Olimpiada

Temat przeniesiony do archwium.
451-480 z 816
Mesdames et Messieurs, j`ai le plaisir de vous annoncer que je suis à l`étape centrale!!!:D
Donc, avec qui me rencontrerai-je à Varsovie?:)
Tu es géniale !!!!!!!!!!!!!! Félicitations !!!!
Tu peux fêter ;)

un gros bisou
Ola
hej Moi.Anne:)

Mam takie małe pytanko:P. Jak się dowiedziałaś, że Cię zakwalifikowali? Wiesz, ja też czekam i nie wiem co mam właściwie robić:P/ Pozdrawiam
Salut:) Moja Sorka zadzwoniła do Warszawy i jej powiedzieli:)
No kto jeszcze przeszedł??? Chwalcie się!;]
yay! jestem w 3. etapie! Moi.Anne, może nawet miniemy się pod Instytutem Dziennikarstwa? :)
No, wreszcie ktoś się odedzwał;] Może i się spotkamy tam? Zróbmy sobie jakieś transparenty z naszymi pseudonimami z forum;)) Wtedy się rozpoznamy;))
A kiedy masz ustny? Ja mam 11 o 11.30;) Masz już gotowe te dodatkowe tematy? Ja dziś się za nie biorę i do niedzieli chcę je skończyć;) Wybrałam sobię Joanne d`Arc, Rolanda i architecture moderne;)
11 marca, 15.30. trochę daleko od 11.30 ale chyba da się coś zrobić. ile osób przesłuchują, skoro komisja potrzebuje na to aż 2 dni?... i czemu niema ich na tym forum?... :)

tematy dobrałam te same oprócz joanny, u mnie nowy jest stanislas.

ktoś wie jak wyglada trzeci etap? komisja bardzo wredna?
Właśnie, czemu nikt się nie odzywa???;P
Ej, skoro ja mam 11 na 11.30, to chyba nie muszę dzwonić do nich i mówić, że z noclegu raczej nie skorzystam...? No nie? W ogóle, jak tam realizacja tematów?;) I kiedy uczestnicy dowiadują się, czy są finalistami/laureatami? I czy ktoś mniej więcej wie, jakie trzeba mieć oceny, żeby zostać laureatem? Bo na finalistę nie można mieć żadnej oceny ndst, ale kurde, mam nadzieję, że to jest wykonalne;))
Y a-t-il quelqu`un???
Witam :) Ja również zakwalifikowałam się do III etapu - biorę udział po raz pierwszy i zastanawiam się czy w III etapie tak jak w drugim komisja wybierze po jdnym zagadnieniu z każdej dziedziny czy może tym razem trzeba będzie odpowiadać z wszystkich wybranych tematów (skoro tyle ma to trwać...?). I czy naprawdę aby zostać finalistką wystarczy zaliczyć wszystkie dziedziny? Czy w takim razie komisja mocno "kosi" i duże jest prawdopodobieństwo dostania ndst? ;) Ponadto w piśmie było powiedziane że hotel jest tylko dla osób o egzaminie wyznaczonym w środę popołudniu lub czwartek przedpołudniem, czyli jak mam w czwartek popołudniu to nie muszę dzwonić żeby powiedzieć że nie skorzystam, bo i tak mi nie przysługuje? ;) Aha i gdzie i kiedy trzeba się będzie zgłosić po zwrot kosztów transportu? Przepraszam jesli zadaję głupie pytania ale naprawdę jestem kompletnie zielona... :D
Ja też pierwszy raz w centralnym i też nie bardzo wiem, jak to wszystko będzie wyglądać...;P Razem z moją przedmówczynią proszę więc o quelques informations concernant l`étape centrale;)) Ile czasu się mniej więcej odpowiada? Czy to jest jakoś tak, jak na okręgowym ustnym? I jakie są pytania zadawane przez komisję? (w sensie ich trudność;)) I jaka jest atmosfera i w ogóle ta komisja? Bo moja na okręgowym była vraiment sympa i się miło uśmiechała:D Ahaaa, i czy trzeba być jakoś wcześniej na miejscu? Np. jak ja mam 11.03 na 11.30 to muszę być np. jakąś godzinę wcześniej, czy coś? Niby nic takiego nie pisali w potwierdzeniu, ale kto pyta, nie błądzi;P
No i czy jest tu ktoś, kto ma 11 przed południem???
Bonne soirée!:)
Wiesz co lepiej zadzwoń, bo w tamtym roku ja tez nie korzystałam z noclegu i nie zadzwoniłam... Gdy później pojawiłam sie na egzaminie, to babka zrobiła cala aferę i o mało co mnie nie wypisali ...
No postaram sie odp. na wszystkie pytania, skoro w tamtym roku przeżyłam to... Po co przychodzić tak wcześnie?? wystarczy być 30 min przed godzina wyznaczona... Ja etap okręgowy zdaje w Krakowie gdzie Komisje są podzielone na francuska w jednej sali i na polska w drugiej.. Na centralnym egzamin odbywa sie w jednej malutkiej sali, gdzie siedzisz na przeciwko trzech profesorów i odpowiadasz według kolejności, czyli najpierw losujesz pytanie, prezentujesz francuski temat, historie i literaturę.. Jest to taki sam egzamin jak okręgowy i komisja tez jest bardzo mila. Spokojnie !
Dziekuję bardzo za odpowiedź :) Czyli nie taki diabeł straszny jak go malują? ;) Wiadomo w ogóle ile osób się dostało ogółem na centralny? i czy wszystkie mogą zostać finalistami, czy jednak jest jakaś liczba wyznaczona?
Czyli na wszelki wypadek lepiej dzwonić, nawet jak nocleg nie przysługuje? Noooo, to jeśli komisja jest miła i się uśmiecha, to chyba jakoś to przeżyję;) A o to, czy trzeba być jakoś wcześniej pytałam się, bo na okręgowym ustnym chcieli, żeby być na miejscu o 8.30(chodziło o przyjezdnych), a egzamin zaczynał się o 9 i byłam ciekawa, czy na centralnym jest podobnie;))
A jak przygotowywanie tematów?:> Aha, i w informatorze jest napisane, że trzeba przygotować dodatkowo przynajmniej po jednym temacie z każdego działu. Jest tu ktoś, kto wybiera sobie więcej?
jak to jest z wynikami? czy to, że są od razu dwunastego, to plota? a co z konkursem, który kiedyś był po trzecim etapie? (visions d'europe, może)

z ilu tematów będą pytać? z 3 na 5?
Yyyy, jak to z 3 na 5??? To nie jest tak, jak na okręgowym, że wybierają Ci po jednym temacie z każdego działu-z wiedzy o Francji, z historii i z literatury+losowany 1 temat z praktycznej znajomości języka...?
ciekawe, ciekawe... w Lublinie pytają z 2 na 4... czyli w sumie z 6...
Hmm ja byłam pytana z jednego tematu z każdej dziedziny. Dziwne że na etapach regionalnych są takie różnice w egzaminach, to jak w końcu jest na centralnym?
Właśnie, z ilu tematów pytają w takim razie na centralnym??? Bo nie wiem, jak mam się nastawiać;P Jak było w poprzednich latach???
Kto opracowuje "les montagnes de France"? ;)
Ja mam architecture moderne à Paris i się zastanawiam, które przykłady des monuments sobie wybrać;P Czy np. 5 wystarczy?
No i ponawiam poprzednie pytanie-z ilu tematów odpowiada się na centralnym???
ja opracowuje góry, tyle że byłam z nich już pytana na okręgowym i nie wiem czy mogą mnie spytać drugi raz z nich? czy może ten dodatkowy temat się wybiera zamiast tego jednego z którego się już odpowiadało...? Jestem zagubiona :D
moze komus cos rozjasnie;) z kazdego dzialu (historia,literatura itp) macie przygotowac po jednym dodatkowym wszystko jedno z ktorej grupy i w ten sposob komisja bedzie miala do wyboru piec z kazdego ale i tak pyta z jednego raczej rzadko pytaja z tego samego z czego odpowiadala dana osoba na okregowym ale to chyba nie jest niemozliwe
A i nie wiem jak tym razem ale rok temu trzeba bylo dzwonic do warszawy jakis czas po finalach po wyniki pewnie tam powiedza kiedy. finalistow z laureatami chyba jest ok 40 w kazdym razie nie wszyscy nimi zostaja
Zas co do komisji pamietam ze nie byla specjalnie zainteresowana tym co przygotowalam i od razu przechodzili do pytan;) warto wiec poza przygotowywaniem samej prezentacji miec na tym etapie dobra orientacje w temacie zeby sie przygotowac na ewentualne pytania. Ale komisje sa dwie moze w tej drugiej inaczej;)
ja też się dostałam do etapu centralnego. chausette, jakie pytania Ci zadawali odnośnie gór (o ile w ogóle jakieś zadali :P)?
A ktoś wie, ile tak mniej więcej nas będzie w tej Warszawie?
A pytania zadają bardzo trudne, jakoś szalenie wykraczające poza to, co jest zawarte w prezentacji??? A, i czy na centralnym też przerywają, jak ktoś za długo gada?;P No i w ogóle, jak to jest? Podobnie jak na okręgowym, czyli wchodzi się, podaje się komisjii karteczkę z tematami, oni wybierają, potem czas na opracowanie tematu z praktycznej znajomości języka i odpowiedź?
Co do gór: Nie zadawali dużo pytań, bo ja opowiadałam praktycznie cały czas, ale pytali ile ma najwyższy szczyt np. przy Massif Central jako że było już mało czasu zapytali co tam jest szczególnego, to powiedziałam że Puy De Dome i że to uśpiony wulkan, wielka atrakcja turystyczna bla bla bla. I jeszcze zapytali czy Alpy sięgają morza śródziemnego czy nie. A te pytania na centralnym zadają szczegółowe, czy raczej nie trzeba się aż tak wgłębiać w te tematy? Myślałam że skoro tyle ich dają do przygotowania to raczej nie wymagają dogłębnej wiedzy z wszystkiego ale sama już nie wiem... :D
Temat przeniesiony do archwium.
451-480 z 816

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia