Olimpiada

Temat przeniesiony do archwium.
691-720 z 816
to teraz tylko wystarczy sie wziąć do roboty, podobno przechodzi tylko jedna osoba z woj. jest ktoś z lubelskiego??!!
Z liczby 55 uczestników finału olimpiady 15 uczestników, którzy uzyskali najlepsze wyniki otrzymuje tytuł i uprawnienia laureatów olimpiady, pozostali to finaliści. - ze strony olimpiady:) także raczej nie jedna osoba z okręgu:) Ale mam pytanie, wiecie, czy z każdego okręgu przechodzi określona ilość osób czy to znów będzie zależeć od jakiegoś progu?
"Nie mógłby kupić samochodu, gdyby nie pracował podczas wakacji"

Jaki to będzie conditionnel?

"Il n'aurait pas pu acheter de voiture s'il n'avait pas travaillé pendant les vacances"
czy
"Il ne pourrait pas acheter de voiture s'il n'avait pas travaillé pendant les vacances"
czy jeszcze inaczej??
Wersja pierwsza:) III tryb warunkowy, a więc plus-que-parfait i conditionnel passe:)
To do III etapu przechodzi tylko 55 osób?? W ogóle jak wygląda część pisemna w drugim? Są gdzieś arkusze?
Do zawodów III stopnia kwalifikują się uczniowie, którzy uzyskali określoną przez Komitet Główny Olimpiady liczbę punktów niezbędnych do zdobycia w etapie II, aby przejść do etapu III, jednakże nie więcej niż 55 osób. - o, znalazłam:) czyli będzie próg:) No na to wygląda, że tylko 55..trochę mało..
A II etap pisemny to rozumienie ze słuchu, test gramatyczno-leksykalny i wypracowanie...
No tak, ale domyślam się, że poziom będzie dużo wyższy niż w I :P
No tak;) Ja padłam i rok, i 2 lata temu na II etapie...a teraz jeszcze ustny do tego, masakra:)
Szczerze, to w zeszłym roku odsłuch był łatwy. Ale gramatyka za to konkretna :)
I były chyba ok. 40 osoby także 55 to całkiem dobrze :)
Odsłuch był łatwy i zdecydowanie przyjemy ;)
Ale co do gramatyki to niezupełnie się zgodzę; nie przypominam sobie żeby była bardzo "konkretna" :)
Ja za to zdecydowanie poległem na słownictwie...

Może w tym roku będzie lepiej :)
zatem do roboty ruszamy i do zobaczenia w 3 etapie hahaha-tres drole;-)
No widzisz, z kolei dla mnie słówka niezbyt skomplikowane ;)
Każdy odbiera to inaczej.
Ba, że na 3 etapie! ;D
mam pytania :P
w Mikołajku...

Oto co wstawiłem:

1. ?
2. rappeler
3. demander
4. expliquer
5. ?
6. ?
7. promettre
8. proposer

w 1, 2 i 3 pasuje każde moim zdaniem:
ajouter, avouer i constater ...

jakby ktoś nie miał skanów olimpiady to przypominam te zdania:

1. Il faut dire que c'est un peu la faute de Rex.
5. 'C'est vrai qu'il a l'air en bonné santé, ce petit chien' a dit papa.
6. 'Il est mignon' il a dit papa.

czy ktoś może napisać jak to zadanie powinno być uzupełnione?
1. avouer
5. constater
6. ajouter

Ja tak mam :)
Kto się wybiera na II etap do Sosnowca? ;) Jakie wybieracie tematy na ustny? ;) Bisous :)
Ja:) I jeszcze się nie zdecydowałam:) Ty już wybrałaś?
właściwie tak, ale jeszcze się zastanawiam ;) ciekawe jak to będzie z ilością osób przechodzących do centralnego, np. w Sosnowcu na II etap dostało się 72 uczniów a we Wrocławiu 22, myślę, że powini te miejsca jakos procentowo poprzeliczać, bo byłoby to niesprawiedliwe...
o kurcze do bardzo duzo w lubelskim jest 25 i powinno byc tak ze okreslona liczba zx kazdego okregu
To byłoby bardzo niesprawiedliwe...Powinien być wyznaczany procent, od którego się przechodzi do centralnego.. Ja zresztą i tak nie mam szans:)
Ale to nie jest tak, że 55 osób przechodzi ogólnie? Wybierają z każdego okręgu najlepsze?
Etoile666, a kto ma szanse jak nie Ty? :P
Na to wygląda, że wybierają najlepszych 55 osób w kraju, czyli nie ma znaczenia, z jakiego okręgu (oby:)). Ja nie jestem taka dobra, naprawdę..poza tym z mówieniem u mnie gorzej niż z pisaniem, niestety.
a Ty Etoille jesteś z dwujęzycznej czy normalnej? ;) to jest tak, ze łączą te dwie olimpiady i te ok. 50 osób to są zarówno ze szkół dwujęzycznych i normalnych?
oczywiście Etoile666* Przepraszam ;)
Klasa normalna, a francuski liceum od podstaw:D a Ty?
Wydaje mi się, że te 55 osób łącznie z dwujęzycznymi- ale poziomu przecież się nie da porównać... Może ktoś wie, jak oni liczą? Bo jesteśmy mało poinformowane;)
;) też klasa normalna, francuski od podstaw, ale ja uczyłam się już w gimnazjum i teraz dostałam ITN ( który szczerze mówiąc i tak wiele mi nie daje).Mój francuski jest hmm... kiepski? jak na szkolny poziom, to może być, ale jeśli chodzi o olimpiadę, to zastanawiam się co ja tutaj robię :O :P
Hmm..też się uczyłam w gimnazjum i też mam ITN, który mi nic nie daje;)
Salut tout le monde :)
Przeszedłem do II etapu z wynikiem 89%, myślałem, że będzie gorzej bo z gramatyką to u mnie klawo. 9 lat byłem w Belgii a to robi swoje :) Zdecydowałem się już na jeden temat, strasznie dziwne te tematy jak dla mnie. No ale mimo wszystko mam nadzieję, że uda mi się przejść dalej :) Wam wszystkim życzę tego samego :)
55 osób to strasznie mało patrząc na to ile osób dostało się z poszczególnych okręgów.

Gdańsk
32 uczniów zakwalifikowanych do II etapu OJF w okręgu gdańskim

Katowice
72 uczestników eliminacji szkolnych w regionie działania Komitetu Okręgowego zakwalifikowanych do etapu regionalnego OJF !

Kraków
Liczba uczestników eliminacji szkolnych w regionie działania Komitetu Okręgowego zakwalifikowanych do II etapu: 53.

Lublin
Liczba uczestników eliminacji szkolnych w regionie działania Komitetu Okręgowego zakwalifikowanych do etapu regionalnego OJF: 25 osób

Łódź
Liczba uczestników eliminacji szkolnych w regionie działania Komitetu Okręgowego zakwalifikowanych do etapu regionalnego OJF: 31

Poznań
Liczba uczestników eliminacji szkolnych w regionie działania Komitetu
Okręgowego zakwalifikowanych do etapu regionalnego OJF: 42 osoby.

Warszawa
Liczba uczestników eliminacji szkolnych w regionie działania Komitetu Okręgowego zakwalifikowanych do etapu regionalnego OJF" 104 osoby.

Wrocław
Liczba uczestników eliminacji szkolnych w regionie działania Komitetu Okręgowego zakwalifikowanych do etapu regionalnego OJF: 22

Razem to 381 osób i z tego tylko 55 osób, no to nieźle.
Co trzeba było napisać w wypracowaniu??
Opisać jeden konkretny moment czy nos petits plaisirs de la vie??
Co tam napisaliście??
Już nie pamiętam, jak dokładnie brzmiał temat...Ale ja pisałam o konkretnym momencie, który miał miejsce w wakacje:)
Temat przeniesiony do archwium.
691-720 z 816

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia