uniwersytet wrocławski

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 192
W końcu mają jeszcze miesiąc. :)
macie do wyboru hiszpanski, wloski i rumunski, ewentualnie portugalski, ale trzeba sie postarac.
a jesli chodzi o te testy jezykowe, to po immatrykulacji bedziecie musieli napisac test z angielskiego, zeby mogli sie zorientowac w waszym poziomie i zakfalifikowac do jakiejs grupy z lektoratu, trzeba dojsc do BI2 w kazdym razie. Jesli ktos napisze ten test na BI2 wlasnie lub wyzej, bnie bedzie musial chodzic na lektoraty, tylko na koncu semestru zdac egzamin i ttyle.
[email] mi tez odpowiada 28 :) czyli ja musze napisac test z angielskiego ?? no to świetnie....
to my będziemy mieć np. hiszpański i jeszcze angielski??
i jeszcze chyba łacinę.
Na to wyglada ja raczej inaczej sobie to wyobrażałem.
łacina jest na drugim roku. no to generalnie dobrze jest. ja uczyłam się angielskiego tylko dwa lata w liceum;/
unechattenoir i moi.chaarlotte wy jesteście w grupie z zaawansowanym francuskim tak ?? ;)
tak:) ja również uczyłam się angielskiego dwa lata ... więc jeśli ktoś chce wybrać sobie angielski jako drugi język musi napisać ten test? nie wiem czy dobrze zrozumiałam ;/
Ja też nie za bardzo się orientuję w tych sprawach dotyczących tych testów. A takie pytanie zastanawialiście sie już jaki drugi język wybierzecie o ile nam go nie narzucą ja chyba wezmę hiszpański albo ewentualnie włoski.
Ja początkowo chciałam hiszpański ale po wielu rozmowach ze znajomymi stwierdziłam, że angielski będzie bardziej przydatny ale teraz z tego co widzę to nie wiem czy istnieje możliwość wyboru tego języka ... ;-/
mój kolega będzie teraz na drugim roku i nic mi nie wspominał o angielskim... ja wezmę hiszpański, ponoć bardzo podobny do francuskiego ;)
Tak, jestem w grupie z zaawansowanym francuskim. Z tego co wiem obowiązuje nas lektorat z drugiego języka romańskiego (planuję wybrać hiszpański) i łacina (miałam w liceum, więc mam nadzieję, że troszkę pamiętam). O tym, że obowiązuje nas nauka angielskiego nic mi nie wiadomo (pisania testu sobie nie wyobrażam i szczerze mówiąc serce mi do gardła podeszło po przeczytaniu tego ;/). Przeglądałam plany studiów, mając nadzieję, że się czegoś dowiem, i nie ma w nich mowy o innym języku obcym niż francuski, drugi język romański i łacina, gdzie dla porównania, w planie studiów prawniczych chociażby, owszem. Czy ktoś zna kogoś studiującego romanistykę na Uniwersytecie Wrocławskim, będącego w grupie zaawansowanej, kto mógłby coś na ten temat wiedzieć? Ja spróbuję nawiązać kontakt z kimś z mojego liceum, kto studiuje filologię francuską we Wrocławiu i czegoś się dowiedzieć, bo perspektywa angielskiego mi się nie uśmiecha..
To mnie pocieszyłaś.. Wyślę Ci maila. :)
moj sąsiad studiuje filologie francuską także wszystkiego sie dowiem :P
Uff, mam nadzieję, że ten angielski nas nie dotyczy. Jak tylko będziesz coś wiedziała, to daj znać. :)
rozmawiałam z moją znajomą która, studiuje właśnie we Wrocławiu i ona jako drugi język wybrała sobie angielski... ale o testach niestety nic nie wie;-/
drugi jezyk romanski to co innego nie lektoraty, na filologii wybierzecie sobie drugi jezyk romanski, ktory bedziecie kontynuowac przez 4 semesrty, a angielski z SPNJO to co innego, to lektoraty dla studentow Uni, i romanisci sa skazani na angielski. Jestem na trzecim roku i po immartykulacji, jak juz pisalam, wszyscy(ci, ktorzy sie nie stawili musieli potem biegac za roznymi dokumentami, wiec lepiej isc i miec z glowy) mieli obowiazek stawic sie na test sprawdzajacy wiedze z angielskiego i w ten sposob sprawdzony zostal ich poziom i zostali przydzieleni do poszczegolnych grup na lektoratach, w ten sposob, aby kady doszedl do poziomu BI2. Voila

no i oczywiscie lacina, ale to juz inna bajka
Jeśli dobrze zrozumiałam to testy są zorganizowane tylko po to aby przydzielić nas do odpowiednich grup? bo jeśli chodzi o mnie to mój poziom angielskiego nie jest rewelacyjny a wręcz zaryzykowałabym stwierdzeniem tragiczny ;p Czyli będziemy mieć oczywiście francuski, łacine, hiszpański lub włoski i do tego angielski?? reasumując 4 języki? ;p
No świetnie jak zabiore same słowniki to mi jedna duża waliza wyjdzie. Prawdę mówiąc to mój poziom angielskiego też nie jest zachwycający. Przez ostatni rok tak przykładałem się do francuskiego, że kompletnie lekceważyłem angielski ale uczę się już trochę więc może coś z tego będzie.Nitka a możesz powiedzieć czy jest ciężko bo widzę że się trochę orientujesz w tych sprawach????

P.S. Spójrzmy na to z innej strony nauczymy się też angielskiego, co nie co więc mi tam odpowiada. Tak jak napiszesz ten test do takiego poziomu w grupie cię przydzielą, więc nie ma co panikować. A na razie cieszmy się tym miesiącem który nam jeszcze pozostał.
Świetnie, proponuję nam jeszcze wcisnąć obowiązkowy niemiecki, rosyjski i chiński. Jednego nie rozumiem: dlaczego studentów filologii angielskiej nie obowiązuje nauka języka pochodzącego z innej grupy językowej, francuskiego chociażby, a nas angielskiego owszem? Uważam, że jako studenci romanistyki powinniśmy poszerzać wiedzę dotyczącą języków romańskich, a decyzja o nauce języka angielskiego powinna należeć do konkretnej osoby, a nie być z góry narzucana. ;/ Na dodatek nigdzie nie można uzyskać konkretnych informacji, a wszystko funkcjonuje na zasadzie łańcuszkowej. ;/
Jeszcze jedno pytanie do nitka009. Tutaj (http://www.uni.wroc.pl/studenci/organizacja-roku-akademickiego/dni-adaptacyjne), przy informacji o testach kwalifikacyjnych, przy kierunkach takich jak biologia, biotechnologia itd. jest podany tylko angielski, natomiast jeśli chodzi o nas informacja wygląda tak:

FILOLOGIA POLSKA, GERMAŃSKA, NIDERLANDZKA , FRANCUSKA, HISZPAŃSKA

29 września 2010, godz. 13.30-15.30 test kwalifikacyjny

j. angielski s. Amfiteatr A, Amfiteatr B, 201 C, ul. Więzienna 12
j. niemiecki s. 125, 141, 142, pl. Nankiera 15
j. francuski s. 143, pl. Nankiera 15
j. hiszpański s. 143, pl. Nankiera 15
j. włoski s. 143, pl. Nankiera 15
j. rosyjski s. 145, pl. Nankiera 15

Musimy zgłosić się na test z angielskiego, czy wolno nam wybrać inny język z podanych...?
Znalazłam taką informację: "Wymagane jest osiągnięcie poziomu B1 Io wybranego języka obcego z oferty Studium Praktycznej Nauki Języków Obcych
Uniwersytetu Wrocławskiego". Jeśli wybranego to chyba wolno mi wybrać inny niż angielski?
tez mi się tak wydaje, ale wszyscy gadają o tym angielskim, więc sama już nie wiem
Wolałabym inny język, choćby od podstaw..
A wiecie może gdzie odbywają się zajęcia?????
rozmawiałam ze znajomą która, rok temu była w takiej samej sytuacji co my teraz i dowiedziałam się, że my jako romaniści mamy do wybory jedynie angielski lub niemiecki i od tego testu zależy do jakiej grupy zostaniemy przydzieleni.
a nie można od razu powiedzieć, że chce się byc w grupie od podstaw? ;) bo ja sie skompromituje...
Nie martw się, nie jesteś sama połowa z nas nie zna angielskiego na tyle, żeby dostać się do lepszej grupy zresztą wychodzę z założenia, że my wybierając się na filologię francuską nie mamy obowiązku znać dobrze języka angielskiego więc głowa do góry, damy radę! Zresztą ja nawet sama chce się dostać do tej grupy, że tak to określę "zerowej" bo w zaawansowanej nie dałabym sobie potem rady.
Ja też chce się dostać do grupy zerowej, (tzn do innej na pewno się nie dostanę) obym tylko w ogóle się do niej dostała :P:P:P:P
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 192

»

Brak wkładu własnego