Olimpiada

Temat przeniesiony do archwium.
601-630 z 816
Aha i za ile pkt była krzyżówka?
Co do ostatniego hasła krzyzówki, to "prison", mówi się "aimable comme une porte de prison":) Aaa..bonté, ok, zapamiętam, dzięki:)) Nie wiem, na ile była krzyżówka, ale skoro hasło wychodziło "bonheur", to byc moze na 7 punktów:) nie pamiętam dokładnie, jakie były hasła..wiem, że wpisałam "chaleureux", "argent", "spontané", "prison", "main", to "bonté", którego nie mam:) i brakuje jednego, którego nie pamiętam:) Co do Mikołajka, to też się zastanawiałam, czy czasowniki trzeba odmienic. Ja odmieniłam, a w nawiasie dla pewnosci dopisałam bezokolicznik:D
W ostatniej luce w tekscie mam "essayez", ale nie jestem pewna:) pierwszej nie pamietam:)
Kurcze nie wpadłam na niektóre ;/ Też mam w ostatnim essayez ;)
Prison! Mądre xD
Resztę z krzyżówki mam jak Ty. Punktacji nie znam, a Mikołajka odmieniłam. :)
Chyba w końcu też essayez wpisałam, ale już nie pamiętam dobrze :)
Super ;/ Ale gdyby trzeba było odmienić to byłoby napisane, zresztą było tylko za 8 pkt., a tak byłyby jeszcze punkty za odpowiednią formę, jak myślicie?
A jak ktoś ma/będzie miał tę olimpiadę, to będę mogła go prosić o jej przesłanie?

Z góry dzięki:)
Moim zdaniem powinni uznac zarówno czasowniki odmienione, jak i bezokoliczniki, bo wydaje mi się, że polecenie nie było sprecyzowane. Także na razie nie ma co się przejmowac:)
też mam to co wy w ostatnim, z prison to właściwie strzeliłam i o dziwo się udało ;) W zeszłym roku przeszłam do II etapu, ale teraz raczej nie mam na to szans, za pierwsze zadanie stracę za dużo punktów a i w pozostałych na pewno mam jakieś błędy ;S Moja nauczycielka stwierdziła, że zeszłoroczny I etap był łatwiejszy i się z nią zgadzam ;) Jak myślicie, kiedy poznacie wyniki? ;)
A pamiętacie jakieś odpowiedzi z pierwszego?
Widzę, że nikt na razie nie myśli o II etapie...No nic, zobaczymy:) Ja mam nadzieję, ze moja nauczycielka sprawdzi testy jeszcze przed świętami... Co do 1 pytania, to pamiętam to ostatnie "essayez", wiem, że w drugiej luce wstawiłam "ont decouvert". We fragmencie o ludziach starszych dałam "beneficient" (bo za luką było "de"), tam gdzie było coś z ankietą, dałam czasownik "montrer", tam gdzie był gerondif dałam "en réunissant". Nie wykorzystałam na pewno czasownika "perdre", "ressembler" (za to "sembler" gdzieś wpisałam, ale nie pamietam gdzie). Na rayie nic wicej mi sie nie przypomina...a Wy jak macie?
z tego co pamiętam to mam wszystko chyba tak jak napisałaś... a przynajmniej tak mi się wydaje ;) a czy w pierwszej luce miało byc eviter? nie pamiętam w jakiej formie, ale tak coś mi się wydaje, że chyba tego właśnie użyłam...
No ja użyłam tych samych co Ty, ale nie pamiętam, w których miejscach, w niektórych jestem prawie pewna, że gdzie indziej... i użyłam "ressembler"... Kurcze, jestem tak zła na siebie, przypominają mi się moje durne błędy, a pewnie zrobiłam jeszcze inne i jeszcze głupsze... Z tymi pomyłkami musiałby się chyba wydarzyć jakiś cud, żebym przeszła ;(
Tak, w pierwszej też mam eviter z tym, że dałam w bezokoliczniku, ale zdaje mi się, że miało być inaczej.
A mi się wydaje, że "eviter" w bzokoliczniku jest ok:)
Chociaż o tyle dobrze ;)
W ogóle jak uważacie, jaki czas powinno się uczyć języka, żeby mieć jakiekolwiek szanse w tej olimpiadzie?
Wiesz co, ja się uczę szósty rok, od 1 klasy gimnazjum... Z tym, że w liceum miałam francuski ponownie od podstaw, dlatego już trzeci rok w szkole nie zrobiłam nic:( Mam 1 godzinę ITN-u w tygodnu, która niewiele daje... Byc może takich 6 porządnych lat nauki z dobrym nauczycielem by wystarczyło...a Ty jak myslisz? Ile się uczysz francuskiego?
6 lat?! Dobra to ja sie nie odzywam... :P W liceum zaczęłam, czyli uczę się dokładnie rok i niecałe 4 miesiące ^^
a ja się uczę drugi rok i jestem ciekaw jakby mi poszło...
są gdzieś dostępne jakieś arkusze z jakichś starych olimpiad?
albo jakieś przykładowe?
mam ochotę się sprawdzić ;D
w mojej szkole w tym roku nie było olimpiady ;/
no proszę:) czyli masz po prostu talent do języków:)
Chyba nigdzie nie ma udostępnionych starych testów...
Kiedyś było kilka arkuszy na Chomiku, ale nie pamiętam nazwy:(
Albo raczej porywam się z motyką na słońce ^^ Akruszy chyba w ogóle nigdzie nie ma, przynajmniej ja nie znalazłam, chyba, że na chomiku, ale to z poprzednich lat...
Ale przecież zawsze warto próbowac:) Ja Cię w każdym razie podziwiam:)
Pamiętacie może co napisaliście jak było "ne... pas la vie sur un nuage?" Czy jakoś podobnie, nie pamiętam dokładnie :PP
Nie pamiętam w ogóle, o co chodziło w tym zdaniu...a pamiętasz, jaki wstawiłaś czasownik? To może mi się coś rozjaśni:D
No właśnie "ressembler", chodziło mi o to, że nie przypomina takiego życia, ale pewnie coś pokręciłam :P
hmmm...całkiem mądre:) ja tam na pewno wstawiłam coś innego, ale Twoja wersja jest prawdopodobna:)
A pamiętasz jak wpisałas czasowniki w "Mikołajku"? Ja pamiętam, ze dałam "ajouter" w zdaniu, że tata powiedział "il est mignon", w ostatnim chyba "proposer", "expliquer" w tym, jak tata wyjaśniał, że mama miała rację (tego nie jestem pewna), "rappeler" w tym, jak mama przypominała, że nie miał przyprowadzac psów do domu..tyle pamietam:)
Temat przeniesiony do archwium.
601-630 z 816

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia