piosenka francuska

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 558
Prawdziwych fanów muzyki francuskiej zapraszam na moja strone poswiecona niezwyklej piosenkarce Larze Fabian. Na stronie www.larafabian.republika.pl znajdziecie mnostwo linkow do jej minionych jak rowniez i bardziej aktualnych wystepow telewizyjnych. Zajrzyjcie a nie bedziecie zalowac!!!

Pierwszymi wrazeniami mozecie podzielic sie na specjalnym forum: www.lara-forum.prv.pl
Marto...
Byłabym Ci bardzo wdzieczna, gdyby udało Ci się przesłać mi trochę mp3
z utworami, które wywołują jakies emoje ( POZYTYYWNE CZY NEGATYWNE)
Pozdrawiam serdecznie i ciepło
Sylwia Koseska
ładnie rozwinięty temat.

ja poleciłbym wspomnianego de Palmasa (trochę rockowy), Snipera (też był wspomniany, rap) mc Solaar - raper, całkiem czytelne teksty,

Cabrel - przyjemnie posłuchać ("la corrida jest juz mniej przyjemna jak się zrozumie o czym jest;( )

Dolly jeszce nie słuchałem, ale posłucham

szkoda, że chyba nikt (podkreślam chyba) nie wspomniał tu o grupie Zebda - graja fajną muzykę, jest tu reggae, troche indyrocka, podchodzi bardzo często pod motywy etniczne (są Arabami, jeśli nie z urodzenia to z pochodzenia)

miłego słuchanka
Hej ludzie, jak ktoś słucha Cabrela to niech tu się wpisuje! Piszcie czego słuchacie, dlaczego i jakie piosenki Francisa najbardziej wam się podobają.
Jestem bardzo ciekaw ilu nas jest, bo jak powiem qmplom, że słucham Cabrela, to trochę dziwnie na mnie spoglądają...:) Błagam, niech okaże się, że nie jestem sam!!! A, i czy wie ktoś skąd można ściągnąć najlepsze moim skromnym zdaniem "L'arbre va tomber"?
Mam 6 jego płyt, z jedną z piosenek występowałam na ogólnopolskim konkursie recytatorskim (reprezentowałam Warszawe). Piękna jest płyta "Sarbacane" et "Samedi soir sur la Terre". Z piosenek bardzo lubię "Corrida" i "Je t`aimais, Je t`aime et je t`aimerai", której jeszcze w czasach liceum zrobiłam tłumaczenie na polski. O gustach sie nie dyskutuje, niech sie patrzą. Uwielbiam również jego piosenki po hiszpańsku, zwłaszcza te wykonane z Mercedes Sosa ( argentyńska śpiewaczka, raczej trudno powiedzieć piosenkarka) "Yo vengo a offrecer mi corazon".
Lubię jego "poetycką delikatność" i dżwięk gitary w jaką ubiera rzeczywistość. Pozdrawiam serdecznie.
.
Przyznaję się że nie znam piosenek Cabrela, co wcale nie przeszkadza mi uwielbiac Octobre:) Dla mnie jest to naśliczniejsza piosenka na październikowe wieczory:)
wlasnie przeczytalam ze masz dwa albumy calogero.mnie interesuje plyta ktorej nie moge zdobyc w zaden sposob.mam ale nic poza tym.a w ogole sie ciesze ze sa u nas ludzie ktorzy znaja calogero...bo do tej pory myslalam juz ze jestem jedyna osoba
witam wszystkich:)))
mam pytanko. czy ktos orientuje sie moze jak sie nazywa zwyciezca idola fr z tej najnowszej edycji?? Na wyborach miss jakis czas temu prezentowal swoj singiel...strasznie mi sie ta pioseneczka podobala(nie tylko piosenka...;), chcialabym ja odszukac tyle ze nie pamietam ani artysty ani tytulu...w refrenie tej piosenki przewijalo sie non stop slowko...histoire...
a ja lubię piosenki renaud,natasha st-pier też ma fajne utwory a no i ostatnio spodobały mi się piosenki michała kwiatkowskiego zwłaszcza "tu mets de l'or". polecam również francuski hip-hop-choć zwolenniczką takiej muzyki nie jestem to jednak przyznaję że we francuskiej wersji super brzmi.
Jesli chodzi o zwyciezce 2 edycji francuskiego "idola" byl to Steeve Estatof a pierwszej Jonatan Cerrada.Moze to ci cos pomoze-milego szukania.
codziennie po pracy jej slucham i uciekam od szarej, polskiej realité...
Na wyborach miss występował zwycięzca Star Academy, który nazywa się Grégory Lemarchal. Polecam: http://www.mcm.net/chroniques/index.php/56808/
A tytuł tej piosenki to pewnie: Ecris l'histoire :P
jesli chodzi o mnie to po premier stasznie spodobaly mi sie poisenki takiej pani jak Isabelle Boulay, a deuxieme tout piosenki ze wszystkich edycji Les Enfoires - goraco polecam :)
ja tez ostatnio sluchalam piosenek calogero ale nic o nim nie wiem.podobno dostal w tym roku jakas muzyczna nagrode.chcialabym sie o nim jak najwiecej dowiedziec ale nie mam skad zdobyc zadnych informacji.jak ktos chce mi pomoc -bede wdzieczna.calogero to fajny gosc!!dzieki i pozdrawiam
Ja chciałem tylko zapytać (bo może akurat wiecie) Czy wie ktoś jak sie nazywał taki gość (zdaje sie że to był chińczyk ale nie dam głowy:P ) co śpiewał taką francuzką piosenkę na konkursie miss europy '05 ???? No i jak kojarzycie to jej tytuł też by sie przydał ;) Bo ona mi sie bardzo podoba ale nie wiem o niej nic.... Więc poprosze jak ktoś zna o jej tytuł i wykonawce :)
POZDRO for all
Patrz wyżej :) "Na wyborach miss występował zwycięzca Star Academy, który nazywa się Grégory Lemarchal."
ooo ja uwielbiam edith piaf, jak jej slucham to czuje jak mi sie wyzwala wewnetrzna energia, chcec do zycia i wszystko wszystko co tylko pozytywne:)))

a propo- czy ktos moglby mi przetlumaczyc piosenke La Foule??
tu jest tekst:

Je revois la ville en fęte et en délire
Suffoquant sous le soleil et sous la joie
Et j'entends dans la musique les cris, les rires
Qui éclatent et rebondissent autour de moi
Et perdue parmi ces gens qui me bousculent
Étourdie, désemparée, je reste lŕ
Quand soudain, je me retourne, il se recule,
Et la foule vient me jeter entre ses bras...
Emportés par la foule qui nous traîne
Nous entraîne
Écrasés l'un contre l'autre
Nous ne formons qu'un seul corps
Et le flot sans effort
Nous pousse, enchaînés l'un et l'autre
Et nous laisse tous deux
Épanouis, enivrés et heureux.
Entraînés par la foule qui s'élance
Et qui danse
Une folle farandole
Nos deux mains restent soudées
Et parfois soulevés
Nos deux corps enlacés s'envolent
Et retombent tous deux
Épanouis, enivrés et heureux...
Et la joie éclaboussée par son sourire
Me transperce et rejaillit au fond de moi
Mais soudain je pousse un cri parmi les rires
Quand la foule vient l'arracher d'entre mes bras...
Emportés par la foule qui nous traîne
Nous entraîne
Nous éloigne l'un de l'autre
Je lutte et je me débats
Mais le son de sa voix
S'étouffe dans les rires des autres
Et je crie de douleur, de fureur et de rage
Et je pleure...
Entraînée par la foule qui s'élance
Et qui danse
Une folle farandole
Je suis emportée au loin
Et je crispe mes poings, maudissant la foule qui me vole
L'homme qu'elle m'avait donné
Et que je n'ai jamais retrouvé...

bylabym bardzo bardzo wdzieczna :)
hehe ten chórek nie spiewa "bebe" tylko "Paris Paris" tyle że dość szybko.. :)) Ale ja póki nie znałem francuskiego to też bym raczej tego nie zrozumiał :))
Polecam z rapu : IAM , FREEMAN , ROCCA , PASSI i soundtrack z Taxi cz. 1. Bardzo Fajne moim zdaniem zespoły folkowo rockowe to : LOUISE ATTAQUE , ZEBDA , SINSEMILIA . Z wokalistek pop polecam : NATASHA ST-PIER , MYLENE FARMER , JULIE ZENATTI , ANGUN , a z wokalistów GERALD DE PALMAS. I jeszcze z rnb polecam : AMEL BENT , LESLIE i NADIYA. Może to już trochę stary repertuar ale mi się wciąż podoba. Pozdrawiam i zachęcam do posłuchania :))
I tak najlepsi są THE SEX PISTOLS
jasne że najlepsi. szczególnie w kategorii "piosenka francuska"
a Chimene Badi, Notre-Dame, Les Tetines Noires, Nino Ferrer, Marie Myriam, Isabelle Boulay, Patrick Bruel, Yannick Noah, Zazie?? Wydaje mi się, że też warto polecić, a tu raczej nie widziałam zbyt wiele o nich.
Muzyka francuska jest przecież piękna i szkoda, że tak mało popularna w Polsce...
ja lubie najbradziej Matt'a Pokore i Tragedie...sa naprawde dobrzy...
serdecznie polecam michała kwiatkowskiego-młodego polaka śpiewającego we francji
cześć uczę się francuskiego w szkole i w domu bo bardzo mi się ten język podoba jeśli ktoś chce ze mną pogadać francuskim lub troszke po fr. to bardzo serdecznie zapraszam. edyta gg. 6618105
Tak tak. Ja mam to samo. Uczę się francuskiego w szkole, dodatkowo i w domu. Lubię Cabrela, Natashę St-Pier, Nadiyę, K-Maro, Kate Ryan, Alizee,
In - Grid, ostatnio jakieś Psy 4 De La Rime i Soundkail, Souchon i... mam kilka piosenek J.J. Goldmana i Dassina, ale to już mniej. Mój nr gg to 8319870. Chętnie nawiążę kontakt z innymi francefanami:)
Witajcie ! :)
znalazlam was szukajac w necie pewnej piosenki, tak pomyslalam ze moze wy bedizecie ja znac i moze pomozecie mi znalezc. niestety nie znam autora, ale tytul brzmi :" Je taime" (nie wiem czy tak sie pisze, nie ucze sie francuskiego). jest to dosc stara piosenka, spiewana na zmiane przez kobiete i mezczyzne, nasycona erotyzmem....wiecie...westchnienia, namietny glos...czy ktos z was moze kojarzy ?
zalezy mi na tym kawalku !:)

pozdrawiam
jakby ktos mial jakies info, podaje moj mail: [email]

z gory dziekuje za pomoc

mol.
jeden z forumowiczow już napisał kiedyś w tym temacie, że to pewnie duet Jane Birkin & Serge Gainsbourg "Je T 'aime... Moi Non Plus".
podzielam Twoja opinie dotyczaca michala kwiatkowskiego piosenki ma spokopolecam jego płyte DE L'OR ET DES POUSSIERES,znajdziecie tam dwie piosenki z Elodie FReGE ktora wygrala Star Academy 3,pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 558

« 

Egzaminy

»

Studia językowe