Uniwersytet Pedagogiczny-romanistyka 2009/10

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 197
Dostałam się jeszcze na hiszpański na UŚ (wydział w Sosnowcu).

To ciekawe co piszesz.. jednak jeśli osoby ze słabym francuskim nie mają szansy na przetrwanie, dlaczego są tworzone grupy od podstaw lub nie żądają znajomości francuskiego? Patrzyłam na jedną stronkę i widzę, że 'pokryjomu' wprowadzono zmianę poziomów, który osiągnie student po jednym semestrze nauki na A2 dla początkujących i B1 dla zaawansowanych (a wcześniej było B1 i B2). Myślę, że zweryfikowali to na podstawie świadectw kandydatów, czyli wynika z tego, że ten rok powienien mieć mniej kandydatów z biegłym francuskim, niż było to w latach ubiegłych...

Podjęcie decyzji zostawiam sobie do jutra i jakby co papiery złożę w piątek. Ohh, nie jest łatwo ;)
Zdecydowałam jednak zwolnić miejsce na UP. Szkoda mi hiszpańśkiego.
A francuskiego, może zacznę się uczyć magisterce jako drugiego języka ;)
Dostałaś się na hiszpański ? Zazdroszczę zawsze chciałam się uczyć tego języka:) Na Twoim miejscu też bym wybrała niestety nie dostałam się w zeszłym roku.. bardzo żałuje bo Hiszpania zawsze mi się podobała. Z tego co wiem o wiele łatwiej się podróżuje ze znajomością tego języka. Może zapisze się w przyszłości na korki do Ciebie :D powodzenia
może rzeczywiście dlatego niższe grupy zrobili
To w takim razie rosną moje szanse.Może 70 % wystarczy... na listę rezerwową nie wystarczył...
Teoretycznie ale nie wiadomo czy matutine była na końcu listy rezerwowej czy w środku .... Moja kol też czeka na wyniki ma 72 z rozsz i się nie dostała tyle mogę powiedzieć. Jak by ktoś jeszcze powiedział ile miał na rezerwowej i się nie dostał może by wiadomo było jak sprawa wygląda
Hej Wszystkim :) Jestem zeszloroczna maturzysta. Dostałam sie tez na ten kierunek, niestety nie znam dobrze francuskiego ale mam wielka cheć. Myslicie ze dam rade? czy duzo jest osob takich jak ja?
Ja jestem taką osobą ;) Ale chyba jednak pójde na hiszpański na UŚ.. Chociaż bardzo nie podoba mi się Sosnowiec i to, że jako drugi język narzucony jest rosyjski.
A skąd jesteś Anno?
A matutine nie chciałaś iść na hiszpański na up ?
Jestem z Krakowa. Studiowalam do tej pory filmoznawstwo, znam dobrze anglieski ciut hiszpański jednak francuskiego nunu wiec moze byc ciezko...czyli jednak nie zostajesz w Krk? Dlaczego nie ?
Infinite89, czy Ty już studiujesz na romańskiej? jakieś rady?
Postanowiłam jednak, że zapiszę się do Krakowa. Jeśli Ty też nie uczyłaś się francuskiego, już wiem, że nie będę sama :) A dokonujesz wpisu na 100%? Może spotkałybyśmy się jutro na UP?
A ile mieliście procent? nie wiecie jaki był próg procentowy z listy rezerwowej?
Tak ja już dokonałam wpisu 15 lipca, bo ja sie dostałam z 1 rekrutacji. Z checia sie spotkam. Ja pracuje ale wlasnie nie daleko UP wiec moze sie uda jakos wyrawac :)
No to fajnie :) Czy mogłabyś mi puścić strzałkę na numer +48662116753 lub zadzwonić, to umówiłybyśmy się wieczorem na konkretną godzinę, gdy będę już wiedziała kiedy mam pociąg. A dawałaś zaświadczenie od lekarza? Bo jak poszłam do przychodni to skserowali mi tylko kartkę na której pisze, że takich oświadczeń nie wydają na podstawie decyzji ministra i proszą uczelnie by to respektowały. Ale czy respektują :P?

A co robisz z filmoznastwem? Będziesz studiowała dwa czy rezygnujesz?

->Jarek, o swoich punktach już pisałam, także przejrzyj górę, bo nie chcę się powielać ;)
Puściłam Ci sms, zaświadczenie w przychodni wydali mi bez problemu, taka mała karteczke. Jak jestes tegoroczna maturzystka to u nas pod koniec roku dawali takie zaswiadczenie ze szkoly. ja rok temu gdzies to zlozylam razem z dokumentami wiec musiałam ponownie sie o to starać :) Co do filmoznawstwa to wciaz sie jeszcze zastanawiam, lecz raczej chce sie skupił tylko na romanistyce, gdyz primo lepszy dojazd na ruczaj jezdzic mi sie nie chce, dodatkowo filmoznawstwo jest dziwnym kierunkiem i tu duzo opowiadać co mam nadzieje nadrobimy :) wiec raczej skupie sie tylko na tych raz a porzadnie! :) pozdro a co do% to ja mialam ang 83 % pozdro
Ok, to zgadamy się wieczorem. Jasne, że nadrobimy! Cieszę się, że znalazłam w końcu osobę której szukałam :) Papatki
Matutine nie zastanawiałaś się nad tym hiszpańskim na up jak pisałam ? Chyba , że zamierzasz się uczyć dodatkowo. Ja miałam tak z niemieckim i teraz bardzo żałuje ,że nie pociągnęłam tego dalej uczyłam się 6 lat ,przerwy miałam rok i teraz mało co pamiętam. Nie myślałam ,że język tak szybko wypada z głowy.
Co do sosnowca ten plus , że nie zbankrutujesz na mieszkaniu jak w krk :)
Infante, hiszpański w Krakowie byłby dla mnie opcją idealną, ale niestety z moim wynikiem nie miałabym szans na UP, więc nawet nie składałam.
Co do wypadania języka z głowy to wiem o tym dobrze, gdyż w moim przypadku stało się tak z angielskim. Jednak o hiszpański się nie martwię, bo mój chłopak jest portugalczykiem i dalej będziemy rozmawiać po hiszpańsku codziennie ;)
ja tez dostalam sie z listy rezerwowej, mialam 80%.
troszke uczylam sie francuskiego, ale mialam przerwe od stycznia, wiec raczej tez juz pozapominalam wiekszosc rzeczy, niestety.
widzimy sie kolezanki w pazdzierniku ;>
A skąd jesteś Viviane? Może też będziesz szukała lokum w Krk?
niestety nie ma mnie teraz w PL, wiec lokum beda szukaly moje kolezanki.
A przypomniało mi się , że u nas też jest rosyjski ale dopiero na ostatnim roku :)
Wie ktoś może co z tym progiem z rezerwowej bo już nie wiem gdzie pytać?
Szczerze to się trochę podłamałam.. moja znajomość francuskiego jest ograniczona do zera, ale miałam nadzieję,że w grupie 0 przy ciężkiej pracy będzie dobrze..
Moja sytuacja jest podobna! Nie można sie podłamywać damy radę razem :) też czeka mnie grupa 0 bedziemy w tym razem :D
co dwie, to nie jedna:)Pozdrawiam cieplutko;)
przy 0 znajomości powiedziała bym , że jest się czym podłamywać. Dlaczego akurat francuski jak nie znacie go w ogóle ? Ale jak będziecie ciężko pracować to może jakoś pójdzie ;)
Ja niestety musiałam ustąpić z pola walki, gdyż pani z dziekanatu poinformowała mnie, że jako początkującej we francuskim nie pozostaje mi na drugim roku nic innego jak wybór specjalizacji 'francuski w biznesie i administracji', co mija się z moim pragnieniem bycia nauczycielem lub tłumaczem.

Dacie radę dziewczyny! Dowiedziałam się również, że grupa 'O' musi powstać także, przy sytematycznej nauce i chęciach powinno wszystko pójść dobrze. Trzymam kciuki i pozdrawiam niedoszłe koleżanki z roku ;)

PS. A ja tymczasem zostaję na hiszpańskim na UŚ :)
Szkoda ale to prawda. Masz nawet dokumentach napisane jaką specjalizacje kończysz. Ktoś kto zaczyna swoją przygodę z językiem od 0 nie ma na co liczyć ze po kilku będzie tłumaczem lub nauczycielem wtedy zostaje tylko praca w biurze.Najczęściej jako sekretarka obcojęzyczna.

Matutine myślę ,że bardzo dobrze odnajdziesz się w tym Hiszpańskim. Zresztą jak już go znasz to można bez strachu zaczynać studia.Życzę powodzenia ;)
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 197

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa