POLACY WE FRANCJI

Temat przeniesiony do archwium.
331-360 z 1107
Ja Warszawa TY jakiś zakątek Francji ........może wymiana spotkań i jakieś szaleństwo........
Czesc,
Od dwoch m-cy mieszkam w Narbonne (z chlopakiem i z kotem:)), pieknie tu, cieplo i nie ma sniegu :) Jest kilka fajnych miejsc na wieczorne wyjscia, ale brakuje nam towarzystwa, wiec jesli ktos z Was tutaj mieszka - odezwijcie sie [email]
pozdr
to i ja sie oglosze ;)
mieszkam od niedawna w Montpellier i poszukuje znajomych :) moze ma ktos ochote sie spotkac na kawke ??
moj [gg]
pozdrawiam
Wie ktos cos na temat zycia religijnego w Lille zwlaszcza teraz przed swietami, chodzi mi tu konkretnie o spowiedz kiedy gdzie i jak?? Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
Witam szukam polakow mieszkajacych w Nantes mam 6-cio miesiecznego syna i moze ma ktos ochote na mala kawke szukam osob do nawiazania znajomosci poniewaz nieznam tutaj osob w moim wieku(27l) i czuje sie samotna, chociaz nie jestem sama. Moj e-mail to [email] pozdrawiam.
Witam Wszystkich w okresie Swiatecznym i zycze Wszystkiego naj-czego tylko sobie zyczycie. Pisze bo w tym czasie jeszcze bardziej doskwiera mi brak bratnich dusz z ktorymi mozna porozmawiac po polsku.Mieszkam we Francji od kilku miesiecy w Gaillard(okolice Annemasse,niedaleko od Genewy),jestem na etapie nauki jezyka i poszukiwan pracy.Jezeli ktos znajduje sie blisko ,ma czas i ochote to b.chetnie nawiaze nowe znajosci.pozdrawiam a to moj mail [email]
Od lutego zaczymam staż w 18-tej dzielnicy Paryża chętnie spotkam się z polakami wieczorem na piwko i pogaduchy. Mój francuski jest dobry. Ale będzie mi brakowało mentalności polskiej.
to mój adress email: [email]
Jak bedziecie potrzebować jakieś pomocy to też piszcie :)
Pozdrawiam
Witam, zostali jeszcze jacys polacy w okolicach Monaco, Menton i Nice ??? Jesli tak, pisac na gg 1[tel]. Pozdrawiam. Kamil.
Cześć, mieszkam w Paryżu i z chęcią poznam nowe osoby mieszkające w tym pięknym mieście. Moj mail: [email] . Pozdrawiam serdecznie,
Magda
czesc, mieszkam juz dosc dlugo w Limoges w regionie Limousin i bardzo chetnie bym kogos poznal z okolicy :) [gg]
Hej:) I ja tez sie ogłosze ;D mieszkam w Rambouillet od prawie roku i szukam znajomych z samego miasta lub okolicy:) Mam nadzieje że ktoś sie znajdzie :) Mam jeszcze jedna mala prośbe gdyby ktoś coś wiedział o jakiejs pracy w Rambouillet to bede naprawde bardzo wdzieczna za informacje:) bezskutecznie szukam pracy od 3 miesięcy :( pozdrawiam
witajcie :)
ja tak nietypowo ;) poszukuje kogoś kto mógłby mi pomóc.

Chodzi przede wszystkim o to,że musze odbyć konsultacje w klinice w Paryżu i potrzebuje kogoś kto spełniałby role tłumacza,kogoś kto przebywa we Francji już dłuższy czas i sprawnie posługuje się językiem francuskim. Bardzo prosze o pomoc, kogoś chętnego kto zgodziłby się pójść ze mną do tamtejszej kliniki i potowarzyszył w tłumaczeniu między mną a lekarzami :)
Sama sobie nie poradze, nie znam języka, a ten aparat który jest wytwarzany tylko w Paryżu to dla mnie szansa na uruchomienie dolniej części nogi która nie działa u mnie bo jestem po wypadku.
Poszukuje też osób które miałyby możliwość przenocowania na pare dni, w pobliżu Paryża lub samym Paryżu, może ktoś ma mieszkanie i przygarnąłby na pare dni?
Albo jakieś tańsze noclegi..
Prosze kogoś o dobrym sercu o kontakt, kogoś pewnego. Wybieram się na konsultacje medyczną latem ale jeszcze nie wiem kiedy dokładnie.
Zostawiam kontakt do siebie

gg - 4710578
mail - [email]

Jeśli ktoś chciałby pomóc np w formie obeznania z miastem,udzielania wskazówek jak korzystać z komunikacji to też zapraszam :)

Dziękuję i pozdrawiam mocno :D

hej.jak cos to jestem z cannes,To jest mój numer tel:[tel]
Bonjour!

Mam pytanie- czy ciężko jest zlapac jakąś pracę we Francji licealiście oczywiscie pełnoletniemu. Jakąkolwiek, na wakacje. Chodzi głównie o to, by tam pracowac i rozwijac dalej język do matury. Jak w ogóle za szukanie takiej pracy się zabrac etc. proszę o pomoc.
PILNE: Koleżanka (studentka dermatologii) szuka mieszkania w Lyonie na okres 2-miesięcy (marzec-kwiecień). Proszę o kontakt na prive lub [gg]
Czesc mieszkam na Vitrach sur Seine okiolice portu Itali
Chetnie poznam kogos z okolic najlepiejz dziecmi sama mam 2 cory
moj kontakt [email] moje [gg]
Od paru miesięcy mieszkam w miejscowości z której mam blisko do Quissac, Sommieres, Nimes i Ales Może ktoś mieszka w tej okolicy, czekam na wiadomość na forum, pozdrawiam wszystkich Polaków we Francji i życzę Szczęśliwego Nowego Roku
pati0000, a to cannes to na Cote d`Azur, a może to cannes w departamencie GARD, pozdrawiam
Witam.
Mam na imie Monika.
Za tydzień planujemy wraz z meżem przeprowadzkę z Anglii do Toulon(okolice),do rodziny.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaka jest sytuacja na rynku pracy,gdzie szukać,lub jakie są szanse na ew.zasiłek ponieważ tutaj mam przepracowane 14 miesięcy u jednego pracodawcy,z referencjami?
Jak liczna jest Polonia w tych okolicach?
Jakieś polskie sklepy?
Jakie są ceny wynajmu mieszkania-studio dla małżeństwa?
Jestem zmotoryzowana więc chętnie się spotkamy z kimkolwiek z tych okolic?
Będę wdzięczna za kontakt oraz wszelkie informacje.
Piszcie na email:
[email]

edytowany przez m0niczka: 21 sty 2011
witam
wybieram się do pracy we Francji w miejscowości PRADONS -od 01.02.2011
czy moż ktoś mi powiedzieć jak tam jest?
dzięuje
moje [gg]
hej! od paru miesiecy mieszkam we francji koło strasburga czy jest ktos kto mieszka gdzies niedaleko? nie znam jezyka i jest mi ciezko poznac kogos :( mieszkam tu z mezem i corka...
Danek,sprawdzilem.Pradons znajduje sie w regionie Ardèche,niedaleko masz Vallon pont d'arc,przepiekne miejsce.Po prostu jedzie tam moja siostra na wakacje,z Dunkierki(1000 kilometrow!).Czyli moglby byc gorzej
Ale tam lepiej miec samochod...
aqaaqaaqa tez jestem z Alzacji, ale mieszkam 65 km od Strasburga. Jezeli chcesz poznac jakichs Polakow ze Strasburga to podaje Ci adres e-mail Stowarzyszenia Polakow w Alzacji :
[email]
eniotna,wielkie dzięki a coś więcej o ludziach tam jak patrzą na polaka-nie ukrywam że jadę tam zarobkowo...czy po angielsku porozumiem się?
przede wszystim dam ci portal gdzie znajdziesz zdjecia tego regionu:gorges-de-lardeche.com.
Potem nie boj sie,Polakow jest coraz wiecej we Francji i na razie nie ma zadnego problemu.Tam gdzie pojedziesz to nie wiem,bo bedziesz na wsi(mimo,ze masz Privas niedaleko:8500 mieszkancow).Ale tylko pamietam,ze ludzie sa uprzejmi...i Polacy nie sa terorystami.
Moze znajdziesz kogos mowiacego po angielsku,nie wiem,ale najlepiej ucz sie francuskiego tam na miejscu bo to jest normalnie znak asymilacji.Powodzenia!
Co do Pradons to w zeszłym roku byłam w Vagnas to jest jakieś 10 km od Vallon Pont d'arc na południe. Generalnie jest tam ślicznie, szczególnie Vallon Pont d'arc to miasto gdzie jest dużo au pair. Wada natomiast taka, że ciężko się przemieścić. Najlepiej mieć własny pojazd, albo autostop działa poprawnie.

Mogę polecić miejscowość Aigueze, która znajduje się mniej więcej 50 km od Vallon. Prześliczne miejsce.
wielkie dzięki za informacje....
mam nadzieje że jakoś się tam nie pogubie...:)
Haha...to samo myslalem w Bieszczadach!
i jak było?
Cytat: bredele
aqaaqaaqa tez jestem z Alzacji, ale mieszkam 65 km od Strasburga. Jezeli chcesz poznac jakichs Polakow ze Strasburga to podaje Ci adres e-mail Stowarzyszenia Polakow w Alzacji :
[email]
wielkie dzieki:) szkoda ze tak daleko mieszkasz
Temat przeniesiony do archwium.
331-360 z 1107

»

Pomoc językowa