Olimpiada

Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 816
u mnie dokładnie to samo; też nie liczyłam na przejście, ale choć na informację czy po prostu odebranie telefonu...Gratulacje dla wszystkich, którzy przeszli;)
Ej, to Wy weźcie zadzwońcie, żebyście wiedziały, na czym stoicie! Bo przygotowanie tych wszystkich tematów i nauczenie się ich to nie jest jednak robota na 5 minut;P Mam nadzieję, że przejdziecie:)
A w jakich miastach pisałyście?
we Wrocku nikt nie odbiera..
ponoć we Wrocławiu jeszce nie ma wyników..jak sie dodzwonicie to dajcie znac ;)pzdr;)
ja wam życze wszystkim żebyście przeszli :)
od ilu lat uczycie sie français?
w sosnowcu też nie odbierali właśnie..., ja się uczę od 2 lat
Ja od 6 lat :)
Jak idzie opracowywanie tematów? ;)
Dostałam się, jestem z ogręgu warszawskeigo :D jej, strasznie się cieszę, ale tez się boję. ja uczę się 4 rok. i mam pytanie, do tych, którzy juz brali udział w usnych- czy duzy kładą nacisk na jakąs niesamowitą poprawnosc i płynnosc mówienia w cz po fr? :) pzdr :)
Hmmm, ja wiem, że nie trzeba przesadzać z długością prezentacji, bo w połowie Ci przerywają i mówią, żebyś przeszła do dalszej części tematu... ;p
A jakiej długości mniej więcej powinna być prezentacja? Jakieś dwie strony A4 o literaturze i 4 z Francji współczesnej? czy więcej?
ja zapamietalam egzaminy po francusku jako najprzyjemniejsze w sumie nie wymagaja niewiadomo czego wystarczy po prostu cos mowic:D zdecydowanie trudniejsze moim zdaniem sa tematy z historii i literatury i tu czasami egzaminatorzy mieli dosc oryginalne pytania:D a prezentacja rzeczywiscie lepsza krotka i tresciwa mi sie nawet polowy nie udalo powiedziec bo przerywali i zabierali sie do pytan ale mozliwe ze w komisjach z innych miast jest inaczej to nie wiem:)
Właśnie-do części po francusku ( tj. wiedzy o Fr ) również zadają pytania?
tak zadaja
Ej, a jak bierzecie tematy z literatury, to jakoś bardzo skupiacie się na biografiach pisarzy? Czy od razu przechodzicie do konkretów typu "Kwiaty zła" składają się z 6 części etc,etc ? ;)
Hmm, ja z literatury przygotowałam na razie jedną prezentację - o motywie czasu i pamięci w I części "W poszukiwaniu straconego czasu" Prousta. I skupiłam się tylko na okolicznościach powstania dzieła, próach wydania itp., potem przeszłam już do samego motywu wspomnień. Do Prousta wracałam, gdy np. jakieś wydarzenia z książki łączyły się z jego biografią (a parę takich było).

Ale ja nie mam pojęcia, czy to w ogóle ma tak być - startuję w olimpiadzie dopiero pierwszy raz, a widzę, że niektóre z Was to już weteranki, którym ustny niestraszny:)

pozdrawiam
Aha:) Bo ja właśnie dałam dzisiaj do sprawdzenia mojej polonistce prezentacje z literatury (wybrałam symbolistów, wątki liryczne i satyryczne w "Testamencie" Villona, Baudelaire`a i "Kwiaty zła" oraz Molière jako krytyk przywar ludzkich). Powiedziała mi, że są dobrze, muszę tylko poskracać trochę, żeby zmieścić si.ę w te 3-4 minuty... (bo na więcej nie ma co przygotowywać prezentacji-jak za długo o czymś gadasz, przerywają Ci i mówią, że na ten temat wystarczy i żeby przejść do kolejnego aspektu...)
W sumie wszystkie prezentacje mam gotowe, tylko koniecznie muszę je jakoś okroić:p
Moi.Anne ( OT , oui je sais, mais bon), comme je vois, tu adores le francais, moi c'est la meme chose:D. Si tu as envie de parler avec moi, mon numero gg c'est 2537149.
Salut olimpijczycy;) Jak tam idzie nauka do OJF-?;)) Wszystkie prezentacje już sont prêtes?:)
Zaczynam wpadać w lekką panikę ;D

z wiedzy o franci mam opracowane 2 tematy, z czego nauczony 1, pozostałe dwa- no cóz, jeden zaczęłam, drugi leeeeży.

historia- niech ktos mnie zabije! ledwo zaczęłam jeden ;(((

literatura- tu w porządku, jedno tiptop, resztę jeszcze muszę złożyc jakos.

ale teraz najbardziej zaczynam się stresowac wypowiedzią na tematy wolne, aaaa!!!

a jak u Was? :***
Ja mam opracowane już w sumie wszystkie (muszę dopracować jeszcze kompozycję w "Kwiatach zła";P), no i się wszystkiego nauczyć;) Ja też mam opanowane 2 tematy z Wiedzy o Francji współczesnej- Institutions politiques de la Ve République et Bibliothèque Polonaise à Paris;) dziś pouczę się jeszcze o Luwrze i o Musée d`Orsay, a na jutro zostawię sobie regiony i wypadałoby pouczyć się trochę historii Francji;P
Też się boję.........
o, ja tez mam institutions, a nienawidzę polityki ;D Moi.anne jak się do tego zabrałaś? tylko samą strukturę, czy wchodziłąs tez we współczesną politykę francji? :)
Salut:) Ja mam podział na le pouvoir exécutif, législatif i les conseils, coś o funkcjach prezydenta, rządu, coś takiego;) Co do współczesnej polityki Francji- wiem, kto jest prezydentem, kto premierem i z jakich partii są, mogę wymienić ze 4 największe partie polityczne en France i c`et tout... Też nie lubię polityki,mam nadzieję, że tego tematu szanowna komisja mi nie wybierze;P
*c`est tout, bien sûr;P
Hej!
U mnie w sumie nie jest najgorzej. Ostatnie 2 tematy opracowuję dzisiaj, a potem będę musiał tylko je powtarzać. W sumie historia mi bardzo fajnie idzie, czego bym się nie spodziewał biorąc pod uwagę to, że jestem na matfizie ;) Z literaturą też bez problemów, za to najgorsze tematy francuskie :P Ale i z nimi jakoś się poradzi. A jak coś...
...zawsze mam przyszły rok! ;)
Hehe, ja właśnie dostałam un mél z Łodzi z oficjalnym zawiadomieniem, że przeszłam;) To, co mnie trochę zaskoczyło, to godzina etapu ustnego- 8.30, bo zawsze było na 9.00 Chyba...;)
Julekpb, jakie tematy masz z historii? Umiesz już wszystkie? :)
Ja też dostałem z Krakowa. Mam na 12. A co to oznacza? Najpierw Kraków, a potem Świętokrzyskie i Podkarpackie. No, ale i tak ich olśnię! :P

Z historii... Joasia d'Arc, przyczyny Rewolucji, Monarchia Absolutna i Leszczyński. Opracowane są w sumie wszystkie, tylko muszę się ich lepiej nauczyć. Zwłaszcza tego 3.
O, to nam się 2 tematy pokrywają- Leszczyński i przyczyny Rewolucji;) Następne dwa to Sprawa Dreyfusa i renesans karoliński;)
Tematów z Wiedzy o Francji współczesnej wczoraj nauczyłam się, dziś przyswoiłam symbolistów francuskich i Villona, a jeszcze wieczorkiem zerknę chyba do le bon roi Stanislas;) Mam nadzieję się jakoś wyrobić do soboty... :)
Eh, ja mam takie idiotyczne wrażenie, że te moje prezentacje są takie...głupie i mają zbyt mało informacji:/ No i bogactwo językowe... Merde, ciągle mam "il y a", on peut voir/trouver, coś w tym stylu... Eh....................
Wy też tak macie...?
Do soboty? To tylko w Krakowie przesunęli? My dostaliśmy informację, że zmienili termin i jest już 5.02, w czwartek...
Także ja dzisiaj muszę dokończyć spisywanie opracowanych tematów, a jutro ładnie się wszystkiego nauczyć. Pewnie pójdę spać znowu o 6, ale powoli się przyzwyczajam :P I jutro powinno być już ok :)

2 się pokrywają w historii, ale jeśli nie zmieniałaś tematów odkąd zamieściłaś tu listę wszystkich, to to są jedyne wspólne w ogóle :P

Co do prezentacji - ja w sumie głównie z faktów je składam, a takie wyrażenia to tylko łączniki między nimi :P Tylko jeszcze się ich nauczyć! :P
A swoją drogą - czy jak biorą ludzi do finału to sumują jakoś punkty z pisemnego i oceny z ustnego, czy liczy się tylko ustny?
Jesteś pewien że przesunęli na 5.02? Bo ja też jestem z Krakowa i nie dostałam żadnej informacji... a jeszcze dzisiaj dzwoniłam do instytutu romanistyki żeby się upewnić!
Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 816

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia