Olimpiada

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 816
no mi nauczyciel kseruje testy ze swojej książki z arkuszami ze starych olimpiad, poza tym zadaje mi jeszcze ćwiczenia na słownictwo typu przysłowia, homonimy, utarte wyrażenia. No i ćwiczę zaimki i przyimki bo to moja zmora
Hej znacie może jakieś stronki z testami? W środę mam Olimpiadę i chciałambym się lepiej przygotować:)
W środę?
Zawody I stopnia odbędą się w dniu 21 listopada 2008 r. (piątek) o godzinie 9.00
Informacji poszukaj tu: http://www.af.gda.pl/content/index13.php?strona=terminarz
Swoja droga moze Ty masz wczesniej niz inni??:D
Chodzi o olimpaidę(fachowo aby odróżnić od liecalnej "Wojewódzki konkurs Przedmiotowy") dla gimnazjum. Pierwszy etap rzeczywiście w środę.
Co do testów to jest tylko zeszłoroczny pierwszy etap. Dostępny na str. www.womczest.edu w dziale Konkursy Przedmiotowe
Pozdrawiam
Jezuuu, ja umrę do tego piątku!!! Ja się boję!!! Ja chcę przejść dalej!!! No niech się wszystko ładnie uda!!!
Tak wygląda mój nastrój:P
A wiecie, że w czwartek, dzień przed olimpiadą mam kolokwium z polaka? Chyba je sobie odpuszczę;p Ostatecznie OJF jest dla mnie ważniejsza:)
Hej, a w tych ostatnich przygotowaniach na czym się najbardziej skupiacie? Na grammaire czy vocabulaire?
ja bardziej na vocabulaire ale mam bardzo malo czasu na przygotowania ogolnie nawal roboty wiec malo sie przygotowuje naiwnie liczac ze olimpiada bedzie prosta ;d
Aniu, na peweno przejdziesz i nie ma sie czym streswac (choc kup sobie validol na piatek zeby myslec logicznie:P) Do szkoly nie idz w czwartek co tam polak:) powiesz ze mialas olipiade- zrozumieja szczegolnie ze bedziesz finalistka!! Ja to czuje, a moje rpzeczucia jeszcze mnie nie zawiodly!!:D A co do przygotowan to przeczytaj sobie na swierz formy gramtyczne, bo slownictwa sie juz nie nauczysz- strata czasu:) Czekam na informacje jak Ci poszlo tu i w finale!!:D
K ini a, je t`aime tout simplement! ;)) Co do kolokwium- przełożyłam sobie na następny czwartek;) A sorka nawet się jakoś nie wściekała:) Trafiłam na jej dobry humor:D
Oczywiście opowiem Ci wszystko, jak było, ale o tym pewnie dowiesz się też trochę czytając piątkowe messages sur ce forum;)
Boże, to już za 2 dni...
Forum bede sledzic, ale jak wrocisz (bede bardzo ale to bardzo trzymac kciuki) to napisam mi na naszej-klasie jak wrazenia po!! :D czekam na piatek:D
Notre olympiade, c`est déjà demain! Comment vous sentez-vous? :)
Źle:( Bo francuskiego uczę się dopiero trzy lata(od pierwszej liceum), a tak właściwie dwa i generalnie nie mam szans, chociaż poświęciłam mu całe ostatnie dwa lata. A to jest dla mnie takie ważne, żeby chociaż przejść do drugiego etapu, żeby sobie udowodnić, że to wszystko miało sens:(

I po co ja to wszystko piszę?!
nie przejmuj sie, napewno nie bedzie tak zle !
mi az tak bardzo niezalezy na tej olimpiadzie nie mam jakiegos ucuzcia w sobie ze musze to przejsc ide tam zeby sie sprawdzic a jak si enie uda to widocznie duzo nauki jeszcze przede mna a juz napewno NAWET GDYNY (malo prawdopodonbne) udalo mi sie jakims cudem dojsc do etapu ustnego to absolutnie nie mam czasu na nauke kultorowki szczegolnie ze przyszlosci wcale nie wiaze z romanistyka wiec nie jest mi to potrzebne, ide zobaczyc jak to jest, jaki poziom i ewentualnie jaki wynik osiagne :) troche sie denerwuje ale nie spedza mi to snu z powiek;p
Mam prośbę dajcie znać jak wam poszło na tej Olimpiadzie i co tak mniej więcej było ? Zastanawiam się czy się właśnie nie wybrać za rok ;) Pozdrawiam
Jak wrażenia po olimpiadzie? Moim skromny, zdaniem byłą dosyć banalna i mam nadzieję, ze następne etapy też utrzymają się w takiej tendencji spadkowej ;) ogólnie, wrażenia bardzo pozytywne!
Salut:) Nooo, moim zdaniem ta olimpiada nie była jakoś bardzo trudna:), ale i tak wiem, gdzie na bank zrobiłam kretyński błąd:/ Było tam zadanie, gdzie zdania trzeba było napisać w mowie zależnej w passé, i tam był coś w stylu le professeur a dit aux élèves "venez dans 5 minutes", czy jakoś tak, no i zamiast dać "5 minutes après" ja napisałam "avant"... Po prostu super.
Nie jestem też pewna zadania z rodzajnikami i przyimkami. Co daliście w pierwszym zdaniu, jak było coś o tych chałupach? Ja dałam "les".A, i coś też było o deszczu i słońcu, ja napisałam "sous la pluie" et "sous le soleil";pTak mi jakoś najbardziej pasowało;P I jeszcze tak mniej więcej po środku chyba było zdanie o drewnianych domach. Jaki rodzajnik wstawiliście?
Czytanie było proste (przynajmniej tak mi się wydaje;)), pytania nie były jakieś szczególnie podchwytliwe:)
List też był spoko, ja byłam za tym, żeby spędzać wakacje à l`étranger:)
Jakie tam jeszcze były zadania? A, i od ilu pkt się przechodzi? Mi dzisiaj rano Sorka to mówiła, ale z tych emocji zapomniałam :P
o tym deszczu to ja dałam 'par la pluie', ale ogólnie jestem wściekła, bo poprzekręcałam połowe rzeczy, gapa ze mnie i tyle ;) a przechodzi się od 50 pkt. bodajże, tylko, że ja nawet nie mogę przejść, bo tak jakby pisałam na doczepkę. Jestem w 1 klasie i moja pani nie pomyślała we wrześniu i październiku, że może chciałabym wziąć udział w olimpiadzie;/ no ale cóż, spróbowałam chociaż swoich sił;)
A jakie było dokładnie zadnie z tym deszczem i słońcem? Pamiętacie?
ja napisalam use DE pluie i DE soleil ;d nie mam pojecia jak powinno byc I TEZ ZROBILAM TEN KRETYNSKI blad w zdaniu DANS 5 MINUTES ;d ale oj tam;d moze jakos bedzie;d i tez napisalam ze uwazam ze wakacje za granica sa duzo lepsze;d
to było o tym, że to drewno jest niszczone przez desz i słońce ;)
A te zdania z mową zależną jak były punktowane? Bo rodzajniki były po 0.5 pkt.
Z mową zależną chyba po jednym punkcie za zdanie.
Aha... Czyli jak z tym nieszczęsnym "dans 5 minutes" miałam źle, to fakt, że ciąg dalszy był dobrze mi nie pomoże?:(
No i w przyimkach i rodzajnikach w pierwszym zdaniu co macie?
Nie martw się ja mam ten sam problem z tym zdaniem 'dans 5 minutes' ;) a tamtego szczerze to już nie pamiętam...
Moim zdaniem będzie sous la pluie, au soleil(z piosenki) , en bois
A co macie z tą górą i ogniem? Pewnie wulkan, tylko ja na to nie wpadłam, bo nie rozumiałam tego słowa na c:(:(:(
Ale najlepsze jest to, że tuż przed olimpiadą przeglądałam sobie tabelkę z zamianami określeń czasów w mowie zależnej w czasie przesłym! Ehhhhhhh... Dla mnie najgorszym zadaniem było to na rodzajniki, ja nigdy nie jestem na 100% pewna, którego trzeba użyć...
Ale to z przymiotnikami było raczej łatwe, nie? No i połączenie wyrażeń (jak było "manquer" to co do tego przyporządkowaliście? Ja "une occasion":))
Eeee, co jeszcze było na tej olimpiadzie?
Tak, ja dałam "un volcan":D
Ja tak samo zaznaczyłam
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 816

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia