MATURA 2010

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 371
To teraz Twoja kolej:) ile miałaś? I się nie przejmuj, jeszcze całe 2 miesiące przed nami:)
mam pytanie, CZY KTOŚ WYBIERA SIE NA FILOLOGIE ROMAŃSKĄ NA UAM W TYM ROKU??
Lina-Paulina: ja Ci mam pomóc? napisz w jaki sposób, najlepiej ma maila :)
Nie pisałem podstawy, ale z rozszerzenia 88%. Jestem zadowolony, ale mam nadzieję, że podbiję jeszcze mój wynik o te 2% :D
Przybij! :D U mnie w szkole jestem jedynym, który w ogóle zdaje maturę z francuskiego w tym roczniku, pewnie dlatego, że nie ma żadnej grupy z francuskim wiodącym. Kiedy ludzie słyszą, że zdaję rozszerzoną z francuza albo mówią "Szacun", "Powodzenia" albo wybuchają śmiechem :P Czasami to nawet zabawne jest, ale - damy radę! :D
Moja wypowiedź odnosiła się do posta sukkub :)
ja tez zdaje jako jedyna w szkole ;p
Do Whiteeee: to jest bardzo zabawne, szczególnie, że jak zobaczyłam listy na matury... ja jedna w całej sali i 3-osobowa komisja:D
nie wiem co myśleć jak czytam, że w większości szkół zdaje jedna czy dwie osoby ^^" chociaż często przez myśl mi przechodzi tylko jedno że będzie mniejsza konkurencja xD
ale tak dziwnie czytać takie zdania, gdy np u mnie w liceum zdaje ok 10 osób, a za rok (czyli mój rocznik) będzie być może nawet o 5 osób więcej a w szkole są tylko dwie klasy z franc ^^"
no, ale powodzenia :)
widocznie macie dobra nauczycielke od franc, która umie dobrze uczyć i zachecic do zdawania matury :) u mnie w klasie jest 20 osob i w 2 klasie prawie polowa mowila cos o zdawaniu... A teraz zostalam tylko ja ;]
dokladnie, wszystko zalezy od nauczyciela no i podejscia uczniow, bo ja od poczatku wiedzialam ze chce sie uczyc francuski. I nauczyc;]
Salut! Za 2 tygodnie maturka, juz 7 mam ustny i strasznie się boję :( Uczylam się francuskiego 3 lata w gimnazjum, zdałam wtedy egzamin B1, natomiast w licem uczyłam się tylko niemieckiego. Nie miałam innej opcji :( Francuski troche zapomniałam, ale staram się sobie wszystko powtórzyć.
Mimo to boję się, że zatkam się na ustnym, że będzie mi brakować słów itd.

Co myślicie o książce Szkolnego Wydawnictwa Omega do matury z francuskiego? Ktoś z niej korzystał?
Tak, jest dobra (jeśli chodzi o pisemny)
Jeśli chodzi o pisemny to myślę, że sobie poradzę. Nie muszę wszystkiego wiedzieć od razu, mogę się zastanować. Natomiast ustny mnie przeraża... przecież zawsze możeb być tak, że zabraknie mi słów.
Ile w ogóle trzeba mieć pkt, żeby zdać ustną?
Ustny to najprzyjemniejszy egzamin:) Nie ma czego się bać:)
Wystarczy 6 lub 8 punktów aby zdać.
Głowa do góry:)
ja ustny mam dopiero 22 ;)
ta..ciekawe jak? w sobote?:P ja mam 21 ustny :) i też jakoś mnie nie przeraża :) zawsze sie cos wymysli
ja mam podstawę 19 a rozszerzenie 24 dopiero... a gdzie startujecie od października ?:)
a 19 nie jest pisemny? :> ja na UŁ albo UW :)
a tak masz racje:) podstawe mam 17 jednak. wybierasz się do grupy zaawansowanej?
tak, jak szalec to szalec ;d a Ty gdzie idziesz?:>
chce na uam ale boje się ze się nie dostane. a jak już się dostane to ze sobie nie poradzę... nie wiem w ogole jak mi matura pójdzie;/ ale jak jujz to tez do grupy zaawansowanej ;)
a tak w ogóle to jesteś dobrze przygotowana do rozszerzenia? jak grama i reszta ?
no to 21 w kazdym badz razie tak pozno ze jeszcze nie sprawdzalam ;]
z gramatyki jest doslownie 5 - 10 pkt, jeszcze zalezy na co sie trafi... Mi najciezej przychodzi wypowiedz pisemna :D a za nia jest az 18..
też mam 21 ustny :) jeśli chodzi o gramatykę to nienajgorzej, to jest tylko 5 pkt. więc... zawsze coś się wymyśli, a nawet jak nie to na przykładzie tracisz tylko 0,5 pkt. czyli.. 1% :) a wypowiedź pisemna... najlepsza rozprawka :P tylko jak dadzą jakiś temat do dupy to już gorzej :P a o recenzji szukałam chyba we wszystkich możliwych książkach i nigdzie nie ma żadnego wzoru;/ w necie też nic..;/
ja nawet nie pisałam próbnej rozszerzonej wiec będzie ciężko...;/ mam nadzieje ze trafi mi się jakieś opowiadanie w którym będzie można dużo pościemniac ;)
ja tez stawiam na rozprawke, oby temat byl łatwy zeby mozna bylo jakies argumenty posciemniac :D
ja za opowiadanie sie nie nawet nie zabieram bo nie mam jeszcze takiej latwosci w pisaniu. W ogole nie posiadam latwoscijelsi chodzi o francuski, za krotko sie ucze ;P
ja też nie lubię opowiadania :P wydaje mi się, że trzeba mieć większy zasób słownictwa takiego podstawowego, żeby móc pozmyślać :P
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 371

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa