Olimpiada

Temat przeniesiony do archwium.
721-750 z 816
W wypracowaniu trzeba było opisać moment ze swojego życia codziennego, który sprawia ci przyjemność, jest wyjatkowy....Gratulacje dla wszystkich tych co przeszli dalej, z niektórymi się spotkam już niedługo w Sosnowcu...;)
ale taki moment, który już się wydarzył, jeden konkretny?
czy takie coś co się powtarza i za każdym razem czyni nas szczęśliwymi?

Bo ja muszę napisać takie wypracowanie. U mnie w szkole nie było olimpiady, więc nauczycielka kazała całej klasie napisać -_-.
A klasa podstawa. Ja sobie jakoś poradzę, ale innym francuski sprawia ogromny problem i chyba bez sensu jest pisać wypracowanie. No ale to tak poza pytaniem.

Jakby ktoś chciał, to może napisać, co tam napisał :P Ja szukam pomysłów na temat i nic mi nie przychodzi do głowy. Mam nadzieję, że do końca ferii coś mi wpadnie :D
ja np. opisałam to co sprawia mi przyjemnosc przz caly dzien, np. usmiech przxyjaciol, aromat kawy, promienie slonca na twarzy itd. przyejmny temat
a jakie tematy wybieracie na II etap ustny, jeśli można spytać?
ja wybieram napewno książkę, która dotyka codziennych tematów, sytuacja kobiet a nad 3 się zastanawiam
kto z was wie z lat poprzednich jak wygląda etap ustny? czy komisja w ogóle pozwoli mi to przedstawić, czy raczej skupi się na pytaniach? Czy po skończeniu prezentacji oni w jakiś sposób poinformują mnie jak wypadłam ? wybaczcie, że tak zasypuję pytaniami, ale jestem bardzo ciekawa, jak to będzie! ;)
Ja wybrałam temat o książce (chyba będzie dosyć często;)) i dlaczego uczymy się francuskiego. Nad trzecim też się zastanawiam..
Wiesz co, tego nikt nie wie:) Bo w ubiegłych latach olimpiada była organizowana inaczej, np. żeby dostać się do etapu ustnego, trzeba było przejść pisemny. Także, on verra;))
a Ty Etoile byłaś w zeszłym roku na ustnym? wiem, że organizacja się trochę pozmieniała, ale myślę, że komisja będzie podobnie weryfikowała naszą umiejętność mówienia ^^ ja też mam "pourquoi apprendre le français" oraz temat o środowisku i znaną osobowość ;) kurczę, czasu mało a rzeczy, które dobrze by było powtórzyć - całkiem sporo :O jak tam Twoje przygotowania? :)
Nie, nie byłam. Dla mnie etap pisemny był nie do przejścia:)
A przygotowania...hmm, myślałam, że przez ferie coś więcej zrobię, ale jakoś mi nie idzie:) Mam nadzieję, że u Ciebie trochę lepiej;)
ja w zeszłym roku też zakończyłam na pisemnym :p właściwie, to cieszę się, że teraz dopuścicli nas wszystkich takze do ustnego ale szczerze mówiąc to sobie tego nie wyobrażam, przecież zanim wyjdę do tej komisji to chyba umrę ze strachu! :O a najbardziej boję się, że mnie totalnie zaćmi i nie zrozumiem pytan haha :P Co do moich przygotowań, to te tematy na ustny już w sumie umiem, gorzej z gramatyką :o
W Gdansku jeszcze pozwalaja sie wygadac, a pozniej zadaja pytania. Ale w zeszlym roku na ustnym bylo 5 osob, wiec teraz komisja pewnie bedzie chciala sie sprezyc. ^^ Zeszloroczny system wg nie byl lepszy :D
Też tak myślę...więc pewnie zdążymy powiedzieć tylko wstęp i nam przerwią;))
A czy pytania egzaminatorów odnoszą się do naszych prezentacji? Przedstawiamy jeden temat z 3 wybranych czy wszystkie 3?
Czy ma ktoś z Was testy z zeszłych lat z etapów okręgowych? Jestem ciekawa jak to wygląda;) Mój mail: [email]
W regulqminie jest jak wol napisane, ze przedstawiamy 1 temat.
Pytania oczywiscie beda zwiazane z prezentacja, chociaz komisja moze w rozmowie przejsc od tematu do tematu :)
A testy z drugiego etapu nie byly dotychczas udostepniane.
Jakie formy wypowiedzi mogą się pojawić na pisemnym w drugim etapie? Jakieś listy, recenzje, czy może rozprawki?
formy mogą być różne ;p miejmy nadzieję, że nie wymyślą niczego kosmicznego :O jak tam Wasze nastawienie na dwa dni przed? ;)
Nie wiecie czy można gdzieś w internecie znaleźć arkusze z poprzednich lat?
http://www.af.gda.pl/ kiedyś kilka testów znalazłam na tej stronie, ale od tego roku, kiedy zmieniła się organizacja, to chyba to usunęli :S ogólnie to testów nie udostępniają.. ktoś kiedyś z forumowiczów dodał kilka na chomika ;) możesz tam poszukać ;) jest też taka książka z testami z olimpiad, ale ona jest z 1992r. a te testy są dosyć stare.. ( to te z piewrszych olimpidad, które organizowano) Pozdrawiam, bisous! ;)
A nastawienie..hmm:) ja się bardzo boję ustnego;)
Przeczytałam na stronie romanistyki na UŚ, że próg procentowy na II etap wynosił tylko 50% :)
No ja też się boję ustnego, szczególnie, że dopiero dziś się zabieram za opracowywanie tematów ^^ (tak, tak wiem, że bardzo mądrze ;P) 50%?!
Nie, źle przeczytałaś, oni uznali, że jak ktoś już miał 50 punktów to dobrze mu poszło, ale nie napisali, że od 50 się przechodziło :P
Heh, faktycznie:) tak to jest nie umieć nawet czytać:D
Próg był 80-kilka.
Heh, ja też dopiero zaczęłam opracowywać tematy xD
A pamiętacie może na ile punktów był cały test? Bo nie jestem pewna, czy na 100 czy mniej.. Etoile, ja też boję się ustnego! Tematy już wcześniej opracowałam, ale i tak obawiam się, że przed komisją wszystko zapomnę, albo co gorsza- dostanę zaćmienia umysłowego i nic nie zrozumiem ! :o :O :P Testu pisemnego też się obawiam, bo nigdy nie wiadomo, z czym oni wyskoczą... Na stronie OJF jest napisane, że część odsłuchowa będzie puszczana z nośnika. Trochę szkoda, bo w zeszłym roku czytały to studentki i można było wszystko "wychwycić",czytały stosunowo powoli ;) Etoile, do zobaczenia za dwa dni w Sosnowcu ;) jeśli zauważaysz kogoś, kto będzie bardzo panikował przed ustnym, to zapewne będę to ja ;) Miłych i owocnych przygotowań wszystkim ;)
Chyba mamy te same problemy;) co do słuchania, też bym wolała, żeby był czytany...nigdy nie wiadomo, jaka będzie jakość nagrania.
Dobra, nie panikujmy już, bo to jest zaraźliwe;))
Test był na 100 pkt, na bank:)
merci ;) tak też myślałam ;) d'accord, koniec z paniką :P Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze i nikt z nas nie będzie czuł się w piątek wieczorek skompromitowany ;)
próg nie mógł być od 80kilku, bo miałam 78 a jakimś cudem jestem w II etapie ;)

myślicie, że na teście będą jakieś pytania z wiedzy ogólnej o Francji?
Jak nastroje na dzień przed olimpiadą? ; )
Fraise - sprawdzający mógł Ci dać więcej punktów :)
W każdym razie próg - około 80%.
Nie powinno być pytań wiedzowych.
Temat przeniesiony do archwium.
721-750 z 816

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia