Marura 2008

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 189
czas umierać:-) przy dobrych wiatrach 68-72 Romanistyko na UAM Adieu...przy polskim równie skopanym...
o kurcze widze jednak ze byl pogrom...;/
a czy ktos pisal dwujezyczna?? jestem poprostu zalamana;/
pozdrawiam
kurde, mieszają z tymi odpowiedziami :/ teraz już sam nic nie wiem co gdzie wpisałem :/
też jestem niezadowolona, gorzej niż na próbnej :/

ale ten klucz mi się wcale nie podoba. nie chcę wyjść na bezczelną, ale dlaczego w "comme elles [les ondes emités par les portables] nous entourent et QU'elles sont directement absorbées par le corps, elles posent problème" jest wstawione "qu'"? no dlaczego? skąd? gdzie? jak? halo?

oraz (ale tu już jestem mniej podejrzliwa) w 2. zadaniu gramatyczno-leksykalnym, w ostatnim przykładzie, nie mogłoby być przypadkiem imparfait...?
ja pisałam podstawę... byłam większą optymistka zanim zobaczyłam odpowiedzi... no ale nie wiążę swojej przyszłości z romanistyką, jeśli będzie 80% będę całkiem zadowolona :) jeszcze tylko ustne...
tja...było napisane ze cos tam du fer americain ....no srednio dla mnie jest pochodzenie amerykanskie....ale moze mi ktos wytłumaczyć, dlaczego w tym zadaniu odpowiedz jest o tym sprzedawcy kapeluszy.....ja sie w to wczytywałam z milion razy - jak dla mnie to, ze jego "pojazdy" stacnjonowały przed butikiem z kapeluszami, wcale nie oznacza, ze był ich sprzedawca...pwoeidzcie czy jestem głupia, czy czegoś nie rozumiem?
tez mi sie sie to nie podoba...
zgadzam się, mi też się to nie podoba,
zwłaszcza w 2 zadaniu fakt że wcisnęli tam nie wiadomo skąd conditionnel..
on nie był ich sprzedawcą [autobusów bo chyba o to chodzi] ale ten Baudry czy jakoś tak trzymał te samochody przed tym sklepem, i dlatego zaczęto je nazywać. Ja to bynajmniej tak zrozumiałam...
A co do tego to akurat pewne. Jest taka konstrukcja, ze po au cas ou zawsze jest conditionnel.
a ja to nawet ie zauważyłam że tam trzeba było przeczenie dac..no ale bywa xD

Tam na serio powinien byc imparfait xD
sorry, "pojazdy" nie samochody :)
a co do tego 89% bez wypracowania, dobrze zrozumiałam? bo o ile dobrze policzyłam, za wypracowanie maksymalnie jest 36%
To na ile procent była Twoja matura, na 150?
Komuś tu matematyka się kłania...
To na pewno conditionnel ;p

Mi bez wypracowania wyszlo 93%. Wypracowanie poszlo mi swietnie wiec mam nadzieje, ze nic mi nie odejmna ;p
"comme elles [les ondes emités par les portables] nous entourent et QU'elles sont directement absorbées par le corps, elles posent problème"
- jeśli chodzi o to, zdaje się, że jest taka zasada...
że jeżeli takie wyrażenia jak "comme" (w znaczeniu "jako,że") miałyby się powtórzyć w zdaniu, to zastępuje się je zawsze za drugim razem przez "que" - czyli "que" w tym zdaniu oznacza "comme"... w języku polskim byłoby w tym przypadku podobnie: "Jako że...i że..."

no, niezbyt mi wyszło tłumaczenie, wiem w każdym razie, że taka zasada istnieje ;)
co do sprzedawcy kapeluszy, juz do tego doszłam.....ale zajeło mi to z 20 minut:P na maturze nie miałam szans tego tak szybko rozgryźć, dlatego strzelałam:P przy takim zdaniu wielowielkokrotnie złozonym zawiodła bystrosc umysłu..:D
co do sprzedawcy kapeluszy, juz do tego doszłam.....ale zajeło mi to z 20 minut:P na maturze nie miałam szans tego tak szybko rozgryźć, dlatego strzelałam:P przy takim zdaniu wielowielkokrotnie złozonym zawiodła bystrosc umysłu..:D
kurde, miałem conditionnel to zmieniłem na imparfait!!! ;/
hmm......masakra jednym zdaniem;/ a myslicie,że z wynikiem 80% można się załapać na jakąś romanistykę??:> bo nie wiem,ile odejmą mi za wypr,bo to zawsze....:)a może patrzą przychylnie pod względem wypr? wiecie,gdzie dostać się najłatwiej??a ktoś z wynikiem ok 75%????bo może macie takie info:) ja muszę o dziś przestać myśleć,bo jutro ustny polski:)
zebym ja tyle miał...pewnie ze można 80 % rozszerzonej to wszedzie gdzie chcesz chyba nawet na UW ...
sesaj, femme d'ailleurs - wierzę, dzięki za wyjaśnienia :) że też nigdy się z tymi konstrukcjami nie spotkałam, z okazji olimpiady nawet :/ człowiek cały czas się czegoś uczy... szkoda tylko że przy tym traci punkty :P
U nas podają po 3 lub 6 osobach, zalezy od tego, kto jest w komisji i czy zdają rozszerzony ustny czy podstawę. U mnie w grupie tylko ja zdaję rozszerzony francuski i jestem pierwsza (jutro!!!) i pewnie podadzą mi od razu.
Pierwszy arkusz był spoko, ale drugi...
Ja sobie robiłam tak na sucho- dla przyjemności i powiem,że matura z franca była prosta, szczególnie czytanie. No ale może ja sie nie będe wypowiadać, bo takie dla przyjemnośći to nie to samo co na sali egzaminacyjnej.. No nieważne, w każdym razie z oczywistych względów nie zrobiłam odsłuchu, ale z waszych wypowiedzi wnioskuję, że tam chyba nie było żadnych trudności. W każdym razie trzymam kciuki za wasze wyniki- oby były jak najlepsze! I abyśmy ( ci którzy chcą oczywiście) spotkali się na romanistyce na uamie
Zgadzam się... pierwsza część spoko ale druga? jak dla mnie cos strasznego. Dużo punktów straciłam w słuchaniu (6!), 3 w tych pytaniach o tramwajach i 0,5 w gramatyce. Licze na jakies 70%... Żaluje, że nasza babka nie robiła z nami słuchania...
Odsluch trudny? Moim zdaniem to dawno nie byl taki prosty. 2 lata temu to byl trudny.
Pierwszy raz na odsluchu nic nie stracilem :D

Uwazam natomiast, ze to opowiadanie bylo trudne. Na poczatku sie przerazilem, ale poszlo ;p
Wszyscy tutaj zdawali rozszerzony ??:P
po raz pierwszy straciłam aż tyle w słuchaniu :|
hehe no na to wygląda... a w mojej klasie na 31 osob 6 zdawało podst... reszta rozsz:D
grise, ja sobie właśnie cudem przypomniałam tę zasadę z przygotowań do olimpiady :/ ale takich rzeczy nie powinno być na maturze, to przesada!

(zdaje się, że tylko na francuskim i włoskim tematy prac nie były po polsku, c'nie?... ambitni romaniści... :])

jeśli chodzi o odsłuch i czytanie - znów miałam wrażenie, że problem nie tkwi w trudnościach ze zrozumieniem tekstów, tylko w sposobie sformułowania pytań...:/
bo nawet kiedy się wszystko zrozumiało, to można było mieć wątpliwości, którą odpowiedź należy zaznaczyć...

na UW podobno nieco ponad 80 w zeszłym roku wystarczyło, w drugim rzucie.
teraz też tak pewnie będzie :)
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 189

»

Pomoc językowa