Noclegi w Paryżu

Temat przeniesiony do archwium.
31-56 z 56
| następna
Do Lurwu w 1 niedziele miesiąca jest gratis na pewno:P a podobno niedawno zrobili tak, że jeśli masz mniej niż 26 lat to wchodzisz na darmo, kiedy chcesz:> Musisz pokazać dowód. Ale to warto jeszcze sprawdzić w necie.
Na wieże było w lecie ok 11 euro.
Metro na tydzień 17,20 euro + karta navigo - 5 euro.
Na miesiąc coś ok. 50 euro.
Ale kartę wyrabiasz raz i doładowujesz co tydzien. A no i musisz tam wkleić swoje zdjęcie legitymacyjne.
Aha no i te karty często się zawieszają - przykładasz do czytnika i nie działa:P więc nie wyrzucaj paragonu, tylko noś go ze sobą. W razie jak nie zadziała to pokażesz babce/facetowi w okienku paragon i Cię przepuści, żebyś nie skakała jak małpa przez bramki ;p
Aha:) Będę tam tydzień a potem jadę TGV do Dax, a z Dax jeszcze nie wiem jakim sposobem ale muszę się dostać do Capbreton. Jeszcze raz bardzo bardzo bardzo Ci dziękuję:)
Cieszę się, że mogłam pomóc.
Nie zginiesz:) We Francji mają dobre połączenia autobusowe i kolejowe, no i wszystko ładnie oznakowane, nie to co u nas niestety.
Ale boję się, że zbankrutuję:) Myślałam że lot i zwiedzenie Paryża wyniesie mnie ok 4[tel]zł. Ale to chyba nierealne...
No tanio nie jest, ale przynajmniej kurs euro spada trochę :>
Może do wakacji jeszcze poleci, to zawsze taniej. Chociaz jakbyś rozplanowała wydatki, to mogłabyś sie zmieścić/lekko przekroczyć tę kwrotę - no chyba, że bilet powrotny też już liczysz to raczej nie. No i jak zrobisz zakupy w hipermarkecie, to cenowo wyjdzie tak samo jak u nas;p
Biletu powrotnego nie liczę ale liczę Bilet na TGV - 42 euro. Ups. To chyba jednak wyjdzie ok 6[tel]zł. Ale co tam. Rz się żyje! A kasa i tak mi się zwróci jak będę pracować:)
TGV patrz dobrze bilety, bo wiadomo zniżki dla mlodych i cena zależy od dnia tygodnia w jakim podróżujesz. Np w środe czasami są po 25 euro a w piatek na takiej samej trasie po 60.
Po godzine 20 też są tańsze. Ja jadę z Paryża do miasta niedaleko Hiszpanii. I nie znalazłam nic tańszego. A jak jest z tymi zniżkami dla młodych?
Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, bo TGV nie jechałam, ale tak jak u nas są zniżki - bilety ulgowe, studenckie itp. Zapewne do 26 roku masz zniżkę - ale jaką to nie wiem.
Wejdź na stronkę TGV, tam pewnie wszystko pisze :) Zawsze to lepiej się dowiedzieć, czy się da te kilka euro zaoszczędzić.
Byłam:) Tylko tam jest wszystko po francusku a mój francuski nie jest aż tak perfekcyjny żebym mogła zrozumieć wszystko co jest tam napisane. Ale jak będę miała trochę więcej wolnego czasu i mniejszego lenia niż dzisiaj to spróbuję się z tym pomęczyć:) Ale poprosiłam kobietę, do której jadę jako au pair żeby mi wyjaśniła jak się rezerwuje te bilety i czy można zapłacić za nie przelewem w Polsce i o te zniżki. No ale jeszcze mi nie odpisała, bo wyjechała na święta. Może we wtorek mi napisze, bo wraca da domu to będę już może coś więcej wiedziała.
To pewnie wyjaśni Ci wszystko lepiej niż ta stronka :)
Chociaż myślę, że tylko z PL będziesz mogła zapłacić kartą, bo zazwyczaj przez stronki w necie rezerwuje się kartą, no ale zawsze może być opcja przelewu :>
W takim razie powodzenia, spokojnej podróży i zwiedzania Paryża :)
Merci beaucoup!!!:)
Tak, sprawdzalam na stronie.
Masz może do nich kontakt? Bo w takim razie lepiej zadzwonić.
Sama planuję coś na wrzesień, więc ta informacja bardzo mi się przydała.
Bo to bardziej komfortowe, niż korzystanie z CouchSurferów.
lamyrtille - wiesz co? U mnie to było tak, że wyjazd do Paryża wyszedł mi na wariata i jechałam bez hotelu. Na gwałt szukałam czegoś taniego i dostępnego całodobowo, bo jechałam na spektakl i koncert. W dodatku nie mogłam zrobić rezerwacji przez stronę, na której znalazłam hostel (http://www.hostelsclub.com/cheap-hotels-pl-134-Paris.html), więc zadzwoniłam na numer podany na stronie hostelu i napisałam maila do managera. Nie pytałam jednak o cenę...

Co do Wizzaira - polecam. Pisze to osoba, która panicznie boi się latać.
Pozwólcie, że się wtrącę. osobiście najbardziej polecam AIRFRANCE. lot bezpośrednio na lotnisko CDG. Na miejscu RER i dowolne przesiadki w metrze.

ceny obecnie są naprawdę bardzo korzystne, bo ok. 450 zł w tę i z powrotem ze wszystkimi opłatami.wiem, bo regularnie latam.

wizzair ma wiecznie opóźnienia.jeśli choć trochę przekroczysz limit wagi bagażu, ŻĄDAJĄ DUŻYCH DOPŁAT.
nie masz posiłku na pokładzie, a po wylądowaniu jedziesz do Paryża 1.5 godz. autobusem. (w dwie strony to 26euro plus bilet do metra, aby dojechać do stacji docelowej= powiedzmy, że euro osztuje ok, 4zł. zatem 104zł, plus metro). faktyczna cena biletu w dwie strony JEST WYŻSZA NIŻ Z AIRFRANCE. nie polecam.

.. ;) pozdrawiam
Tu się akurat nie zgodzę. Korzystam z wizzaira, nikt nie robił problemów z nadbagażem i nie miałam żadnych opóźnień, a wręcz przeciwnie. Zdarzyło się przylecieć 20 min wcześniej do Paryża.
Co do posiłku - w 2 h chyba nikt nie umrze z głodu:P
Z tym busem do Paryza to prawda, 26 euro w dwie strony, a jedzie się godzinę, ale w AirFrance nie masz biletu za 100zł. To nawet wychodzi taniej wizzairem z autobusem.
No i na czerwiec z AirFrance są bilety za 1000zł teraz a nie 100zł :)
A koleżance chodziło o jak najtańszy lot.
Oczywiście jakby ceny były porównywalne z AirFrance, to wolałabym lecieć liniami francuskimi, zawsze wygodniej, ale niestety tak nie jest :)
powiedzmy sobie, że warunki nie są spartańskie, a 2h to przeżyje największy głodomór ;d
A jeśli chodzi o cenę to wizzair też posiada loty za 1299zł, jednak częsciej ma rózne oferty, i bilety promocyjne. Także jeśli znajdzie się cos taniego to naprawdę się opłaca.
Swego czasu byłam odwiedzić mamę we Włoszech placąc 1zł za bilet. Oczywiście wyszło to 120 bo oplaty ale mimo wszystko ;)
Wszyscy mówią o tych opóźnieniach i tak dalej, a mi się nie zdarzyło... I też byłam sporo przed czasem. Z bagażem również zero problemów. Tak na dobrą sprawę to wszędzie mogą się przyczepić do bagażu...
Jedyną przygodą jaką miałam to podwójne lądowanie w Beauvais. ;)
No i faktycznie ceny są o wiele niższe. Pamiętam, że w ubiegłym roku patrzyłam na przełomie stycznia i lutego ceny z Air France na lipiec/sierpień i oscylowały w okolicach 470zł w jedną stronę...
wracając do zwiedzania
na stronie parisinfo.com czyli biurze turystycznym masz ciekawe rzeczy podane.
a co do bezpłatnych wejść to musee d'Orsay.

'pour tous le 1er dimanche de chaque mois.
Depuis le 4 avril 2009, gratuit pour les -26 ans de l'Union Européenne ainsi qu’aux enseignants du 1er et second degré '
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady:) Jesteście naprawdę kochani:)
Co do tego wyjazdu to prawie wszystko już jest gotowe. Oczywiście dzięki wam:) No i tak sobie pomyślałam, że będąc w Paryżu mogłabym pójść na musical Mozart l'opera rock. Tylko jak zwykle mam problem ze znalezieniem dat spektaklu i cen...:) Był ktoś może na Mozarcie i wie gdzie mogę zamówić bilety na ewentualny czerwcowy spektakl?
Mozarta nie grają w czerwcu... Tzn. jest tournee, ale nie ma już biletów... Mozart wraca do Paryża w listopadzie.
Aha. To szkoda. A wiesz może czy w Paryżu są jakieś musicale w czerwcu warte obejrzenia?
Z tego co mi wiadomo to nie...
To nic... Może jak będę na miejscu to uda mi się załapać na jakiś koncert czy coś podobnego. Tak dla urozmaicenia pobytu:)
14 lipca na pewno będą jakieś koncerty. ;)

Ja strasznie chciałam jechać na festiwal do St Dizier, ale nie bardzo mi się podoba wydawanie 1500zł na 4 dni... :/
Temat przeniesiony do archwium.
31-56 z 56
| następna

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka