emmaus -kto jedzie ??;)

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 183
Większość emausowskich ośrodków położona jest poza miastem raczej.
Np.tam gdzie ja byłam była totalna wiocha...a w mieście byliśmy może z 3 razy tak naprawdę bo nie miał nas kto tam wozić...dobrze że rowery mieliśmy to można było okoliczne pola pozwiedzać...noi do sklepu po wino było jak dojechać..gdyby nie rowery to chyba bym już całkowicie z nudów tam umarła :)
Rada na przyszłość: dowiedzcie się dokladnie gdzie jest ośrodek, do którego jedziecie i koniecznie sie umówcie z nimi żeby po was przyjechali...(telefony mają w biurze czynne do 18 i jeśli zadzwonicie po tej godzinie to możecie mieć mały kłopot z tym żeby ktokolwiek Was odebrał z dworca-z autopsji wiem )
Hej! Napiszcie mi proszę czy mogłabym pojechać nie mając jeszcze 18-stki. Bardzo mi zależy na wyjeździe, ale z tego co czytałam na stronce nie mam szans:(
no skoro tak pisze to pewnie tak jest
Hej, czy ktoś mógłby mi napisać coś o ośrodku Emmaus pod Paryżem? Przede wszystkim jak się nazywa ta miejscowość, jak się tam dostać z Paryża, czym można się tam zajmować i ogólnie o Waszych wrażeniach z pobytu. A może ktoś wybiera się tam w te wakacje? Z góry dziękuję za wszelkie informacje i serdecznie pozdrawiam.
cześć mi te terminy tez by pasowały, ale kurrd nie mogę ściągnąć formularza z netu :( nie wiem co się dzieje :(
chyba cos znowu przeoczylam..;P a wiec mam pytanie..skoro na tej stronie wolontariatu emmaus jest np Auch podany od 1 sierpnia do 15 wrzesnia...to mozna sobie tak date wybrac...?! ze chcesz tylko do 30 sierpnia np..?! tak jak Ty to zrobilas?!;P
a wiec to pytanie kieruje do wszystkich:) ale jest odnosnie wypowiedzi zebda;)
pewnie ze sobie mozesz sama ustalic termin jak ci pasuje przyjazdu i odjazdu,minimum pobytu na wolontariacie to jeden tydzien:))
a czy ktos z was wybiera sie do Epernay lub Forbach?
no..nie..nie mogliscie mi wczesniej tego powiedziec..;P ja wczoraj wyslalam ..juz..i tak wymyslalam..bo te daty nie bardzo mi pasowaly..ale ok..zobaczymy..:) ale naprawde...bystra jestem..nie ma co..;P
spokojnie bedac na miejscu mozesz sobie pzredłuzyc lub skrócoc pobyt nikt cie nie zmusi do siedzenia jak jest napisane w zgloszeniu,ja w tamtym roku bedac blisko paryza przedłuzylam pobyt bez problemu
Ogólnie polecam PErpignan. Byłam w tamtym roku i było bardzo fajnie, wszyscy mili, tylko było około 10 wolontariuszy, prawie sami Polacy ;)
Co ma swoje plusy i minusy. Plus - że nie znając prawie francuskiego byłam zorientowana, bo zawsze był ktoś kto przetłumaczył i nie było problemów.
Minus - spadała motywacja do szlifowania francuskeigo, chociaż po dwóch tygodniach coś tam nawet mówiłam ;)
A z Francuzów i ludzi inych narodowości, którzy tam byli rzeczywiście mało kto znał angielski.

Perpignan jest ładnym miastem, chociaż w sumie to byliśmy tam tylko kilka razy w jakieś wolne dni. Ośrodek Emmaus leży natomiast kilka kilometrów dalej, dokładnie przy miejscowości Pollestres. To takie malutkie, ciche miasteczko ale dość ładne i zadbane. Do Pollestres z Emmausa można dojść spacerkiem, natomiast ośrodek Emmaus lezy raczej z dala od cywilizacji, otoczony jest polami i łąkami.
Czasem jeździliśmy samochodem nad pobliskie jezioro a w dni wolne nad morze, które nie jest tak blisko (tzn trzeba jechać samochodem, ale oni są bardzo mili i jak grupa jest chętna, to zawożą bez problemu). Poza tym były jakieś tam wycieczki np. w góry na granicy z Hiszpanią, czy do Andorry, ale to już zależy.. A rowery tez są jakby ktoś chciał.
Mieszka się w namiotach, w pobliżu są łazienki, pralki, stołówka i wszystko co potrzebne do życia.

Jeśli chodzi o dojazd, to z kolegą lecieliśmy liniami lotniczymi Wizz Air do Barcelony - Girony. Wyszło podobnie jak autokarem, coś w granicach 6[tel]zł, nie pamiętam. Korzyść z tego taka, że podróż zajęła nam 2 godziny, a nie 2 dni :)
Ale jeśli chodzi o tanie linie lotnicze, to warto znacznie wcześniej zacząć szukać tanich połączeń i rezerwować od razu, często są obniżki, promocje itd. Pociągi z Barcelony do Perpignan kosztuj.ą rzeczywioście w granicach 12 - 30 euro, jak ktoś napisał - w jedną stronę płaciliśmy mniej w drugą więcej, zależnie od rodaju pociągu i przesiadek.
Jeśli komuś pasuje, może do Perpignan przyjechać nawet o kilka dni wcześniej lub później niż zaczyna się wolontariat, nikt nie robi z tego problemu. Można sobie też skracać pobyty, wyjechać np po 2 tygodniach zamiast po miesiącu itd.

Poza tym Emmaus leży kawałek od samego Perpignan. Można dojechać busem za kilka euro, ale można
więc lepiej się dogadać z kimś na miejscu, żeby odebrali was z pociagu.

Stop też jest rozwiazaniem, wiele Polaków co było z nami w Emmausie przyjechało właśnie stopem.

Generalnie bardzo polecam :)
a czy oni zwracają koszta podróży?
Niestety nie zwracają :(
a wie ktoś może jak dojechać do perpignan albo do quimperle i ile to mniej więcej kosztuje?
Zalezy z jakjego miasta w Polsce chcesz wyjechac napewno jedzie intercars mozesz sobie sprawdzic wchodzac na ich strone www.intercars.ol albo na stronie www.wikel.pl bilet autokarem w dwie strony ok.780zl.
www.intercars.pl
Hej,
Wybieram sie w wakacje na Emmaus - do ktoregos z osrodków na Pólnocy, najchetniej gdzies blisko ParyzA.
Jeszcze sie nie zapisalam. MOje [gg] .
Nadine ( Ola)
Sorry, zrobilam blad - mój nr gg to 287 03 03
Nadine
Ja bym chetnie pojechała do Perpignan-(jedzie ktoś w tym roku?)zwłaszcza że niedługo wyjeżdżam do Barcelony i stamtąd miałabym blisko tylko czy ktoś może mi powiedzieć skąd mam wziąść formularz zgłoszeniowy, do kiedy i gddzie trzeba go wysłać??Czy trzeba mieć swoje ubezpieczenie itp.?
Dzięki
Czy jest wersja angielska formularza??
Salut
Może ktos mnie poinformować kiedy można się spodziewać jakiejs odpowiedzi z Emmaus. Czy może samemu należy sie dowiadywać czy zostało sie przyjętym?
pozdrawiam
hej potwierdzenie zazwyczaj wysyłają w maju, druga połowa maja,tak było w tamtym roku jak dostałam,pozniej tzreba zadzwonic i zatwierdzic przyjazd,pozdr
dziekuje za odpowiedź
to troche się jeszcze naczekam...
Mam troszkę kłopotliwe pytanie do osób które spędziły wakacje z emmaus! Powiedzcie ile czasu spędziliście z tą organizacją i ile ogólnie wydaliście pieniędzy?Bardzo Was proszę o odpowiedz!!! Dziękuję z góry!
aby rozwiać twoje wątpliowści powiem ze bylam w ubiegle wakacje na Emmausie 2 miesiace i bylo tak fajnie, ze nie chciałam wracac,miedzy innymi dlatego ze bylo blisko Paris,ale ludzie tez byli cudowni!jesli chodzi o koszta to jedynie droga mnie wyniosła w obie strony 400zł.za rózne wstepy do muzeów zwracali pieniadze.osobiscie polecam emmausa,quelle aventure!
a powiedz mi w jakim byłaś mieście? aha i czy na tym wyjezdzie mozna podreperować swój francuski?? bo nie ukrywam,że głównie po to chcę tam jechać...
bylam w Bougival ale w tym roku niestety nie ma,jesli chodzi o podszlifowanie jezyka to pewnie ze mozna jesli sie chce i jesli sie przebywa jak najwiecej z osobami z ośrodka,ja jak bylam bylo duzo polaków wiec to tez wplywa na nauke bo coraz mniej sie mowi po francusku
hej!bylam w perpignan az 2 razy i szczerze odradzam wszystkim zainteresowanym...:(
a co było nie tak??
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 183

« 

Egzaminy