Romanistyka UW- kto się dostał? :)

Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 250
To tak jak ja:) A uczyłaś się już włoskiego?:)
Jakiż ruch na forum! Widzę, że walka na froncie OGUNów i w-f trwa... ja przyjąłem (na razie) taktykę wycofania...
Włoskiego się jeszcze nie uczyłam, aczkolwiek zaopatrzyłam się w kilka książek i słownik, które sobie czytam ;) Ale français avant tout :)) A Ty znasz już włoski?
Ja też rejestrować się będę po szkoleniu bibliotecznym, jak nam wszystko wyjaśnią ^^ Choć jak patrzyłam, to faktycznie z OGUNów zostały takie "resztki"...
Ja postanowilem ze nie robie nic z usosem bo juz nie wiem co kiedy mam robic :D Przeciez my jako I rok nie wiemy kiedy na co sie zapisywac, jakie sa zasady itp. Zyje nadzieja ze wszystko sie wyjasni 24.09...
Nigdy nie uczyłam się włoskiego, ale zawsze bardzo chciałam. Niestety musiałam dokonać wyboru, że albo chcę się uczyć włoskiego, albo francuskiego. Nie dałabym rady ciągnąć trzech języków w tamtym czasie, bo musiałam uczyć się francuskiego(uczę się go od drugiej klasy liceum, bo pierwszej nawet nie liczę). Natomiast przez 6 długich lat byłam dręczona niemieckim i nigdy, przenigdy nie chciałam się go uczyć, ale nie było innego języka do wyboru;(;(;(
Sądzę, że zawsze warto korzystać ze sposobności nauki języków obcych. Co do włoskiego, myślę, że jeśli ktoś uczył się francuskiego i łaciny w liceum, to nauka tego języka będzie szła jak po maśle.
Rany, N nathalie, nie dziwię Ci się, niemiecki jest straszny!!! Co prawda ja się go nie uczyłam (heureusement^^), ale moja kumpela z ławki- owszem i widziałam, jak się męczyła z niemcem, żałowała, że nie wybrała innego języka... Chociaż moja druga koleżanka wybiera się właśnie na germanistykę na UW, więc i niemiecki można, jak widać, polubić :P
A włoski mi się wydaje jakoś najbardziej podobny do naszego français, no i też jest ładny, dlatego chcę go wybrać ;))
Ja lubię się uczyć jezyków i korzystam z każdej okazji aby ich sie uczyć. Ale niemiecki mnie przerasta. Nie dlatego, że jest trudny, tylko jak słyszę jego brzmienie to dostaję ciarki na plecach. Nie trawię tego języka i już. Zdecydowanie wolę języki z grupy romańskiej. Są melodyjne, przyjemne dla ucha, po prostu piękne. A francuski wydaję mi się najpiększiejszym językiem świata, a zaraz później włoski:):):) Natomiast angielski cenię za jego przydatność.
http://www.irom.uw.edu.pl/pl/aktualnosci/754
Allez- y :D
Widziałam:)
Ojej, to już w ten czwartek. Trochę się boję, a Wy?
Ja dopiero teraz zobaczyłam :P No, ja też się boję :P Heh, a w poniedziałek test poziomujący...
A propos czwartku... Kto tu jest z grupy M-Z? ^^
Co do urody języków, uwielbiam polski. Mam słabość do jego erotycznych dźwięków "ć", "ś", "sz", "cz" i do samogłosek nosowych, które bardzo wysubtelniają ogólny wydźwięk. Co do przydziału do grup: ja jestem w grupie M-Z.
ja również M-Z
A kto jest w grupie A-L? :)
Ja jestem w A-L:) Słuchajcie, z tym wfem to jest tak, że klikam na ten koszyk i już jestem zapisana i nie muszę nic więcej robić, nie?
Ja tez mam rózne obawy jak pewnie każdy z nas; ale wychodzę z założenia że skoro ktoś wybrał ten kierunek na tej uczelni to musi mieć poukładane w głowie :) Co do jezykow, ja od dziecka uczę się angielskiego, jest dla mnie bardzo osłuchany i swobodnie sie czuje poslugując się nim. W liceum miałem dodatkowo niemiecki (na poczatku szlo calkiem nieźle, biorąc pod uwage ze jestem językowcem calym sercem, niestety w 3 klasie zmienili nam nauczyciela - to byla kompletna porażka, aż szkoda gadac...) no a tak jakos wyszło że od zawsze ciągneło mnie do ukochanego francuskiego i w od 2 klasy liceum zaczałem sie uczyc prywatnie, et voila je suis parmi vous :) Wiem ze bede prawopodobnie najgorszy no ale mam nadzieje, ze sie przy Was podciągne.
Callon nie przejmuj się ;) Ja zaczęłam się uczyć francuskiego w liceum, ale 1 klasę przeleżałam na ławce - nauczycielka z tekstami "Mózg mi się zlansował" etc. W drugiej klasie przeżylam kompletny szok, bo pani mozg-mi-się-zlansował zaszła w ciążę, więc grupę, która była lepsza z angielskiego, a beznadziejna z franca przejęła pani, która mówiła tylko po francusku, a my ani be ani me... No i tak mniej więcej w połowie 2 klasy (tj. grudzień) naoglądałam się za dużo pewnego francuskiego musicalu, w lutym stwierdziłam, że pójdę na romanistykę et voilà! ;)
Tak w ogole to ja sobie daruje wf w tym roku -.- Jak stoicie z OGUNami? Jak tak patrzę to już na nic nie można się zapisać -.-
Hmmm, właśnie z OGUNami jest kiepsko... Jak na razie zarejestrowałam się na aerobik w piątek, od 11 do 12. 30, bo jak widziałam na planie, to w piątek jest tylko informatyka i to po południu :P
Ja w końcu zapisałam się na aerobik w poniedziałki o 18:30...
Okazuje się, że jednak trzeba dokonać opłaty za indeks...
No, ja jutro idę opłacić. Zagłębianie się w rejestrację na razie zostawiam licząc, że 24 wszystko ślicznie nam wyjaśnią :)
Ja się zapisałam na pilates w piątki na 9, bo okazało się, że nie wiedzieć czemu, nie ma łyżwiarstwa;( A co do języków, ja się uczyłam od podstawówki angielskiego i rosyjskiego, ale zawsze chciałam się uczyć francuskiego, więc wybrałam liceum z tym językiem i na początku wcale nie chciałam iść na romanistykę, tylko na dziennikarstwo, więc wcale nawet nie myślałam o maturze z fr, aż też pewnego dnia też obejrzałam jeden musical, zresztą ten sam, co PetiteSto no i kilka dni później już wiedziałam, że chcę iść na romanistykę.
A propos indeksu to ten świstek można donieść 24 czy można wcześniej?
Właśnie też się nad tym zastanawiam i stwierdziłam, że jutro tam po prostu zadzwonię i spytam;)
Ok, to już wszystko wiem:) W tym polu ''tytułem'' trzeba wpisać ''opłata za indeks, Uniwersytet Warszawski, Instytut romanistyki'' i dowód opłaty trzeba przynieść 24.09, wcześniej nie można.
Hehe, właśnie dziś opłaciłam :P To co, niedługo się wszyscy widzimy? :)
Zakładamy coś bardziej eleganckiego w czwartek czy przychodzimy ubrani normalnie?
Ja raczej założę białą bluzkę i ciemne dżinsy, ale jeszcze nie jestem do końca pewna, tzn. czy nie zmienię dżinsów na jakieś bardziej eleganckie spodnie :P W każdym razie będę musiała iść w szpilkach, bo innych bardziej eleganckich nie mam xD
Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 250

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia