Studia we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 50
poprzednia |
Witam!

Właśnie dowiedziałem się, że zostałem przyjęty na Université Sorbonne Nouvelle Paris 3, tak więc czas najwyższy nastał, by zainteresować się takimi sprawami jak zakwaterowanie w Paryżu czy une bourse d'étude... Z tego co widzę, to akademiki, les cités U, CROUS i wszelkie tego typu organizacje nie kwapią się do przyjmowania osób poniżej poziomu Licence3 spoza programów wymiany (ja dostałem się na L1), a jeśli już, to tylko i wyłącznie studentów objętych bourse'ami. I w tym tkwi mój problem bo za żadną cholerę nie potrafię się w tym połapać, o które bourses d'études mam prawo się ubiegać, jak to jest z les bourses du gouvernement français i z tymi du gouvernement étranger (polonais w tym wypadku). Jeśli ktoś z Was posiada wiedzę i/lub doświadczenie w dziedzinie szeroko pojętej administracji francuskiej, zwłaszcza jeśli chodzi o bourses & logement d'études, to będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat...

-Zagubiony-
ja mialam ten sam problem 2 lata temu. dostalam sie na studia na L1 i od razu w pazdzierniku chcialam sobie zalatwic stypendium socjalnea i po zaliczeniu roku naukowe, myslalam ze nie bedzie to zbyt trudne, a jednak... na poczatku poszlam do assistante sociale na fac'u i oczywiscie wytlumaczylam swoja sytuacje a ona od razu powiedziala ze to nie mozliwe ze polakom nie ma zadnej bourse i ze moze po semestrze jak bede miala super oceny to cos uda sie zalatwic. a i wspomniala o kosciele polskim na concorde ze niby mozna tam bardzo szybko ogloszenia o prace znalesc typu sprzatanie, opieka na dzieciakami i starszymi, wiec podziekowalam za pomoc pani bardzo szybko:(.po czasie pogadalam ze znajomymi polkami i okazalo sie ze jest CROUS i CNOUS, wiec szybko poszperalam na necie, w polsce rodzice przetlumaczyli zeznanie podatkowe, wyslali i na szczescie udalo mi sie zalatwic. W tym roku przyznali mi 3921euros( 6 echelon) plus oplaty za securité sociale i cala reszte jak biblioteka itd. tylko ze to dossier mozna bylo wyslac od stycznia do 30kwietnia:( wiec teraz jest juz zapozno. ale wejdz sobie na www.cnous.fr na étudiants étrangeres i poszukaj moze cos uda sie zalatwic. ja robilam wszystko na necie, nie musialam nigdzie jechac.nie wiem czy moja odpowiedz cos pomoze...mimo to bonne chance:)
Wielkie dzięki za odpowiedź. No ja sobie też wczoraj zdałem sprawę, że za późno się za to wziąłem, wcześniej traktowałem tę kandydaturę na studia w Paryżu tak "a nuż się uda", a teraz jak się okazało, że owszem, udało się, to jestem w kropce, że tak rzekę... Poszlajam się w takim razie jeszcze trochę po tym CROUSie i CNOUSie całym, a nuż coś znajdę, wczoraj już im wysłałem błagalnego maila z prośbą o przyznanie miejsca w akademiku, bo wszędzie pisze że to tylko dla les boursiers a każdy jeden Francuz mówi, że to pic na wodę i że przyznają każdemu, kto ma trudną sytuację. Eh. Dzięki bardzo, raz jeszcze, mam nadzieję, że wpadasz tu w miarę regularnie, to będę pytał dalej, w razie wątpliwości ;)

Pozdrawiam!!

Mateusz
Witam,
Piszę w sprawie zakwaterowania :)
Wybieram się do Paryża na stupendium od września do grudnia i szukam kogoś kto szukam w Paryżu mieszkania. Samemu bardzo trudno coś znaleźć, a mieszkań dla 2-3 osób jest od groma i to w rozsądnych cenach!

Jeśli byłbyś zainteresowany wspólnymi poszukiwaniami lokum to proszę daj znać na [email]

Pozdrawiam
Lukasz Bentkowski
Witam!
Mam pytanie co do tego jak sie dostales na studia na Sorbonie, czyli jaka mature zdawales jakie papiery wyslales, czy zdawalej wczesniej jakies egzaminy itd. ?? Proszę o odpowiedz i pozdrawiam!
Salut!

Zdawałem najzwyklejszą maturę, tzn. język polski i francuski na poziomie rozszerzonym + biologię i angielski na poziomie podstawowym, w zwykłym liceum ogólnokształcącym. Składając papiery na uniwersytet we Francji poproszą Cię m.in. o (przetłumaczone) świadectwo maturalne oraz o świadectwo z klasy maturalnej (lub, jeśli zamierzasz podjąć naukę zaraz po liceum, świadectwo z ostatniej ukończonej klasy, czyli klasy drugiej). Jeśli, tak jak to było w moim przypadku, masz za sobą rok na innej uczelni to możesz im wysłać dokument potwierdzający, że zostałaś przyjęta na studia lub że ukończyłaś dany rok studiów (wszystkie dokumenty przetłumaczone u tłumacza przysięgłego). Co do szczegółów, znajdziesz je na stronie uniwersytetu, na który chcesz się dostać, bo każdy ma nieco (choć nie diametralnie) różne wymagania.

Oprócz tych dokumentów, musisz ALBO zdać egzamin językowy organizowany (ZWYKLE w lipcu) przez uniwersytet we Francji, ALBO wysłać im zdany certyfikat DELF/DALF. Tu sprawa również ma się różnie, nawet w ramach uniwersytetów paryskich, niektóre wymagają minimum poziomu B2, inne C1 (w skali A1, A2, B1, B2, C1, C2).

A w praktyce wygląda to tak: musisz im wysłać przetłumaczone pierdółki typu świadectwa maturalne itp. itd., ale szczegóły Francuzów nie obchodzą. Grunt, że ukończyłaś liceum i ŻE (a nie JAK) zdałaś maturę. Logika w przyjmowaniu na uniwersytety we Francji brzmi: "Jeśli zdał maturę, to niech studiuje, najwyżej wyleci". I jest to zdrowa logika, tym bardziej, że unikają porównywania wyników maturalnych kandydatów-obcokrajowców z Polski, Portugalii, Finlandii czy Japonii, co byłoby niewspółmierne. Ja np. zawaliłem maturę z polskiego (66%), na świadectwie z klasy maturalnej miałem 4 z polskiego a z historii 3 i pomimo tego dostałem się na literaturoznawstwo i filozofię (Lettres Modernes + Philo). Otóż tym, co się liczy w praktyce nie są wyniki z liceum, ale Twój poziom francuskiego. Dlatego, jeśli nie zdawałaś jeszcze żadnego certyfikatu, to radzę to zrobić. Ja w lutym zdałem egzamin DALF na poziomie C2. (UWAGA Lepiej się za to wziąć odpowiednio wcześniej, ja wyniki egzaminu poznałem po tygodniu, ale na sam certyfikat czekałem 4 miesiące).

Tak jak już mówiłem, ogólne informacje o datach i dokumentach znajdziesz na stronie uniwersytetu, na który chcesz się dostać. Jeśli potrzebujesz jeszcze jakichś informacji praktycznych w tej kwestii, to służę pomocą, aczkolwiek, i tu dobra wiadomość, Francuzi są kochani jeśli chodzi o wszelkie sekretariaty: możesz wysyłać tony maili z pytaniami, z wątpliwościami, z upewnieniami, z każdą jedną najmniejszą pierdołą która burzy Twój spokój, a odpowiedzą Ci ze szczegółami tak, jakby to im bardziej zależało na Twoim zakwalifikowaniu. Naprawdę warto pisać do nich maile, bo Cię szczegółowo poinformują. Nie muszę oczywiście dodawać, że trzeba się za to brać odpowiednio wcześnie (już niedługo, na rok akademicki 2[tel]).

Pozdrawiam!
Małe sprostowanie: egzamin z języka francuskiego jest zwykle organizowany oczywiście na początku CZERWCA, nie lipca ;)
hej, a ja mam takie pytanie, czy np. mozna wyjechac na rok po ukonczeniu matury i zdaniu jej do francji, np. na au pair i uczyc sie tam jezyka na kursach i potem isc na jakies studia od samego poczatku, czyli nie na kontynuacje?
ja tak wlasnie zrobilam, tyle ze potrzebowalam dwoch lat by sie nuczyc jezyka :)
pzdr z paris
też bym tak chciala:) a uczyłaś się francuskiego przy uniwersytecie czy może na jakiś innych kursach? pzdr;)
przez dwa lata bylam fille aupair, i chodzilam najpierw do France Langue(niepolecam, drogo i nic nie ucza) a pozniej do IFEC - Institut France-Europe Connexion, na ktore wszyscy narzekaja, ja jestem zadowolona, mialam super nauczyciela (sprawdziany co tydzien, codziennie dyktando i kartkowka plus mnostwo prac domowych typu wszystkie czasowniki we wszystkich czasach na pamiec itd), ale mozna tez sobie zalatwic kursy w alliance française albo na sorbonie, ale te to juz nie na kieszen aupair:( ja w kazdym razie jestem zadowolona, (pomijajac fakt ze studiuje angielski:P) pozdrawiam
aha:) czyli najlepsze IFEC ;) dzięki za tą odpowiedz, troche mi to wszystko rozjasnilas;) pozdrowionka:)
Wielkie dzięki Mateusz:) Ja mam jeszcze trochę czasu bo od września dopiero zaczynam liceum, ale już za wczasu interesuję sie tym co musze miec itd. Pozdrawiam!! ;)
No to dobrze, że wcześniej zaczynasz o tym myśleć, unikniesz nerwów związanych z tzw. załatwianiem wszystkiego na ostatnią chwilę. Życzę w takim razie powodzenia w liceum i za trzy lata przy wstępie na studia ;)

Pozdrawiam!

Mateusz
hmm.... ciekawe to co piszecie. ja studiuje w Strasbourgu, gdzie tez dowiadywalam sie o boursy, ale niestety odpowiedziano mi negatywnie: z uniwerku wyslali mnie oczywiscie do CROUSa gdzie mi wytlumaczono, ze jedynie studenci, ktorych rodzice pracuja we Francji, maja szanse na uzyskanie stypendium :/ jak to wkoncu jest?? o co w tym chodzi?? nie to, ze jest mi mocno zle (mam prace, dostaje CAFa etc.) ale od paru dobrych lat probuje to zrozumiec i chyba zbyt tepa na system francuski jestem ;-)
jestem takiego samego zdania. studiowalam we Francji i ubiegalam sie o jakakolwiek bourse, najpierw o te du gouvernement francais (tylko dla znajomych komisji), a potem juz na miejscu o te z CROUSu. ale oni nie przyznaja jej obcokrajowcom... jedyne co dostalam to akademik, ale na koncu swiata,wiec zrezygnowalam.
Nie jest latwo dostac stypendium, oj nie. ale probowac zawsze warto!
Wiecie co, ja napisałem do ambasady francuskiej w Warszawie z zapytaniem jak to jest z tymi bourse'ami, oni tego mojego maila dziesięć razy przekierowywali bo nie wiedzieli kto tu się w zasadzie na tym zna, ale w końcu trafił mój mail do CampusFrance i tam mi odpowiedzieli, że mogę się ubiegać o CAF, a poza tym, cytuję:

"Pomoc socjalną przyznają CROUSy, czyli ośrodki regionalne CNOUS. Adres CROUSu w Paryżu to www.crous-paris.fr. Z reguły pomoc socjalna jest przyznawana po dwuletnim pobycie we Francji, proszę jednak upewnić się na miejscu (słyszałam od paru studentów, że otrzymali pomoc przed upływem tego okresu)."

Z tego by wynikało, że wszystko zależy od tego, czy sekretarka, na którą trafimy będzie życzliwa, czy nie... :/

Pozdrawiam,

Mateusz
Bourse du gouvernement français to nie tylko dla znajomych komisji, jesli moge zrobic uwage.W zeszlym roku dostalam ja na rok i wlasnie obronilam M2 we Francji. Trzeba miec dobry projekt, list zapraszajacy z wybranego uniwersytetu we Francji ( ja mialam takze cos w rodzaju listu referencyjnego od profesora z Francji podkreslajacy znaczenie mojego projektu). Na moje oceny z UW nawet nie patrzyli.
Jedna rzecz: zanim sie cos powie, nalezy sie dobrze poinformowac, poniewaz moze to wprowadzic w blad innych.
Pozdrawiam
Ania
no wlasnie- mowie tak, bo wiem jak jest na rozmowie przed komisja
proponuje wszystkim zainteresowanym wejsc na strone www.crous-creteil.f, ja wlasnie dzieki tej stronie dostalam bourse i nie musialam rozmawiac z zadna pania sekretarka:) wydaje mi sie nie trzeba byc az dwa lata wystarczy tylko : Avis fiscal (tylko rodzicow i przetlumaczone na fr) et votre numéro d’étudiant (INE) figurant sur votre carte d’étudiant ou sur la confirmation d’inscription au baccalauréat, a pozniej tylko wyslac RIB (Le Relevé d'Identité Bancaire). na caf tez mozna liczyc moja znajoma do mieszkania za 750euros dostala doplate ok 314euros/mies :) trzeba tylko uzbroic sie w cierpliwosc:)
pozdrawiam
no wiec cytuje CROUSa (strasbourskiego, zeby nie bylo ze myle informacje ;-) ot tak gdyby komus wpadlo do glowy studiowanie w Alzacji ;-) )

Conditions d'attribution

Les étudiants doivent répondre à des critères de nationalité, d'âge et d'études.
Nationalité
Sont concernés:

