Romanistyka na UAM w Poznaniu

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 154
Poradzimy sobie wszyscy- teraz tylko trzeba tam sie dostać, a potem to już w ogóle samopomoc itp...
Czytam, czytam i wspominam dawne lata.. Jestem na czwartym roku fil. romańskiej na UAM. Za mna licencjat, przede mna mgr. Dobra rada: przemyślcie dobrze wasza decyzję, perspektywy zawodowe - tylko dla wybrancow, imprezy- maksymalnie raz na dwa tygodnie, jesli chcecie zdac sesje. Nauka - nigdy sie nie konczy. Kadra - sa dwie osoby normalne, pas mal quand meme... Niesamowity jednak mozna poznac swiat:) Polecam mimo wszystko, mimo tego, iz trzeba zrobic drugi zawod i poswiecic mase czasu, jest fajnie (przynajmniej studenci stanowia podstawowy filar przekonujacy).
czy ktoś wie ile mniej więcej trzeba było mieć procent z tych przedmiotów w tamtym roku żeby się dostać?
wiem, że to się zmienia, ale chociaż tak orientacyjnie...
A orientuje sie ktoś może czy poza rejestracją elektroniczną trzeba osobiście dostarczać jakieś papiery?? Jeśli da rade wszystko załatwić przez internet albo ewentualnie przez wysłannika to bomba,bo innej opcji nie mam...
hej, jestem teraz na pierwszym roku romanistyki na uam :) jest bardzo fajnie i gorąco polecam. no a facetów aktualnie mamy tylko dwóch :) ale nie liczy się ilość tylko jakość. pozdrawiam.
Ja wiem, że jakość jest najważniejsza, ale z drugiej strony: ,,w kupie raźniej";)
Słuchajcie, mam propozycję. A gdybyśmy się spotkali- wszyscy co się dostaną na romanistykę- we wrześniu,żeby się poznać? Wtedy na początku roku będzie łatwiej.. Co o tym myslicie? Jeśli tak, to proponuję ustalić termin z góry, bo później wszyscy się rozjadą i wiadomo....
Heh, optymistka! Po dzisiejszym polskim nie wiem czy bedziemy mieli okazje do spotkania;/ A jak u Was? Który temat wybraliście? Ogolnie zadania wydawały mi sie troche kosmiczne,ale moze to tylko moje odczucie...
Zobaczyłam teraz odpowiedzi i już nie wiem co otym mysleć... Pisałam ten 2 temat z Różewiczem o roli słowa
Hej, ja też pisalam drugi temat. A z odp to trzeba ostrożnie, oni nie podają całego klucza, czasami jest tak,że jest np 5 możliwych odpowiedzi a oni podają tylko 3. Ja tez rozważam francuskie, co prawda marzy mi się hiszpańcki ale na na UAMie jest tylko 30 miejsc, a na francuski 75, jakby nie patzeć jest różnica. W ogóle powinnam siedzieć i pisac prace ,a nie buszować po internecie,ale załapałam stresa, choć to nie pierwsza matura ;)
Hej!

Do tych co juz studiują na Romanistyce na UAM w Poznaniu:

Piszcie w końcu ile mieliśćie procent z matury z poszczególnych przedmiotów, dotyczy oczywiście tych z nową maturą :-)
Hej!

Do tych co juz studiują na Romanistyce na UAM w Poznaniu:

Piszcie w końcu ile mieliśćie procent z matury z poszczególnych przedmiotów, dotyczy oczywiście tych z nową maturą :-)
Halo!!!!!

Proszę o odp. na moje pytania, to dla mnie bardzo ważne :-)
czytałem coś ze współczynnik 0,8-0,85 (80-85%) gwarantuje m-ce ale wiem ze mogę tyle nie mieć po polskim wiec tez chciałbym wiedzieć czy z nieco niższym współczynnikiem liczyłbym sie w tej walce...
homard, ale tzn. wystarczy ze TYLKO z polskiego rozsz. ktos zda na to 80% i ma jakies szanse?
a btw ja mam takie pytanie
na stronie piszą, ze za ocene z francuskiego na swiadectwie ukonczenia szkoly dodaje sie 10 pkt. ale przeciez w wymaganych dokumentach owego swiadectwa nie ma. ? :|
Hej:) ja jestem teraz na romanistyce: polski rozszerzony : 86%, francuski rozszerzony pisemny: 89%, a ustny: 90%. Ale naprawdę nie panikujcie, bo prog w naszym roczniku nie był wysoki. pozdrawiam :)
no sam polski zdany na 80 to bardzo dużo ale musi za tym iść francuski na rozszerzeniu...

http://www.amu.edu.pl/index.php?linkid=2885

z tym świadectwem to wydaje mi sie ze wymagane to znaczy minimum a jeśli masz coś ponad czyli ta ocenę z francuskiego na świadectwie to świadectwo dajesz też.
A jak to jest ze specjalizacjami? Nie moge nigdzie tego znalesc.
A jak oblicza się te punkty??

Procenty z matur mnożymy razy te przeliczniki?
punkty oblicza sie mnożąć wynik z matury z przelicznikiem.

specjalnosci:
dydaktyczna, literaturoznawczo-kulturowa, ogólna(dla początkujących) to na licencjacie.
na magisterce:
dydaktyka języków romańskich, traduktologia, językoznawstwo romańskie, literaturoznastwo.(info z ulotki z drzwii otwartych)

a ja mam znowu pytanie:) jest tam nauka angielskiego?
jest, mozna chodzić na lektorat z angielskiego,ale u nas sie cieszy niskim powodzeniem, niestety.
A na jakim poziomie jest angielski??
z tego co się orientuje to jest na róznych poziomach,zalezy od poziomu studentów.
a ja mam pytanie, czy jak sie zawozi dokumenty to trzeba byc osobiscie czy moze byc ktos z familii?
Hej, napisałaś wcześniej, że współczynnik na romanistykę nie był w zeszłym roku wysoki, a wiesz może w takim razie jaki był ten dolny próg (lub może ktoś inny czy wie). Nie wiem jak było w zeszłym roku, czy też mnożyło się ilość punktów przez z polskiego roz. 0,3, z jezyka obcego roz. 0,4 i z ustnego języka roz. 0,3 ? Ale może ktoś ma jakiekolwiek informacje... I jak to jest z odwołaniami, czy są z reguły pozytywnie rozpatrywane? Jak to wyglądało w poprzednich latach?
hmm.. jak było obliczane to nie pamiętam,ale pierwszy próg wynosił chyba 86,5 czy coś takiego,ale we wrześniu spadł do 47 o ile dobrze pamiętam. Tak było w zeszłym roku, można było spokojnie dostać się z listy rezerwowej.
czyli nawet ze współczynnikiem około 70 zostaje w grze:-)
A nie wiesz może jak wygląda sprawa wyboru poziomu uczenia się, tzn. słyszałam, że jest możliwość studiowania od podstaw, tylko że to niby tylko dla osób które w ogóle się nie uczyły...Ja miałam przez trzy lata w szkole średniej francuski, z czego tak na prawdę przez rok, więc sobie nie poradzę na tym wyższym... Nie wiem, czy przyjęli by mnie na ten od podstaw skoro już uczyłam się wcześniej...
u nas było to tak, na rozpoczęciu roku w instytucie kazali nam wpisywać się na listę i obok do jakiej grupy chcesz iść, jaki poziom zdawałaś/eś na maturze. I każdy sobie pisał, według tego nas rozdzielali do grup, nie sprawdzali czy rzeczywiście znasz ten język czy nie, bo to była praktycznie Twoja decyzja co na tej kartce tam napisałeś/aś.Grupy u nas bodajże 3 zaawansowane, 1 średnio zaawansowana i 1 od podstaw. tak było w zeszłym roku. owszem z 70 zostajesz w grze, z rezerwówki. ;) powodzenia.
a ja mam pytanie właśnie odnośnie pierwszej i drugiej tury naboru i listy rezerwowej, bo nie jestem pewna jak to dokładnie się odbywa - przykładowo, jeżeli skaładam na UW i UJ i załóżmy, że dostanę się na UJ, ale wolałabym studiować na UW i licze, że dostanę się tam z listy rezerwowej, to mogę zrobic tak, że zapisuję się na UJ i nadal pozostaję na liście UW, a jeżeli uda mi sie dostać na tematen uniwerystet to po prostu przenoszę papiery? Czy jeżeli chcę czekać na UW to nie mogę zanieś papierów na UJ? Chyba trochę zagmatwałam, ale mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi i ktoś zna odpowiedź :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 154

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka