Olimpiada 2011

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 166
Ja - Warszawa. to prawda. jak dla ciebie to faktycznie zyski są ogromne. ale może jeszcze mi się odmieni z wyborem studiów, jestem dopiero w I klasie wiec mam jeszcze właściwie ponad 2 lata. :)
no widzisz jestem w maturalnej , a francuskiego uczę się dopiero 2 rok ;p No ale tak wyszlo, że się w nim zakochałam, a najbardziej to w Paryżu . Więc musi mi si eudac bo nie mam planu B ;p 2 lata temu to byłam pewna, że pójdę na prawo, a tu AKUKU niespodzianka;p
edytowany przez mademoisellewe: 30 lis 2011
A jakie tematy na ustny wybraliście? Myślicie, że na temat geograficzny pozwolą na przyniesienie mapy? A na literackie można mieć wyjątki z lektur (głupio by było uczyć się ich na pamięć)?
Ja z zakresu A. wybrałem ogólną geografię Francji, z B. dorobek Alberta Camus, z C. postać Joanny d'Arc.
odpowiem wymijająco: w tamtym roku mieli obrazy/portrety malarzy (ze 2 osoby) jak wybrali malarstwo..

a ja np. miałem taki ogólny plan (w punktach)- zajrzałem do niego ze 3 razy i myślę że nie wpłynęło to na ocenę - miałem nie brac ale tak się zestresowałem, że myślałem że już nic nie powiem :P

ja w sumie jeszcze nie wybrałem ale pewnie powtórzę 2 z tamtego: 3 regiony z A i sławni francuzi/polacy w polsce/francji z C no a z 2 miałem aktorkę, ale w tym roku chyba zmienię bo z tego tematu odpowiadałem, myślałem o reżyserze.. nawet mam 1 na oku.
Ja sobie wzięłam presse actuelle en France, temat o aktorze (ale jeszcze się waham nad wyborem, kogo ostatecznie opiszę...) i postać historyczną. Tu też się waham. A warto by już dokonać wyboru i coś robić w tym kierunku... Ale podejrzewam, że i tak najwięcej przygotowań będzie miało miejsce podczas przerwy świątecznej, bo normalnie w ciągu tygodnia to tak mnie męczą, że nie mam siły ani nawet ochoty na coś dodatkowego :(

A jak u Was z przygotowaniami?
ja oczywiście zamierzam jak najszybciej zacząć przygotowanie, ale z własnego doświadczenia wiem, że u mnie to pewnie skończy się ta jak w tamtym roku czyli na szybko 2 dni przed ustnym ;) - a tak naprawdę nauczyłem sie w sobotę rano przed ustnym :P
@Nigel mam tak samo... w zeszłym miałam presse, literatura- Schmitt i Joanna, w tym roku zmieniam na geografie, z tym że zastanawiam się jak to przedstawić... mówię płynnie po fr ale mam problem z uczeniem się na pamięć...i na tym poległam...znajoma nauczyła się wszystkiego na pamięć i przeszła choć mówi o wiele gorzej ode mnie ...
@mademoisellewe- też myślałam o UJ ;) próbna matura z polskiego poszła mi fatalnie także jedyna nadzieja w olimpiadzie
http://www.fda.ccip.fr/documents/melopee/fth/vins.pdf
moze komuś się przyda do tematu;) znowu zmienilam swoje ostatecznie(nie mam juz sily po raz kolejny pisać) mam rolnictwo, literature i postac historyczną
ja biorę Mode <3 i stereotypy , a 3 hmm nie wiem . DIANA930810 hmmm ja się bardziej martwię rozszerzonym Fr niż tym polskim, ale najbardziej tym że jeśli nie zdaje się dwujęzycznej ( a ja np nie mogę w mojej szkole) ani łaciny( której też nie zdaję) to 94 procent z rozszerzonego pol i fr żeby byc ostatnim na liście na UJ haha ;p Dlatego tylko w Olimpiadę wierzę .
Jak na razie nauka idzie baaaardzo powoli...
Głównie zebrałem jakieś książki encyklopedyczne, miłym zaskoczeniem było dla mnie znalezienie francuskich wydań Camus w naszej skromnej częstochowskiej bibliotece ;)
Jakoś ten temat geograficzny najmniej mi leży, z mapy korzystać nie można, głupio będzie tak na sucho opowiadać (a raczej sobie go nie zmienię, bo te wszystkie przemysły, prasy itp. mnie o ból głowy przyprawiają) - wziąłbym może rolnictwo, ale gdyby tylko można było o hodowli mówić (jakoś nigdy zbóż nie kochałem ;)).
Także liczę, że komisja wybierze jednak Camus albo Joannę ;)
Dzisiaj miałem moment zwątpienia, kiedy mój historyk mnie zwyzywał i pomysł pójścia na filologię romańską jako drugi kierunek oczernił i ośmieszył (najsmutniejszy komentarz - ,,Facet na filologii - myślałem, że jesteś realistą, a nie fantastą''). Szkoda, że niektórzy nie potrafią zaakceptować czyjejś pasji... :(
nauczycielem się nie przejmuj... wazne zebyś robil to co kochasz;) mademoisellewe nawet mnie nie strasz...
moj profil licealny jest faktycznie totalną pomyłką... na humanie, piszę matmę na 93 % a polski na 49%;/ takze lekko podłamana zabieram się ostro za francuski...tylko wciaz sie boję, że zle przygotowalam prezentacje, że można by dodac jeszcze o tym i o tym a przeciez nie da sie tego nie wiadomo jak poszerzyć, no bo trzeba sie jeszcze tego nauczyć
Hej :) Gratuluje wszystkim dostania się do drugiego etapu :) Miałabym pytanie do osób,które już mają jakieś doświadczenie w II etapie olimpiady. Mianowicie, z tego co wyczytałam w Waszych poprzednich wpisach, te prezentacje na dane tematy mają być dosyć krótkie,tak? Jest jakiś maksymalny czas wypowiedzi? Bo wybrałam sobie temat o świętach we Francji i w Polsce, no i wyszło mi tego wstepnie dosyć sporo, tak na 2 strony A4. Boje się,że może okazać się za długie, gdyby oczywiście komisja spytała mnie z tego akurat tematu. I jeszcze jedno, czy komisja jest miła czy raczej chce przepuścić do kolejnego etapu jak najmniej osób? :) Jak z Waszymi umiejętnościami odnośnie mówienia po francusku? :)
komisja czy jest miła ? - myślę że zależy to od osób które w niej siedzą ;) na pewno nie zalezy im zeby przepuscic jak najmniej osób bo liczba uczestników 3 etapu jest z góry ustalona ;) (chyba 60
+ jakies tam osoby co sie mogą dostac specjalnymi kryteriami ale nie pamiętam jak to było), myślę że bardziej prawdopodobne jest to, że zależy im żeby jak najwięcej osób przeszło z danego okręgu. u mnie byli bardzo mili. szczególnie Pani, która prowadziła w 90% rozmowę, bo francuz głównie siedział i się nie odzywał, pod koniec zadał ze 2 pytanka.
Komisja - zależy :) Jak byłam na II etapie rok temu to ktoś dostał jakichś gości, którzy się czepiali, ale mnie trafiły się bardzo sympatyczne lektorki, już przy samym przywitaniu przestałam się denerwować. Uśmiechały się, mówiły naprawdę na luzie... Jakoś tak samo przyszło, że przestałam się denerwować i ostatecznie część, której bałam się najbardziej, okazała się najbardziej lajtowa ;p Aż żałowałam, że się nie przyłożyłam do części merytorycznej tak jak powinnam, wtedy poszłoby mi idealnie. Tak myślę ;p
edytowany przez marthellen: 08 gru 2011
To mnie uspokoiliście trochę :) A czego najlepiej się uczyć: bardziej gramatyki czy może jednak słownictwa? :) A jak z tą prezentacją? Powinna trwać około 10 minut, jak to wcześniej ktoś pisał? Bardzo proszę o radę :)
chyba trochę bardziej słówek, a z gramatyki to same szczególiki więc to już jest poziom taki max.

prezentacja myślę maksymalnie 10 minut, na pewno nie więcej, pewnie niedługo wrzucą kryteria oceny ale wiadomo, nikt się tego tak sztywno nie trzyma
Dziękuję bardzo :) Czekam w takim razie na kryteria. A jak Ty się wokkie przygotowywujesz?
no ja narazie się nie przygotowuje bo ja jestem i tak prawie pewien, że nie przejdę (nie wiążę też swojej przyszłosci chyba z fr, ale z medycyną, analityką medyczną czy czymś takim, więc nie chcę zawalic obowiązków - nie mogę sie tylko temu poswiecic) - gdy mam trochę wolnego czasu to zazwyczaj wolę odpocząć, a poza tym jestem dopiero w 2. klasie (nie mówię że nie chciałbym przejść do 3 etapu bo to na pewno niezapomniana przygoda + satysfakcja), póki co przygotowuję sie tak jak cały czas czyli 1h w tygodniu fr z sorką + jakies cw do domku, prezentacje na ustny mam gotowe z tamtego roku (jedną chyba zmienie bo tak głupio mówić o tym samym i przygotuję ją w przerwie świątecznej, poprawię też dwie pozostałe), tak poza tym to chyba przygotowywać intensywniej zacznę się jakos na początku stycznia (ale też bez szałów)
http://www.ojf.org.pl/?p=1114
znalazłem z tamtego roku (bo chyba się już przygotowujesz, a oni napisali ze do świąt wstawią, więc pewnie nie lada dzień) - wątpię by się bardzo zmieniły :) owocnych przygotowań.
uuuu, dopiero teraz sprawdziłem, chyba już się nie da otworzyć :/
Nic nie szkodzi, ale i tak dziękuję :)
Przed chwilą widziałam na stronie, że już zamieścili informacje dotyczące ustnej części - muszę przyznać, że o wiele szybciej, niż się spodziewałam, starają się w tym roku... :P
No i okazało się, ze prezentacje mają być jednak pięciominutowe...
Może to nawet lepiej ;)
No tak, 5-minutowe :) Ale jak zrealizowac dobrze temat w 5 minut? Będę miała z tym duży problem...:(
Z jednej strony dobrze - mniej błędów możliwych do popełnienia. Z drugiej źle - trzeba tematy okroić.
Czy ktoś z Torunia się wybiera na II etap? Albo ogólnie z Kujawsko-Pomorskiego?
A i gdzie dokładnie będzie się to odbywać? Czy ktoś wie, jak z Głównego tam dojechać najszybciej?
Wszystkiego najlepszego na tegoroczne Święta, olimpijczycy! Dużo szczęścia (każdy je rozumie inaczej...), no i odpoczynku - przed tym, co nas czeka :))) Joyeux Noël à tous! :)
Jak Wam idą przygotowania do II etapu? :)
mi osobiście nie idą ;)) niestety biologia odgrywa pierwsze skrzypce ;)) na francuski mam tydzien wolnego w szkole przed olimpiadą także wtedy bedę mógł się skupic tylko na nim ;))

ale udało mi się opracować już 1 temat na ustny :D u was pewnie juz wszystko opracowane i osttanie poprawki :D ?
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 166

»

Pomoc językowa - tłumaczenia