* les étudiants français
* les étudiants andorrans, de formation française
* les étudiants réfugiés ou apatrides porteurs de la carte O.F.P.R.A. (Office Français de Protection des Réfugiés et Apatrides), avec la mention "réfugié",
* les étudiants étrangers possédant la nationalité de l'un des États membres de l'Union Européenne ou d'un autre Etat partie à l'Espace économique européen à condition qu'ils remplissent un des deux critères suivants :
o ils ont occupé un emploi permanent en France au cours de l'année de référence.
o un de leurs parents travaille ou a travaillé en France au cours de l'année de référence.
* les étudiants étrangers résidant en France depuis au moins deux ans et dont le foyer fiscal de rattachement (père ou mère ou tuteur légal) est situé en France depuis au moins deux ans.
* les étudiants des territoires d'outre-mer ne percevant pas d'aide du ministère de l'outre-mer.

no i tak, wiec w Paryzu lepiej ;-) pozostaje tylko CAF (co bardzo latwo uzyskac), praca (od 1 lipca podobno latwiej ;-) ) i bourses gouvernement francais (ale one chyba od Mastera sa przyznawane dopiero?) ...
Oj... a kto mi zwróci za psychologa? ^^ Bez niego się nie obejdzie, jeśli uda mi się to wszystko załatwić... Dzięki bardzo za info :)
A skoro o CAF'ie mowa, to jak to z nim jest? Tzn. powinienem (był) już się za to wziąć czy najpierw muszę znać "szczegóły" pobytu, np. gdzie mieszkam...? (bo nadal jestem na etapie poszukiwania lokum...)
...i ile mniej więcej wychodzi miesięcznie tego zasiłku?
najpierw powinienes znalezc mieszkanie, potem pojsc do CAFu z m.in. umowa o mieszkanie i roznymi innymi dokumentami. na stronie CAFu mozesz znalezc przelicznik ile mozesz dostac pieniedzy, z tym ze czasem oklamuje ;-) www.caf.fr -> calculez votre aide.
ja wynajmuje mieszkanie z chlopakiem i dostajemy ok. 60-70% zwrotu kosztow. z tym ze wszystko naprawde zalezy od twojej sytuacji, czy dostaniesz bourse czy nie, gdzie mieszkasz, ile m2 ma mieszkanie itd. powodzenia w poszukiwaniu mieszkania ;-)
acha i nie chce klamac, ale chyba trzeba byc zapisanym na uniwerek (przynajmniej administracyjnie) ;-) i miec zalozone konto w banku to napewno ;-)))) bref, wszystko co trzeba dolaczyc masz na stronie cafu, takze powodzenia!
No to dobrze, że przynajmniej o to się nie trzeba było ubiegać pół roku temu. Dzięki Ci bardzo za informacje, pozdrawiam i zazdroszczę studiów w Strasbourgu, j'adore l'Alsace ;))
nie ma sprawy ;-) jak przezyjesz wszystkie te formalnosci to bedzie z gorki... a co do Alzacji to smiem twierdzic ze jest to jeden z najpiekniejszych departamentow Francji :-P zapraszam ;-) i smacznego wszystkim ;-)))
Mateusz nie martw sie o psychologa:) na fac'u sa bezplatne porady dla wszystkich studentow:D. ja chyba jestem juz zachartowana i sama moge byc psychologiem:D a po za tym to niby od 1 lipca mialo byc lepiej z praca. ja zadnych zmian nie widze:/ a jak cos pytalam na prefekturze to odpowiedz brzmiala "my nic nie wiemy, trzeba spytac sarko on jeden wie". à plus
czesc mam pytanie do wszystkich zorientowanych
rozwazam studia we francji ale jak na razie malo o tym wiem mam 16 lat i studia czekaja mnie za dwa lata. moja sytuacja wyglada nastepujaco: uczeszczam do szkoly z miedzynarodowa matura i w tym roku zamierzam zdawac dopiero delf b1 ale na pewno na tym nie zakoncze. tak czy owak interesuja mnie studia o kierunku: czysta matematyka badz stylistyka i projektowanie wnetrz i budynkow. do tej pory bylam zainteresowana sorbona ale nie doszukalam sie tam matematyki jesli ktos ma informacje o dobrych uniwersytetach na krotych bede mogla sie ksztalcic [mowie takze o sorbonie] prosze o odpowiedz
chcialabym rowniez wiedziec na jakich uniwersytetach mozliwa jest nauka z wykladowym angielskim i jakie sa wymagania zeby sie dostac.
z gory dziekuje dobrodusznym ktorzy sie odezwa xd
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 50
poprzednia |

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia