Romanistyka UW- kto się dostał? :)

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 250
De rien ;P Noooo, to mnie akurat nie będzie i list odbiorę pod koniec sierpnia... Chociaż mamy dobre układy z listonoszem, to może zostawi...? ;P
Ej, poradzimy sobie na studiach, prawda? :)
Ja odbiorę po 19 dopiero xD Wam też przysłali może listy z innych kierunków? Ja dostałam już 2...Jeden, że zachęcają mnie do podjęcia studiów na kierunku finansów i rachunkowości (a ze mnie taki matematyk,że lecę i pędzę), a drugi, ze nie dostałam się na italianistykę. xD
Dobre układy z listonoszem to i ja mam tylko, że pewnie już pół bloku wie, że przychodzą do mnie listy z Uniwerku (kochani sąsiedzi -.-).
Poradzić sobie trzeba, ale i tak literatura mnie przeraża...
Ja dostałam z Łodzi, że nie dostarczyłam dokumentów w terminie :P Teraz to w ogóle jestem na etapie poszukiwania z koleżanką mieszkania w stolicy, teoretycznie mamy kilka ofert, ale w praktyce- rien :/ J`espère que nous trouverons finalement un coin sympa sinon il nous faudra camper quelque part ;P
hej, na poczatku chcialabym wszystkim pogratulowac! jaki był próg punktowy? czy na UW biorą pod uwage francuski ustny rozszerzony czy mozna spokojnie zdawac ustny podstawowy a pisemny oczywiscie rozszerzony? chcialabym sie rowniez dowiedziec czy wymagaja polski rozszerzony bo z tego co sie orientuje to na UJ biora pod uwage tylko sam francuski :) z gory dzieki za odpowiedzi :)
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje!
a moze ktos z Was orientuje sie jaki był próg punktowy na UAM-ie w Poznaniu lub na UMK w Toruniu ????
W tym roku przyjęto osoby do 74% z matury. Nie wymagają matury ustnej ani matury z polskiego.
Na UMK mój kolega miał 77% i był w połowie listy, ale tam chyba też wymagają polski.
Zresztą te wszystkie informacje możesz znaleźć na stronie romanistyki.
Witam, mam nurtujace mnie pytanie i mam nadzieje, ze ktos odpowie; mianowicie, czy trzeba sie zapisywac na I rok na jakies zajecia, czy po prostu idziemy wsyzscy w październiku na rozpoczecie i wtedy sie dowiemy gdzie kto kiedy i na co? :) A dostaliscie juz jakies informacje od IR?
Pozdrawiam wszystkich przyszłych romanistów :)))
Podpisuję się pod tym pytaniem ;P Pas d`infos, listy mają być dopiero wysłane.
A czy ktoś zapisuje się w tym roku na lektorat z języka obcego? W planie studiów niby jest od 2 roku, ale chyba można zacząć juz w pierwszym...
Tak poza tym, gdzie odbywa się większość zajęć- w budynku lingwistyki stosowanej?
Nie sadze by mozna było od pierwszego roku juz zabrać się za lektorat z drugiego języka. Po pierwsze to bedzie na poczatku dosc ciezko z francuskim, a gdzie jeszcze dodatkowy jezyk; a po drugie to nie ma go w planie w ogole :)
100 wpis :D Musiałem to napisać, wybaczcie :)))
Pozdrowienia dla wszystkich romanistów, a własnie, uczycie sie cos fr w wakacje?
Ja planowałem mocno pracować nad swoim francuski, żeby nadrobić wszelakie braki, ale jak zawsze mi to nie wychodzi. Musze się w końcu zmobilizować, bo inaczej bedzie kiepsko ;)
Ja na razie czytam książki po fr, ale trzeba będzie coś pewnie powtórzyć przed październikiem;) Ciekawa jestem, co będzie na tym teście we wrześniu...
Gratuluję wszystkim, co się dostali!! Spytam z ciekawości, co chcecie robić po romanistyce? :) Tłumaczenia przysięgłe, a może jakiś wyjazd albo jeszcze jakieś studiowanie w przyszłości innych języków, by na więcej tłumaczyć?
Widziałem ostatnio fajną romanistykę w Londynie. Licencjat trwa 4 lata, w tym KAŻDY (nie tylko najlepsi, jak to jest w Polsce) 3. rok studiów spędza na wymianie, studiując na uniwerku we francuskojęzycznym państwie/regionie. Z tego co pamiętam, do wyboru była oczywiście Francja, Szwajcaria, Belgia, Martynika i Kanada (Quebec, a konkretnie Montréal). Dość ciekawa propozycja :)
Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia na studiach :)
Teście we wrześniu??!! Boze... o jakim teście mowa?
No ja też miałem w zamiarze sie podszlifować bo znam francuski dopiero od niecałych 2 lat i mam obawy co do romanistyki no ale mam nadzieje, ze sie do Was po pewnym zcasie podciągne...
A po romanistyce? Hmmm bedziemy mowili najpiekniejszym jezykiem swiata :D A tak na powaznie, to jest wiele możliwości, tłumaczenia, nauczanie, wyjazd za granice, praca w firmie gdzie potrzebuja francuskiego itp. Wiec jest w czym wybierac :)
Tak, jakoś w połowie czy pod koniec września ma być test z francuskiego, na podstawie którego zakwalifikują nas do grup na pnjf, a konkretnie chodzi o to, że będzie jedna grupa, która będzie miała więcej godzin, żeby się podciągnąć.

A co do pracy po studiach to ja bardzo chciałabym być tłumaczem, ale jak to będzie, to czas pokaże;)
Prawdę powiedziawszy w sprawie testu jestem niedoinformowany, lub mówiąc otwarcie, nic o nim nie wiem. Moi znajomi z innych wydziałów uniwersytetu dostali już "jakieś" informacje pocztą...
Pisałam do gościa z Samorządu i niby już nam wysłali ;)
Macie jakis stres przed październikiem? Bo mi się wydaje coraz bardziej ze pcham się wśród takich specjalistów z francuskiego, że gdzie ja tam w ogóle z moja znajomościa dwu letnia :D A przygotowujecie się jakoś do testu czy chcecie być w tej grupie, na którą zasługujecie? :)
Z tego co się zorientowałam po przejrzeniu planu to wszystkie grupy mają po 6 godziny pnjfu, a jest jeszcze dodatkowe 1, 5 h dla gr I i dodatkowe laboratorium dla grupy A. Oj dobra, jakoś to będzie. I tak dzieli nas tylko 2, 3 czy 5 procent z matury, a to nie świadczy o tym, że będzie wielki przekrój.
Czy ktoś wie, jak będzie wyglądał podział na grupy? Z tego co piszecie grupy Praktycznej Nauki Języka Francuskiego ukształtują się na podstawie napisanego testu. Co z pozostałymi przedmiotami?
zapisujemy się w usosie do jakiej chcemy grupy, więc na jednych zajęciach możemy być w 1., na innych w 3. to zależy czy wolimy rano spać czy iść na uczelnię (;
Wstaję najczęściej przed piątą, więc prferowałbym tryb poranny. :) Rejestracja na te zajęcia, będzie we wrześniu?
Tak. Ja czekam na ten list, jakoś kręci mnie dostawanie takich rzeczy ;P
Więc spoko-luz, nawet jak się nie załapiemy na to, co chcemy, to można z kimś się na giełdzie wymienić.

PS czuję się jak informator-aktywista :D
Swoją drogą mogłyby już przyjść te listy;) Czyli jednak się zapisujemy w USOSie na zajęcia? Bo ktoś tam gdzieś pisał, chyba na gronie, że na pierwszym roku się na nic nie zpaisujemy,tylko oni nas przydzielają. Ale to dobrze, będzie można sobie dopasować zajęcia, jak się będzie chciało:D
Slt ;) Czyli w USOSIe zapisujemy się dopiero we wrześniu, teraz jeszcze nie? ;P A co do wrześniowego testu- też byłam niedoinformowana, dobrze, że zajrzałam na forum ^^ Wcześniej nie mogłam, bo mnie nie było, a jutro znów wyjeżdżam en Croatie pour 10 jours, to dowiem się znów później, eh... ;p Mam nadzieję, że po powrocie będzie na mnie, prócz stęsknionej rodzinki, czekał list z UW ^^
To jednak się zapisujemy na zajęcia? To po co są te numery grup?
niemiecki porządek... ;]
To kiedy w końcu się zapisujemy?????????????????????????????????? I kiedy ma być test przydzielający nas do poszczególnych grup????????????????????????? ;P
Test zawsze był we wrześniu, ale może tym razem nas oszczędzą i nie będziemy musieli go pisać?!;)
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 250

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia