UJ romanistyka - matury

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 313
Dziewczyny, a takie pytanie trochę nie w temacie: Czy da sie połączyć dwie filologie na Uj ? xxx86, z tego co wyczytałam, to jesteś już studentka jednego kierunku - może znasz jakieś osoby, które coś takiego praktykują? :P
Bardzo mi zależy na Krakowie, z powodów zupełnie nienaukowych, a tylko takie rozwiązanie mogłoby uspokoić moje sumienie po rezygnacji z lingwistyki w Wawie...

Mam nadzieję, że się dostanę, chociażby dzięki dobrodziejstwu wielokrotnej rekrutacji i listy rezerwowej:P [A jak nie, to problem wyboru będzie z głowy :D:D]

Pozdrawiam !
Psyche77!
Sytuacja ze studiowaniem dwoch filogi jest prosta a zaraem skomplikowana. Troche sie tym interesowal m(ogolnie studiowaniem 2 kierunkow) wiec conieco wiem. Stytacja jest nastepujaca;

* aby moc studiowac 2 kierunek DZIENNIE musisz miec ukonczony co najamniej 1 rok studiow
* jesli jest taka mozliwosc i przedmioty sie powtarzaja to sa one przepisywane (oczywiscie nie automatycznie tylko musisz sie samamu "prosic")
* zeby moc studiowac 2 kierunki musisz na tym 1 roku zdobyc odpowiednia srednia bo te 2 kiernuki wiaza sie z tym ze musisz miec ITS (indywidualny tok studoiw)
* jesli z jakis przyczzyn nie bedziez chcia kontynuowac swojego 1 kierunki, lub "pownie Ci sie noga", jestes automatycznie skreslana z tego 2 kernuku
* zdarza sie ze nie jestes w stanie uczestniczenia w zajeciach 1 albo 2 kiernuku,

Dlatego ja oosobiscie wybralabym na Twoim miejscu lingwistyke (o ile bym sie dostala) skoro chcesz juz od 1 roku studiowac 2 kierunki a i zapewne uczeszczac na wszystkie wyklady i cwiczenie to taka lingwistyka jest opytamalnym wyborem. Z droguiej zas strony UJ jest bardzo popuralny, ale to nie znaczy ze tylko UJ bo UW. To sa 2 najpopularniejsze i najlepsze uczelnie:) Mam nadzieje ze pomoglam a nie zaszkodzilam...:(
Pozdrawiam KInga=)
Hej Dziewczęta!!:) To rozumiem ze po piatku umawiamy sie wszystkie na małe pifko w ramach spotkania integracyjnego:D:D Bo nie ma innej opcji jak ta ze wszystkie razem spotkamy sie w pazdzierniku:P Inny scenariusz jest wykluczony!!:) Co do drugiego kierunku - ja teraz skonczylam 3 rok prawa. U mnie jest maaasa ludzi, ktorzy sa 2-kierunkowcami. Moja kolezanka studiuje jeszcze nauki o rodzinie na PACIE, moj kumpel politologie na AP, a jeszcze jadna dziewuszka psychologie. Zaznaczam ze wszyscy sa na studiach dziennych:) W prawdzie nie orientowalam sie jeszcze co do wymogow formalnych, ale mam nadzieje ze nie bedzie z tym wiekszego problemu:) Wszystko da sie zalatwic:) A co do poziomu - PODSTAWOWY:P hehe, po francusku umiem tylko kilka slowek:P Mam nadzieje ze nie jestem sama:(
Buziaki i milej niedzieli!!:*:*:*
jak byłam zanieść to podanie na Uj, to sie dowiedziałam że jest 7 osób na miejsce ups...
A mi sie wydawało, ze francuski taki mało popularny to bedzie tak 2-3 na miejsce, ehh zaskakuje mnie to wszytsko bardzo.
ja bym chciała isć na grupe zaawansowaną, zrobć licencjata a potem marzy mi sie studiowanie we Francji :)
Ale póki co mam nadzieje, że sie tam dostane razem z moimi internetowymi koleżankami :)
Hmmm...moze jest 7 os/miejsce na romanistyke tak ogolnie, w sensie razem z hiszpanskim, wloskim i portuglaskim??:( Bo z tego co wiem ze w zeszlym roku chyba wlasnie na hiszpanski i wloski bylo kolo 7 osób a na francuski troszke mnie:( Bu:( 7 osób to duzo:/
Hmmm...moze jest 7 os/miejsce na romanistyke tak ogolnie, w sensie razem z hiszpanskim, wloskim i portuglaskim??:( Bo z tego co wiem ze w zeszlym roku chyba wlasnie na hiszpanski i wloski bylo kolo 7 osób a na francuski troszke mniej:( Bu:( 7 osób to duzo:/
XXX86, rany, jaka z Ciebie optymistka ;-) ale cudnie się słyszy takie rzeczy, miód na serce. Ja też zarejestrowałam się z myślą o grupie początkującej (uczyłam się franc. przez 1,5h, coś powiem, ale bez przesady).
Tylko nie wiem, jak jest w tym roku. Czy iberystyka,portugalistyka i romanistyka wrzucane są do jednego wora i na każdy z tych kierunków jest po 20 miejsc, czyli razem 60, czy jest po 60 dla każdej z grup?
Eh,ja mam nadzieję, że sporo z tych osób, które złożyły na romanistykę jest bardziej napalonych na UW i na UJ składa asekuracyjnie albo dla kogoś to jest koło ratunkowe. Tak czy siak, życzę tym osobom, żeby dostały się na kierunki swojego pierwszego wyboru :-D
eee.. no dla mnie niestety UW jest wyjściem awaryjnym (: Ale gdyby nie ciągnęły mnie do Krakowa konkretne uczucia wybrałabym na pewno Warszawę, więc to dobry argument :PP

Kinga trochę mnie przestraszyłaś tym "* jesli z jakis przyczzyn nie bedziez chcia kontynuowac swojego 1 kierunki, lub "pownie Ci sie noga", jestes automatycznie skreslana z tego 2 kernuku" o.O a jeśli zawalę ten drugi, to też wypadam od razu z pierwszego, czy nie?? :D Tak czy siak, dziękuję za obszerną odpowiedź ;)

Życzę Nam Dziewczyny żebyśmy się wszystkie dostały, żeby już było wszystko wiadomo i wszystko załatwione, i żeby już można było tylko świętować.. :P

A. I chyba już w tym roku nie ma czegoś takiego, bo jak czytałam rok temu o tych filologiach to właśnie rzuciło mi się w oczy to, że był ten jeden "worek", a teraz nigdzie nic takiego nie jest napisane... poza tym kiedy składałam podanie przede mną składał ktoś na iberystykę i pytał, ile jest osób już zapisanych, i pan mu podał zupełnie inną liczbą niż mi kiedy zapytałam o naszą romanistykę... (znacznie większą by the way) kiedy ja składałam było jakieś 360 osób wpisanych już u nas...
Wiec wracajac do Twojego pytania: jesli z jakiejs przyczyny beda chciali Cie skreslic z kierunku tego drugiego, to na pierwszysm zostajesz. Bo to jest traktowane jak podstawowy i dodtakowy....troche jak z maturami....:P przepraszam ze przestraszylam-> nie bylo to moja intencja, tj. chcialam tylko podzielic sie wszelkimi pomocnymi infiormacjami:)
Nie wiecie czy na studiach drugiego stopnia jest kontynuowana nauka tego drugiego języka romańskiego?
Ewciu - pewnie ze optymistka!!:) Trzeba miec w zyciu nadzieje i sie nie poddawac:P Ja tam zawsze (no, prawie;) jestem haapy i pozytywnie patrze na zycie;)
Co do kontynuacji drugiego jezyka to nie mam zielonego pojecia jak sprawy:(
Jesli chodzi o "jeden worek" to macie racje - w tym roku na szczescie od tego odstapili. Niby bylo wygodnie bo sie placilo tylko jeden raz oplate rekrutacyjna, ale potem bylo straszne zamieszanie, nie wiadomo kto gdzie i na co, no i w tym roku widac dali sobie z tym spokoj;) Moim skromnym zdaniem - słusznie:)
Wiecie, ja czytalam na forum iberystyki wpisy osob, ktore maja po 300 pkt - jesli one startuja i sie nie martwia to my tym bardziej nie mamy czym:P Bedzie co ma byc - i tak juz nic nie zmienimy:) Na pocieszenie powiem Wam, ze jak moj chlopak startowal na medycyne to na 310 pkt mozliwych niektorzy mieli po 30:| Hehe, trzeba przyznac ze ludzie maja poczucie humoru;) Tak wiec nie przejmujmy sie iloscia osob na miejsce, bo nie zawsze odgrywa to decydujaca role:)
heh zatkało mnie....
na hiszpański jest niecałe 2 osoby na miejsce, a na francuski 7 osób na miejsce, czy to możliwe ? na uj ? :/ bo w zezlym roku to chyab troche na odwrót było...

mam nadzieje, że osoby które mi to powiedziały nie kłamią bo nie złozyłam na hiszpański :/
Modnalizo, wydaje mi się, że to raczej na iber. powinno być więcej. Mam nadzieję, że temu komuś coś się pomieszało, bo to raczej hiszp. jest ostatnio bardziej "modny".
tak,tak iberystyka - mój bład. Ale i tak ta statystyka mnie przeraża. Przecież zawsze to hiszpański był super oblegany, a w tym roku pewnie sie ludzie wystraszyli i poskładali na francuski gdzie rok temu było mało osób....
Może to niepotwierdzona statystyka.Wiem, że na UMCS da się sprawdzić, ile jest osób na miejsce (jakoś przez stronę główną uczelni),ale czy na UJ...
Ale numer!! Jakos nie chce mi sie w to wierzyc:| W zeszlym roku wlasnie na iberystyke bylo powyzej 7 osob a na francuski chyba kolo 3... Ale czad by byl jakby sie tak teraz pozmienialo:/ Szkoda ze nie mozna tego jakos sprawdzic:/ Wiem ze na AP po zalogowaniu sie na swoje konto bylo napisane ile podan zlozono...ale na UJ to chyba nie jest mozliwe:( Szkoda, ze o tym nie pomysleli...:(
Modnalizo - skad masz te informacje ze na iberystyke sa 2 osoby na miejsce tylko a na francuski az 7??
koleżanka mi mówiła, która sie rejestrowała na iberystyke. Nie wiem na 100% czy to prawda, ale ufam jej :P
Oj to nie prawda ! Mój kolega też składał na iberystykę i jemu ten pan powiedział, że jest trzy razy więcej podań niż zwykle. I myślicie że tak jest? :D
Myślę, że z takich niepotwierdzonych informacji można się tylko śmiać, zobaczycie co się będzie działo jak już będą progi, każdy będzie miał swoją wersję, i wszystkie prawdziwe :P.
A, Modnalizo, nie mówię, że Twoja koleżanka coś ściemnia, tylko po prostu może źle zrozumiała czyjś żart, coś wyrwanego z kontekstu, może składała papiery kiedy było jeszcze naprawdę mało osób, ale coś... ;)
Pozdrawiam, no ile jeszcze do tych wyników !! już nie mogę tego czekania ;/
ja mam oczywiscie nadzieje, że to nie prawda :P
Mam nadzieje, że w tym roku będzie jednak tyle co zwykle osób na miejsce na francuski ok 2-3 i ca va :)

Ja sie już strasznie denerwuje :/
Modnalizo przykro mi, ale niestety jeśli jest 60 miejsc, a zgłoszeń ponad 360, to już jest 6 osób na miejsce :( . A tyle było kiedy składałam, bo się pytałam, chyba że pan sobie jaja robił. No ale nie wyglądał :D.
Inna sprawa, że to ile jest osób o niczym nie świadczy, wezmą po prostu 60 najlepszych ( z najlepszymi wynikami). Tak naprawdę nie tak dużo osób pisze przecież świetnie maturę, na pewno złożyło wiele osób z wynikami gorszymi niż nasze. Pozostaje ufać i się czymś zająć. Ja np. zajmuję się włączaniem komputera, sprawdzaniem czy są wyniki, wyłączaniem, i po 10 minutach powtórnych włączaniem ;]. Chyba przestanę go wyłączać, bo niedługo mi dysk siądzie ;p
Hehe, to widze ze jedziemy na jednym wozku:P Tez sie z deka denerwuje i mnie w brzuchu mrowi;) Wracajac do iberystyki - na pewno jest masa ludzi chetnych bo to teraz wziety jezyk jest i uwazam ze sie bedzie badzo trudno tam dostac:( Sama tam tez zlozylam, ale raczej nie wierze w to ze sie dostane:/ Mysle ze na francuski bedzie latwiej chocby ze wzgledu na to ze przyjmuja 2 razy wiecej osob:) Badzmy dobrej mysli. Do ogloszenia wynikow zostaly juz tylko godziny:P Pochwalcie sie jak bedziecie juz wiedziec:)
a dla mnie TA strona to zbawienie. Przynajmniej moge tutaj powiedzieć jak bardzo mnie stres zżera i nikt sie nie będzie dziwił :)

Teraz to już z 20 raz dzisiaj już jestem. Jak będą te wyniki (pozytywne oczywiście dla nas!!!!!!!!!) to idziemy na harbate/kawe lub piwo jak kto woli :)

ps. mam nadzieje, ze dzisiaj szybko zasne i jak najpóźniej wstane, najlepiej wstać tak żeby już były wyniki. A tak apropos o której jutro będą na UJ i AP ? ? ?
xxx86, a który kierunek jest Twoim priorytetowym? :)
Eh, ja też się denerwuję, chociaż serio przestałam się już łudzić :-)
Ale przynajmniej wiem, że mam już miejsce we Wrocławiu na rom.
PS a tak w ogóle na niektórych kierunkach na UJ są już wyniki, np. na niektórych filologiach. U nas niestety jeszcze nie :-(
Hej:)
czy ja wiem jaki mam priorytetowy kierunek...hmm. Raczej wszystkie trzy (francuski, hiszpanski i włoski) traktuje tak samo:) Ale gdybajac:P gdybym sie dostala na wszystkie 3 to chyba bym wybrala hiszpanski - slyszalam ze na ten jezyk jest najwieksze zapotrzebowanie i najlatwiej znalezc prace. Poza tym tam przyjmuja 30 osob - zawsze to 2 razy mniej potencjalnych kandydatow do pracy:P No i hiszpanski jest ponoc bardzo prosty do nauki:) Ale tak na serio to gdybym sie dostala na jakikolwiek z tych trzech kierunkow bylabym bardzo szczesliwa!!:)))
Co do herbatki/kawy/piwa - rzecz OCZYWISTA i pisac o tym nie trzeba!!:) Sie Dziewczynki jutro jak beda wyniki ustawimy na jakis integracyjny wieczorek;)
Ewa - gratki!! Bardzo fajnie ze sie dostalas na UWr:) Super!!
Ciekawe o ktorej zamieszcza wyniki - obstawiam kolo 8 rano:) Jesli sie dostane to z rana lece juz zawiezc dokumenty:P Tylko nie mam zdjec do legitki - ale to zrobie w jakims punkcie w 5 minut:)
3majcie sie wszystkie cieplutko, duzo duzo wytrwalosci Nam zycze i spokojnego wieczorka:) Licze na jutrzejsze pozytywne wpisy gdzie wszystkie sie bedziemy chwalic naszymi cudnymi wynikami!!:))
xxx86, czytanie Ciebie to jak miód na serce :):P. Myślę, że na Twoim miejscu zrobiłabym tak samo. A jak już się dostaniesz na iberystykę to za rok (mam nadzieję) zgłoszę się do Ciebie po wskazówki, jak go przetrwać ;p.
Myślałam też o włoskim, w którym jestem zakochana, ale ostatecznie wybrałam hiszpański, bo jak będzie wojna na świecie to będę wiać do ameryki południowej no i mi się może przydać. ;D Grunt to zdrowy rozsądek ;D

Ewo serdecznie Ci gratuluję chociaż mam nadzieję że i tak się spotkamy razem na roku ;)

Słabi mnie już jak patrzę na to "oczekuj wyników" ...
Rany,dziewczyny, bardzo bym chciała, żeby Wasz optymizm stał się ciałem ;-)
Odpis na wszelki wypadek z innymi dokumentami wysłałam już dzisiaj na UWr. Oryginał zostawiłam sobie z pewną nadzieją...
Dziewczyny, a jak Wy właściwie macie na imię? No bo ja to wiadomo.... :-D
je m'appelle Monique, enchantee :)))
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 313