MATURA 2010

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 371
tak, jesli decydujesz sie zdawac francuski na R pisemny to od gornie masz narzucony ustny rowniez na R, czyli 2 na podstawy(ustny+pisemny) i 2 na rozszerzeniu (ustny+pisemny) czyli 4 egzaminy koszmar jak dla mnie ;/ i jeszcze podstawa i rozszerzenie w jednym dniu ;/
Tak czytam Wasze wiadomości w sprawie matur i pytań. Ja jestem tegoroczną maturzystką, zdawałam rozszerzenie w szkole przygotowując się do podstaw. z tego powodu mam duużo materiałów i doświadczenie w przygotowywaniu się do matury, studiuję na UW i jeśli chcielibyście się pouczyć do matury to służę pomocą w ramach korepetycji na terenie Warszawy i okolic. mój numer to 693 689 860 lub mail: [email] / Pozdrawiam i życzę powodzenia w maju :)
hej ludzie :) nie wiedziałam, że aż tak temat się rozwinie, w sumie to nawet o nim zapomniałam :) z większości wypowiedzi wnioskuję, że radzicie zdawać rozszerzoną maturę z francuskiego? obawiam się, że jak na trzy lata nauki w liceum (przy czym to naprawdę niski poziom) to za mało jak na maturę rozszerzoną..
ponawiam pytanie; ktoś jest zainteresowany wymianą dobrych materiałów do nauki? jeśli tak - piszcie :)
a tak przy okazji - kto jest zainteresowany filologią romańską na uniwersytecie w Gdańsku? :)
To ja wam powiem żarcik: po dwóch latach nauki francuskiego mam zamiar podejść do matury rozszerzonej.
Niestety, nie jestem geniuszem językowym, więc prawdopodobnie napiszę ją tragicznie. Ale to przecież przedmiot dodatkowy, nawet, jeśli nie zdam, to nic się nie stanie. A po co w ogóle próbuję? Otóż chcę dostać się na lingwistykę na UW. Wcześniej myślałam, że wybiorę połączenie ang-niem, ale w pierwszej klasie liceum zorientowałam się, że po trzech latach nauki nadal jestem na poziomie A2 i ani trochę nie posuwam się do przodu - nijak nie wchodzi mi ten język do głowy. Więc przerzuciłam się na francuski, którego nawet nie uczę się w szkole, tylko na kursach. Cały czas siedzę w książkach, słucham wyłącznie francuskiej muzyki, oglądam francuskie programy i generalnie tonę we francuskim. Nastawiam się na poprawianie tej matury rok później. Może coś z tego będzie...
W każdym razie, ładnie proszę: Życzcie mi szczęścia - będzie mi bardzo potrzebne ;)
Kochani przyszli maturzyści, przede wszystkim życzę Wam szczęścia w przyszłości,ale też ostrzegam, żebyście nie odkładali nie czego na ostatnią minutę i bierzcie się solidnie do pracy już teraz:D Nie będziecie mieli niepotrzebnych nerwów (jak ja:D)
A ja uważam,że jeśli włożysz dużo pracy w to teraz,to się uda :) W sumie jestem w podobnej sytuacji,tylko że ja bardziej się boję o swój angielski (choć zaczęłam już się uczyć angielskiego poważnie)...Ale wszystko jest możliwe i trzeba w to wierzyć.Życzę powodzenia w dalszej nauce i trzymam kciuki! :)
4844932 to moje gg jakby ktoś chciał wspólnie przygotowywać się do matury... hm... mobilizować się na wzajem do nauki oczywiście ;]
dla wszystkim maturzystow pollecam dobra ksiazke z tabelami odmian http://www.allegro.pl/item827235405_tabele_odmian_la_conjugaison_pour_tous_nowa.html
Salut! czy macie już repetytorium z francuskiego i jaki polecacie? Bd wdzięczna za każdą odpowiedź :)
ja mam repetytorium z francuskiego z omegi
a mogłabyś podać tytuł i autora? :)
hej, ja również zdaję maturę z franca podst. Uczę się trzeci rok, marzy mi się romanistyka na UWr. Całkiem pożyteczny jest zbiór zadań maturalnych z Omegi "matura 2007, język francuski".
Ja też pisze francuski na podstawie. Ja również jak poprzedniczka mam zbiór z omegi tylko wersję 2010( uważam że mogłoby być tam więcej tekstów do ćwiczenia czytania i słuchania), poza tym mam jeszcze zbiór z noweli i kilka repetytoriów gramatycznych- swoją drogą polecam Lektorkleta wszystko jasno wyjaśnione. Ja w porównaniu do innych na tym forum ma dobrą nauczycielkę od francuskiego, która mówi że jeśli zwalimy maturę to ona nas znajdzie. W mojej szkole zdaje franca trzy osoby i mamy po 2 godz z klasą i jeszcze dodatkowe trzy poza lekcjami, więc jestem dobrej myśli. A tak przy okazji, życzę szampańskiej imprezy sylwestrowej, to już jutro.
Mam pytanko. Czy mam szanse zdać maturę z j. francuski (poziom podstawowy)na około 70% mając go w 1 klasie 2 godzi na tydzień, w klasie 2 po 2 godziny a w 3 tylko 1 godzinę tygodniowo???????? Teraz jestem w 2 ::
trochę to mało... ale jak się przyłożysz i będziesz w domu ćwiczyć... no i spytaj sie nauczyciela co o tym myśli.

też jestem w 2 klasie i jeszcze się zastanawiam czy zdawać z ang czy z fr. spytam się mojego nauczyciela czy mam duże szanse... w porównaniu do innych chyba tak. ale w porównaniu do mojego angielskiego, to w sumie jeszcze nie wiem...
też jestem w 2 klasie ale maturę podst z franc zdaję na pewno
w 1 klasie miałam 3h teraz mam 2h + 1h dodatkowa i w 3 kl też mam 2h ale mam niesamowitą sorkę poza tym rozwiązuje multum testów w domu i jestem dobrej myśli :)
myślę, że jeśli się przyłożysz do nauki to szanse od razu wzrosną :)
siemanko :) http://merlin.pl/Jezyk-francuski-poziom-podstawowy-podrecznik-Matura-edycja-2010_Aleksandra-Ratuszniak,images_big,3,978-83-7267-384-8.jpg - tutaj jest link do repetytorium, które mam. Osobiście uważam, że jest od cholery błędów w tej książce i ostatnio chciałam się skontaktować z tym wydawnictwem, ale szkoda mi czasu. No ale nic ciekawszego nie znajdziecie, niewiele jest książek z francuskiego.

do kolegi, który chce zdawać franca i myśli, że za mało ma go w szkole- uwierz mi, w mojej szkole nie uczę się prawie nic, moja klasa nienawidzi francuskiego, a zresztą wiele jest też w rękach nauczyciela, a ci nie zawsze mają ochotę i dar żeby uczyć. nie wiem jak tam z Twoim nauczycielem, ale ja bym zaczęła z miejsca wielkie przygotowania. Przynajmniej nie będziesz musiał nikomu dziękować za sukces.
mam prośbę.... czy mogłabys mi pomóc...na goły rzut oka widać że umiesz francuski
ja tam nic nie chce mówić ale ja jestem we francji od półtora roku mam 15 lat i mature z francuzkiego rozszezoną zrobiłam z palcem w nosie

powodzenia dla wsyztskich maturzystów !
nie wiem do czego ten wpis no ale tylko pozazdroscic ;p
nie ma czym sie chwalic chinskiego sie naucz:P

a jesli chodzi o niektore TEMATY na maturach roz. to nie wiem czy ty bys po polsku cos wymyslil\a (nie widze nicka);P HAHAH
ech..widzę że strasznie dużo osób wybiera się na lingwistykę na UW ;p a liczyłam, że w tym roku będzie mało chętnych ;p ja też od 3 lat uczę się francuskiego i zdaję jako jedyna w szkole maturę rozszerzoną ;] każdy co usłyszy to robi wielkie oczy i mówi tylko: ojaaaa...szacun ;d
i dobrze;] bo jak zdam na przyzwoity wynik ( a nie ma innej opcji;p ) to wiem, że samej sobie będę zawdzięczać sukces ;] także nie przejmujcie się i głowy do góry;)
strasznie duzo na lingwistyke? z tego co widze raptem 4-5 ;) Próg punktowy i tak bedzie taki sam... ;)
Żabitko, chcesz zdawać w 2010 maturę podstawową z fr? Tylko tak o, dla siebie, czy może wybierasz się na romanistykę?
Ja też chcę zdawać podstawę, ale dopiero za rok (teraz jestem w 2 klasie). U mnie w szkole tak samo denny francuski. A mogę wiedzieć z jakich okolic jesteś? Tak z czystej ciekawości.
I życzę wszystkim powodzenia:)
Ja tez mam zamiar zdawać maturę podstawową z fr, ale dopiero za rok (teraz jestem w 2 klasie). Strasznie chciałabym się dostać na romanistykę na podstawę, ale boję się, że sobie nie poradzę, że wszyscy będą umieć perfekcyjnie a ja nie itp, itd...
Nie znam nikogo, kto mógłby mi odpowiedzieć na moje pytania dot. tego kierunku. Jest ich sporo, więc założyłam dla nich nowy temat.Może ktoś z was już teraz mógłby mi pomóc?
Mam nadzieję, ze nie zlinczujecie mnie za wklejenie linku do tego tematu (mogę?)

http://www.francuski.ang.pl/Pytania_dot_romanistyki_18845.html
A jakie wyniki mieliście z próbnej matury?
mi nie poszla najlepiej bo to moj drugi rok jak sie ucze francuskiego.. Wiec ja poczekam na wyniki innych ^^
A ja się pochwalę, co mi tam;) 98 podstawa i 90 rozszerzenie. Tyle bym chciała też w maju..ech. Bardziej boję się ustnych:)
z takimi wynikami to ja bym ustne miała kolo nosa ;p
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 371

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa