Olimpiada

Temat przeniesiony do archwium.
781-810 z 816
Czyli jesteśmy już finalistami i jesteśmy zwolnieni z matury, tak? :)
Chyba wy nie :P W zeszłym roku było tak, że "jedynka" z któregoś ustnego tematu nie dawała nawet finalisty. Więc trzeba było pojechać i coś tam wiedzieć. Ale jak już się zaszło do finału to pikuś.
Zresztą w tym roku może być inaczej. Trzeba regulamin przeczytać :P
Z liczby 55 uczestników finału olimpiady 15 uczestników, którzy uzyskali najlepsze wyniki otrzymuje tytuł i uprawnienia laureatów olimpiady, pozostali to finaliści.

Tylko tyle napisali:) czyli jak na mój gust tak, ale byc może nie potrafię teraz dobrze interpretować jednego zdania (całkiem możliwe;)). A Ty jesteś już finalistką/laureatką ubiegłorocznej olimpiady, tak? I w tym roku znów jedziesz na finał?
i ja!!!!! :)))) i też nie wierzę!!!
ja też to zdanie rozumiem tak, że sam udział w III etapie pozwala na uzyskanie tytułu finalisty... a więcej mi nie trzeba do szczęścia! :D
Gratuluję wszystkim:))
Nie, nie :) Ja w zeszłym roku doszłam do ustnego w 2 etapie, gdzie mnie zmiażdzyli mimo, że obiektywnie byłam przygotowana (przepraszam ze nieskromnosc :) ). Więc strasznie się cieszę, ze w tym roku przeszłam :)
Wiadomo, ze aby byc finalista, trzeba się stawić w Poznaniu, a że raczej nie ma opcji, zebysmy tam nie pojechały, t tak, jestemy finalistkami i tak, jestesmy zwolnione z matry :)))) a raczej zwolnieni, pardon, z tej radosci nie myslę trzezwo xD gratulacje!!! :*
...tak, byłam finalistką xD
Z tego co widzę, to faktycznie wszyscy są zwolnieni jako finaliści. I 15 laureatów - to świetnie, bo w zeszłym roku było tylko 10. ^^
W ogóle w tym roku i olimpiada jest łatwiejsza, i tytuły chętniej rozdają :P
Ehhh, jak tak czytam Wasze posty, łezka się mi w oku zakręciła i powróciły wspomnienia z przygotowań do OJF-u... ;) A teraz już jestem za stara na Olimpiadę ;P Oczywiście gratuluję Wam!!! :D W tym roku finał jest w Poznaniu? ;) W zeszłym był w Wawie, gdzie, jak się okazało, miałam przyjemność z moimi przyszłymi wykładowcami... ;P Que de souvenirs! ;)
Gratuluję Wam raz jeszcze i życzę sukcesu :D
Bonne chance! ;*
W tym roku też bierzesz udział? Jeśli już o tym pisałaś, to przepraszam, ale musiało mi gdzieś uciec w gąszczu informacji ;)
Tak, w tym roku finał w Poznaniu :D ciekawa jestem jak to będzie z tym zakwaterowaniem i czy mają z nami jecha nauczyciele, ktoś coś wie? Moi.anne, jak to było w zeszłym roku? :)
pozdrawiam wszytskich xD
Tak, w tym roku finał w Poznaniu :D ciekawa jestem jak to będzie z tym zakwaterowaniem i czy mają z nami jecha nauczyciele, ktoś coś wie? Moi.anne, jak to było w zeszłym roku? :)
pozdrawiam wszytskich xD
pozdrawiam wszytskich xD
Wydaje mi się, że wszystkie informacje (co do zakwaterowania, przyjazdu itp.) dostaniemy w zawiadomieniu, które przyjdzie do szkoły (podajże do końca marca) :)
:) W zeszłym roku (ale zapewne co rok tak jest ;P) była opcja, że osoby, które są spoza Warszawy, (gdzie jak wspominałam, był finał) a które mają termin zawodów wyznaczony na późniejsze popołudnie bądź na dzień następny (centralny trwał 2 dni, teraz też?), mogą liczyć na darmowe zakwaterowanie w hotelu, bodajże Mazowieckim, czy jakoś tak, ale po poinformowaniu, że chce się skorzystać z owego noclegu ;P Chyba była też jakaś historia ze zwrotem kasy za bilet, jak przyjechało się pociągiem... ;P
Co do nauczycieli-w zeszłym roku mogli również pojechać, moja prof chciała, tylko w ostatniej chwili wypadł jej jakiś wyjazd, notabene do Poznania ;P, no i nie pojechała ze mną... Za to miałam wsparcie rodzinne ^^
Potem, jak nadeszła wiekopomna chwila, czyli stawienie się przed komisją, pamiętam, że miałam nogi jak z waty :P Zaczynałam chyba Wiedzą o Francji Współczesnej (wybrano mi architekturę nowoczesną w Paryżu;P), potem miałam pytanie z praktycznej znajomości języka-coś o nowoczesnych technologiach w życiu codziennym człowieka (pamiętam, że na okręgowym dali kilka minut, żeby ogarnąć jakoś swoją wypowiedź, zapisać coś sobie, a na centralnym chcieli żeby mówić z marszu..;P). Następnie historia Francji z przyczynami Rewolucji Francuskiej, a na deser-literatura i kompozycja i motywy przewodnie "Kwiatów zła" Baudelaire`a ;P Pamiętam też, że komisja mi przerywała gdzieś w połowie prezentacji i przechodziła do pytań, co trochę mnie wkurzało, ale jakoś na finalistkę wyciągnęłam, czyli nie dostałam żadnej ndst, więc nie było źle ;P A teraz jest inaczej? W sensie, że jak już się dojdzie do centralnego, to ma się zagwarantowany tytuł finalisty? ;)
Jeśli pytanie o udział w OJF było skierowane do mnie, to nie biorę w niej udziału z prostego powodu-jestem teraz na 1 roku romy na UW ;P
Tak, jesteśmy już finalistami:) I to już jest pewne, bo napisali to pod listą osób, które przeszły do finału:) Ale ulga:))
Nie, pytanie o finalistę było to kogoś powyżej i tak jakoś dziwnie to się wyświetliło na forum :) Merci Moi.anne za wyczerpującą odpowiedź, jest na wagę złota ;*
W tym roku, jako że zmieniono całą forme ojf 2 etap trwa bodajze 3 dni i jest i część pisemna, i ustna :) a pytam o zakwaterowanie itd, bo np na olipiadzie losy polakow na wschodzie zakwaterowali ich w ładnym osrodku, całosc zorganizowana, ze zwiedzaniem i posiłkami, i byłam ciekawa jak to będzie. szczerze mówiąc, wolałabym jechać bez mojego profesora, bo za nim nie przepadam i w ogóle nie pomaga mi przy nauce, więc wolę też rodzinnie xD
W którym hostelu śpicie?;) A jedziecie z nauczycielami? Bo ja sama- mam nadzieję, że jakoś trafię;))
Poza tym trzeba byłoby się wziąć za opracowywanie tematów, bo szczerze powiedziawszy, ja nie mam jeszcze nic:)
Hej, ja też jadę sama i też ciekawa jestem, jak sobie poradzę :D jesli trefimy do tego samego hostelu, to byłoby fajnie :P ale ja jeszcze nie dostałam sprecyzowanej inf w którym będę. I takze niczego nie ruszyłam, ale jeszcze 2 tygodnie zostały ;D
przepraszam, ze post pod postem ale mam pytanie- czy jest tu ktos z Warszawy, kto jedzie do Poznania bez opieki? ;)
Hmm chyba nikt nie jest z Warszawy;)
A jak tam Wasze przygotowania? Pochwalicie się, jakie macie tematy?:)
Ja juz wiem ze jestem w Melody Hostel, a Wy? :) ja mam na pewno stereotypy, i to mam gotowe i nauczone, co do pozstalych 2 tematów to mam rogrzebanych parę, bo nie mogę sie zdecydowac :P a Wy?
Ja jestem w Cameleonie:)
Do do tematów to mam przysłowia i powiedzenia francuskie (i ten chciałabym mówić), jeden temat z literatury i regiony. Wszystkie napisane, teraz trzeba tylko je jako tako je przyswoić;))
Wróciliście już? Ja właśnie przed chwilką;)
Jaki wynik i wrażenia?:)
finalistka :) ogólnie nie spodziewałam się niczego więcej, bo kiedy zobaczyłam jak wiele osób jest z klas dwujęzycznych/mieszkało sporo czasu we Fr to wiedzialam ze nie mam szans na laureata, więc mam nr 34 czyli jak na moje 3 lata nauki jestem z siebie zadowolona :) i strasznie się cieszę, że jedna matura z głowy.
Dlatego ja na razie nie wierzę w to, że jestem laureatką;) ale cieszę się niezmiernie:))
Czeeeeeeeesc Etoile! xDD
Ja bym chciała wiedzieć, czy ten numer dyplomu to jest numer miejsca czy nie, z czystej ciekawości :D Wyniku sprzed roku tak czy siak nie poprawiłam, ale czekam aż ktoś na stronie olimpiady zacznie się dopytywać ^ ^
Czeeeeesc Heastey:D jak ja Cię dawno nie widziałam:D na pewno zaczną się dopytywać, bo to jest dosyć interesująca sprawa;) (a tak a propos może powinnam zmienić nick na coś w stylu "petite merveille":D:D)
Haha to mi o kimś przypomina ^ ^
Salut wszystkim;) Wiem, że wakacje w pełni, ale czy jest tu ktoś, kto już zastanawia się nad ewentualnym wzięciem udziału w następnej olimpiadzie? ;)
ja zamierzam:) ale będę w pierwszej klasie i nie wiem na 100 %
na razie planuję coś sobie powtarzać od sierpnia
Temat przeniesiony do archwium.
781-810 z 816

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia