praca u siostry Miriam-Paryż Bagneux

Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 337
Dziewczyny! Do sióstr wybieram się zaraz na początku lipca, czy któraś może jedzie bądz leci w tym terminie? Jeżeli tak to skąd? Ja osobiście jestem z wielkopolski więc preferowałabym poznań lub bydgoszcz chociaż jestem też w stanie dostosować się... ;-) Szukam towarzystwa ponieważ jest to mój pierwszy wyjazd, jakby co proszę o informacje! w razie czego mój email : [email]
cześć!
Mnie również interesuje ten wyjazd i możliwość pracy jako opiekunka. Na jakim poziomie należy znać francuski? Uczę się go od 3 lat, czy to wystarczy?
Hej , wiecie może czy u sióstr (przez nie) można znaleźć prace dla faceta ? może być nawet au pair (wiem ze czasami biorą), jestem miły jak coś hehe :>
Francuski umiem na poziomie wystarczajacym żeby tam mieszkać myślę.
Pozdrawiam i jakby ktoś jechał to chetnie bym sie zabrał z kimś.
edytowany przez Francaisee: 10 lip 2012
Nie mam zielonego pojęcia, jeżeli chodzi o mieszkanie do na początku couchsurfing ew hostele, jakby coś to moje gadu : 37588718. Btw jest praca jeżeli chodzi o budowlankę, w tym można by było coś poszukać.
Hej, ja też planuję jechać do Francji. Chciałabym przede wszystkim poduczyć się języka dlatego też zostałabym dłużej (pod warunkiem że będzie jakaś praca, mieszkanie,...) Planuję wybrać się na początku września dlatego jeśli ktoś też myśli o wyjeździe do Francji to proszę pisać :) Miło byłoby jechać z kimś - zawsze raźniej we dwójkę :)
hej dziewczyny, niedawno wrocilam z francji. bylam w alpach u jednej rodziny bardzo zamoznej (ojciec dziecka byl szefem jakiejs firmy matka chodzila tylko na fitness i silownie).Oferte znalazlam na aupairworld.net. Mieli jedno dziecko 1roczek i placili mi 80 euro/tydz. Niezle mnie tam wykorzystywali , musialam non stop byc z dzieckiem nawet gdy matka byla w domu i siedziala na kompie albo opalala sie w basenie. Nigdzie nie wyjezdzali, mieszkali w malym miasteczku wiec nudzilam sie wieczorami jak dziecko spalo. Mialam tylko jeden dzien wolnego i pracowalam gdzies 9h dziennie. Uwazajcie do kogo wyjezdzacie, ja nie polecam fille au pair na dluzszy okres czasu bo to jest prawie niewolnictwo. Lepiej jechac mysle do siostr w Bagneaux i tam szukac ofert pracy tylko nie fille au pair. pozdrawiam
Witam. Czy ktos bylby tak uprzejmy i odpowiedzial mi na kilka pytan...
Jaka jest cena noclegu u siostr? Czy sa tam tylko sale wieloosobowe, czy tez moze dostepne sa rowniez mniejsze pokoje? Czy noclegownia czynna jest caly rok? Mozna zostac na dluzej (3, 4 miesiace)? Z gory dziekuje :)
Cytat: vendie20
hej dziewczyny, niedawno wrocilam z francji. bylam w alpach u jednej rodziny bardzo zamoznej (ojciec dziecka byl szefem jakiejs firmy matka chodzila tylko na fitness i silownie).Oferte znalazlam na aupairworld.net. Mieli jedno dziecko 1roczek i placili mi 80 euro/tydz. Niezle mnie tam wykorzystywali , musialam non stop byc z dzieckiem nawet gdy matka byla w domu i siedziala na kompie albo opalala sie w basenie. Nigdzie nie wyjezdzali, mieszkali w malym miasteczku wiec nudzilam sie wieczorami jak dziecko spalo. Mialam tylko jeden dzien wolnego i pracowalam gdzies 9h dziennie. Uwazajcie do kogo wyjezdzacie, ja nie polecam fille au pair na dluzszy okres czasu bo to jest prawie niewolnictwo. Lepiej jechac mysle do siostr w Bagneaux i tam szukac ofert pracy tylko nie fille au pair. pozdrawiam

Tak to z operkowaniem jest, że to ryzyk-fizyk, nigdy nie wiesz do kogo jedziesz zanim tam nie dojedziesz :)

Cytat:
Jaka jest cena noclegu u siostr?

Na salach jest taniej niż w pokojach. Są bodajże 2 sale na ktorych może spać od 8 do 14 dziewczyn, 8-10 euro za noc (cena z 2010 roku). Choć jak płaciłam z góry za cały miesiąc, to jakimś cudem wychodziło troszeczkę taniej, no ale nie wnikam :>

Cytat:
Czy sa tam tylko sale wieloosobowe, czy tez moze dostepne sa rowniez mniejsze pokoje?
Pokoje też są i są droższe, 12-15 euro, to zależy od pokoju i ilości osób w nim. Ceny równiez podlegają niewielkim zmianom w ciągu roku, tak więc najlepiej jest do foyer zadzwonić i zapytać osobiście.
Cytat:
Czy noclegownia czynna jest caly rok?

Tak.
Cytat:
Mozna zostac na dluzej (3, 4 miesiace)?

Tak.
Najważniejsze w tym wszystkim są pieniądze. Tak długo jak płacisz, tak długo możesz mieszkać, nawet przez cały rok czy ile tam potrzebujesz.
Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie, czy mieszkając u sióstr moźna się starać o APL, ASL czy o cokolwiek inngo w ten deseń z LA CAF? :)
Cytat: tamora
Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie, czy mieszkając u sióstr moźna się starać o APL, ASL czy o cokolwiek inngo w ten deseń z LA CAF? :)

Tak, można. Były dziweczyny które otrzymywały jakiś zwrot z CAF, ale nie wiem dokładnie jaki ani nie wiem też, jak to się z siostrami załatwia. Np. jak ktoś przyjeżdzał tylko na okres letni (2 miesiące), to one nie podpisywały żadnej umowy z takimi dziewczynami. Ale jak ktoś przyjeżdzał np. na Erazmusa, to chyba można było wykombinowac coś w ten deseń. Wiem tylko, że były takie przypadki, ale nie znam żadnych szczegółów.

czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to w ogóle jest? z góry dziękuję
Cytat: anita900

czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to w ogóle jest? z góry dziękuję

APL i ASL to doplaty do mieszkania
APL = l'aide personnalisée au logement
ALS = l'allocation de logement sociale
la Caf (= centre allocation familiale) organizacja wyplacajaca owe doplaty (ogolnie rzecz ujmujac).
Hej, czy jest ktoś teraz u Sióstr ? pozdrawiam ;)
Cześć,
wybieram się do sióstr pod koniec czerwca.
Szukam koleżanki, która też ma zamiar pojechać. Wiek nie ma znaczenia. Razem zawsze raźniej :)
Pozdrawiam,
Karolina

mój email: [email]
Hej! Studiuje francuski i pisałam do sióstr ostatnio, bo chciałam wyjechać na sierpień. Wysłały mi formularz i powiedziały żeby być pod koniec lipca. Cena 8-12 euro , pokój wieloosobowy. W związku z tym, że wiele się naczytałam niegatywów o siostrach, boje się troche jechać SAMA, ale jeśli któraś by reflektowała, żeby pod koniec lipca wybrać się ze mną do Paryża, zapraszam :) Paryż znam troche, nie bedzie ciężko z dojazdem ;p

e-mail : [email]
hej.czy ktos sie wybiera w maju do siostr??Piszcie!razem zawsze razniej:)
[email]
Hej, jadę do sióstr na początku czerwca. Podobnie jak koleżanki powyżej, szukam towarzyszki ;) Mój e-mail: [email]
Słuchajcie, czy po wysłanym formularzu siostry jeszcze do was coś pisały ?
Bo ja wysłałam formularz, ale nic mi już nie opisały.. nie wiem czy szukać czegoś inego..
Witam;mieszkam na obrzezach Paryza i wlasnie szukam pracy.Chodzi mi glownie o sprzatanie i prasowanie.Czy ktos wie,czy za posrednictwem siostr mozna znalezc prace na miejscu tzn.w Paryzu lub okolicach?A nie koniecznie wyjezdzac gdzies dalej?Z gory mowie,ze wyjazd odpada.Dzieki za odpowiedz,pozdrawiam
Witaj,

Siostra moze miec oferty prace (sprzatanie, prasowanie, opieka nad dziecmi). Pracodawcy sami do niej dzwonia i jesli jest to pilne to pyta najzwyczajniej w swiecie ktoras z dziewczyn z foyer czy nie zechciealaby danej pracy. Mozesz do niej zadzwonic [tel], jednak dopiero po 20 maja, bo dzisiaj kiedy do niej zadzwonilam powiedziala mi, ze wyjezdza jutro i nie ma jej do 20, wiec na wszelki telefony i maile odpowie po tej dacie. Co do wyslanego formularza Siostra nie odpowiada raczej kazdemu z osobna, po prostu otrzymuje formularz i zapisuje, ze chcialabys przenocowac wtedy i wtedy. Najlepiej zadzwonic.

Pozdrawiam!
Dziekuje bardzo za informacje,tylko,ze jak juz wyzej pisalam,ja nie chce nocowac,mam mieszkanie.Tylko po prostu szukam pracy.Czy im to nie przeszkadza,ze ja tam nie bede nocowac i tym samym nie bede placic za nocleg?Czy takim osobom z "zewnatrz" tez moga znalezc prace,czy pod uwage brane sa tylko te osoby,ktore tam wynajmuja pokoj?dzieki i pozdr.
Hej,

Wydaje mi się, że musisz płacić za nocleg, nawet jeśli nie będziesz nocować. Na tej zasadzie to funkcjonuje, taka "wymiana". Inaczej nie opłacałoby się siostrze utrzymywać foyer. Jedzie ktoś końcem czerwca albo początkiem lipca z Krakowa? ;)

Pozdrawiam.
Hej dziewczyny,

czy któraś z was planuje wybierać się do sióstr na początku lipca ok.10 ? Ja poważnie rozważam wyjazd w tym terminie, dajcie znać jeśli któraś z was też ;)

kontakt do mnie: [email]
Cześć Dziewczyny,

27.06 chciałabym jechać z koleżanką do Sióstr. Dzwoniłam do nich 2 razy, podawałam maila i miały mi wysłać dokumenty. Niestety, do tej pory ich nie dostałam... Widocznie moje nazwisko jest zbyt trudne :) Czy któraś z Was ma jeszcze gdzieś ten formularz i mogłaby mi go wysłać na maila? [email] Byłabym bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam
Cześć:) Ja też planuje się wybrać 26 lub 27 czerwca, a zawsze raźniej podróżować w towarzystwie więc zostawiam maila- [email]
Cześć Dziewczyny,

Wybiera się któraś z Was do Sióstr 27.06?

Pozdrawiam
Hej, a czy któraś z Was wybiera się w lipcu? Ja u sióstr będę od 11 lipca i też chętnie znajdę siostrzaną duszę do towarzystwa :D
Cześć dziewczyny ! Ja będę u Siostry koło 10 lipca!
PS. Wybiera się ktoś z okolic w. opolskiego/ ślaskiego ?

Pozdrawiam!
Ile czasu wcześniej trzeba "umówić się" z Siostra? Ja bym chętnie się wybrała, ale po 10, bo 10 lipca mam obronę.
Wiesz co mysle ze jak wyslesz jej teraz e maila to powinnas zdazyc dostac formularz, a najwyzej zamiast go odsylac poporstu przywieziesz go ze soba :)
Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 337

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie