tak naprawdę wszystko zależy od tego KIEDY to będzie - dzień tygodnia, pora, itd. ale tak wstępnie petit guide.
najłatwiej wstąpić do którejkolwiek z licznych kawiarni w rejonie Chmielna/Nowy Świat, typu Mercers/Daily/Coffee Heaven/Cava/Cube/Sagafredo, które zasadniczo nie różnią się niczym (może w Sagafredo jest 2x drożej), a charakteryzują się tym, że są ciasne, identyczne w środku i pełne lansujących się gimnazjalistów.
polecałabym raczej Mojito, tamże, b. przyjemne i na kawę, i na drinka (w odróżnieniu od powyższych), bodaj najbardziej przestronny lokal na Chmielnej, duże stoły, wygodne kanapy, ceny w normie.
ewentualnie Pixel, też Chmielna, plus za design, ale osobiście nie przepadam, nie wiedzieć czemu.
dużo miejsca jest też w świeżutko otwartym Hot L przy pl. Piłsudzkiego, w budynku Hotelu Europejskiego, typowy drink bar, nowoczesny wystrój, kanapy, etc., ale nie mam pewności o której otwierają, bo to w zasadzie miejscie w sam raz na bifora.
vis-a-vis mamy też słynny The Cinnamon w Metropolitanie (takie szklane, okrągłe, z patio i fontanną), klub, ale w ciągu dnia można wpaść na kawę lub lunch. ale uprzedzam, ceny odstraszają, a po ok. 20 ostra selekcja.
szeroką gamą lokali zachęca też Plac Trzech Krzyży, mekka snobów - Szpilka, Szpulka, Szparka. Szpila ciasnawa, Szpulka (przemianowana na Podobno) otwiera podwoje o 17, a Szparka.. Szparka jest passe.
mój osobisty faworyt to Między Nami na Brackiej, ale w godzinach szczytu może być ciężko o wolny stolik.
jeśli chodzi o papierosy - wszędzie tak samo, o ile mi wiadomo tylko w Daily Cafe wprowadzili częściowy zakaz palenia (dlatego klientela przeprowadziła się do egoista), ale w pozostałych da się przeżyć.
muzyka - zasadniczo wszędzie dominuje spokojny chill sączący się z głośników, chyba że piątek/sobota wieczorem coś ostrzejszego zagrzewającego do imprezy (np. Pixel czy Hot L, dj'e grają soul funky house mniej więcej). wyjątkiem jest Mojito, w sobotni wieczór można się natknąć na jazzujący wokal na żywo (dla amatorów).
to taka garść propozycji do rozważenia ;)