Studia we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
31-50 z 50
| następna
Co to za brednie, ze bourse du gouvernment francais sa tylko dla znajomych komisji? ja dostalam w tym roku i bynajmniej nie bylo to po znajomosci. Trzeba stworzyc ciekawy projekt i dobrze sie zaprezentowac-oto klucz do sukcesu. Chispa3, czy moge prosic Cie o maila? mam kilka pytan natury praktycznej odnosci stypendium. Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz mam takie pytanie do Ciebie,jaki stopien DELFA trzeba miec aby byc przyjetym na Sorbonne?Z gory dziekuje za odpowiedz:)
DO KATJAO
Jesli chodzi o stypendium BGF (boursier du Gouvernement français ), masz prawo do doplaty do laptopa w wysokosci 600 euros ( jesli kupujesz za 1200 e zwracja Ci 600 euros na twoje konto, ale najpierw musisz go kupic za swoje pieniadze). Masz rowniez prawo do 250 euros na zakup ksiazek na poczatku roku. To jest niezalezne calkowicie od twojego stypendium, to znaczy od 767 euros, ktore dostajesz kazdego miesiaca na twoje konto. Zazwyczaj ni Cnous ni Crous nie informuja o tym. Ja sie dowiedzialam przez przypadek od innej stypendystki. Nie placisz za nic ( zadne wpisowe na Uniwerku ni sécurite sociale ), masz takze darmowa mutuelle ( w tym roku byla to LMDE, na 2008/09 moze byc inaczej). Za to placi Crous.
Zycze milego studiowania
Chispa3, dzieki za te info, wyczytalam to juz wprawdzie na pewnym forum BGF, ale troche nie chcialo mi sie w to wierzyc..;-) slyszalam, ze responsable powinnien wypelnic jakis formularz, ze potrzebny jest mi laptop? czy to prawda? i skoro ani crous, ani cnous nie informuje o tych bonusach, to gdzie zwrocic sie o pomoc w tej sprawie? acha, i czy prawda jest, ze zwracaja mi za podroz z paryza do miasta, w ktorym mam studiowac? w cnousie nie trzeba sie chyba pojawiac, jedynie w crousie w miejscu docelowym? wybacz za tyle pytan, ale mnie bardzo nurtuja;-) mam nadzieje, ze przezylas super przygode studiujac we FR! pozdrawiam
poziom wymaganego delfa/dalfa na sorbonnie srednio b2-c2 , zalezy od wydzialu... moizna tez na uczelni zdac TCF - podobno poziom B2
ale i tak braki jezykowe wyjda w trakcie studiow:> wiec im wyzszy poziom tym lepiej ;]
DO KATJO
Nie musisz pojawiac sie Cnous, tylko w Crousie, z twoim attestation de bourse, oni nastepnie wydadza Ci oficjalne zaswiadczenie o twoim stypendium. Nastepnie bedziesz mogla zapisac sie na Uniwerek nie czekajac na odpowiedz komisji. Z tym stypendium jestes przyjeta automatycznie. W crous zapytaj o mutuelle pour les BGF ( jest ona dla Ciebie obowiazkowa, normalnie securite sociale zwraca 70 procent a mutuelle 30 za leczenie, w taki sposob nic nie wydajesz na leczenie. Masz prawo do normalnego securite sociale etudiante, co pozwala Ci szybki zwrot kosztow za leczenie). Jesli chodzi o laptopa, musisz miec attestation de ton professeur comme quoi tu as besoin d'ordinateur portable, nastepnie garantie multirisque pour ton logement ( dostajesz ja za darmo tam gdzie podpisujesz mutuelle, dla mnie to bylo LMDE, musisz podac swoj adres i to wystarczy, nastepnie jak kupisz la^ptopa, przychodzisz z tymi dwoma papierami do Crous + rachunek orginalny za komputer i zwracaja Ci 600 euros w ciagu 3 tygodni niezaleznie od ceny jaka zaplacilas. I koniecznie dopomnij sie o 250 euros na ksiazki. Przyda Ci sie bardzo ( na to nie musisz miec zadnych zaswiadczen ni attestation du prof). Crous nic nie mowi, ale gdy zapytasz potwierdza Ci informacje. Jesli chodzi o podroz z Paryza, to nie wiem, nie ubiegalam sie o to. Ale mozesz zapytac o to Crous jak bedziesz na miejscu, maja obowiazek Cie poinformowac. Daje Ci moj adres: [email] Napisz to odpowiem na twoje pytania, jestem we Francji. Napisz takze gdzie bedziesz.
Pozdrawiam
musze sie pochwalic:) wlasnie sprawdzalam na stronie crous moje dossier i okazalo sie ze podwyzszyli mi stypendium socjalne :) bylo 3921euro a teraz jest 4019euro:D no i za 8h bede w polsce, czyz to nie cudowny dzien:) pozdrawiam (jeszcze z paryza:)
jak ty to zrobiłaś? ja dostałam się do Ecole Nationale Superiure des Arts Decoratifs i dzwonię od miesiąca po przeróżnych instytucjach, z Ambasadą Francuską w W-wie włącznie i...nic. Złożyłam wstępnie podanie o stypendium na uczelni, ale babka zajmująca się sprawą stwierdziła, ze może być problem z polskim rozliczeniami moich rodziców (według niej rodzice stypendysty powinni też mieszkać we Francji).Zobaczymy co na to CROUS.Generalnie, co telefon to inna opinia i przeszkoda. Francuzi niezmiennie pozostają największymi biurokratami Europy... Cóż, póki co nie mam zamiaru się poddać,liczę na ewentualne porady i życzę powodzenia w walce z tutejszą administracją!
pisalam juz powyzej, ze wszyztko zalatwilam przez strone www.crous-creteil.fr i ze przyjmuja dossier bourse od stycznia do 30 kwietnia czyli trzeba bys studentem pierwszego roku conajmniej bo pytaja o numer INE. pzdr juz z polski:)
czesc mam pytanie do wszystkich zorientowanych
rozwazam studia we francji ale jak na razie malo o tym wiem mam 16 lat i studia czekaja mnie za dwa lata. moja sytuacja wyglada nastepujaco: uczeszczam do szkoly z miedzynarodowa matura i w tym roku zamierzam zdawac dopiero delf b1 ale na pewno na tym nie zakoncze. tak czy owak interesuja mnie studia o kierunku: czysta matematyka badz stylistyka i projektowanie wnetrz i budynkow. do tej pory bylam zainteresowana sorbona ale nie doszukalam sie tam matematyki jesli ktos ma informacje o dobrych uniwersytetach na krotych bede mogla sie ksztalcic [mowie takze o sorbonie] prosze o odpowiedz
chcialabym rowniez wiedziec na jakich uniwersytetach mozliwa jest nauka z wykladowym angielskim i jakie sa wymagania zeby sie dostac.
z gory dziekuje dobrodusznym ktorzy sie odezwa xd
Wiesz co, ja jak się orientowałem rok temu, to wymagali C1, później, jak już zdałem C2 to się okazało że wymagają B2 ;) Najlepiej sprawdzić na stronie konkretnego uniwersytetu, choć generalnie waha się to między B2 a C1.

Pozdrawiam
Z tego co wiem, poziom uniwersytetów we Francji jest mniej więcej wyrównany, niektórzy mówią, że Sorbona ma nieco wyższy poziom, wydaje mi się jednak, że chodzi tu bardziej o prestiż, cokolwiek to słowo oznacza... Pewnie już wiesz, że w Paryżu jest 13 tzw. Uniwersytetów Paryskich, a 4 z nich (I, III, IV, V) noszą miano Sorbony. Z tego co wiem, na tych 4 uniwersytetach nie ma matematyki jako osobnego kierunku, za to na kilku innych uniwersytetach paryskich (m.in. VI i VII) owszem, jest. Przesyłam link do strony z francuskiej Wikipedii o Université de Paris, na dole znajdziesz odnośniki do stron o każdym z 13 uniwersytetów, tam zaś linki do ich oficjalnych stron.

Jeśli chodzi o uniwersytety z wykładowym angielskim, nic mi o tym nie wiadomo, chyba, że zdecydowałabyś się na studia językowe. Jeden z najbardziej popularnych obecnie kierunków we Francji to LEA (langues étrangères appliquées), czyli połączenie nauki języków obcych (dwóch) z przedmiotami ścisłymi, po to, żeby później móc zostać tłumaczem w danej dziedzinie nauk ścisłych. Jeśli by Cię coś takiego interesowało, to tam będziesz miała sporo po angielsku i w drugim języku obcym, a do tego matematykę, chemię itd. itp. ...

Pozdrawiam!
http://fr.wikipedia.org/wiki/Universit%C3%A9_de_Paris

to ten link, o którym się rozpisałem, a którego ostatecznie, oczywiście, nie wstawiłem ^^
LEA to fajna sprawa, ale nie tylko chodzi tu o polaczenie z przedmiotami scislymi - czesto na LEA mozna wybrac specjalizacje tlumaczeniowa, ale bardzo czesto LEA jest powiazana z handlem miedzynarodowym, wiec i ekonomia, i prawo na pewno beda. W zaleznosci od studiow, to albo jest duzo tlumaczen, albo troche wiecej "zawodowych" przedmiotow (albo i jedno i drugie ;))

Trzeba pamietac, ze LEA to studia, gdzie wybiera sie DWA jezyki obce, czyli poza angielskim trzeba wziac sobie jeszcze drugi jezyk (zwykle niemiecki lub hiszpanski, choc istnieja tez inne kombinacje jezykowe), ktory teoretycznie powinno sie znac po ukonczeniu studiow na takim poziomie jak angielski.
czy ktos kto zalatwiala ta piaperkowa robote o dofinansowania moze mi z tym pomojc? moj tel [tel], blagam, zaczynam w naterre L1
jodika prosze o kontakt [email]
hej widzę, że jesteś zorientowany.. w tym roku będę pisała maturę... oczywiście zdaje rozszerzony francuski... tak czy siak idę na romanistykę,, ale moim marzeniem są studia na Sorbonie... z tego co już zdążyłam przeczytać, to wystarczy matura i dobre zaplecze finansowe... nie posiadam żadnego certyfikatu.. niestety, ale od 4 lat uczę się francuskiego... potrzebuję troszkę informacji co trzeba zrobić, aby się dostać na Sorbonę ( francuski jako język obcy..?? jest cos takiego)..??? pliiiiis Mistrzu.... pomocy:P:P:P
Salut :)

Napisałeś, że studiujesz lettres modernes, ten kierunek mnie zainteresował i także chciałabym go studiować. Czy mógłybyś podzielić się wrażeniami? Czy ciężko się studiuje? Jesteś zadowolony?
Bonjour ;))

chciałam się zapytać czy znacie może uczelnie we Francji, kierunek prawo? najlepiej żeby to było w Montpellier ale niekoniecznie musi.
I ile mniej więcej takie studia mogą kosztować i czy w ogóle jest możliwość uzyskania stypendium?
mam co prawda 15 lat dopiero ale bardzo interesują mnie studia we Francji i z tego co słyszałam warto zainteresować się tym odpowiednio wcześnie.
serdecznie pozdrawiam :))
ja mam pytanie tez, czy po zrobieniu licencjatu w polsce, moge spokojnie robic magistra we francji?

Interesuje mnie tez czy jest zapotrzebowanie na ekonomistow/finansitow? W gre wchodzi tylko Polska, Belgia i Francja. Czy nie bedzie tak ze pojde jako ekonomista i bede musial au pair pracowac ...
Temat przeniesiony do archwium.
31-50 z 50
| następna

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia