MATURA 2010

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 371
Dzięki jeszcze raz.Oby się udało.Mam nadzieję,że mi się nie zmieni kierunek.
W każdym razie życzę Wam powodzenia na studiach :)
A Warszawa chyba nie jest jeszcze AŻ TAK zła (wbrew pozorom)-więcej możliwości jeśli chodzi o naukę.
pozdrawiam!
ja również zdaję maturę z fr w 2010 r. niestety na poziomie podstawowym choć marzę o rozszerzonej brak mi odwagi aby do tego podejść,

uczę się w liceum choć właściwie ciężko nazwać to nauką gdyż podobnie jak w wypowiedziach wyżej moja klasa nie jest zbyt entuzjastycznie nastawiona do tego języka więc bardzo dużo uczę się sama oraz uczęszczam na korepetycje

jeśli ktoś chciałby pogadać, czy powymieniać się materiałami podaje swoje [gg]

pozdrawiam :)
Ja również w 2010 zdaje maturę z francuskiego,ale na poziomie podstawowym:/I to jako jedyna z całej szkoły...Uczę się dopiero 2 lata tego języka i to mój żywioł!!;P W mojej klasie nikt nie przywiązuje do tego wagi i poziom jest "Baaardzo" wysoki niestety.A na dodatek dodać do tego moją "świetną" nauczycielkę to już wogóle.Jak się dowiedziała,że chciałabym zdawać francuski,to powiedziała,że "Nic nie mówiłam,że będę zdawać i ona nic nie wiedziała,bo tak to by lepiej prowadziła lekcje" Normalnie total!Ale cóż,ja jestem ambitna i się nie poddam,a każdemu,kto mówi,że sobie nie poradzę albo cos w tym stylu mówię "To mój problem,nie martwcie się,czy zdam.Ja się nie boję,to czemu wy się boicie???"Pozdrawiam MATURZYSTÓW 2010 (z fr.)!!!
paula, studjujesz w Krakowie? ja rowniez waham sie miedzy akademią muzyczna a romanistyka! w Krakowie oczywiscie! nie zalujesz wyboru romanistyki? a na co zdawalas na akademię? pozdrawiam, bratnia duszo ;D
porpawka - wyboru lingwistyki :)
ja bylam prawie całe wakacje we Francji i bardzo mi to pomogło. Uczę się niecałe 2 lata ale przymierzam się do rozszerzenia! Nie ukrywam, że marzę o studiach we Framcji, ale chyba mnie nie stać i nie znam wystarczająco dobrze jezyka. Również podaję swoje gg, żeby móc wymieniać się materiałami, poradami - 6713464. Pozdrawiam wszystkich!
hej, ja też zdaje i jednak podstawe bo jak na rozszerzenie to troche mało wiem. Po za tym... ktos pisał, ze wybrałby się do Francji aby poćwiczyć. Byłem teraz dwa miesiace i mowie ci, że gdybyś jechała sama to byś sie nauczyła dwa razy wiecej, niestety ja zrobiłem inaczej ;)
A wybieram się na romanistykę w Sosnowcu, bo Gliwice mnie nie interesują jakoś ;)
Pozdrawiam
hej:) Ty wybierasz sie na romanistyke do Sosnowca? dobrze zrozumialam?
Ostatnio sie orientowalam i nie wiem czy podstawa wystarczy?
ale moze zle cos przeczytalam?
ja rowniez tak jak chyba wszystkie osoby tu zalogowane uwielbiam jezyk francuski:)
Mature tez bede zdawac z francuskiego:) i wlasnie tez od niedawna zaczelam interesowac sie lingwistyka, ale wiem ze trzeba zdac 2 j. rozsz. a angielski wole zdac na podstawie ale dobrze:) dlatego pozostaje mi romanistyka.
A Ty moze wiesz cos wiecej o romanistyce w sosnowcu? jakies progi czy cos?
Znam tam osoby, które studiują i sie podostawały ze zwykłej matury podstawowej na romanistykę. Ale trzeba ją dobrze zdać. I mam nadzieję, ze dobrze ją zdam.
Niestety troche jest to pogmatwane i nie wiem czy II NKJO a romanistyka z UŚ-Ktowice to to samo, bo wiem ze się mieszczą te obie w Sosnowcu. Ktoś podpowie?
Hej, ja w przyszlym roku mam zamiar zdawac maturke niedawno wrocilam z francji pracowalam jako au pair w Paryzu i Normandii i jestes zdania, ze zadna wiedza ksiazkowa nie da tego samego co obcowanie z "zywym" jezykiem, ale nie ma co od wrzesnia trzeba sie brac do roboty! :) chetnie wymienie sie z kims materialami :)
A zdajesz podst czy rozszerzenie? I gdzie sie wybierasz?
No ja sie uczylam rok we Francji:) chodzilam do 3e collége... i obecnie jestem we Francji sur les vacances:)!! i to prawda, warto przyjechac i chociazby osluchac sie i rozmawiac:)

Jest jeszcze olimpiada!!! pierwszy etap kochani w listopadzie:)!!!
Z wyboru zdaje rozszerzenie a z przymusu podstawe czyli podstawe i rozszerzenie ;/ chyba kazdy z Was rowniez? nie wiem czy to dobrze czy zle ze wprowadzili cos takiego ;/ z polaka tez musze zdawac podstawe i rozszerzenie zreszta jak wiekszosc z Was ;/ a potem chcialabym startowac na UAM lub UJ no i jeszcze chodzi mi po glowie UMK w Toruniu
Z tego przeczytalam powyzej wiekszosc z Was chcialaby zdawac francuski na poziomie rozszerzonym lecz sie boi ze nie da rady, wiec nie wiem czy wiecie ale od naszego rocznika kazda osoba ktora chce zdawac rozszerzenie obojetnie z jakiego jezyka chodzi rowniez o polski najpierw musi zdac podstawe wiec nie wiem czego sie obawiacie. Zapiszcie sie na rozszerzenie a podstawe i tak bedziecie musieli zdawac wiec jesli rozszerzenie nam nie pojdzie dobrze zawsze mamy zdana mature na poziomie podstawowym tak mi doradzila moja babka od francuskiego i mysle, ze to jest dobre rozwiazanie :) ja tak robie z polskiego nie czuje sie na tyle mocna zeby zdac powalajaco rozszerzenie ale co mi szkodzi sprobowac podstawe zawsze sie zda i sie bedzie ja mialo :)
na pewno nie mamy nic do stracenia :) jedynie do zyskania kto wie moze wlasnie rozszerzenie pojdzie nam lepiej :)
na pewno nie mamy nic do stracenia :) jedynie do zyskania kto wie moze wlasnie rozszerzenie pojdzie nam lepiej :)
No tak.. to wiele rozwiazuje... :DD ale znowu cięzka bedzie porażka bo nigdy nie pisałem długich wypracowań.
Jak to jest właściwie z tymi maturami? Ja słyszałam,że nawet jeśli ktoś zda podstawę i pójdzie mu dobrze,a rozszerzenie obleje, to i tak nie ma zaliczonej matury w ogóle... :/ być może mam błędne informacje,więc proszę o potwierdzenie lub wyprowadzenie z błędu.

Pozdrawiam! ;)
Z tego co ja sie orientowalam, to co piszesz jest nieprawda jesli zda sie podstawe a obleje rozszerzenie i to i tak ma sie zaliczona podstawe, pytalam sie nauczycieli wiec mam nadzieje, ze jestem dobrze poinformowana :) nawet moja babka od polaka kazala nam zdawac rozszerzenie bo i tak kazdy musi zdac podstawe wiec mysle, ze z jednej strony jest to dobre rozwiazanie :)
https://www.ang.pl/Matura201011_i_dalej_80366.html

CIEKAWY TEMAT! JAK COŚ, PISZMY O TYM NA JEDNYM FORUM...
pozdrawiam :(
A można zdawać tylko rozszerzenie bez podstawy?
wlasnie nie;/ jesli ktos decyduje sie na rozszerzony to musi zdawac jeszcze obowiazkowo podstawe ;/ czyli wychodzi, ze dwa egzaminy z jednego przedmiotu ;/ w moim przypadku dwa z francuskiego i dwa z polskiego. Takie rozwiazanie ma swoej dobre i zle strony tak mysle :) ale i tak najbardziej przeraza mnie mata!!!!!!!!!!
ja zdawałem maturę w zeszłym roku, ale wydaje mi się, ze się nic nie zmieniło. System zdawania rozszerzenia, po podstawie tego samego dnia, to był kilka lat temu. Teraz się zdaje jeden poziom, podstawowy i rozszerzony i uzyskanie 30 proc. z każdego z nich daje nam zaliczoną maturę, co z francuskiego nie jest zbyt trudne. Bo jak ktoś wybiera ten język, to go raczej zda. Sądząc po popularności, ja praktycznie zdawałem sam ze szkoły, w której i tak poziom był nie najgorszy, no cóż.
doczytałem wyżej, chyba nie mam racji, choć to dziwne, ze się wraca do starych, głupich pomysłów.
wg mnie ten system jest dziwny...ale jeżeli mimo oblania rozszerzenia (w najgorszym przypadku) będzie się liczyć podstawa,to będzie ok.tylko po prostu 2 razy więcej stresu :(
hej :) ja też będę w tym roku zdawać maturę z francuskiego rozszerzoną. Zaczęłam się uczyć dopiero w liceum, ale w tym roku we wakacje byłam 2,5 miesiąca we Francji jako au pair :) super wyjazd, niezapomniane wakacje, i co więcej...bagaż doświadczeń:) polecam wszystkim! I dzięki temu podciągnęłam sobie bardzo język i stąd planowana matura:) też wybieram się na lingwistykę na UW albo na romanistykę do Łodzi, gdzie miałabym zdecydowanie bliżej ;)
szkoda ze faceci nie moga jezdzic jako au paire ;))
nadal zastanawiam sie nad rozszerzeniem... a jak juz się je wybierze to trzeba i egz. pisemny i ustny zdawac na rozszrz.?
'podczepiam się' pod to pytanie
W którymś temacie niedawno była o tym dyskusja... Chyba można zdawać na różnych poziomach. Ale nie jestem pewna, poszukajcie :)
Hej :) Ja też będę zdawała maturę z francuskiego (na podstawie). Uczę się dopiero od 1 klasy LO, ale kocham ten język i myślę, że dam radę. Jako jedyna w szkole będę go zdawać, także jestem z siebie dumna :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 371

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa