Wrażenia po centralnym =)

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 472
pfff
szczerze mówiąc, już bym wolała napisać to compte rendu i discussion, niż zaliczac głupie lecture. wszystkie te peleasy, melizandy, orfeusze, kandydy, mizantropy, cały cocteau i maszyna, blee.
podzielam twoje zdanie:) zreszta jakbyśmy mało mieli ustnych po tej olimpiadzie.. Wydaje mi się, że dużo bardziej o naszej dwujęzyczności świadczy umiejetność napisania compte rendu z tekstu słuchanego czy disscussion niż gadanie o literaturze...
z innej strony wyniki ustnych i tak nigdzie nie są brane pod uwagę, więc wystarczy to zaliczyć na głupie 30% i na razie, a na tyle to można zdać nawet mając pierwszy raz przed oczami.
nawet mi przyszło na myśl, żeby przyjść na ten ustny i gadać głupoty, typu lubię lody waniliowe i kino europejskie, byleby bezbłędnie - bo 30% punktów się dostaje za samą poprawność :)) ale chyba za mówienie hors de sujet się jest zdyskwalifikowanym ;]
:) tez lubie lody waniliowe:P
Niestety na misha ustne sie licza, ale i tak się nie dostane. Powinnam w koncu przestac zyc w chmurach:P
No ja tam jakos nie narzekam, wiadomo ze to i tak milo z ich strony, że mimo swojej niecheci do olimpiady Francuzi zwolnili nas z pisemnej.
to chyba na ujocie, bo na uw ani na mish, ani nigdzie ustne się nie liczą ;] a laureatów 1-6 przyjmują z miejsca, tralala.
dostaniesz się! powtarzaj sobie rano i wieczorem, podobno skuteczne ;)
no laureatką nie jestem, patrzę realnie. Cuda nie zdarzaja się zbyt czesto:) Jeśli zdam mature to spotkam sie z frankofilami na romanistyce na uj:) Pozdrawiam przyszłe koleżanki i przyszłych kolegów
blee miejsce 32 troche lipa
ale pocieszam sie ze rok temu nie wiedzialam jakie sa czasy we francuskim :) czyli odwalilam kawal dobrej roboty w rok
dostałam zaświadczenie:) fajnie że tak szybko przysłali:P zwłaszcza że ostatnio dostałam list 4 dni przed "spotkaniem" z komisja
Andrew1988
A czemu tylko 1-6 :( ?? Mi się wydawało, że wszystkich, nawet finalistów muszą przyjąć ;-)
Poprzedni post był kierowany do olianny. Sorki za zamieszanie ;-)
Andrew - nie wiem, zapytaj w dziekanacie ;] takie są zasady rekrutacji na mish. finalistom nie przysługują żadne uprawnienia, a laureatom - tylko 1-6, chyba, że są laureatami d w ó c h olimpiad [haha, specyficzne poczucie humoru mają].
finalistów przyjmują z miejsca na romanistykę, różne inne filologie, typu białoruska, ukraińska, itp. oraz /uwaga, najlepsze/ na matematykę, fizykę bądź astronomię. bo jak wiadomo lingwiści to umysły ścisłe ;]
pytanie szczegolnie do finalistow - wybieracie sie na zakonczenie olimpiady w czerwcu? myslalam ze cos na ten temat przysla a tu samo zaswiadczenie :|
laureaci do was tez sama kartka przyszla? moze mnie po prostu nie chca tam:)
przyłączam się do pytania. :)
pewnie ze sie wybieramy (jak zaprosza :P) chyba musimy sie w koncu spotkac, no nie?? ;)
jasne, że jedziemy:)) też dostałam list, moje niezbyt chlubne miejsce oficjalnie potwierdzone... tylko jak oni mają zamiar nam powiedzieć, kiedy to całe spotkanie? (może ktoś odważny chce zadzwonić?;)

i może ktoś wie, jak my mamy teraz poinformować OKE, że jesteśmy finalistami? a może to Komitet sam im wyśle informacje?
u mnie jest tak: pisze sie do dyrektora podanie o zwolnienie z matury i dolacza sie kopie tego swistka :P a on juz sam informuje kogo trzeba
ja moge zadzwonic:)
ale mysle ze podadza jakies informacje razem z wynikami z visions? ale pewnie sie przelicze... kiedy w ogole te wyniki i jak sie o nie dowiadywac?
dam wam znac jak cos sie dowiem:)
Laureaci też dostali tylko zaświadczenie =/ Ale ja na zakończenie jadę, w sumie to niecałe 20 kilometrów dla mnie :D
@olianna.
Dzięki za info, ale ja i tak raczej na pewno na romanistykę idę, więc nie mam się o co martwić ;-]
Jeszcze nie wiem co i gdzie i kiedy, ale jadę
Dla dwujęzycznych zainteresowanych!! Dostałam maila z opinią ambasady:) Oto:
"Il est indiqué en effet dans l’annexe n°1 (paragraphe VI, alinéa 1), que « les élèves issus des sections bilingues francophones des lycées polonais d’enseignement général qui, tout en étant lauréats de l’Olympiades Langue Française, désirent obtenir l’Attestation des autorités françaises, sont dispensés uniquement de l’épreuve écrite de français. »"

Zastanawia mnie jedno czy francuskie "laureat" obejmuje tez finalistow? Bo pytanie brzmiało co maja zrobic z soba finalisci...
a czy ktos moze wie jak to jest w szkołach normalnych ? czy trzeba jakos niedlugo wyslac kopie tego zaswiadczenia na przyklad do krakowa ??
No więc jak się okazało (to już oficjalnie) "laureat" odnosi sie tylko do laureatów, finalistów to nie obejmuje i tym samym finaliści musza normalnie zdać maturę, jeśli chcą attestation i na świadectwie zamiast 100% będzie wpisany uzyskany wynik z matury...
sluchajcie mam swieze informacje:
1. zakonczenie olimpiady jest 15 czerwca (moze sie jeszcze zmienic o dzien - dwa)
2. przyślą nam list z zaproszeniem i wszystkimi informacjami
3. wyniki z visions beda 25 kwietnia, testy pojechaly do Francji i sprawdzaja je Francuzi

a poza tym wesołych świąt:)
Ale 15 czerwca to Boże Ciało... Jak może się zmienić to w którą stronę? Mam nadzieję, że w tył, bo właśnie 15 mam wyjechać na spływ...
to widocznie sie nie zorientowali, albo zrobia w boze cialo:) czekajmy na list
Heh, 15 czerwca to ja już od miesiąca będę miała wakacje ;] ale może jeszcze będę w Wawie.

wesołego jajka - "joyeux oeuf"? ;]
Co do takich życzeń: ktoś wczoraj u mnie w szkole chciał być miły i złożył naszej lektorce życzenia: "Joyeux Noël". Sądził, że "Noël" to święta...
Oczywiście równiez składam wszystkim życzenia Joyeuses Fêtes de Pâques :)
Et moi aussi ;-)
Joyeuses Pâques à tous ;-)
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 472

»

Pomoc językowa