Po wakacjach będę juz w trzeciej klasie Trzynastki, więc chyba jestem uprawniona do wypowiadania się na jej temat :)
zatem: moim skromnym zdaniem nie można powiedzieć o żadnej szkole, że jest w niej wysoki poziom ze wszystkich przedmiotów- nigdy nie wiesz na jakich nauczycieli i, co wazniejsze, kolegów z klasy trafisz (jeśli masz klasę, której się nic nie chce, to poziom też będzie słaby, ale jeśli masz chociażby dość inteligentnych znajomych, to nauka na pewno będzie lepsza- to tak z własnego doswiadczenia :) )
co do poziomu dokłądnie w Trzynastce- jest różnie- są nauczyciele, którzy naprawdę są w stanie dobrze człowieka nauczyć, ale są i tacy, od których masz ochotę zwiewać z szaleństwem w oczach.
ale z drugiej strony teraz otwieraja 2 wstępne- jak pewnie wiesz, jedna ma być humanistyczna, a druga ścisła- co moze wreszcie przerwać najgorszą katorgę klas dwujęzycznych- to, że mamy rozszerzone wszystko (bo to jest najszczersza prawda- w pewnym momencie miałam z 7-8 przedmiotów na poziomie rozszerzonym, co jest dość koszmarne zwazywszy na to, ze w przeciwieństwie do Ciebie jestem zdeklarowaną humanistyką i od fizyki/chemii/innych im podobnych potworów mam zawsze ochotę uciec z krzykiem)
chociaż, skoro chcesz kontynuować naukę francuskiego, to pewnie chcesz iść nie do 1wb, a do 1b, czyli też mieć rozszerzone wszystko co sie tylko da
poza tym od tego roku przyjdzie kilku nowych nauczycieli- porządnie nam się na koniec tej klasy kadra ukruszyła (poszli na emerytury/doktoraty/Bóg wie co)- o nich, co logiczne, wypowiedzieć się nie mogę, ale ogólny trend jest taki, że ci nowi nauczyciele (kilku takich juz w tej skzole miałam) są dobrze przygotowani i wcale nieźle uczą
no i co do tego, że "na nic nie zwracają uwagi tylko na francuski"- to bez wątpienia nieprawda- uwagę zwracają (mniejszą lub większą, ale zawsze jakąś) na każdy przedmiot (chwilami ma się ochotę dodać "helas").
Podsumowując polecam Trzynstke i zachecam do kolejnych pytań- jako, że są wakacje, a mi się nudzi z chęcią poopowiadam, o mojej ulubionej szkole :D