5, 6, 43 (jedzie do konstantynowa, lutomierska), i chyba 46 (do zgierza, ozorkowa) ale juz po remontach. Jakies 4 min jest od 2, 3, 11 ( po skonczonym remoncie zachodniej). Jest jeszcze kilka autobusów, glownie dojezdzajacych do placu wolnosci. Wiec wydaje mi sie ze polaczenia sa bardzo dogodne.
wiesz, jak ktos chce to moze. ;)
dojezdzasz autobusem godzine, a tramwaj + Z2 to godzina i 15 min. ;)
Kiedy są dni otwarte ( jeśli jeszcze nie było xDD) ??
http://www.trzynastka.easyisp.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=186&Itemid=2

jak widac 12 kwietnia, o 10
hej:) chcialabym sie dowiedziec jakie sa przedmioty wykladane po francusku w klasie fran-pol-hist(wa). jaka jest atmosfera w szkole (uczniowie,nauczyciele)?
Na pewno historia, bardzo, ale to bardzo prawdopodobnie matematyka (zresztą słusznie, jako że teraz i tak będzie na maturach [bodajże od przyszłego roku]), całkiem prawdopodobnie geografia i być może biologia.
Co do atmosfery- odwołuję do postów wyżej. Opinie są rózne- znam załamanych i zachwyconych (opinia zależy też od tego kiedy spytać...). Z mojej strony powiem, że 4 lata spędzone w tej szkole były najprzyjemniejszymi w moim zyciu- bardzo żałuję, że w piątek już skończyłam tę szkołę... Pochodziłoby sie jeszcze :)
aha:) dzieki;D
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |

»

Brak wkładu własnego