13 LO w Łodzi

Temat przeniesiony do archwium.
31-37 z 37
| następna
mam jeszcze jedno pytanie..;D chcialabym sie dowiedziec o klase bio-chem-fiz i o nauczycielach od tych przedmiotow?
O ile dobrze rozumiem nie chodzi Ci o klasę dwujęzyczną, tylko o zwykłą, tak? Bo wstępna b to będzie chyba mat-fiz, a nie bio-chem-fiz. I w tej sytuacji nie jestem Ci w stanie pomóc- znam głóznie nauczycieli sekcji dwujęzycznej. To może tylko tak w skrócie, to, co wiem- chemii uczy prof. Pajor albo prof. Górska (innymi słowy Pani Dyrektor). Mnie uczyła ta pierwsza, ale ponieważ nie mam zdolności do przedmiotów ścisłych nie umiem nic więcej powiedzieć. O fizyce wiem jeszcze mniej- uczyła mnie dwójka nauczycieli, z których żadne już nie pracuje w trzynastce. Obecnego nauczyciela (przepraszam za powtórzenie) nie znam w ogóle. Nazywa się bodajże Silski albo Sielski, nie wiem... A co do biologii- w klasach dwujęzycznych uczy tego kto inny i w klasach niedwujęzycznych kto inny zatem tu już nic nie wiem. Nie jestem pewna czy o taką odpowiedź Ci chodziło... Może ktoś inny to rozjaśni :)
Ostatnio się zastanawiam nad pójściem do 13. Ale, po pierwsze, z francuskiego jestem zupełnie zielona. Uczę się angielskiego i niemieckiego, a francuski był zawsze tylko takim marzeniem. I 13 wydaje mi się zupełnie fajnym pomysłem, ale:

1) czy NIE idąc do klasy 0 też można zacząć od początku -- i jeśli tak, to czy wtedy też można się tego francuskiego w miarę porządnie nauczyć?

2) czy do klasy 0 chodzą normalni (;P) ludzie, tacy, którzy do szkoły poszli w wieku 7 lat? Bo do tej pory, wszyscy, których spotkałam z 13, do szkoły chodzą od 6 roku życia...

3) czy człowiek w kl.0 jest w stanie uczyć się jednocześnie dwóch innych języków dość intensywnie? Chcę sobie zrobić w przyszłym roku CAE, no i może coś z niemieckiego, ale jak widzę 18h franc. w tygodniu, to nie wiem, czy można w ogóle myśleć inaczej, niż po francusku :)

4)a poza tym, co jest z maturą? Chodzą plotki, że trzeba zdawać po francusku... A jeśli by się komuś odwidziało?

A poza tym:
Czy ktoś może wie coś o polonistach/historykach/nauczycielach od plastyki? Och, i od matmy, bo też jest już obowiązkowa?

Optymistycznie zakładam, że się dostanę ;)

Pozdrawiam.
No i jakoś nie widziałam tego pytania, więc odpowiedź bardzo spóźniona:
1. można nieźle, ale w żadnej mierze nie wspaniale. Wszystko zależy od ilości pracy. (Rozumiem, że chodzi tu o klasę niedwujęzyczną)
2. nie wiem... jakoś tym się nie interesowałam.
3. pewnie, że się da. Ja we wstępnej zrobiłam ZMP z niemieckiego i w spokoju uczyłam się angielskiego na poziomie CAE (ale samego CAE nie chciało mi się robić, zrobiła tylko CPE)
4. jak Ci się odwidzi to możesz zdawać po polsku, czemu nie? Tylko wszyscy nauczyciele pokwękają i tyle (no i matura po francusku jest łatwiejsza od tej po polsku i do tego ma się na nią lepsze przeliczniki przy rekrutacji na studia).

Poloniści (raczej polonistki) - różne... Ciężko powiedzieć na kogo się trafi. Na pewno wielkim pozytywem jest trafienie na p. Mrowicką (tylko wtedy trzeba być wołem, żeby umieć harować), negatywem na p. Izbińską (nieprzyjemna osoba importowana z Jedynki).
Historycy - dwujęzyczne spotykają się tylko z p. Kotarbą - przesympatyczny człowiek, ale niestety umie ciekawie opowiadać tylko o wojnach (reszta mu niezbyt wychodzi i zbyt dużą wagę przykłada do znajomości podręcznika).
Matematyka - cóż, jednej p. nie znam, a druga tj. p. Słodka stanowi największą kontrowersję XIII...
Ale to nie ci nauczyciele stanowią o tym LO tylko wspaniała ekipa romanistów - tych polecam GORĄCO :D
Słyszałam, że matematyczki raczej marne, ale jak ktoś ma zamiłowanie (jak ja) to się połapie.

można dołączyć do 1 klasy NIE chodząc do wstępnej?
Mam zamiar iść do 13nastki, ale mam obawy czy się dostane.
Czy ktoś mógłby mi napisać jakie były mniej więcej punktacje osób które się dostały? Jakie wyniki z egzaminu gimnazjalnego, średnie etc?

Baaaardzo proszę :)
chciałabym się dowiedzieć jak się miała sprawa z wasza maturą w klasie dwujęzycznej, nie mieliście problemów z matmą? może z francuskiego po tej klasie będę dobrze nawijać, ale obawiam się że z innych przedmiotów to będzie klapa i zawalę maturę. A jak to wyglądało z wami? Jest to dla mnie bardzo ważne, więc proszę o szybkie odpowiedzi:)
Temat przeniesiony do archwium.
31-37 z 37
| następna

»

Brak wkładu własnego