Kiedy zaczynalem przygode z liberalem tlumaczono mi ze AMS tylko z 7,5 i 9,5 Wszystko pozostale to AMK i tego sie trzymam.
W zakladce gdzie wpisujesz dane kontaktowe pacjenta, pod nr telefonow jest rubryka "IK facturables". Ja uzywam "en montagne" bo mieszkam w gorach, region paryski to raczej bedzie "en plaine". (Chyba ze dojezdzasz do pacjenta na nartach to wtedy trzecia opcja :) Ktos to w ogole stosuje??)
Liczba ktora nalezy wpisac to ilosc km pomnozona prze 2 (bo liczymy dojazd tam i z powrotem) od czego odejmujemy 4. Czyli przykladowo jesli odleglosc domu pacjenta od gabinetu wynosi 8km nalezy wpisac 12 bo 8*2-4=12. Jesli 3km to wtedy tylko 2 bo 3*2-4 itd.
Stosuje sie to dla kazdego pacjenta z osobna, nawet jesli kilku mieszka blisko siebie (ale nie pod tym samym adresem) i wszystkich odwiedzasz za jednym wyjazdem. Tak powiedziano mi kiedys w CPAM ale nie mam tego na pismie.
Osobna kwestia to owa nieszczesna regula najblizszego gabinetu o ktorej wspomnial aider. Teoretycznie nie mozesz naliczyc wiecej km niz wynosi odleglosc domu pacjenta od najblizszego gabinetu kiné, chyba ze pacjent podpisze oswiadczenie, ze w blizszych gabinetach mu odmowiono.
WYdaje mi sie jednak, ze przy malej ilosci wizyt nikt nie powinien robic problemu, ale to tylko moja prywatna opinia, do niczego nie namawiam:)
Przypuszczam ze regule te wprowadzono bardziej ze wzgledu na pielegniarki, niektore mocno przeginaly. W mojej okolicy np. rejestrowaly dzialanosc w miejscu oddalonym o ok. 20km od wiekszosci pacjentow, a jesli do czesci z nich jezdzily bywalo i 4 razy dziennie, to zarabialy na tym krocie. Nie wiem dokladnie ile, pamietam jak kilka lat temu znajomy pielegniarz skarzyl mi sie musial doplacic ponad 30 tys € régularisation dla urssaf... Wiec zarobki mial nieporownywalne z naszymi.