MATURA 2010

Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 371
jestescie przekonani, ze byla jedna wersja arkuszy??
Ja mam błędy, te cztery, tylko w słuchaniu. Myślę, że będzie 90-92 proc.
Zasłużyłam na filologię wrocławską? :D
Nie mam pojęcia odnośnie wersji arkuszy, pisałam jedyna w mojej szkole, więc nie mam porównania.
Mam 2 blędy, więc narazie jest ok :)
heeej jak tam po maturze rozszerzonej?;)) Nie była trudna, więc bedzie sie ciezko dostac na jakiekolwiek studia z językiem francuskim niestety...
No nie wiem, czy nie była trudna... Rozprawka banał, ale trochę mnie męczy to wyprowadził samochód (il a sorti la voiture czy il a fait sortir la voiture?), i nie wiem czy powinno być apres etre sorti czy sortis. A no i jeszcze w zamkniętych słuchanie niby banalne, ALE jak zwykle miałam różne logistyczne przemyślenia (w pierwszym zadaniu, reszta była jasna)... I jeszcze oczywiście tekst z lukami gdzie nigdy nie jestem pewna odpowiedzi, mimo że wszystko rozumiem... Jakieś takie mieszane uczucia mam...
ja napisałam il a sorti la voiture. kurde i napisalam apres etre sorti, nie uzgodniłam ale juz nie pamietam co tam bylo wiec nie wiem. AA tam to i tak jest za 0,5 %. Najciezsze moim zdaniem było z tym wielbłądem i to ostatnie z gramatyki abcd.

hej a w tym pierwszym czytaniu drugie zadanie to co zaznaczylyscie ze chciał no traverser ta Antarktyde czy z tymi 6 specjalistami sie wybra na to?? to było 4 zadanie 2 pytanie xD
Niefajnie, właśnie wyszukałam w gramatyce, że to się jednak uzgadnia... a chciałam już napisać to gówniane s i w końcu nie napisałam. Ale za to w ostatnim tekście już jestem pewna, że mam wszystko dobrze :) Gdyż ponieważ dzięki ten tekst czytałam kiedyś w książce (do DELFa B2 Junior) i co prawda oczywiście nie pamiętałam odpowiedzi, ale przynajmniej se mogłam sprawdzić :P
1 % mniej, a gdzie chcesz isc, romanistyka?
ja sie dołacze ;) mi poszla zle... wiec moge sobie pomażyc o romanistyce...;/
Jak się nie dostanę na iberystykę, to na romanistykę.
1 % mniej jak do tej pory, a jeszcze nie wiem jak będzie z innymi zadaniami i z rozprawką szczególnie... no ale, zobaczymy... tylko trochę wkurzające jest to, że z francuskiego nie publikują odpowiedzi na tych różnych portalach. Nie wiecie czy i jeśli już to kiedy publikują odpowiedzi na cke?
mi sie wydaje ze na jakiekolwiek odpowiedzi to sobie dlugo poczekamy ze wzgledu na ta powodz
agaawaa dlaczego zle? ktorych nie jestes pewna?
wszystkich ?:p nie no sluchanie nie bylo trudne ale to czytanie to porażka dla mnie... widze ze większosc rozprawke pisała. ja zaczelam pierwszy temat ale w polowie wszystko skreslilam i pisalam drugi heh
Powinno być
il a sorti la voiture oraz apres etre sortis
Dałam tak na początku, ale potem zaczęłam myśleć (u mnie to niedobry znak ;) i dałam w końcu il a fait sortir la voiture. Na ling.pl niby jest tłumaczenie faire sortir, ale teraz jakoś bardziej do mnie przemawia il a sorti la voiture... A z tym etre sortis to sobie nie wybaczę... Bo ja to wiedziałam, ale wmówiłam sobie, że w takich zdaniach się nie uzgadnia, bo niedawno robiłam z tych wyrażeń czasowych zadania i tak mi się jakoś wmówiło, że tego się nie uzgadnia. Ale moja Grammaire ma inne zdanie...
A jak macie resztę tych zdań z gramatyką?
Zawsze tak jest:( Ja napisałam être en retard à son train:( Ech
pierwsze: ont été réduite

A co tam jeszcze było?
réduites
hej,
dajcie spokój jak dla mnie rozprawka nie była trudna ale temat był jakiś taki dziwny... a co do tekstu 2 gdzie musieliśy wstawić jakiś fragment tekstu porażka! słuchanie hm, 2 banalne ale w pozostałych mam trochę błędów ;/ no i na podstawie trochę zrobiłam ;/ jestem załamana ...
romanistyczny temat:P
ja też mam reduits bo w stronie biernej chyba wszystko trzeba uzgodnić a jak macie w zdaniu z apres ???? ja napisałam apres d'etre sotris ale pewnie źle
ja spodziewałam się trudniejszych zadań ze słuchania. A tu była miła niespodzianka :D Skopałam trochę to zadanie z gramatyki, drugie do tłumaczenia i cos gdzieś mi mignęło, że nie uzgodniłam tez, ale to tylko 5pkt :d
Co prawda pisalam rozszerzenie tak, żeby się sprawdzić, 'a może się dostanę' stawiam na 92-95% z podstawy i minimum 70z rozszerzenia :D
Na pewno jest dobrze tak jak wyżej napisałam
zaczynam zastanawiać się czy dostanę się na romanistyke i wydaje mi się, że :( nie wiecie jak wygląda sytuacja na Uniwersytecie śląskim tam pewnie będzie niski próg :D
Przeklejam to z drugiego tematu, żeby wszystko było w jednym:
W słuchaniu w pierwszym wszystko dałam faux, oprócz zdania z dojazdami "specjalnymi", które przekraczając 20 minut...
W tym tekście z wielbłądami miałam dużo wątpliwości... W końcu dałam mniej więcej coś takiego:
1. o tym, że wielbłądy służyły do handlu i przewożenia ludzi
2. teraz wielbłądy służą także do czegoś innego
3. to, że ktoś nie ma wielbłąda oznacza, że jest biedny
4. to o tym tradycyjnym serze tch-coś tam
Będzie dobrze!
mam tak samo:P
pamiętacie cos jeszcze z zadan z gramy?
było cos w stylu -'quelq'un l'a suivi jusqu'au porte.
-felicite- la

bylo tez cos z conditionnelem -a condition que vous soyez presses, ale juz nie pamietam co.
z tym pociągiem napisalem cos w stylu 'il a ete en retard pour le train' ale to raczej bylo zle..
tez tak mam :)
No i te zadania z gramatyki, tak jak pamiętam:
ont ete reduites
apres etre sortis (tu miałam sorti, ale to było raczej źle)
qui pouvait lui telephoner
n'etiez pas presse
i nie pamiętam, co jeszcze było...
w drugim:
il a fait sortir la voiture (zapewne źle)
felicite-la
a rate le train
l'a suivie
i też nie pamiętam jednego
a wtym słuchańsku o tej chorej,
-zajmowała się nią matka
-poznała sąsiadke
-sąsiadka była ładna, cicha i skromna ?
-
-sprawiła, ze chora miała envie de guerir?
Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 371

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa