Olimpiada

Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 816
po 12 pkt azdanie 2. i 3. (odmiana czasowników i wstawianie zaimków i reszty), chyba za 8 to z tłumaczeniem metek [tzn na pewno za 2 razy wiecej punktów niz bylo tych podpunktów, wiec albo 8 albo 10]; reszty nie jestem pewna.
Czy myślicie, że będzie można dostać gdzieś ten test, który pisaliśmy? Wiem, że przed zakończeniem olimpiady nie udostępniają nic itp., ale później?;)
Więc tak każda profesorka lub profesor dostaje ten test po zakonczeniu tak jak było wczoraj moja profesorka wzięła dla siebie pusty test.
Co do tego czy my to dostaniemy, to tak teraz beda sprawdzać i bedą wysyłać wyniki do szkół, ale wszystkie prace każdy kto brał udział w Olipiadzie dostanie dopiero po zakończeniu całej olimpiady, więc gdzieś pod koniec marca( bo wtedy jesrt finał).
A masz może pusty ten test, jeśli tak, to czy możesz mi go wysłać?
ja też bym bardzo prosiła o przesłanie tego testu ;)
Ja dałam "en même temps". Co do locutions, to w pierwszym (z lekarstwami) mogło być de crainte que/de peur que, w piątym- sans que, po drodze było gdzieś afin que (chyba z tymi dodatkowymi lekcjami, coś takiego;)), w zdaniu, że ktoś musiał zahamować (to było zdanie jakoś w miarę na początku, drugie chyba...) można było dać "de sorte que" (bo jeśli to wyrażenie znaczy "tak więc", to jest po nim indicatif a nie subjonctif).Pamiętam, że obok "de sorte que" było coś jeszcze, ale nie pamiętam co...
No, w piątek się dowiemy, jak poszło;)
Bisous à vous tous!;**
ej, a u Was tez powiedzieli,ze po wyniki będzie mozna zadzwonic do komisji okregowej? bo w Warszawie nas o czyms takim poinformowali... i sie zastanawiam,czy to dlatego,ze w mazowieckim sa teraz ferie,wiec ciezko byloby sie przez szkole dowiedziec, czy wszedzie tak jest?
w krakowie tez powiedzieli, zeby dzwonic w poniedzialek do komisji. tylko, nie wiem czy my. czy nauczyciele , czy co. chyba zazwyczaj wywieszaja taka karteczke w paderevianum, ale wydawalo mi sie, ze mija wiecej czasu. hm.
w poznaniu wyniki sa 23. wiec pewnie wszedzie tak jest.
a ja poproszę , tak z czystej ciekawości , o wyniki do ćwiczenia z articlami ;)
Wszędzie do 23 mają byc wysłane do szkół, ale nam powiedzieli,ze juz we wtorek popołudniu bedzie sprawdzone,to bedzie mozna samemu zadzwonic i sie dowiedziec. czyli w srode rano wszystko bedzie wiadomo...
hm, pian, a masz moze numer do komisji?
nie wiem, czy byl na tych kartkach co wisialy u mnie w szokle, czy nie. W kazdym razie nie odpisalam sobie.

btw- pamieta ktos, jak bylo w zeszlym roku z progiem? rzeczywiscie 75?
W Krakowie mówili, że od 75 punktów się przechodzi, a oni nawet zwykle obnizają. a wiecie może pod jaki numer dzwonić do Krakowa żeby poznać swój wynik? A może będą gdzieś w Internecie?
myślę, że w internecie nie udostępnią jeszcze wyników.
a u nas [Poznań] mówili, że można się wcześniej kontaktować, ale i tak dopiero w piątek sprawdzą prace i wyślą zawiadomienia do nauczycieli, bo się wcześniej nie wyrobią. i my sami się kontaktować nie możemy- dopiero nauczyciel może wysłać im prośbę o udostępnienie nam osobiście wyników, ehh...

przechodzi się od 75pkt.? hahaha xD to miło było brać udział we tej olimpiadzie :)
mam nadzieję,że w warszawie obniżą próg....choć to pewnie nierealne....:/
75? myslalam,ze wiecej beda wymagac... choc i tak nie wiem jak mi poszło. strasznie mieszane mam uczucia. ale mam nadzieje,ze we wtorek popoludniu juz sie dowiem, albo chociaz w srode rano...
w broszurce i na stronie jest, że przyjmują od około 2/3 pkt..nie wiem jak było w zeszłym roku, czy od 75 czy od ilu, ale a nóż widelec obniżą troszkę:D byle do piątku...
http://kuratorium.krakow.pl/user/10/2008/2009/olimpiady.html
^ tu są adresy krakowskich komitetów olimpiad. miedzy innymi fr.

Instytut Fil. Romańskiej UJ,
Al. Mickiewicza 9/11,
31-120 Kraków,
tel. (012) 633-63-77 w. 321;
fax (012) 422-67-93

gdyby ktoś miał tam po drodze, to powinna wisieć kartka z wynikami (tylko od kiedy?), na VII piętrze.
z tego co wiem, w zeszlym roku obnizyli o kilka punktow. bo tez to obnizenie pomoglo mi przejsc. 2/3 ze 105 to 70. no, trzymajmy kciuki.
http://www.ifr.us.edu.pl/index2.php?id=173
no to jak u mnie zakwalifikowali tylko 7 osób, to nikłe szanse...
w sumie mogli już podać nazwiska tych osób;).strasznie chciałabym już znać wyniki,bo to czekanie jest denerwujące, choć raczej szans na przejście nie mam....:/
udało sie. :)
piszcie komu jeszcze.
gratuluję;) warszawa ma wyniki dopiero jutro...
pian, a wiesz jak było z progiem?
a skąd wiesz? przez telefon się dowiedziałeś? udzielają informacji uczniom czy tylko nauczycielom?
matko, do jutra chyba na zawał zejdę... o której dzwonicie? bo jak mówili popołudniu, to może juz koło 15 będzie można spróbować...?
to zależy skąd jesteś. w Krakowie wyniki już zdaje się są... w szkole pewnie mają, ale ja już pewnie skończyłam moją przygodę z olimpiadą
w Wawie mozna juz dzwonic. Mi sie nie udało,ale trzymam kciuki za Was :)
na jaki numer? z gory dziekuje :)
dzwoniła moja koleżanka, która zapytała o nas oboje, nazwiskami. odpowiedź była na zasadzie tak/nie. nie próbowała nawet wypytywać o szczegóły, więc niestety nie wiem nic o progu.
mi też się udało!!! wciąż w to nie wierzę! czy ktoś z Was wybiera się na ustne do Krakowa? bo przeszlam jedyna z mojej szkoly i chcialabym wiedziec, czego się uczycie
Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 816

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia