Olimpiada

Temat przeniesiony do archwium.
571-600 z 816
Oficjalnej informacji nie ma, ale jeśli jeszcze nikt się za to nie zabrał, a ośrodki alliance francaise o niczym nie wiedzą, to na pewno nie będzie.
Nie chcę nowego tematu zakładać a nie mogę znaleźć w necie:
jak jest "cisza nocna"?
i czy spotkałyście/liście się z wyrażeniem "tapage nocturne"? jakiś słownik podał jako "zakłócanie ciszy nocnej" :)
Nie spotkałam się, ale na ciszę nocną powiedziałabym po prostu le silence de la nuit
" tapage nocturne, consistant à troubler la tranquillité des habitants en faisant du bruit, notamment la nuit, sans motif légitime."
Czyli raczej pewnego rodzaju zakócenie ciszy nocnej:)
No właśnie, "silence de la nuit" jest takie mało formalne... :) dzięki, spróbuję jakoś to obejść ^^
skoro komitet glowny zrezygnowal to nie liczylabym a szkoda
A oto dlaczego olimpiady nie bedzie (szkoda...):
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,7155527,Koniec_z_olimpiadami__Wszystko_przez_kryzys.html
Szkoda słów...
:/
Na olimpiadę "wiedzy o Aids" i na wszystkie te konkursy o unii europejskiej pieniądze są! :
No i gdzie tu jest sprawiedliwość, powiedzcie mi? :/
W tym sęk, ze sprawiedliwości nie ma na tym świecie. Ostatnio się widziałam z moją byłą prof. od francuskiego i własnie mi o tym mówiła. A tyle się mówi o promocji języka francuskiego w Polsce, a potem robią coś takiego.
W Poznaniu likwidują też Dom Bretanii, tak więc to już w ogóle gwóźdź do trumny... A potem się dziwią, ze jest mało chętnych na romanistykę.
A propos, Moi.Anne, jak tam na studiach?
Też mam pytanko, a propos romanistyki, czy ktoś się orientuje ile mniej-więcej było chętnych na miejsce na UW w ostatnich latach?
Około 3,4 na miejsce, ale w tym roku będzie o połowę mniej miejsc, bo druga grupa będzie uczyła się francuskiego od podstaw ...
Salut amili :)) A na studiach bardzo przyjemnie, mam nadzieję, że tak zostanie :D Z przedmiotów najbardziej polubiłam PNJF-y i Analizę Tekstu Literackiego, a najmniej mi jakoś podpasował Wstęp do Językoznawstwa... Ale ogólnie bardzo fajnie, grupę mam spoko, wykładowców również ;D
Jestem na romanistyce właśnie na UW i jeśli Cię to interesuje, fille d, to teraz mamy na roku 84 osoby, a przyjmowali od 74 %, ale nie wiem, ile osób biło się o jedno miejsce..
słyszeliście, że olimpiada z francuskiego może się jednak odbyć? dzisiaj dzwonili do mojej nauczycielki, że może ją jednak zorganizują, ale w terminie do 14 grudnia :O jestem ciekawa co z tego wyniknie ;p
Powiem nawet, że na pewno się odbędzie. Sponsor jest, a to najważniejsze. Teraz tylko papiery i być może wyrobią się właśnie na 12-14 grudnia. :D
Oooo, tak? :D No to miła niespodzianka ^^ Dajcie znać, czy OJF w tym roku doszła w końcu do skutku ;>
Moglibyście mi powiedzieć ile trwa olimpiada z języka francuskiego - etap szkolny?
Szukałem w internecie i nie mogłem tego znaleźć... w tym roku chciałem po raz pierwszy wziac udzial w olimpiadzie j.franc. (jestem w 2. klasie liceum) i sie zawiodlem jak uslyszalem ze ma jej nie byc, wiec tym bardziej sie ciesze, ze jest szansa ze sie jednak odbedzie :)
www.ojf.org.pl - tu byłeś? Już jest data, regulamin (masakryczne zmiany!).
Nie wiem, czy są godziny, ale tak pewnie coś koło dwóch :)
Witam wszystkich:)
Wie ktoś może godzie można znaleźć zeszłoroczną olimpiadę? I najlepiej z odpowiedziami:)
Pozdrawiam
Y a-t-il parmi vous quelqu`un qui participe demain à l`Olympiade? ;) Si oui, bonne chance! :D
Od ilu punktów przechodzi się do II etapu?
Właśnie nie wiem od ilu..boję się, że zabraknie mi kilku punktów. A jak oceniacie tegoroczną olimpiadę? Jak dla mnie ubiegłe olimpiady na I etapie były prostsze... Najgorsze oczywiście pierwsze zadanie... A jak Wasze wrażenia?
ja mam dokładnie takie same odczucia... niektóre zadania były naprawdę proste, ale pierwsze to jakaś porażka... w zeszłym roku przeszłam do okręgowego, ale w tym roku coś cieńko to widzę :(
Ja pisałam tą dla dwujęzycznych... I najgorsza była krzyżówka :( Ale chyba mało można na niej punktów stracić... (Oby)
A co było??? Opowiedzcie, jestem strasznie ciekawa, co dali w tym roku! A już jestem za stara na branie udziału w OJF :P
Spróbuję Ci pokrótce opisac:) 1 zadanie (czyli to najtrudniejsze;)), to był tekst z lukami do uzupełnienia czasownikami wypisanymi powyżej. tekst był dosyc trudny...pod tekstem było kilka pytań typu vrai/faux (łatwe) i 3 zadania otwarte polegające na wytłumaczeniu pojęc "pozytywne emocje", klucz do szczescia" i "personalite flexible". Definicje nie miały przekraczac 20 słów, a to przecież tylko jedno jako takie zdanie... I w sumie za to cwiczenie można było zdobyc 30 pkt na 100, co według mnie jest paranoją... Następne zadania były juz prostsze. 10 zdań po polsku do przetłumaczenia, krótki test gramatyczny (i tylko w nim można sie było popisac gramatyką, a był i krótki i prosty!), krzyżówka dotycząca cech charakteru (o, właśnie, wie ktoś, co trzeba było wpisac w 1 haśle? to był idiom, słowo na "b" okreslone jako "incarnee", ja niestety nie wiem:(), fragment "Petit Nicolas", gdzie trzeba było zamienic "dire" innymi czasownikami podanymi powyżej (w tym też miałam wiele watpliwości, poniewaz moim zdaniem było wiele mozliwosci- czasowniki typu "ajoter", "avouer" pasowały kilkakrotnie..). Ostatnie zadanie to jak zwykle wypracowanie. Należało opisac jakis swój moment szczescia w codziennym zyciu (jak np usmiech), ale niestety tylko na 150 słow. Cała olimpiada była na 100 punktów, nie mam pojecia od ilu się przechodzi dalej:(
Oczywiście "bonté" :D i hasło wychodziło bonheur. Ja nie wiedziałam ostatniego - "porte de pr....?".
Tegoroczna olimpiada była na tyle dziwna, że niektóre zadania były banalne (jak prawda/fałsz), a inne trudne (jak na ten etap), np. właśnie pierwsze zadanie - było 10 luk, a 15 czasowników. Często kilka pasowało (nie wiedziałam pierwszego i ostatniego :P).
Porównując, ta z zeszłego roku była jakoś lepiej zorganizowana. :)
Mógłby ktoś podać wszystkie hasła w krzyżówce? Jak dla mnie to ona była najtrudniejsza... W ogóle w ostatnim zadaniu z Mikołajka nie trzeba było odmieniać tych czasowników prawda? Nic takiego nie było napisane czyli tylko dopasować odpowiednio?
Temat przeniesiony do archwium.
571-600 z 816

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia