Z tego co wiem, poziom uniwersytetów we Francji jest mniej więcej wyrównany, niektórzy mówią, że Sorbona ma nieco wyższy poziom, wydaje mi się jednak, że chodzi tu bardziej o prestiż, cokolwiek to słowo oznacza... Pewnie już wiesz, że w Paryżu jest 13 tzw. Uniwersytetów Paryskich, a 4 z nich (I, III, IV, V) noszą miano Sorbony. Z tego co wiem, na tych 4 uniwersytetach nie ma matematyki jako osobnego kierunku, za to na kilku innych uniwersytetach paryskich (m.in. VI i VII) owszem, jest. Przesyłam link do strony z francuskiej Wikipedii o Université de Paris, na dole znajdziesz odnośniki do stron o każdym z 13 uniwersytetów, tam zaś linki do ich oficjalnych stron.
Jeśli chodzi o uniwersytety z wykładowym angielskim, nic mi o tym nie wiadomo, chyba, że zdecydowałabyś się na studia językowe. Jeden z najbardziej popularnych obecnie kierunków we Francji to LEA (langues étrangères appliquées), czyli połączenie nauki języków obcych (dwóch) z przedmiotami ścisłymi, po to, żeby później móc zostać tłumaczem w danej dziedzinie nauk ścisłych. Jeśli by Cię coś takiego interesowało, to tam będziesz miała sporo po angielsku i w drugim języku obcym, a do tego matematykę, chemię itd. itp. ...
Pozdrawiam!