Olimpiada 2006/07

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 209
poprzednia |
Zakładam temat o tegorocznej Olimpiadzie Języka Francuskiego.
Pierwszy etap odbędzie się w listopadzie. Tematy się nie zmieniły i DWUJĘZYCZNI UWAGA: wg. informatora zarówno laureaci, jak i finaliści są zwolnieni z matury dwujęzycznej (obu części- ustnej i pisemnej).
chlip chlip, jaka szkoda, że mnie już to nie dotyczy... a e dwujęz. są zwolnieni to nic dziwnego, pyatnie tylko, czy dostaną wtedy certfikat z ambasady? :P
A czy wiecie czy laureaci i finaliście poprzednich 'edycji' :D tez mogą startować w tym roku? Jeśli tak to czy ktoś z Was będzie próbował ??
o!!!! cale wakacje czekalam na ten temat! nie moge sie juz doczekac! zeby tylko przeslizgnac sie jak w tamtym roku do warszawy... i jeszcze sobie wstep na UJ zalatwic... i olac rozszerzona mature romana:D:D

z tego co wiem to finalisci moga a laureaci nie. wiem ze byly z tym problemy jak sie zastanawialismy w tamtym roku ale pamietam ze ktos podal wiarygodne zrodlo informacji:D musze sie dokopac do tego watku

jako stara olimpiadówa zapraszam wszystkich do udzialu!!!:)
@ andrew: Finaliści mogą brać udział --> w zeszłej edycji brała udział jedna moja koleżanka już wtedy finalistka.
@ cancre: po raz pierwszy widziałam na własne oczka w informatorze czarno na białym, ze finaliści i laureaci otrzymują 100% z matury "na poziomie klas dwujęzycznych"
@ diablotine: też czekałam całe lato i dlatego wykorzystałam pierwszą możliwą okazję, żeby założyć powyższy temat :)

No i wyszedł post skierowany baardzo personalnie :P
hej a gdzie widzialas informator z tej olimpiady???? juz porozsylali po szkolach???
@Jaina - nie o to mi chodziło:) Jeśli bedziesz finalistką albo laureatką, to jasne, że dostaniesz świadectwo z napisanym 100% z matury "na poziomie klas dwujęzycznych", gwarantuję Ci to, bo sama takowe świadectwo dostałam.

Problem w tym, że jeśli zrezygnujesz ze zdawania matury z franc., bo wolisz te 100%, nie dostaniesz certyfikatu (attestation czy jak to się tam nazywa). A przynajmniej tak było w tym roku, znowu jestem żywym przykładem, bo pomimo naszych namolnych próśb i telefonów, ambasada nie uległa i certyfikatu nie dostaliśmy.

Cytat z listu attaché de coopération pour le français: "les candidats a la matura lauréats de l’Olympiade de français doivent se présenter a l’épreuve orale pour obtenir l’Attestation de compétence linguistique délivrée par l’Ambassade." Czyli żeby świstek dostać, trzeba się stawić przynajmniej na częsci ustnej matury...
Aniu myslisz ze komisyjnie spalili nasze certyfikaty na stosie? a moze bysmy się zapytały? Może ciągle czekają na nas nasze maleństwa w sejfie?

@ d'autres
Miałam mój certyfikacik we własnych rękach, widziałam swoje dwa imiona i nazwisko na papierze podpisanym przez ambasadora... i mi go wzięli bo powiedzieli że nie zasłużyłam:( cancre miała to samo i jeszcze trzeci kolega finalista...
Hej! Czy macie może arkusze olimpiady ( 1 etap) z zeszłego roku?
ja również "podpinam się" pod pytanie:)
aha i mam jedno od siebie ---> do laureatów i finalistów z ubiegłego roku - czy z II etapu przechodzi sie do ustnego za okreslona liczbe pkt czy iles tam najlepszych osob?
powiem tak: nie pamiemietam juz za dobrze... na pewno jest pewnien prog w pisemnym ktory trzeba przekroczyc zeby dostac sie do ustnego. nie wiem czy wyznaczaja limit miejsc w ustnym, ale w kazdym razie nie dostanie sie osoba ktora nie przekroczyla iluśtam procent, chocby nawet malo bylo tych ktorzy sie dostali...

zamotała zamotała jak zwykle:)
wielkie wielkie dzieki:))
a ma ktos z Was jakies arkusze z ubiegłych lat?
Hej jak by ktoś miał to ja poproszę ponieważ w tamtym roku te arkusze do mnie nie doszly niestety ;/ a przydalyby mi sie ... moj mail [email]
Z tego, co wiem chyba nikt nie ma, ale zawsze możecie popytać. Za to istnieje cała ksiażka z dawnymi olimpiadami. Może nie są identyczne z obecnymi, ale niektóe zadania po prostu sie powtarzają (wiem, bo miałam to szczęście :P ). Radzę poszukać w bibliotece okolicznego Alliance'a.
Do finału (czyli etapu centralnego czyli ustnego w Warszawie) dostaje się ileśtam najlepszych osób. Zliczają punkty z obu części okręgowego- pisemnej oraz ustnej i wtedy wybierają ileśtam osób. Znaczy teoretycznie istnieje próg, ale jak w Warszawie uznają, ze im wychodzi za duzo osób to odcinają od dołu do momentu, w którym zostanie odpowiednia liczba. Tak mi przynajmniej tłumaczyli nauczyciele z mojej szkoły :).
a jakis tytuł tej ksiązeczki? mi wpadla w rece ksiazeczka z olimpiadami ale bardzo starymi z poczatku lat 90'
Właśnie o tej mówię. To, że jest z początku lat 90 (a nawet wcześniej) nie znaczy wcale, że jest gorsza. Wręcz przeciwnie- w zeszłym roku robiłam zadania z tej książki i na olimpiadzie było identyczne zadanie, jak to zamieszczone w książce- dlatego polecam tę książkę. Naprawdę jest świetna :)
uwaga!!! ostatni link zawiesza przegladarke!!! otwierac na wlasna odpowiedzialnosc:):)rnto tak a propos aspektu "olimpijczycy po godzinach"
No rzeczywiście, ostatni temacik nam się udał, trochę długi jest :P
widzieliscie juz terminarz olimpiady na ten rok???
http://www.af.gda.pl/content/index13.php?strona=terminarz

komu sie trafił II etap w ferie??? mi niestety - jakby fortuna znów dopisala - nie uda sie juz tak fajnie jak w tamtym roku na tydzien zapomniec o swiecie;) cóż, najwyzej beda negocjacje z nauczycielami... ale co ja w ogole gadam, najpierw trzeba sie tam dostac!
o, mamusiu...
mamie (na szczescie) nic do tego...:)
Ja widziałem teraminarz, i z tego co sobie dobrze przypominam to termin I etapu pokrywa się z terminem próbnej matury z 3 przedmiotu obowiązkowego... Dobrze że ja nie musze wybierać :P
niestety mi tez... ehh małopolskie
coż na razie celem jest pierwszy etap
a pozniej sie bede martwic, w sumie juz sie martwie bo zadeklarowalam 5 przedmiotow na mature:D wiec nawet nie wiem jaki bede pisala 3:) bo ze francuski i polski wiadomo:)
ja tylko francuski polski i historie :P i tak wybieram sie na romanistyke :p zaluje tylk oze musi byc ten trzec iprzedmiot.. taki rzep u psiego ogona :P
A ja stale i niezmiennie maturą się martwić jeszcze nie muszę- dopiero jestem szczęśliwą uczennicą klasy drugiej :)
ale ci dobrze;) a ja chyba oleje ta probna mature, po co robic probe mojej majowej porazki??? :D:D
ee tam cala nadzieja we francuskim potem tylko polski w miare napisac i na 30 % ten III:D a zawsze moze byc i amnestia:P
ja bede pisac ho - ho- i troche choć chce na UJ romanistyka
ej tak nie może być!!!! termin I etapu pokrywa się u mnie z próbną maturą z III przedmiotu!! :/ nie wiem co ja mam zrobić, bo ta próbną też chcę pisać!!
no ja tez na UJ romanistyke uderzam:)
ja mam to szczescie posiadania maturki z francuskiego juz w kieszeni:) ale to i tak nie jest takie straszne, najgorsza dla mnie jest matura rozszerzona z polskiego... z tymi nie czytanymi lekturami to zdam na peeeewno:D
a trzeci przedmiot to tak dla ozdoby zeby smutno nie bylo nauczycielom;) szkoda ze jezyka nie mozna wziasc bo bym miala z glowy, a tak to musze brac angielski jako dodatkowy
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 209
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia