Winobranie we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 95
poprzednia |
Wybieram się do Francji na winobranie. Czy ktos-kto tam juz był-może udzielić mi dobrych wskazówek?
Pozdrawiam
A gdzie jedziesz? Jak znalazleś (laś) ta prace?
Mozesz podac jakies namiary, strony???
Bede wdzieczna i pzdr
Critères de recherche à utiliser pour trouver des adresses :
vendanges+étudiants

exemples de sites trouvés :

Propositions de travail saisonnier
http://www.anefa-emploi.org/ANEFA_FRONT/consultationsaison.aspx

Ce Site présente un peu les travaux de vendanges et permet de déposer sa candidature
http://www.bader-mimeur.com/fr/vendanges.htm

http://www.vinomedia.fr/vendanges/post.asp
merci!!:)
Richard, encore quelques questions...
Est - que t' as recolte du raisin / fruits/ deja?
Quelles sont tes experiences?
Est - que tu sais combien je puex gagner (p.ex.pendant un mois) sur la vendange? On paye par une heure, ou par un kg?
C' est un travail pou les filles? (tres dur ou pas)?
j ' attends ta reponse - merci d' avance!!!
Wybieramy się w trójkę, samochodem.Wysyłam oferty do francuskich rolników i różnych rolniczych stowarzyszeń.Jedynie z okolic Bordeaux przyszły dwa odzewy.ale na razie nic pewnego nie mamy.Może to się zmieni, jeśli nie, to chyba pojedziemy 'w ciemno". A Ty kiedy się wybierasz? Pozdrawiam.
Kkkkl a nie chcielibyscie zabracie ze soba jeszcze jedna osobe:> np mnie;D a tak poza tym mialabym do Ciebie pare pytan,moj [email] z gory dziekuje za kontakt ..pozdrawiam
Bonjour Mrosso!

Je n'ai aucune expérience en matière de vendanges.

Par contre, je peux répondre à certaines de tes questions. Vivant en France, pays du vin, j'ai eu plus d'une fois l'occasion d'entendre parler des vendanges.
Ordinairement, les vendangeurs gagnent environ 900 euros net par mois. Mais tout va dépendre des avantages que tu peux avoir par ailleurs.
Si tu es nourrie et logée par l'employeur, le salaire mensuel risque d'être plus faible
Je croisqu'il n'y a pas de règle bien établie en ce qui concerne le mode de paiement mais il est probable que ce soit un paiement à la semaine et plus probablement au mois.
Les filles comme les garçons font les vendanges.
Ce travail est très pénible parce qu'il faut se courber en permanence pour cueillir les grappes . Donc, attention au mal de dos!

La récolte du raisin nécessite 2 types de travaux.
1) la cueillette des grappes. Les filles comme les garçons peuvent le faire.
2) le transport des hottes pleines de raisin jusqu'au véhicule de transport.
En général ce travail est assuré par les garçons.

A part les vendanges, je sais qu'il y a plusieurs régions où on a recours à des étudiants pour la récolte de fruits, de légumes et la mise sous conditionnement (en cageots, en barquettes).
Dernièrement, j'ai encore entendu qu'on cherchait du personnel saisonnier en Bretagne.

Malheureusement, je ne connais pas d'employeur potentiel.
hej !
może ktos z was orientuje się ile można zarobić na zbieraniu jabłek we Francji. Szukałam ofert z winnic, ale jakoś słabo to idzie więc chce dowiedziec się, czy zbiór jabłek też jest opłacalny=stawka za godzine pracy i czy jest to praca cięższa niz zbieranie winogron.
z góry dziękuję za udzielone informacje
Co znaczy wyrazenie "je lui passe la communication"
- to znaczy najprawdopodobniej "przesyłam jej/jemu wiadomość" lub "zamieszczam dla niej/niego ogłoszenie"
Czesc a moglabys (moglbys) mi napisac jak sie zalatwia prace, tzn. chodzi mi o kontrakty pracy (pozwolenie na prace). Czy mozna to zalatwic we Francji, czy to zalatwiaja francuscy rolnicy?
Prosze Cie napisz mi wszystko co wiesz.Dzieki!
Czesć szukam kogoś kto był już na winobraniu we wcześniejszych latach, chciałabym pojechac teraz we wrześniu, ale nie chce jechac tak całkiem na czarno , przynajmniej chciałabym znac kilka adresów winnic gdzie mogłabym pojechać, szczególnie interesuje mnie Alzacja, bo to chyba najbliżej i najmniejsze koszty transportu. Dziękuje bardzo za pomoc i informacje [email] , [email]
Cześć.
Wysłałem już około 400 maili i wykonałem około 10 telefonów i guzik z petelką! To wyglada tak:
1)Nie załatwiaj niczego przez agencje, które maja w nazwie "narodowe", np. przez anefa.org, chociaż mają dużo ofert.Bez ogródek odpisują, że nie mogą zatrudniać cudzoziemców, ani nawet udzielać im informacji o mozliwosciach pracy.
2)Rolnicy ogłoszaja się sami, ale z nimi rozmowa też jest ciężka. Z reguły odmawiają, bo:
a) nie mogą zapewnić zakwaterowania
b)juz zakończyli nabór
c)bedą zbierać oferty, ale jeszcze tego nie robią, "więc proszę zadzwonić po 15 lipca"
d)mają pracę na krótko-2-3 tygodnie, wiec to "Pana chyba nie zainteresuje"
e)przyjeli podanie i bedą je rozpatrywać

Jeśli masz czas, znasz język i masz troche kasy na telefon, to niżej podaję Ci serwisy, gdzie najczęsciej ogłaszaja się -na bieżąco-rolnicy:
www.petites-annonces.fr
www.anpe.fr
www.bonjour.fr
www.les-pages-emploi.com
Mimo zaangażowania sporo energii i czasu nic pewnego nie mam.Zaczyna mnie to już irytować. Załatw coś , to pojedziemy razem:)
Pozdrawiam.
Witam.Nigdy nie byłem na winobraniu, ale koledzy byli.Narzekali własnie na Alzację-blisko, ale pełno Polaków i innych chetnych. Jeśli chcesz coś znalezeć, to musisz pojechać raczej dalej-Marsylia, lub Bordeaux.Tam nie było problemu z pracą. Wrócili zadowoleni.Pozdro.
hej napisales(as) ze tez bys chetbie wybral sie do Francji. Przegladalam strony podane przez Ciebie , niektore ogloszenia wydaja sie nawet wiarygodne ale nigdy nic pewnego. Czy masz moze gg? ja jestem nowa na forum , studiuje Filologie Romanska i szukam jakiejs mozliwoscie wyjazdu jednak nawet gdyby bylo jakies ogloszenie o zatrudnunieniu na winobranie czy w innym charakterze sama boje sie jechac. PROSZE cIE O KONTAKT. MOJ NR [gg]
Znalazłam własnie wiele ofert na anpe.fr o winobraniu i mam pytańko,bo telefony do Francji drogie i czy jest sens dzwonic pod jakies ogłoszenie, czy ktoś juz próbował i czy łatwo sie dogadać , czy są chętni przyjąć Polaków??????Bo ja sama juz niewiem czy to mi cos da,że zadzwonie, bo po pierwsze niewiem czy się dogadam ,znam francuski nawet dobrze ale przez telefon to zawsze nienajlepiej rozmawiac w obcym języku a poza tym jaka mam pewnosc,że jak tam przyjade to mnie przyjmą .Nielepiej poprostu spisać jakies adresy winnic z netuitp. i jechać w ciemno , pytac sie ludzi we francji czy nam pomogą cos znależć , wiem ,że to duzo ryzyko ale ja już niewiem czy istnieje inne wyjscie dla kogoś kto chce jechać pierwszy raz na takie coś.....
Czesc!
Ja rowniez szukalem i szukam pracy przez internet ale bardzo ciezko jest znalesc! POstanowilismy z kolegami jechac na czarno jesli do tego czasu nic nie znadziemy! Czy ktos wybiera sie pomimo tego ze nie znalazl pracodawcy? Bede wdzieczny jesli ktos zechce sie przylaczyc...pozdrawiam!
nr [gg]
Nie byłem na winobraniu we Francji jeszcze, ale w tym roku chce pojechac. Mam przydatny przewodnik na ten temat, namiot 2osobowy i chęci. Francuskiego nie znam i to jest problem. Szukam kogoś, kto chce ja\echać autem w kilka osób, bo to najlepszy sposób ze względu na oszczdność czasu i pienbiędzy a przy okazji można wziąć udział w winobraniu w kilku regionach Francji, czyli więcej zarobić
Zapomniałem dodać, że nie mam własnego samochodu. Mieszkam niedaleko granicy z Niemcami (Żagań) i gdyby ktoś jechał, to mogę się dosiąść przy którymś z przejść polsko-niemieckich. Dobra rada dla wszystkich autostopowiczów - we Francji moze byc problem z tego rodzaju przemieszczaniem. Tydzień temu z kumplem chcieliśmy wydostac się z Calais i po kilkunastu godzinach bezowocnego łapania stopa pojechaliśmy dalej pociągiem. Może nie zatrzymywali się nam ze względu na wygląd: jeden łysy a drugi z dredami. Jednak kolejny raz wolałbym podróżować w inny sposób.
co to za przewodnik, czy mógłbyś się podzielić informacjami? ja także wybieram się do Francji. mój e-mail: [email]
Cześć, jestem studentem, mam 19 lat, 23 bo Jordan. Zamierzam wybrać się na winobranie do Francji. Z tego co wiem to najlepiej w okolice Bordeaux. Wygląda to tak jakby najlepiej było pojechać tam w ciemno, bo rzeczywiście z tymi ofertami ciężko w necie i WUP, choć daleko jeszczo rozpoczęcia sezonu, bo 3 miesiące. Wcześniej chciałbym sie wybrac na pomarańcze, ale to jeszcze bardziej czarna magia. Tez jestem ciekawy o ten przewodnik. A i przydał by się ktos w ekipie kto zna język hiszpański...
moje [gg] a poczta [email]
przewodnik... wyobraż sobie że nastawiłem sie na zupełnie inny wyjazd, a teraz kiedy kolega mnie zrobił w balona to mysle z powrotem o winobraniu i nie pamietam jaki przewodnik miałme wtedy na mysli (:/
Było to cos bardzo przydatnego, bo dorwałem to na innym forum, ale w tej chwili jestem zielony! W każdym razie BARDZO CHCE pojechać na winobranie, ale nie wydaje sie to takie proste.
Może uda się tu skompletować jakąś odważną dryżynę?
hello
interesuje mnie bardzo, to, czy znalezliscie pracke? I jak bylo? Powiecie kilka slow do gazety/ ?AGA
kiedy zaczyna sie winobranie we francji, kto jedzie? ja moge jechać, kompletujemy drużynę? gg: 1[tel]
LUDZIE UWAZAJCIE NA TA OSZUSTKE!!!
Spadaj ze swoja gazeta ! Co myslisz ze nabajerujesz ludzi, udzielisz porabanych jak ty porad to ludzie cos ci powiedza do tego brukowca ??? Dlaczego pracujesz na czarno w paryzu ? specjalistko od sprzatania i bawienia dzieci !!znajdz glupszego od diebie!!
Witam! Również chciałabym wybrać się na winobranie, nigdy jeszcze nie byłam także nie mam doświadczenia w poszukiwaniu tego rodzaju pracy.Moze macie jakieś namiary a może ktoś z was jedzie to bym się zabrała:) Bo sama na pierwszy raz nie pojadę. Proszę piszcie [gg] Pozdrawiam:)
ooo no to ja tez moglbym sie wybrac :D [gg] pozdrawiam!
witam

we francjii pracowałem dwa lata podrząd na winobraniu 2004 i 2005 potem rok przerwy niestety nie mogłem , własnie sie zastanawiam czy w tym roku nie jechać , znam dobrze te tereny , znam język biegle w tym rzecz ze francuzi nie chcą przyjmować na czarno polaków, jak jezdziłem to miałem zgode na prace we francji, teraz jej nie mam i bedzie ciezko w tym roku ale może coś sie wykombinuje .
mieszkam na południu polski nie daleko częstochowy ,mam 27 lat + auto
fajnie by było zebtać sie w fajną ekipe i się zastanowić nad tym wyjazdem , samemu to raczej nie ma sensu jak coś jest gg - 4688123
Czesc, tu Maciekm 30-latek z Krakowa. Wspolnie ze znajomym chcemy pojechac na winobranie do Francji we wrzesniu, bardzo nam na tym zalezy ale niestety nie udalo nam sie jak narazie zalatwic pracy z Polski. Raczej boimy sie sami jechac w ciemno, ale moze moglibysmy zabrac sie w trojke, zwlaszcza ze masz juz doswiadczenie? Moglibysmy zlozyc sie na podroz samochodem.
Czekam na Twoj odzew.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 95
poprzednia |

»

Pomoc językowa