Salut... Więc i ja dorzuce coś od sibie:
1. Noir désir - juz nie istanieje bo wokalista "zalatwil" swoja kobiete ale maja kilka swietnych albumów, ogólnie muza zakręcona, u nas znany jest kawałek "le vent nous portera", ale nie oczekujcie ze wszyskie są w tym sytlu :p (mam 6 albumów)
2. Dolly - usłyszałem w tym roku dopiero kawałek w radiu Europe2 i się zakochałem, urodą panna nie grzeszy ale muzyka super, szczególnie polecam ostatni album "Tous Des Stars", ale pozostałe też są dobre! (mam 4 albumy)
3. Air - u nas mało znany zespół, ma sporo płyt, ostatnio można usłyszeć ich 1 kawałek w grze fifa2005, jedyny minus to to że dużo kawałków mają po angielsku (mam 5 albumów)
4. Carla Bruni - Włoszka śpiewająca po francusku, muza nie dla każdego ale słowa dość wyraźnie słychać (mam 1 album)
5. KYO - hmm mam mieszane uczucia do tego bendu, mają niektóre kawałki fajne z albumu "Le Chemin" ale niektóre to takie... dziwne... nie w moim typie ale tego pana co śpiewa też wyaźnie słychać więc można do nauki wykorzystać... (mam 2 albumy)
6. Luke - album La Tęte En Arričre jest bardzo fajny, wczesniejszy w innym klimacie więc może się nie podobać, polecam piosenki "La Sentinelle" i "Petite France"... (mam 2 albumy)
7. Calogero - Też trzeba lubić ten typ muzy - na wakacjach w tym roku (2004) bardzo popularna piosenka była którą wykonywał z hiphopem Passi tytuł "Face a la mer (avec Passi)"... (mam 2 albumy)
Z czarnej muzy:
1. Sniper - Album Grave dans la Roche i tytułowa piosenka nie dawała mi żyć na wakacjach w 2003 roku, to leciało na sky rock cały czas, miałem dość ale znajomi tylko tego radia słuchają... (mam 2 albumy)
2. Manau - ktoś tu o tym pisał, z tego co kojaże to nie jest to francuski zespół a hiszpański, mają album po francusku "Panique Celtique", reszta nie wiem, moge sie mylić bo nie jestem mocny z HH... (mam 1 album)
3. IAM - i szczególnie album L'École du Micro D'Argent, całkiem nie złe, melodyjne etc. (mam 2 albumy)
To by było na tyle... miłego słuchania... Bonne journée ;-)